Att komma igång med valutahandel

Innan man bestämmer sig för att satsa lite mer på valutahandel behöver man inte bara lära sig skillnader och likheter mellan aktiehandel och valutahandel utan även vänja sig vid alla instrument och verktyg som dyker upp på skärmen vid valutahandel. Så det finns några viktiga punkter som du bör förstå innan du ger dig in i denna typ av trading:

Valutahandel  är trading och kräver mer aktivitet

En av de allra positivaste egenskaperna hos fundamental värdeinvestering är att du faktiskt sällan behöver ha särskilt bråttom. Så länge man är relativt säker på att man köpt aktien till en undervärdering så finns det all anledning att sitta lugnt i båten och vänta in att marknaden justerar upp priset. På detta sätt fungerar alltså inte valutahandel som är mycket mer tradinginriktat. Dvs du måste vilja vara aktiv på köp och sälj knappen för att det skall löna sig. Man bör kanske inte lägga in sin order och återkomma till den två månader senare. Men den som är sugen och tycker att det är kul att variera sin aktiehandel med lite mer aktivt och annorlunda värdepappershandel än vad du är van vid.

Valutor kan du handla på ett smidigt sätt dygnet runt på IG.com/sv (tidigare IG Markets)

Fem grundläggande saker du gör vid valutahandel

För att förklara hur det här med valutahandel fungerar och vad som egentligen händer vid en typisk trade så kan man dela in det här i fem steg. Egentligen går det ju att problematisera detta ännu mer men det kan vara bra för dig som är nybörjare och vill förstå grunderna.

 1. Först väljer du det valutapar som du vill handla med. Det kan tex vara USD (us dollar) mot EUR (euro) eller vice versa. När man handlar valuta görs det alltid mot en annan valuta. Läs gärna mer om basvaluta och motvaluta.
 2. Nästa steg är att välja din risknivå. Eftersom valutan rör sig så väldigt lite är det sällan någon idé att sätta in 1000 kronor och göra en vins på 10 kr om det går upp 1%. Därför gör man en hävstång där man tex satsar x gånger pengarna, tex 25 gånger pengarna. Detta låter förstås läskigt men eftersom valutan rör sig såpass lite så är det inte så farligt som det låter. Men viss finns det alltid en risk med all värdepappershandel. Läs gärna mer om hävstång.
 3. Sedan behöver man välja den summa som man vill satsa av sina egna pengar. Detta är inget konstigt. Det är helt enkelt beroende på hur mycket du har och vad du vågar/vill satsa.
 4. Sedan kan du/bör du sätta en stop – loss nivå på din trade.  Detta fungerar på samma vis som med aktier och när du helt enkelt når din lägsta nivå du vill stanna kvar i traden så säljs den av automatiskt.
 5. Sista steget är förstås att antingen sälja av när du är nöjd med din vinst eller att ha bestämt en take profit nivå. Take profit fungerar på samma vis som stop loss men åt andra hållet.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

9 Kommentarer

 1. Andrew skriver:

  Hej vet ej om denna sida är aktiv längre, sista inlägget från 2015.

  Men kör ändå, ja letar efter en kvalitativ utbildning inom detta, Valuta/aktiehandel, aktie analytiker.
  Och har sökt och sökt men hittar inge bra (mkt vind och båg tkr ja) tänkte om ni kunde rikta en som verkligen vill arbeta med detta i rätt riktning?
  Och vart ja kan få mest kunskap. tkr verkligen detta e otroligt spännande och ruskigt kul.
  Skulle uppskattas till tusen.

  Mvh Data nörden Andrew

 2. Niklas skriver:

  Hej!

  Jag läste detta inlägg samt inlägget om hävstång men jag måste fråga en sak:
  Det beloppet som man ”belånar” med låt säga 25 ggr, vad händer då med detta om kursen går åt det negativa?

  Ex. om jag satsar 5000kr med 25ggr, och kursen faller, förlorar jag endast de 5000kr eller kan jag bli skyldig mer?

  I övrigt ett bra inlägg!

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, det är viktigt att plattformen som du handlar via har ett stopp så att din position avslutas innan du går med förlust. Det ligger både i denna banks och ditt intresse att det är så.

 3. Johnny skriver:

  Hej, varför förekommer inte typ alla valutor på forexmarknaden? I alla fall inte i alla de exempel som visas på nätet. Måste väl vara mer intressant att handla valutor med betydligt större svängningar, än de gamla ”vanliga”, som USD, EUR, YEN osv?

  Varför nämner ni inte alla robotar som finns? Som inte tar hänsyn till stop/loss? Algoritmer som jobbar med en mängd parametrar samtidigt o som gör ”micro”trades även när kursen går i mot en?

  Samt vilken av dessa robotar är mest prisvärd o mest pålitlig. Såg en på YouTube för 149 USD, är det dyrt eller billigt?

  Svar till, Johnny, dum knegare, Sundbyberg

  • Aktiekunskap skriver:

   Det är ju lite olika beroende på valutmäklare vilka valutapar som erbjuds handel i. Det handlar nog om vilka par som just denna mäklare väljer att hantera.

   Vi har inte skrivit så mycket om robotar ännu då vi själva aldrig använt oss av detta. Har därför svårt att skriva något kvalitativt kring det.

 4. Anton skriver:

  Hej, jag förstod inte riktigt det där med hävstången. Lånar man pengar för att få ex 25 gånger pengarna, eller hur gör man det? Förklara gärna lite närmare. MVH Anton

  • Aktiekunskap skriver:

   Ja det är precis så det fungerar. Låt säga att du investerar 5000kr i ett valutapar, tex att dollarn kommer att bli starkare än euron. Eftersom valutor rör sig så väldigt lite rent procentuellt är det väldigt svårt att få någon värdeutveckling att prata om om du investerar just summan som jag här nämner.

   Det en valutahandlare då gör är att erbjuda dig möjligheten att belåna tex 25 ggr 5000 (dvs 125 000kr) kronor för att det skall blir en större möjlighet till ökning. Det är detta som kallas för hävstång och kan förstås låta farligt. Men eftersom valutorna rör sig så pass lite så handlar det sällan om så stora summor att förlora. Det är förstås ändå viktigt att tänka till så att man inte gör för stora affärer innan man har vant sig vid tänket kring valutahandel.

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021