Aktier för Nybörjare

Här hittar du som är nybörjare på aktier tips om hur du kommer igång på ett bra och smidigt vis. Du får konkreta och praktiska tips på hur du börjar med aktier samt några grundläggande strategier. Är du helt ny rekommenderas artiklarna nedan.

Så köper du aktier på nätet

Läs artikeln

Avanza eller Nordnet

Läs artikeln

Kom igång med rätt aktiekonto

Läs artikeln

Så fungerar ett Investeringssparkonto

Läs artikeln

Alla artiklar om Aktier för Nybörjare

Artiklar listas i bokstavsordning

Att handla med och investera i aktier är det absolut bästa sättet att skapa långsiktig avkastning på sina pengar. Aktier har utklassat alla andra tillgångsslag de senaste 100 åren. Andra tillgångar såsom guld, bostäder, fastigheter, råvaror osv kan inte mäta sig med aktier över tid. Detta beror på att aktier är andelar av företag. Företagen skapar värde genom sin affärsverksamhet. Detta värdet gör att nytt aktieägarvärde skapas och aktieägarna blir rikare.

Aktier är ägarandelar i ett företag

Köpa och handla med aktier

Att köpa aktier är väldigt enkelt idag. Man skapar bara ett gratis-konto hos någon av nätmäklarna (till exempel Avanza.se eller Nordnet.se). Det enklaste är att starta ett ISK (investeringssparkonto), då slipper man deklarera sina försäljningar i deklarationen vare år och man betalar bara en väldigt liten skatt en gång per år istället för att betala skatt på sina vinster.

Man sätter sedan in pengar på sitt ISK och så fort pengarna är överförda kan man börja köpa och investera i aktier på sitt aktiekonto.

Lägga en order och handla aktier

Köpa aktier

När du har ett konto och har satt in pengar på ditt konto så är det dags att lägga en köporder och köpa aktier. Som du ser i bilden ovan så fyller du bara i hur många aktier du vill köpa och till vilket pris per aktie.
Totalsumman för ditt köp står i den gröna boxen. För att du skall få köpa några aktier krävs det att någon vill sälja aktier till det pris du erbjuder. Den gröna pilen visar det lägsta priset som någon är beredd att sälja aktier för. Det är det priset du får fylla i om du vill köpa aktier direkt.

Om du har is i magen kan du sätta ett lite lägre pris och hoppas på att priset sjunker ner till ditt önskade pris. Det är dock inget man behöver hålla på med om man bara skall investera långsiktigt i lite större i bolag.

Undvik småbolagen eftersom det behövs mer rutin för att handla i den typen av bolag.

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

Vad är courtage? (kostnad för aktiehandel)

Courtage är vad man kallar kostnaden för att handla aktier. Banken/mäklaren tar en avgift för varje affär som du gör via deras plattform. Har du bara ca 25.000 kr eller mindre på ditt aktiekonto handlar du gratis, utan provision hos flera nätmäklare, bland annat Nordnet och Avanza. Har du till exempel 45.000 kr kan du dela upp pengarna 50/50 hos Nordnet och Avanza så handlar du fortfarande gratis (utan courtage). Nätmäklarna tar vanligtvis inget betalt för att du öppnar konto eller har konto hos dem. De tar bara betalt för de affärer du gör.

Investera eller spekulera

Det är stor skillnad på att investera och att spekulera.
Att köpa och sälja för att fånga kursrörelser kallas för att spekulera. Det är svårt och kräver många års erfarenhet för att framgång skall nås.

Att investera däremot är enkelt. Man investerar/satsar sina pengar i ett företag (man köper aktier i företaget). När man äger aktier i företaget får man ta del av vinster som företaget skapar genom att man får ta del av aktieägarutdelningar från företaget. Man får även ta del i eventuell värdestegring i aktien.

Hitta dom bästa aktierna

Det krävs stor kunskap ifall du själv ska välja aktier och få en bra utveckling på ditt kapital. De allra flesta som själva skapar sin portfölj av aktier brukar få sämre utveckling jämfört med en indexfond. Du behöver göra en fundamental analys på de bolagen du vill investera i för att hitta dom bästa aktierna. Vi rekommenderar också att du väljer företag som du själv förstår dig på. Hitta ett par företag som intresserar dig och lär dig allt om dessa företag. En grundförutsättning för att hitta en bra investering är att du noggrant läser igenom och förstår företagets kvartalsrapport och årsrapport. Leta också efter andra bankers analyser av företaget och ta del av deras synvinkel. Du kan också leta efter information på Youtube. Där kan man ibland hitta intervjuer med företagets VD och genomgångar av senaste rapporten. Du kan på Buffert.se hitta fler förslag på hur man hittar dom bästa aktierna. Bufferts aktietips finner du här.

Börsens utveckling över tid

Man brukar säga att den svenska börsen avkastar i snitt ca 8% per år om man ser på väldigt lång sikt. Detta är endast ett snitt. Det betyder att börsen kan svänga kraftigt under tiden. Slår man ut det så får man dock ca 8%.

Man måste därför alltid vara beredd på att man kan förlora stora delar av sitt kapital i en börsnedgång. Har man tålamod så kommer dock börsen alltid att återhämta sig och sedan nå nya rekordnivåer. Hur många år det tar för börsen att återhämta ett ras kan man dock aldrig svara på med säkerhet. Ibland tar det 6-18 månader, ibland kan det ta 20 år så som det gjorde i Japan under 90-talet. De som köpte aktier på toppen fick alltså vänta i 20 år innan de var tillbaka på break even.

Det är därför viktigt att man inte handlar med pengar som man kan behöva använda inom 5-10 år. Om du till exempel planerar att köpa en ny bostad inom 1-2 år skall du inte placera pengarna i aktier eller i aktiefonder. Dessa tillgångar svänger för kraftigt i pris helt enkelt. Om du har otur så kan dina pengar ha gått ner 50% när du behöver dom till husköpet. Då tvingas du sälja med förlust. Några år senare kommer du att se att din investeringen istället hade legat på plus om du bara hade valt att behålla dina aktier.

Index

Ett index är något man uppfunnit för att kunna mäta den aggregerade utvecklingen på ett stort antal underliggande tillgångar. Ett exempel på ett aktieindex är OMXs30. Det är det svenska storbolagsindexet. Det visar utveckligen för de 30 st mest omsatta (handlade) bolagen på Stockholmsbörsen. I det indexet finner man alla stora bankerna, Hennes och mauritz, Skanska, Volvo osv.

Detta index brukar lite felaktigt kallas börsen. När man ser i dagens industri att börsen har gått ner med 2% så är det i själva verket indexet OMXs30 som gått ner 2%.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

         

Copyright Aktiekunskap.nu 2021