IG (tidigare IG Markets) – Recension och omdöme

IG markets

IG är en av världens ledande CFD-aktörer. Här kan man investera och spekulera i CFD:s, warranter och optioner på drygt 17 000 olika marknader. Fördelen med IG är framförallt utbudet med allt från valutor, index och aktier till kryptovalutor och möjligheten att gå kort eller lång och investera med hävstång.

Nybörjare? Läs först mer om CFD

Kort om IG

IG har erbjudit trading via deras plattform i över 45 år och har idag ca 180 000 användare, framförallt inom Europa. Företaget är registrerat hos svenska Finansinspektionen och ligger under tillsyn under tyska Finanz Dienstleistungasaufsicht samt Deutsche Bundesbank.

Hos IG sker investeringar i CFD och optioner vilket innebär att värdet på dessa värdepapper ändras i förhållande till underliggande tillgångens värde. Någon handel sker alltså aldrig direkt i den specifika tillgången.

IG.com/sv är en av de aktörer som automatiskt rapporterar handeln till svenska Skatteverket vilket ger dem en fördel mot andra internationella handelsplatser där K4-blanket själv måste rapporteras in.

Största fördelarna med IG

 1. Reglerad och auktoriserad
 2. Över 15 000 olika marknader
 3. Gå kort eller lång
 4. Handla med hävstång
 5. Tillgång till utländska marknader utan hög avgift
 6. De skickar underlag till Skatteverket så att alla affärer är förtryckta i din deklaration

Säkerhet

IG är ett investeringsföretag vilket innebär hårda krav på att klientmedel och företagets tillgångar hålls avskilda. Därmed är kundernas tillgångar skyddade i det fall som företaget skulle hamna i obestånd.

Kundernas tillgångar är även skyddade av den tyska insättningsgarantilagen (värde upp till motsvarande 100 000€). Ännu en säkerhet är att utbetalning enbart kan ske via den metod som insättning skett med. Skulle någon komma över ditt lösenord kan ändå inte tillgångarna stjälas.

Står under tillsyn av:

 • Brittiska Financial Conduct Authority (FCA)
 • Tyska Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin)
 • Tyska Deutsche Bundesbank

Registrerat hos:

 • Svenska Finansinspektionen

Vårt omdöme:
Vi anser att IG är en mycket seriös aktör som tar säkerhet på fullaste allvar. Med över 40 år i branschen, tillsyn av flera myndigheter och automatisk rapportering till Skatteverket ges högsta betyg.

Registrering

Demokonto & Tradingkonto

Välj mellan att registrera Demokonto eller Tradingkonto. Med ett Demokonto kan du handla med 100 000 kr i ”låtsaspengar” och därmed lära dig de olika funktionerna som finns inom trading. Det går även att ”sätta in” mer låtsaspengar så att det aldrig behöver vara en begränsning.

Det krävs enbart namn, telefonnummer och mailadress för att öppna ett Demokonto.

Har du aldrig handlat på IG (eller liknande tjänst) tidigare rekommenderas att ett Demokonto först öppnas. När du känner dig trygg kan enkelt ett Tradingkonto sedan kopplas på.  

Från Demokontot kan sedan Tradingkonto öppnas på ett fåtal minuter. Därefter kan du växla mellan dessa konton för att alltid ha tillgång till det riskfria Demokontot när nya funktioner, instrument eller marknader ska testas.

För att få kunna använda Tradingkonto krävs att man bevisar sina kunskaper inom CFD-handel. Det är tre frågor som ska besvaras. Eftersom man kan göra frågorna flera gånger (till man svarat rätt på alla) är det enkelt genomfört.

(Bild: Dashboard efter att ett demokonto precis öppnats.)

Utbildning hos IG

Både för dig som har lång erfarenhet och för nybörjare finns pedagogiska utbildningar inom trading. De kostnadsfria onlinekurserna hittas via IG Academy och här går det bland annat att lära sig hur optioner och turbowarranter är uppbyggda.

Utöver IG Academy finns IG Community vilket är ett forum där både nyheter och foruminlägg hittas.

Vårt omdöme:
Demokonto och utbildningsmaterial är mycket bra. Vi rekommenderar ingen nybörjare att investera direkt utan att först testa sig fram och lära sig mer om olika handelsinstrument.

Enda nackdelen är att enbart CFD samt optionerna Barriers och Vanilla kan handlas via Demokonto. Utöver dessa erbjuds även handel i Turbo24 men detta enbart via Tradingkonto. Självklart hade det varit positivt att även Turbo24 hade kunnat provats via Demokonto först.

Insättning & Uttag

Insättning

Insättning kan ske med Paypal, banköverföring och kortbetalning. Minsta insättning är 3000 kr via Paypal och kortinbetalning. Vid banköverföring finns däremot ingen gräns.  

Uttag

För att uttag ska kunna ske krävs att ”alla bestämmelser om förhindrande av penningtvätt är uppfyllda”.

Se till att ditt konto är verifierat innan pengar sätts in. Därmed är du säker på att även uttag kan ske utan att ytterligare identifiering behöver ske.

Uttag kan i regel ske enbart med samma betalningsmetod som pengarna sattes in med. Detta utifrån ett säkerhetsperspektiv. Du kan därmed inte sätta in pengar via Paypal och sedan begära uttag till ett bankkonto. Detta gäller upp till det belopp som sattes in med valt betalningsmedel.

Vårt omdöme:
Att de erbjuder insättningar och uttag via flera betalningsalternativ är bra. Däremot hade det varit önskvärt med ett lägre belopp som minst måste sättas in om PayPal eller kortinbetalning används.

Handelsplattform

Vid en första anblick kan deras handelsplattformen upplevas så full med information att det är svårt att få överblick som nybörjare. Men det tar inte många minuter att förstå upplägget. Detta tack vare att handelsplattformen är mycket intuitiv där de olika valen genomförs från vänster till höger på skärmen (datorläge).

 1. Välj kategori av marknad (exempelvis aktier eller råvaror)
 2. Sök upp marknad (exempelvis guld, olja eller kaffe under råvaror)
 3. Välj position (Köp eller Sälj)

I exemplet nedan är marknaden för kakao i New York öppen samt en köp-position i CFD beredd att tecknas.

Verktyg för riskhantering

Oftast finns både Stop-Loss (eller liknande funktion) samt Limit (eller liknande funktion). Därmed kan både eventuell förlust begränsas och vinster tas hem automatiskt. Här finns även prislarm, bevakningslistor, ritverktyg och en rad analysverktyg.

Vårt omdöme:
Vi anser att handelsplattformen är mycket användarvänlig och pedagogisk både gällande orderläggning och information. Här finns även alla verktyg som önskas, i alla fall av de i vår testpanel.

Vad kan du investera i hos IG

Hos IG.com/sv kan handel ske på över 15 000 marknader. Detta främst inom följande kategorier:

 • Kryptovalutor
 • Valutor
 • Index
 • Optioner
 • Råvaror
 • Obligationer
 • Ränta
 • Gråhandel (Ta position innan IPO)

Vårt omdöme:
Allt på ett ställe – det är den stora fördelen med IG. Här går det att ta positioner inom de flesta marknader och med flera olika investeringsalternativ. Mycket positivt utbud.

Kundtjänst

Har du frågor kring att öppna konto eller en specifik funktion? Kontakt kan ske samtliga dagar i veckan.

Räkna med att kundtjänst ringer upp, efter att ett Tradingkonto har öppnats, för att höra om du har några frågor. Passa på att fråga om du kan få en genomgång på exempelvis CFD-handel om du inte redan känner dig säker.

Mail: [email protected]
Telefon: 08 – 505 15 00

Vårt omdöme:
Vi skickade ett par mail med olika frågor till kundtjänst och fick svar inom 24 timmar på samtliga mail. De var mycket behjälpliga och svarade både på enklare faktafrågor samt förklarade pedagogiskt hur vi skulle lösa de problem vi stötte på. Mycket bra support!

Vi blev även uppringda bara fem minuter efter att Tradingkonto skapats och pratade i ca 30 minuter kring olika investeringsalternativ hos dem.

Handla med hävstång

En fördel med optioner och CFD är att handel sker med hävstång. På valutamarknaden är det ett ”måste” eftersom rörelserna är så extremt små. Genom att ha en stor hävstång kan minimala kursändringar ändå skapa hög avkastning, eller förlust.

Kortfattat så innebär hävstång att risk/chans ökar med en fast multipel. Är hävstången X5 innebär det att en kursändring på 1 % påverkar värdet på exempelvis ett CFD-kontrakt med 5 %.

Fördelarna är att flera marknader öppnas (exempelvis valutamarknaden) samt att större avkastning kan skapas med ett mindre kapital.

Nackdelarna är att hävstångens multiplikator inte syns tydligt nog samt att den inte alltid är valbar.

Klicka på ”information” i samma ruta som handel genomförs. Öppna upp fliken ”Säkerhetskrav” och se på vilken marginal som krävs. Bilden nedan är från valutahandel och marginalen är 3,33 % vilket innebär en hävstång på X30.

På CFD är hävstången alltid fast. Vid handel med optioner och Turbo24 går det att välja nivå på hävstång.

Vårt omdöme:
Hävstång är ett tveeggat svärd. Det finns flera fördelar men samtidigt kan hävstång locka till investeringar med mycket höga risker. Vi ser hävstång som något positivt utifrån att det öppnar upp fler möjligheten. Däremot ska investering alltid ska ske på den risknivå man kan hantera.

Att hävstången är låst på CFD ser vi som negativt. Exempelvis är hävstången låst till X2 på kryptovalutor. En marknad med extrem volatilitet där kursförändringar på 5 – 15 % över en dag inte är ovanliga.

CFD storlek på position och säkerhetskrav
Hur du hittar säkerhetskravet och positionens storlek hos IG

Kostnader på IG

Hos IG.com/sv betalas ingen köp- eller säljavgift. Kostnaden som uppstår består av spread samt eventuella kostnader kopplade till det specifika handelsinstrumentet.

CFD

Vid handel i CFD kan detta ske med ”Cash” eller ”Termin”. Cash har bäst spread men då får man istället betala en ränta per dygn som kontraktet är öppet. Räntan är motsvarande ca 2,5 % på årsbasis. Väljs istället Termin betalas ingen ränta men då är det istället något sämre spread.

Vårt omdöme:
Vi rekommenderar nybörjare att enbart handla med CFD. Kostnaden är tydlig och består främst av spread. Optioner har en mer komplex kostnadsstruktur.

Så fungerar skatten

”Om du under 2019 har handlat med CFD-kontrakt hos CMC Markets eller IG behöver du inte redovisa detta på bilaga K4…..Detta framgår i så fall av den specifikation som du har fått tillsammans med din inkomstdeklaration. Resultatet (vinst eller förlust) är redovisat på specifikationen och förifyllt på inkomstdeklarationen.” Skatteverket.se

Förutsatt att Skatteverket administrerar handeln på samma sätt framöver behöver alltså inte något deklarationsunderlag lämnas in till Skatteverket då allt rapporteras in automatiskt och sedan är förifyllt på deklarationen.

Önskar du ändå ta fram underlag kan detta enkelt ske på samtliga transaktioner, kostnader och avgifter samt V&F via My IG.

OBS – Det är enbart för handel i CFD som alla transaktioner rapporteras in automatiskt. För handel i andra produkter skickas enbart kontrolluppgifter in vilket innebär att man själv måste deklarera eventuell kapitalvinst/kapitalförlust.

Handel av Turbo24 sker alltid i ISK nuförtiden vilket gör att du inte behöver deklarera den handeln.

Vårt omdöme:
Det är en mycket stor fördel att IG automatiskt lämnar in kontrolluppgifter till Skatteverket. Till skillnad mot vissa andra utländska aktörerna som erbjuder CFD-handel behöver alltså inte någon extern K4-blankett fyllas i.

Andras recensioner / omdömen om IG

Trustpilot – 4/5 i omdöme

Av de över 2500 recensioner som lämnats på Trustpilot har övervägande del (74 %) betyget Utmärkt eller Bra om IG. Bland annat lyfts supporten, utbudet och användarvänligheten som positiva faktorer. Genomsnittsbetyg 4 av 5.

”IG offers by far the best trading service in the UK in my opinion. The platform is fast and accurate, While assistance is always available to help you with any queries you may have. Their whole team are both knowledgeable and extremely helpful.” / Omdöme från 25:e jan 2020

Brookerchooser 4,5/5 i omdöme

Brookerchooser ger IG.com/sv ett sammanlagt betyg på 4,5 av 5. Högsta betyg ges på Education, Trading Plattform samt Deposit/Withdrawal. Sämst betyg (3 av 5) ges på Fees samt Markets and Products.

Recommended for traders of any experience level looking for an easy-to-use trading platform”

Forexbrokers.com 5/5

Forexbrokers ger IG första placering i en jämförelse av 30 olika handelsplattformar för valutahandel. Höga betyg ges bland annat för säkerhet och dess handelsplattformen.

”IG offers traders an extensive list of tradeable products, excellent trading and research tools, industry-leading education, and competitive rates. This fantastic all-round experience makes IG the best overall broker in 2020.”

Nackdelar med IG

 • Inte inom ISK

Den tydligaste nackdelen med IG är att handel inte kan ske inom ett ISK förutom om du handlar IG:s turbo-warranter.

Önskas investeringar ske i aktier som finns tillgängliga på svenska marknaden rekommenderas istället Avanza eller Nordnet. Däremot kan inte handel ske med lika flexibel hävstång hos dessa aktiemäklare.

 • Komplicerade instrument

Som nybörjare kan det upplevas komplext att investera i CFD och optioner. Detta i alla fall om alternativet är att köpa aktier hos Avanza. Risken finns därmed att investeringar sker i instrument där personen inte har full kunskap om risknivå.

 • Nyheter och lektioner är på engelska

Även om stora delar av webbplatsen finns på svenska, och svensk support ges, finns vissa delar enbart tillgängligt på engelska. Så är det exempelvis med nyhetsflödet och en del utbildningsmaterial.

 • Vissa marknader med mycket hög risk

Med hävstång på all handel kan investering ske på en mycket hög risknivå. För den ovane kan det upplevas som att risken inte är så hög som den egentligen blir. Detta framförallt på vissa marknader.

Sammanfattning

IG erbjuder en säker och användarvänlig handelsplattform för investeringar i CFD och optioner på över 15 000 marknader.

Inom de flesta marknader finns möjligheten att gå kort eller lång samt ställa in gränsnivåer för förlust/vinst. Handel sker uteslutande med hävstång vilken är fast på CFD och valbar på optionerna.

Med Demokonto och utbildningsmaterial ser vi IG som en bra plattform både för nybörjare och proffs. Men som med alla investeringar är det viktigt att förstå vad man investerar i och dess risk. Detta inte minst när hävstången kan vara upp mot X100.

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Etoro.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder utan courtage.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021