Kom igång och börja med valutahandel

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Handla valutor - guide

Börja med valutahandel med hjälp av vår steg-för-steg guide. Vi visar hur man kommer igång med investeringar i valutor och ger tydliga tips på vägen.  

Så fungerar valutahandel

Valutahandel sker alltid i par mellan två olika valutor, exempelvis USD och SEK. Paret presenteras med USD/SEK och svarar på frågan ”Om jag vill köpa USD – hur många SEK måste jag då betala?”. Den första valutan i paret kallas för basvaluta och den andra kallas för motvaluta.

så fungerar valutahandel

Att investera i USD/SEK innebär därmed att investering sker i förhoppning om att den amerikanska dollarn kommer att stärkas i förhållande till svenska kronan. Du hoppas därmed på att det kommer att kosta mer SEK att köpa samma mängd USD i framtiden. 

Om du istället tror att USD kommer att bli billigare (krävs färre SEK per USD) kan du öppna en Sälj-position. Går USD-kursen ner 2 % kommer din position att gå upp 2 %. 

I guiden presenteras tydligt hur handel, hävstång och köp- och säljpositioner fungerar. 

Steg för steg guide – Börja med valutahandel

I denna steg för steg guide går vi igenom hur du kan börja med valutahandel via handelsplattformen Etoro. Vi rekommenderar Etoro utifrån mycket god användarvänlighet och brett utbud. Dessutom erbjuds inte valutahandel hos exempelvis Avanza. 

Klicka här så öppnas Etoro i en ny flik i webbläsaren. Då kan du enkelt följa med i denna guide kring hur du kommer igång med valutahandel.

Disclaimer: Etoro är en multi-asset investeringsplattform. Värdet på dina investeringar kan gå både upp & ner. Du riskerar därmed att förlora ditt kapital. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar & om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Varje steg i vår guide består av en kortfattad allmän text, en rekommendation samt ”Så börjar du”. Vill du lära dig lite mer kan du läsa vidare vid rubrikerna ”Läs mer”. 

Steg 1 – Öppna konto

Första steget är att öppna ett gratis konto hos någon av de handelsplattformar som erbjuder valutahandel. Det som framförallt skiljer de olika plattformarna åt är om de finns på svenska, dess utbud samt vilken kundsupport som ges. 

Vi rekommenderar:

För valutahandel rekommenderar vi Etoro. Detta utifrån flera orsaker. Det är en av världens största handelsplattformar för trading, plattformen är mycket användarvänlig och finns helt på svenska. Ett alternativ är IG markets men användarvänligheten hos Etoro (framförallt för nybörjare) gör att denna plattform i första hand rekommenderas. 

öppna konto på etoro för valutahandel

Så börjar du:

 1. Gå till etoro.com/sv/
 2. Klicka på ”Gå med nu” längst upp till höger
 3. Registrera dig med mailadress, Facebook eller Google

Att skapa konto på Etoro är gratis. I inloggat läge går det sedan att börja med valutahandel i demoläge eller med riktiga pengar. Se nästa steg.  

Disclaimer: Etoro är en multi-asset investeringsplattform. Värdet på dina investeringar kan gå både upp & ner. Du riskerar därmed att förlora ditt kapital. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar & om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Handel inom ett ISK-konto beskattas automatiskt med schablonbeskattning och behöver därför inte deklareras. Det kan alltså både vara bättre skattemässigt och enklare deklarationsmässigt. Valutahandel inom ISK kan ske på IG markets. Handeln sker i detta fall med turbowarranter vilket är ett värdepapper med mycket hög hävstång. Utöver valutahandel kan handel hos IG ske i index, råvaror och aktier med dessa turbowarranter. 

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Tyvärr kan man inte handla valutor hos våra svenska mäklare Avanza och Nordnet.

Steg 2 – Börja med valutahandel i demoläge

Etoro erbjuder alla sina kunder att handla i ”Virtuell” och ”Verkligt” läge. Det virtuella läget är ett test-läge med 100 000 USD. Det är alltså ett demoläge som innebär att handelsplattformen, och dess funktioner, kan testas. 

Demoläget fungerar exakt på samma sätt som med handel med eget kapital. Det går att skapa portföljer, handla i olika tillgångar och testa hävstångshandel. Ska en tradingtävling utföras med vänner är demoläget ett perfekt alternativ. Den stora skillnaden är att du aldrig riskerar dina egna pengar då handel sker med ”låtsaspengar”. 

Vi rekommenderar:

Se till att du är i ”Virtuellt” läge när du fortsätter denna guide. Då kan du genomföra exakt de köp som vi går igenom och prova dig fram. Detta utan någon risk alls. Du kan även följa dina test-investeringar i din portfölj m.m. Ändring mellan ”Virtuellt” och ”Verkligt” läge sker i inloggat läge längst ner till vänster på Etoro. 

Så börjar du:

Längst ner till vänster (datorvy) finns länken ”Byt till virtuell” eller ”Byt till verkligt”. Där kan du alltså skifta mellan demopengar och ditt eget kapital. 

sätt in pengar på etoro för handel i valutor

I teorin sker valutahandeln på exakt samma sätt på demokontot som med eget kapital. Enda skillnaden är att du inte kan förlora pengar. I praktiken kommer det ändå vara mycket stor skillnad. Att ”förlora” 10 000 kronor i virtuella pengar kommer inte påverka dig psykologiskt på samma sätt som om en förlust av 10 000 kronor av eget kapital. En rekommendation är därför att börja med virtuella läget och sedan, i små steg, handla med eget kapital. Detta för att avgöra vilken risk som passar ditt sätt att investera. 

Steg 3 – Verifiera konto & Sätt in pengar

Oavsett vilken handelsplattform som används behöver verifiering av identitet ske. Det kan exempelvis ske med BankID eller att kopia på ID-kort/Pass/körkort laddas upp. Mäklaren behöver med nämligen med säkerhet veta vem som utför handel på deras plattform. 

Vi rekommenderar:

Se alltid till att du har ett verifierat konto innan du sätter in pengar. Därmed är du säker på att pengar kan sättas in och tas ut utan problem. 

Så gör du:

Verifiering av konto på Etoro sker genom att kopia på pass, eller annan ID-handling, samt dokument som bevisar adress laddas upp på plattformen. Laddas appen ned kan bilder direkt tas med mobilens kamera och laddas upp. Etoro meddelar via mail när kontot är verifierat, vilket vanligtvis tar 1 – 2 arbetsdagar. 

För att sätta in pengar, klicka på ”Sätt in pengar” i menyn och välj kredit/betalkort, PayPal, Direktöverföring med Trustly, Skrill, Neteller eller Banköverföring. Minsta insättningsbelopp är ca 500 kr (50 USD). 

Steg 4 – Välj valutapar 

Nu kan du börja med valutahandel – med demopengar eller eget kapital. Detta genom att välja ”Virtuellt” eller ”Verkligt” läge. Etoro erbjuder handel i ett stort antal olika valutapar och i samtliga par går det att öppna köp- eller säljpositioner (mer om detta under nästa rubrik).

Köps USD/SEK innebär det att du köper USD och tror att USD kommer att stärkas i förhållande till SEK. 

USD/SEk börja med valutahandel - valutapar

Vi rekommenderar:

För dig som vill komma igång med valutahandel, och därmed är nybörjare, kan det vara smart att börja med USD/SEK eller EUR/SEK. Genom att ena valutan är SEK blir det lättare att förstå värdeutvecklingen samt hitta artiklar och guider om vad som påverkar valutornas värde. 

Så börjar du:

Logga in på Etoro och klicka på ”Upptäck” i menyn till vänster. Mitt på skärmen visas olika investeringskategorier och genom att bläddra till höger/vänster hittas ”Valutor”. Genom att klicka där presenteras samtliga valutapar som går att handla med hos Etoro. 

Meny etoro valuta

Om du redan vet vilket valutapar du söker efter kan detta hittas via sökfunktionen högst upp på sidan. På bilden nedan har sökning skett med ”SEK” varpå de tre valutaparen med SEK presenteras dvs SEK i förhållande till Euro, USD och NOK. 

sök valutapar på etoro

I detta exempel kommer vi utgå från handel sker i USD/SEK. Det innebär därmed att du vill ”köpa USD med SEK”. Du förväntar dig att USD kommer gå upp i pris, i förhållande till SEK. 

Valutapar brukar delas in i ett par kategorier utifrån valutornas storlek i världsekonomin. 

 • Större valutapar – Par som består av USD och en av de sju största valutorna i världen. Den totala valutahandeln i världen består till 80 % av dessa par. Exempel på större valuta är EUR/USD, GBP/USD och USD/CHF 
 • Mindre valutapar – Mindre valutapar består generellt av par bestående av de större valutorna men där USD inte är en av valutorna. Exempel på mindre valutapar är därmed EUR/GBP och GBP/JPY.
 • Exotiska par – Valutapar bestående av en större valuta och en mindre. Exempel på exotiska par är USD/PLN eller EUR/SEK
 • Regionala par – Valutapar utifrån en specifik region. Det kan exempelvis vara nordiska par eller europeiska. Exempel på regionala par är SEK/NOK och EUR/SEK. 

Några av valutorna som svenskar vanligtvis handlar:

SymbolNamn
USDAmerikanska Dollar
EUREuro
GBPEngelska Pund – Storbritannien
AUDAustraliensiska Dollar
CADKanadensiska Dollar
CHFSchweiziska Franc
NZDNyazeeländska Dollar
JPYJapanska Yen
SEKSvenska Kronan
NOKNorska Kronan
DKKDanska Kronan
TRYTurkiska Lira

Steg 5 – Köp eller Sälj & hävstång

Valutahandel kan både ske i Köp- och Säljpositioner. Det innebär att du kan investera i en valuta (exempelvis USD) i förhoppningen att värdet kommer gå upp eller gå ner i värde – i förhållande till den andra valutan. 

Köp – Väljs en Köp-position kommer värdet på positionen gå upp om valutan (första valutan i paret) går upp i värde. 

Sälj – Väljs en Sälj-position kommer värdet på positionen gå upp om valutan (första valutan i paret) går ner i värde. 

Hävstång – Valutahandel kan ske med eller utan hävstång. Det vanligaste är däremot att handel sker med hävstång. Väljs hävstång multipliceras värdeförändringen i valutaparet med vald hävstångsnivå. Med x10 i hävstång kommer positionen att gå upp 10 % vid en positiv värdeförändring i valutaparet på 1%. 

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Vi rekommenderar:

För de som vill börja med valutahandel rekommenderas, i ett första steg, ingen eller mycket låg hävstång. Ett alternativ kan vara att handla med högre hävstång men i demoläge på Etoro. I demoläget finns ingen risk att förlora eget kapital. På detta sätt kan du se hur kraftigt hävstången påverkar investeringen uppåt/nedåt och sedan avgöra vilken risknivå som passar din investering. 

Så börjar du:

I handelsläget, på ett valutapar, väljs SÄLJ eller KÖP högst upp. På bilden nedan har KÖP valts i handelsparet USD/SEK. Det innebär därmed att investering önskas i USD i tron om att priset i USD kommer att gå upp. Välj ”Sälj” om du tror att USD-kursen kommer att gå ner i förhållandet till SEK. 

ta position - köp eller sälj valuta hos etoro

Med Stop Loss kan du begränsa eventuell förlust på en position. På bilden ovan har 250 USD valts som Stop Loss. Det innebär att om positionen har sjunkit 250 USD i värde kommer den automatiskt att stängas. 

Take Profit fungerar på ett liknande sätt men positionen stängs automatiskt vid en förutbestämd vinst. I detta fall kommer positionen att stängas om den gått upp i värde med 250 USD.

Prova, i virtuellt läge, att skapa köp- och säljpositioner, med olika hög hävstång samt med Stop Loss och Take Profit. Det är ett säkert sätt att testa olika funktioner så att du känner dig säker i hur dessa fungerar innan du handlar med egna pengar. 

Vad kostar det att handla valutor?

Etoro har mycket låg spread (skillnad på köp- och säljkurs). På de större valutaparen har de en spread på 1 pips och på de mindre upp till 2,5 pips (OBS, spreaden kan variera). Pips är en den minsta värdeförändringen som kan ske i ett valutapar och innebär alltså de sista sifforna i valutans värde. Det är alltså extremt liten spread på valutahandel. 

Eftersom handel på Etoro sker med CFD dras även en nattavgift som motsvarar ett par procents årsränta. Eftersom valutahandel inte är tänkt att utföras som långsiktig investering bör inte detta påverka handeln nämnvärt. 

Disclaimer: Etoro är en multi-asset investeringsplattform. Värdet på dina investeringar kan gå både upp & ner. Du riskerar därmed att förlora ditt kapital. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar & om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Nästa steg – fördjupa dig i din valutahandel

Som visas i vår guide ovan kan du börja med valutahandel och öppna dina första köp- eller säljpositioner. Som med alla investeringar är det viktigt att verkligen förstå vad man investerar i och vilka risker det innebär. Vår rekommendation är därför att ”skynda långsamt” och alltid investera små belopp i början. För dig som kommit igång och vill ta nästa steg kan exempelvis det ske via:

CopyTrader på Etoro

CopyTrader är en unik funktion som finns hos Etoro och som inte kostar något extra att utnyttja. Duktiga traders på handelsplattformen kan göra sin profil offentlig och möjlig att följa. Du kan därmed se personernas historiska avkastning, innehav och riskprofil. Vill du sedan följa personens investering väljs tjänsten CopyTrading. Du väljer själv hur stort belopp du vill investera och köp/sälj kommer sedan ske automatiskt utifrån hur den personen väljer att handla. 

🔗 Läs mer om CopyTrading

Turbowarrant på IG

Hos Etoro kan valutahandel ske med x30 i hävstång. Önskas ännu högre hävstång kan istället investering ske via Turbowarranter på handelsplattformen IG. Dessa kan även handlas direkt inom ett ISK vilket innebär att någon deklaration inte behöver göras av handeln. 

En turbowarrant har alltid en Knock-Out nivå. Når kursen denna nivå kommer positionen förfalla och värdepappret bli helt värdelöst. Ju högre hävstång som erbjuds desto närmare är dagskursen gällande Knock-Out kurs. Se mer i videon nedan. 

🔗 Läs mer om Turbowarranter

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Testa olika strategier

Oavsett investering är det en fördel att ha en tydlig strategi. Detta både utifrån vilken risk som förväntas tas, när handel ska ske och hur du förväntas agera i olika situationer. Det blir då även lättare att utvärdera strategin utifrån dess resultat. 

En del försöker hitta trender i teknisk analys medan andra ser på markroekonomiska händelser i världen. Skriv ner din strategi, testa den under en förutbestämd tid och utvärdera. 

Varför börja med valutor?

 1. Fristående från börsen

Valutornas utveckling är inte starkt knuten till börsens utveckling. Den som tror på att svenska kronan exempelvis kommer att försvagas mot USD kan ta position i detta valutapar utan att den positionen påverkas i större grad av börsens utveckling. 

 1. Trading

För privatpersoner handlar valutahandel primärt om trading. Genom att följa händelser på världsmarknaden tas positioner utifrån hur man tror att värdet på olika valutor kommer att förändras. 

 1. Valutahedge

Valutahandel kan även ske för att skapa en hedge mot en investering i en annan tillgång. När företag exporterar/importerar kan de exempelvis valutasäkra vilket innebär att de säkerställer att de kommer att betala en viss summa SEK även om kursen i den andra valutan ändrats till betalningstillfället. På samma sätt kan privatpersoner valutasäkra egna tillgångar som värderas i annan valuta än SEK. 

Att tänka på

 • Inte värdeskapande

Aktier och räntor är värdeskapande. Detta genom att företag generellt växer och räntepapper ger ränta. Men valutapar, och enskilda valutor, är inte värdeskapande. Valutahandel bör alltså ske under kortare perioder. För långsiktig investering finns alltså bättre tillgångar. 

Det visar även grafen nedan som presenterar USD/SEK under en treårsperiod. 

USD/SEk 3 månaders exempel på en graf
 • Minsta gräns för handel

Alla handelsplatser har gränser för hur små belopp som får investeras. Hos Etoro krävs 1000 USD för en position med x1 i hävstång. Väljs istället x2 i hävstång krävs 500 USD osv. 

 • ”Lättare” med minst en stor valuta

Oavsett tillgång är det svårt att förutse marknadsrörelser. Det bör däremot ses som något lättare om minst en av valutorna är en av de större, exempelvis SEK/USD. Det går exempelvis betydligt lättare att läsa guider och förstå vad som påverarkar förhållande SEK/USD än de mindre paren så som exempelvis NZD/CHF (Nya Zeeland / Schweiz

Disclaimer: Etoro är en multi-asset investeringsplattform. Värdet på dina investeringar kan gå både upp & ner. Du riskerar därmed att förlora ditt kapital. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar & om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Lämna en kommentar