Köpa aktier på nätet

Det är idag enkelt att köpa aktier på nätet. Här förklarar vi hur du kommer igång och vilka som är de bästa och billigaste tjänsterna för aktiehandel. Dessutom tipsar vi om några misstag som du inte vill göra när du börjar med att handla aktier online.

Viktigt att veta innan du köper aktier

Innan du börjar att handla aktier så kan det vara bra att nämna några begrepp kring aktiekonton som ofta dyker upp när du skall komma igång. Tanken med informationen här att hjälpa dig att inte välja fel eller ett för dyrt konto.

1. Investeringssparkonto, kapitalförsäkring eller VP-konto?

Det första valet som du kommer att ställas inför är vilket typ av konto du skall starta upp till ditt sparande i aktier eller fonder. Du kommer att kunna välja mellan investeringssparkonto (ISK), Kapitalförsäkring (KF) eller ett Aktie- och Fondkonto (VP-konto). För att hjälpa dig att välja här tycker jag att man kan sammanfatta dessa konton på följande vis:

 • Investeringssparkonto: Fördelarna är att du slipper att deklarera (vilket kan vara krångligt) och du betalar bara skatt automatiskt en gång per år. Du slipper alltså betala vinstskatt på aktier du säljer med vinst. Du äger även dina aktier själv. Detta val rekommenderar vi just nu.
 • Kapitalförsäkring: Även här slipper du att deklarera och det är samma skatt som för ett investeringssparkonto. Här är det dock inte du själv som äger aktierna utan försäkringsbolaget (dvs banken) står som ägare. Detta alternativ lämpar sig för dig som vill investera ditt företags pengar men det lämpar sig även bra för privatpersoner.
 • Aktie- och Fondkonto: Fördelen här är att du kan kvitta dina vinster mot dina förluster vid deklarationen i K4 blanketten vilket gör att du kan minska skatten när det går dåligt.

Tips!
Skapar du konto både hos Nordnet.se och Avanza.se så kan du utnyttja bägge deras erbjudanden om avgiftsfri handel upp till en viss summa. Delar du upp dina pengar på två konton så kan du alltså handla med 0 kr i courtage (avgift) på en nästan dubbelt så stor totalsumma. Det är gratis att öppna konton både hos Nordnet och Avanza.

2. Välja rätt courtageklass (Start, mini, small, medium osv)

Du kommer att få ett antal olika alternativ vilken courtageklass som du vill ha. Med courtage så menas den avgift som du får betala varje gång du köper eller säljer en aktie. Det är det som banken tjänar pengar på helt enkelt. Oftast så passar den lägsta klassen dig som handlar mycket sällan eller för lite pengar och sätts procentuellt på hur mycket som du handlar för. De högre klasserna passar bättre om du gör stora affärer då det finns ett tak för hur mycket courtaget då kan kosta.

Exempel 1

Du handlar aktier online för 5000 kr. Om du välj courtageklass mini (0,25%, minsta belopp 1 kr) så betalar du 0,0025 x 5000=12,5 kr i courtage. Om du har courtageklass medium (0,069%, minsta belopp 69 kr) betalar du istället 69 kr då det är det lägsta du kan få betala i denna klass.

Exempel 2

Du handlar aktier online för 150 000 kr. Om du välj courtageklass mini (0,25%, minsta belopp 1 kr) så betalar du 0,0025 x 150000=375 kr. Om du har courtageklass medium (0,069%, minsta belopp 69 kr) betalar du istället 0,00069 x 150000=103,5 kr. Obs! Exemplen ovan är påhittade och är endast avsedda för att du skall förstå vad olika courtageklasser innebär.

Handla aktier utan courtage

Det går att handla aktier utan avgifter, d.v.s. utan courtage men bara upp till en viss gräns hos Avanza och Nordnet. Bankerna brukar erbjuda en courtageklass som är gratis upp till en viss nivå, tex 50 000 kr. Hos Avanza heter den courtageklassen start och är tänkt för dig som skall komma igång och slippa avgifter. Hos Nordnet heter den istället Mini. Etoro erbjuder däremot courtagefri aktiehandel oavsett hus mycket pengar du har på konto.

NätmäklareGratis courtage på aktier gäller för
AvanzaKunder med max 50 000 kr på kontot
NordnetNya kunder med max 80 000 kr på kontot
(Gäller i 6 månader & övriga villkor tillkommer)
EtoroAlltid 0 kr i courtage på aktier
(Andra avgifter kan tillkomma)
AktieinvestKunder med max 60 000 kr på kontot
(Övriga villkor tillkommer)

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Välja nätmäklare

När du vill komma igång med att köpa aktier så är det viktigt att börja på ett ställe, dvs en bank, som är anpassad för denna typ av handel. Att välja en sådan bank är viktigt i längden och att du heller inte begränsas när du lär dig mer. Här tipsar vi framförallt om två olika nätbanker med lite olika inriktning. Själva har vi varit en nöjd kund till både Nordnet och Avanza under många år.

För nybörjaren – Tips på aktier att köpa

Som nybörjare bör man alltid vara försiktig och endast köpa stora stabila bolag. Man bör försöka sprida riskerna och köpa minst 20 st olika bolag.

Ett exempel på bra bolag att köpa som nybörjare är investmentbolag eftersom deras affärside är att i sin tur köpa andra bolag. Det ger en bra riskspridning för dig som nybörjare.

Några bra exempel på investmentbolag

 • Investor
 • Kinnevik
 • Latour
 • Industrivärden
 • Creades

Hur mycket skall jag investera och vilka avgifter finns?

Det första man tänker på är självklart hur mycket pengar man skall våga investera i aktien egentligen? Är du helt ny kanske man inte skall investera sina livs besparingar i sitt första inköp utan klokt är nog att göra en mindre investering till att börja med. Det är dock inte bra att investera allt för lite då din vinst då äts upp av det som kallas för courtage.

Courtage är den avgift som alla banker tar ut vid varje köp- eller sälj som du gör med aktier. Denna varierar för svenska aktier mellan 0-99 kronor beroende på bank och vilket typ av abonnemang du har på banken. Handlar du med utländska aktier är courtaget ännu högre. Om du alltså investerar 500 kronor i en aktie kommer nära nog 20-40% av din vinst ätas upp av courtaget vilket inte är alls bra. En riktlinje kan vara att du investerar minst 5000 kr vid varje inköp och ju mer varm i kläderna du blir desto lättare kommer du att få att investera rätt summa.

Vilket pris skall jag betala för aktien?

När du genomför själva köpet av aktien kommer du att få ange vilket pris du vill betala och hur många aktier du vill köpa. Låt säga att en aktiekurs ligger på 103 kronor och du väljer att köpa 70 aktier. Du kommer då att få betala 70 x 103 = 7210 kr + courtage för detta inköp. När väl köpet skall genomföras (dvs du trycker på köpknappen) sker en slags budgivning på börsen mellan olika aktiemäklare där köpare och säljare synkas beroende på vad någon är villig att betala eller sälja för.

Vanligtvis är redan den nuvarande aktiekursen ifylld och det går självklart bra att köpa aktien för detta. Du kan ändå vara bra att fundera på om du vill sätta ett lite lägre pris på din order. Det kan ju finnas en säljare som är villig att sälja lite billigare än alla andra. Detta fenomen kallas i aktiesammanhang för spread och kan definieras som skillnaden mellan det högsta pris som någon säljare erbjuder och det lägsta pris som en köpare bjuder på. Du kan alltså sänka dina placeringskostnader både genom att välja en bank och ett abonnemang som erbjuder låga courtage samt genom att komma in ”lågt i spreaden”.

Köpa aktier online - spread

Köpa och sälja aktier – Följa utvecklingen eller sälja?

När sedan köpet är genomfört är det egentligen bara att sätta sig ner och följa kursutvecklingen. Självklart kan det ta mängder av år innan du kanske uppnått en bra vinst för din placering men i aktiesammanhang är verkligen tålamod en dygd. När du vill sälja dina aktier fungerar det precis på samma sätt som när du köper. Du anger priset du är villig att sälja för och hur många aktier du vill sälja och sedan ger man sig ut i budgivningen på precis samma sätt.

Om du saknar information eller har frågor om detta ämne så är du varmt välkommen att kommentera här nedan!

Läs mer om aktiehandel på nätet

Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Aktiehandel

Kommentera eller Fråga

25 Kommentarer

 1. Peter skriver:

  Informativ och viktig artikel. Hoppas på att ett bra slut på 2022 och en framfart under 2023! Allt gott, Peter.

 2. Lars-Göran Itskowitz skriver:

  Hej
  Har ett investeringssparkonto i Handelsbanken. Har lagt ut en del till försäljning, men så har två inte blivit sålda på nu två veckor. Då kontaktade jag banken och sa att jag vill ta tillbaka dem, men då påstår banken att det går inte.
  Hur är det med den saken?
  Hälsning
  L-G

  • Andreas Hogmalm skriver:

   Hej Lars-Göran.

   Om försäljningen redan gått igenom kan du inte få tillbaka dina aktier eller fonder såklart.
   De aktier och fonder som inte blivit sålda är givetvis fortfarande dina och du kan då avsluta försäljningsordern.

   Mvh amdin på Aktiekunskap

 3. Manfred Thorsson skriver:

  Hej!

  Jag undrar över courtageklasserna, om man startar ett sånt nybörjarklasskonto men sedan överstiger 50 000 kr gränsen, går det automatiskt över till den lägsta avgiftsklassen då eller får man starta ett till konto då med en courtageklass med avgift?

  • Aktiekunskap skriver:

   Jag är inte bombsäker på hur det fungerar hos alla näthandlare. Men vill minnas att det automatiskt går över till en annan courtageklass. Du kommer definitivt inte att behöva starta ett nytt konto om du inte själv vill ha dina investeringar i olika banker, då finns ju förstås den möjligheten.

 4. Ted skriver:

  Hej, jag funderar på att öppna ett investeringssparkonto och börja lära mig aktier… Är detta en bra början eller finns det något annat bra sätt ni kan tipsa om?
  Och vad är det för skillnad mellan att köpa aktier via min banks hemsida (i detta fall Swedbank) eller Avanzas hemsida som bara ägnar sig åt aktiehandel?

  • Aktiekunskap skriver:

   Ja, det tycker jag är ett bra sätt att börja på. Man kan öppna ett konto och ”känna” lite på det och bli van vid det. Så kan du samtidigt lära dig. Du behöver ju inte satsa allt på en gång utan ta det lite lugnt i början.
   Den stora skillnaden enligt mig på Swedbank och exempelvis Avanza och Nordnet är enkelheten att handla där de som ägnar sig åt bara aktiehandel har en mycket bättre teknisk plattform. En annan viktig skillnad är också courtaget (avgiften för att sälja och köpa) är lägre åt hos dessa banker.

 5. Emil.k skriver:

  om jag för över mina aktier från Swedbank till Avanza, behöver jag då betala courtage till swedbank? jag har ju inte sålt aktierna, dem är ju bara överförda…

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej!
   Tyvärr måste du nog sälja aktierna först på Swedbank och betala courtage för dem. När du sedan ”återköper” dem på Avanza så kan du också få betala courtage även om de har courtagefria konton om det rör sig om lite pengar. Se vår sammanställning av nätmäklare och courtage.

 6. Cecilia skriver:

  Jag har fått ett förslag på olika placeringar och sparande från min vanliga bank, alltså att öppna ett ISK-konto via dem så att de gör placeringar åt mig (e.ök. med mig). Detta innebär naturligtvis att jag betalar en årlig avgift till banken. Om jag öppnar upp ett ISK via t.ex. Avanza, betalar jag endast de olika fondavgifterna, och får alltså ut mer av den ev. avkastningen själv. Men – jag har såklart inte samma kunskap och erfarenhet som banken har. Är det värt att låta banken sköta det, eller är det smartare att köra själv?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej!
   Jag tror att det beror på hur mycket tid man vill lägga på att ordna med sina investeringar själv. Det är tyvärr rätt vanligt att banken investerar pengarna i klassiska indexfonder som har ganska höga förvaltningsavgifter. Då kan man lika väl köra igång ett avanzakonto och köpa indexfonder med inga förvaltningsavgifter (t ex Avanza Zero). De där förvaltningsavgifterna naggar ganska rejält på dina vinster nämligen.

 7. Ram Sam skriver:

  Var, i internet, kan jag vända mig för bra råd om vilka aktier , när köper, säljer och varför ??

  • Aktiekunskap skriver:

   Vi ger aldrig råd om specifika aktier då detta inte är syftet med denna sida. Med det sagt så rekommenderas att följa aktiebloggare, olika analystjänster och nyheter från exempelvis di.se eller kanske placera.nu. Det finns dock inga snabba svar (tycker jag) på vilka aktier man kan köpa. Själv brukar jag skanna marknaden efter aktier som är lågt värderade och där jag tycker att företaget är intressant och där det finns i en bransch jag någorlunda förstår. Lycka till!

 8. Emil skriver:

  Tjenare! Jag är en 21 årig kille och blivit riktigt intresserad av aktier. Jag har väl inte fördjupat mig alls i det så är väl fortfarande osäker på om man bara kan börja? Borde man läsa akrtiklar osv och sånt så man blir fördjupad i de? Vart ska man börja helt enkelt? Tack på förhand! /Emil

  • Aktiekunskap skriver:

   Tanken med den här sajten är bland annat att ge en mjukstart in i investerandet av aktier. Helt enkelt att lära sig grunderna för att köpa och sälja aktier. Så börja här och köp gärna grundläggande böcker om aktiehandel så kommer du långt med att komma igång med aktier.

   • Jennie Svensson skriver:

    Vilka 3 böcker skulle Du rekommendera?

    • Aktiekunskap skriver:

     Trading guiden för ett helhetsbild över börsen, ekonomi och aktier
     Någon bok om Warren buffet är alltid intressant
     Soim tredje bok väljer jag ”internet”, finns hur mycket resurser som helst och svaret är bara en fråga bort.

 9. Sebastian skriver:

  Hej! Jag planer på att försöka lära mig de här med aktier och tänker att det kanske är smart att börja med en mindre summa för att se hur allt fungerar. Men om jag skulle börja med kanske 500kr, är det smartast att köpa många aktier med lägre summa eller bara några enstaka med högre summa?

  • Aktiekunskap skriver:

   Det handlar framförallt om att varje gång du köper aktier så betalar du courtage. Så ju fler affärer desto fler avgifter.
   Därför kan det i längden löna sig litegrann att hålla ner sina kostnader genom att köpa större poster.

 10. Adam skriver:

  Hej!

  Är en 16 årig kille som är intresserad av ekonomi och akter. Undrar om det är någon åldersgräns på detta. Om det är, finns det någon sida som inte har det?

  • Sofia skriver:

   Hej Adam, tack för din fråga. 18 års gränsen gäller för handel med aktier men jag kan tipsa om aktiespararnas – Unga Aktiesparare, där kan du få mer utbildning om marknaden, investeringar m.m Kolla in det! Lycka till!
   Med Vänlig Hälsning
   Sofia

 11. Flemming skriver:

  Hej!

  Har kollat runt mycket nu ett par dagar när det gäller aktier och hur det fungerar. Tycker dock att allting är mkt luddigt? Hur hittar man ett intressant bolag i denna djungel av företag?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, ja det är en bra fråga 😉 Det handlar om att under en lite längre tid än ett par dagar läsa på och följa börsen och dess bolag. Ett sätt att komma igång är att välja en att följa en bransch som du kanske är intresserad av och se vilka bolag som intresserar dig mest i denna.

 12. Svante Biörnstad skriver:

  Hej.

  Jag har ett vp-konto hos min bank Handelsbanken idag och har aktier för ungefär 100.000:- där. Jag funderar på att öppna ett vp-konto hos Avanza istället för att kunna handla aktier på nätet till ett bättre pris. Hur ”flyttar” jag mina aktier dit?
  Vänligen Svante Biörnstad

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej,
   Mig veterligen kan man (tyvärr) inte flytta aktier mellan olika banker. Det blir oftast så att man får sälja av innehaven för att sedan flytta över pengarna och köpa aktierna igen. Har själv gjort detta och kunde då beräkna att jag i längden skulle tjäna på att faktiskt flytta innehavet.

Copyright Aktiekunskap.nu 2023