IG (tidigare IG Markets) – Recension & omdöme

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
IG markets omdöme

IG är en av världens ledande CFD-mäklare. Här kan man handla med CFD:s, bull- & bear certifikat , warranter och optioner på tusentals olika marknader. Fördelen med IG är framförallt utbudet med allt från valutor, index och aktier till kryptovalutor och möjligheten att gå kort eller lång och investera med valbar hävstång.

Nybörjare? Läs först mer om vad CFD:s är och hur de fungerar 🔗

Kort om IG

IG .com/sv har erbjudit trading och analys via deras plattform i över 50 år och har idag hundratusentals användare, framförallt inom Europa.

Hos IG sker investeringar främst i CFD:s, bull- & bear certificat, turbo-warranter och optioner vilket innebär att värdet på dessa värdepapper ändras i förhållande till underliggande tillgångens värde. Någon handel sker alltså aldrig direkt i den specifika tillgången.

De största för- & nackdelarna med IG

Fördelar 👍

 • Reglerad och auktoriserad
 • Erbjuder möjligheten att satsa på upp- eller nedgång (gå lång eller kort)
 • Handla med valbar hävstång
 • Stort utbud & tillgång till utländska marknader utan att ta ut höga avgifter
 • De skickar automatiskt underlag till Skatteverket så att alla affärer är förtryckta i din deklaration. Detta ger dem en stor fördel mot andra internationella handelsplatser där K4-blanket själv måste rapporteras in.

Nackdelar 👎

 • Inte inom ISK
  Den tydligaste nackdelen med IG är att handel inte kan ske inom ett ISK förutom om du handlar IG:s turbo-warranter.
  Önskas investeringar ske i aktier som finns tillgängliga på svenska marknaden rekommenderas istället Avanza eller Nordnet. Däremot kan inte handel ske med lika flexibel hävstång hos dessa aktiemäklare.
 • Komplicerade instrument
  Som nybörjare kan det upplevas komplext att investera i CFD och optioner. Detta i alla fall om alternativet är att köpa aktier hos Avanza. Risken finns därmed att investeringar sker i instrument där personen inte har full kunskap om risknivå.
 • Nyheter och lektioner är på engelska
  Även om stora delar av webbplatsen finns på svenska, och svensk support ges, finns vissa delar enbart tillgängligt på engelska. Så är det exempelvis med nyhetsflödet och en del utbildningsmaterial.
 • Vissa marknader med mycket hög risk
  Med hävstång på all handel kan investering ske på en mycket hög risknivå. För den ovane kan det upplevas som att risken inte är så hög som den egentligen blir. Detta framförallt på vissa marknader.

Säkerhet

IG är ett investeringsföretag vilket innebär hårda krav på att klientmedel och företagets tillgångar hålls avskilda. Därmed är kundernas tillgångar skyddade i det fall som företaget skulle hamna i obestånd.

Kundernas tillgångar är även skyddade av den tyska insättningsgarantilagen (100 000 euro). Ännu en säkerhet är att utbetalning enbart kan ske via den metod som insättning skett med. Skulle någon komma över ditt lösenord kan ändå inte tillgångarna stjälas.

 • Brittiska Financial Conduct Authority (FCA)
 • Tyska Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin)
 • Tyska Deutsche Bundesbank
 • Svenska Finansinspektionen

Vårt omdöme:
Vi anser att IG är en mycket seriös aktör som tar säkerhet på fullaste allvar. Med över snart 50 år i branschen, tillsyn av flera myndigheter och automatisk rapportering till Skatteverket ges högsta betyg.

Registrering

Demokonto & Tradingkonto

Välj mellan att registrera Demokonto eller Tradingkonto. Med ett Demokonto kan du handla med ”låtsaspengar” och därmed lära dig de olika funktionerna som finns inom trading. Det går även att ”sätta in” mer låtsaspengar så att det aldrig behöver vara en begränsning.

Det krävs enbart namn, telefonnummer och mailadress för att öppna ett Demokonto.

Har du aldrig handlat på IG (eller liknande tjänst) tidigare rekommenderas att ett Demokonto först öppnas. När du känner dig trygg kan ett Tradingkonto sedan kopplas på.  

Från Demokontot kan sedan Tradingkonto öppnas på ett fåtal minuter. Därefter kan du växla mellan dessa konton för att alltid ha tillgång till Demokontot när nya funktioner, instrument eller marknader ska testas.

För att få kunna använda Tradingkonto krävs att man bevisar sina kunskaper inom CFD-handel. Det är tre frågor som ska besvaras. Eftersom man kan göra frågorna flera gånger (till man svarat rätt på alla) är det inte så svårt att klara av.

demokonto IG
(Bild: Dashboard efter att ett demokonto precis öppnats.)

Utbildningsmaterial som erbjuds

Både för dig som har lång erfarenhet och för nybörjare finns pedagogiska utbildningar inom trading. De kostnadsfria onlinekurserna hittas via IG Academy och här går det bland annat att lära sig hur optioner och turbowarranter är uppbyggda.

Utöver IG Academy finns IG Community vilket är ett forum där både nyheter och foruminlägg hittas.

Vårt omdöme:
Demokonto och utbildningsmaterial är mycket bra. Vi rekommenderar ingen nybörjare att investera direkt utan att först testa sig fram och lära sig mer om olika handelsinstrument.

Insättningar & Uttag

Insättning kan ske med Paypal, banköverföring och kortbetalning. Minsta insättning är 3000 kr via Paypal och kortinbetalning. Vid banköverföring finns däremot ingen gräns.  

För att uttag ska kunna ske krävs att ”alla bestämmelser om förhindrande av penningtvätt är uppfyllda”.

Se till att ditt konto är verifierat innan pengar sätts in. Därmed är du säker på att även uttag kan ske utan att ytterligare identifiering behöver ske.

Uttag kan i regel ske enbart med samma betalningsmetod som pengarna sattes in med. Detta utifrån ett säkerhetsperspektiv. Du kan därmed inte sätta in pengar via Paypal och sedan begära uttag till ett bankkonto. Detta gäller upp till det belopp som sattes in med valt betalningsmedel.

Vårt omdöme:
Att de erbjuder insättningar och uttag via flera betalningsalternativ är bra. Däremot hade det varit önskvärt med ett lägre belopp som minst måste sättas in om PayPal eller kortinbetalning används.

Handelsplattform

Vid en första anblick kan deras handelsplattformen upplevas så full med information att det är svårt att få överblick som nybörjare. Men det tar inte många minuter att förstå upplägget. Detta tack vare att handelsplattformen är mycket intuitiv där de olika valen genomförs från vänster till höger på skärmen (datorläge).

 1. Välj kategori av marknad (exempelvis aktier eller råvaror)
 2. Sök upp marknad (exempelvis guld, olja eller kaffe under råvaror)
 3. Välj position (Köp eller Sälj)
IG handelsplattform

I bilden är marknaden för kakao i New York öppen samt en köp-position i CFD beredd att tecknas.

Verktyg för riskhantering

Oftast finns både Stop-Loss (eller liknande funktion) samt Limit (eller liknande funktion). Därmed kan både eventuell förlust begränsas och vinster tas hem automatiskt. Här finns även prislarm, bevakningslistor, ritverktyg och en rad analysverktyg.

Vårt omdöme:
Vi anser att handelsplattformen är mycket användarvänlig och pedagogisk både gällande orderläggning och information. Här finns även alla verktyg som önskas, i alla fall av de i vår testpanel.

Handelsbara instrument & tillgångar

Hos IG.com/sv kan handel ske på tusentals olika marknader. Detta främst inom följande kategorier:

Tillgängliga marknader

Vårt omdöme:
Allt på ett ställe – det är den stora fördelen med IG. Här går det att ta positioner inom de flesta marknader och med flera olika investeringsalternativ. Mycket positivt utbud.

Kundtjänst

Har du frågor kring att öppna konto eller en specifik funktion? Kontakt kan ske samtliga dagar i veckan.

Räkna med att kundtjänst ringer upp, efter att ett Tradingkonto har öppnats, för att höra om du har några frågor. Passa på att fråga om du kan få en genomgång på exempelvis CFD-handel om du inte redan känner dig säker.

Mail: [email protected]
Telefon: 08 – 505 15 00

Vårt omdöme:
Vi skickade ett par mail med olika frågor till kundtjänst och fick svar inom 24 timmar på samtliga mail. De var mycket behjälpliga och svarade både på enklare faktafrågor samt förklarade pedagogiskt hur vi skulle lösa de problem vi stötte på. Mycket bra support!

Vi blev även uppringda bara fem minuter efter att Tradingkonto skapats och pratade i ca 30 minuter kring olika investeringsalternativ hos dem.

Hävstång

En fördel med optioner och CFD är att handel kan ske med valfri hävstång. På valutamarknaden är det ett ”måste” eftersom rörelserna är så extremt små.

Kortfattat så innebär hävstång att risk/chans ökar med en fast multipel. Är hävstången X5 innebär det att en kursändring på 1 % påverkar värdet på exempelvis ett CFD-kontrakt med 5 %.

Fördelarna är att flera marknader öppnas (exempelvis valutamarknaden) samt att större avkastning kan skapas med ett mindre kapital.

Nackdelarna är att hävstångens multiplikator inte syns tydligt nog utan du är tvungen att räkna ut den själv.

Klicka på ”information” i samma ruta som handel genomförs. Öppna upp fliken ”Säkerhetskrav” och se på vilken marginal som krävs. Bilden nedan är från valutahandel och marginalen är 3,33 % vilket innebär en hävstång på X30 om du utnyttjar hävstången till max.

Vid handel med CFD:s är hävstången alltid valbar. Även vid handel med optioner och Turbo24 går det att välja nivå på hävstång.

I videon ovan förklaras hur man skall tänka för att välja hävstång vid CFD-handel.

Vårt omdöme:
Hävstång är ett tveeggat svärd. Det finns flera fördelar men samtidigt kan hävstång locka till investeringar med mycket höga risker. Vi ser hävstång som något positivt utifrån att det öppnar upp fler möjligheten. Däremot ska investering alltid ska ske på den risknivå man kan hantera.

CFD storlek på position och säkerhetskrav
Hur du hittar säkerhetskravet och positionens storlek hos IG

Kostnader & avgifter

Hos IG.com/sv betalas ingen köp- eller säljavgift. Kostnaden som uppstår består av spread samt eventuella kostnader kopplade till det specifika handelsinstrumentet.

CFD

Vid handel i CFD kan detta ske med ”Cash” eller ”Termin”. Cash har bäst spread men då får man istället betala en ränta per dygn som kontraktet är öppet. Räntan är några enstaka procentenheter på årsbasis. Väljs istället Termin betalas ingen ränta men då är det istället något sämre spread.

Vårt omdöme:
Vi rekommenderar nybörjare att enbart handla med CFD. Kostnaden är tydlig och består främst av spread. Optioner har en mer komplex kostnadsstruktur.

Skatt & deklaration

”Om du under året har handlat med CFD-kontrakt hos CMC Markets eller IG behöver du inte redovisa detta på bilaga K4…..Detta framgår i så fall av den specifikation som du har fått tillsammans med din inkomstdeklaration. Resultatet (vinst eller förlust) är redovisat på specifikationen och förifyllt på inkomstdeklarationen.” Skatteverket.se

Förutsatt att Skatteverket administrerar handeln på samma sätt framöver behöver alltså inte något deklarationsunderlag lämnas in till Skatteverket då allt rapporteras in automatiskt och sedan är förifyllt på deklarationen.

Önskar du ändå ta fram underlag kan detta ske på samtliga transaktioner, kostnader och avgifter samt V&F via My IG.

OBS – Det är enbart för handel i CFD som alla transaktioner rapporteras in automatiskt. För handel i andra produkter skickas enbart kontrolluppgifter in vilket innebär att man själv måste deklarera eventuell kapitalvinst/kapitalförlust.

Handel av Turbo24 sker alltid i ISK nuförtiden vilket gör att du inte behöver deklarera den handeln.

Vårt omdöme:
Det är en mycket stor fördel att IG automatiskt lämnar in kontrolluppgifter till Skatteverket. Till skillnad mot vissa andra utländska aktörerna som erbjuder CFD-handel behöver alltså inte någon extern K4-blankett fyllas i.

Andras betyg & omdömen om IG

HemsidaBetyg 1-5Antal omdömen
Vårt betyg4,71 st
Trustpilot4,16 748 st
Finder4,1142 st
Investopedia4,31 st
Brokerchooser4,51 st
Forexbrokers5,01 st
Stockbrokers4,01 st
 • Trustpilot – Övervägande del har givit betyget Utmärkt eller Bra om IG. Bland annat lyfts supporten, utbudet och användarvänligheten som positiva faktorer.

  ”IG offers by far the best trading service in the UK in my opinion. The platform is fast and accurate, While assistance is always available to help you with any queries you may have. Their whole team are both knowledgeable and extremely helpful.” / Omdöme från 25:e jan 2020
 • Finder – Här trycker man på det stora utbudet och de låga avgifterna som de största fördelarna.
 • Investopedia – Hemsidan investopedia.com ger ett högt betyg till IG.

  ”IG offers clients access to a wide range of markets, superior research, and comprehensive client education”
 • Brokerchooser – Högsta betyg ges på Education, Trading Plattform samt Deposit/Withdrawal. Sämst betyg ges på Fees samt Markets and Products.

  ” Recommended for traders of any experience level looking for an easy-to-use trading platform”
 • Forexbrokers – Forexbrokers ger IG första placering i en jämförelse med ett stort antal olika handelsplattformar för valutahandel. Höga betyg ges bland annat för säkerhet och dess handelsplattformen.

  ”IG offers traders an extensive list of tradeable products, excellent trading and research tools, industry-leading education, and competitive rates”

Sammanfattning

IG erbjuder en säker och användarvänlig handelsplattform för investeringar i CFD, bull- & bear certifikat, warranter och optioner på tusentals marknader.

Inom de flesta marknader finns möjligheten att gå kort eller lång samt ställa in gränsnivåer för förlust/vinst. Handel sker med valbar hävstång i CFD:s och i optionerna.

Med Demokonto och utbildningsmaterial ser vi IG som en bra plattform både för nybörjare och proffs. Men som med alla investeringar är det viktigt att förstå vad man investerar i och dess risk. Detta inte minst när hävstången kan vara upp mot X100.

Lämna en kommentar