Index

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Index
index

Ett index väger samman flera olika tillgångar och visar dess genomsnittliga värdeförändring mot en specifik tidpunkt. Index används bland annat för att påvisa utvecklingen på aktiemarknaden som helhet samt utveckling inom olika branscher.

Exempelvis är OMX30-index ett index som följer utvecklingen av de 30 mest omsatta börsbolagen i Sverige.

Vad visar index?

  • Utvecklingen av en börs över en utvald tid
  • Måttstock på egna investeringar – i förhållande till genomsnittet
  • Måttstock på en fonds avkastning – i förhållande till genomsnittet
  • Utveckling för en bransch – i förhållande till andra branscher

Måttstock på avkastning

Index används mycket ofta som en måttstock på om en investering har gett hög, eller låg, avkastning. En person kan exempelvis nått en avkastning på Stockholmsbörsen på 16 % men om OMX under samma år har gått upp 32 % har investeringen inte gett hög avkastning. Då hade det varit betydligt bättre att ägt en indexfond.

Det är därmed viktigt att jämförelsen mellan den egna portföljen och index sker med rätt index. Äger du nästan enbart aktier inom hälsovård bör en jämförelse ske mot hälsoindex istället för OMX-index.

På samma sätt kan avkastningen på olika fonder jämföras mot index. I presentationen av fonder brukar det ofta även visas dess avkastning i förhållande till passande index.

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Så skapas och uppdateras ett index

När ett index skapas används generellt siffran 100 som start. När index är på 175 har det därmed ökat 75 % från startdatum. Det finns även regler för vilka aktier som ska ingå och hur uppdateringar ska ske. Exempelvis uppdateras vissa index en gång per år utifrån exempelvis omsättning eller börsvärde på Stockholmsbörsen.

Olika sätt att räkna ut index

Marknadsviktade / Värde-viktade

Om ett index är marknadsriktat innebär det att varje aktie påverkar index i förhållande till dess börsvärde. Ett företag med börsvärde på 100 miljoner kommer därmed påverka dess index till 10 % förutsatt att detta index totala börsvärde är 1 miljard.

Oviktat / lika-viktat

Ett mindre vanligt sätt är att låta varje tillgång (oftast aktier) väga lika tungt. Dessa index påverkas därmed lika mycket oavsett om det är ett litet eller stort företag som ökar i värde.

Prisviktat

Med prisviktat index beräknas aktiernas genomsnittliga marknadspris (aktiekurs). Det finns även uträkningar som behöver göras vid exempelvis en split. Här spelar alltså inte börsvärdet någon roll.

PI – Prisindex

Ett index med PI påvisar hur priset på tillgången har utvecklats. PI kan i detta fall stå med i namnet på det index som används, ex OMXSPI

GI – Avkastningsindex / Gross index

Ett index med GI räknar både med värdeutveckling (PI) och aktieutdelning. Därmed visar detta index tydligare den totala avkastningen på tillgången.  Ibland används även benämningen TR (Total Return Index.

PI vs GI…

På kort sikt blir det mycket liten skillnad mellan PI och GI. Grafen nedan visar utvecklingen av OMXS både utifrån PI och GI under tre månader.

Under längre period blir det däremot stor skillnad då aktieutdelningar kan återinvesteras och därmed ge ”ränta på ränta” (eller avkastning på avkastning). Nedan visas utvecklingen av samma index – men över 3år.

(Bildkälla: Nordnet)

Olika slags index i Sverige

OMXSPI(Stockholm All-share)

Värdeviktat index över samtliga börsnoterade bolag på Stockholmsbörsen. Detta exklusive utdelningar.

OMXSGI

Värdeviktat index över samtliga börsnoterade bolag på Stockholmsbörsen. Detta inklusive utdelningar.

Branschindex

På Stockholmsbörsen finns flera index kopplade till branscher i Sverige. Det finns även internationella index som exempelvis påvisar utvecklingen av företag inom gruvindustrin eller skog över hela världen. Exempel på Stockholmsbörsen är Energi, Finans & Fastighet, Fordon & Reservdelar, Hälsovård, Industrivaror, Kraftförsörjning och Livsmedel. Inom nordiska branschindex finns exempelvis Energi, Transport & flyg samt Material.

OMXS30

Index uppbyggt av de 30 mest handlade aktierna på Stockholmsbörsen

Large Cap, Mid Cap, Small Cap-index

Visar utvecklingen på aktier beroende på företagets börsvärde.

🔗 Läs vår artikel om: skillnader mellan Large-, Mid- och Small Cap.

(Indexfond)

En indexfond är en fond vars innehåll är viktat för att följa ett specifikt index. En svensk aktiefond kan exempelvis utgå från OMXS30 vilket därmed innebär att fonden behöver bestå av dessa 30 aktier utifrån hur stor del de är av detta index. En indexfond kan lika gärna följa ett landsindex som ett branschindex.

DVIS

Index som följer svenska optioner och volatiliteten på denna marknad.

AFGX

Tidningen Affärsvärldens generalindex som startade 1937. Ett prisindex som därmed inte tar hänsyn till utdelningar. Detta index ”började om” på 100 år 1995 och räknas idag ut av Nasdaq OMX och heter OMXAFGX

TCW – Total Competitiveness Weights Index

Index som speglar kronans värde i förhållande till en korg av andra valutor. Om detta index sjunker innebär det att svenska kronan, i genomsnitt, stärkts mot dessa valutor.

VIX / Skräckindex

Ett index som speglar volatiliteten på marknaden. Ökad volatilitet uppstår framförallt vid ökad oro. Det är även därför som VIX kallas för ”skräckindex”. De som tror på ökad oro/volatilitet kan därmed ta långa positioner i VIX (Kan ske på IG).

För handel på kort och medellång sikt och teknisk analys använder vi oss av plattformen IG.com/sv. Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, kryptovalutor osv via CFD:s på ett smidigt sätt och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys. Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

KPIKonsumentprisindex

Det finns en rad index som används för att påvisa den ekonomiska utvecklingen i landet. Ett av de mest använda är KPI. Detta index visar inflationen vilket till stor del både påverkar räntor på obligationer och aktiemarknadens utveckling. Det beräknas ut av SCB och presenteras varje månad.

SIXRXFIIF 

Samlingsindex över svenska investmentbolag

Handla & ta position i index

Det finns flera vägar att investera i index. Detta främst beroende på vilket index som önskas följas.

Via aktiefonder

Vid önskemål om att investera i svenska branschindex finns flera indexfonder att välja på. Dessa hittas exempelvis via Avanzas och Nordnets fondlista som kan filtrera fram samtliga indexfonder. Främst är det fonder som investerar mot den svenska eller nordiska marknaden men det finns även exempelvis europeiska, Globala och Asiatiska indexfonder.

Via ETF

En av fördelarna med ETF:er är att de ger tillgång till betydligt fler marknader än vad som nås via fondutbudet. Exempelvis går det att investera i index i Filipinerna likväl som Taiwan. Med ETF går det att både gå kort och lång samt i vissa fall handla med hävstång.

Certifikat och Warranter

Även inom certifikat och warranter hittas en del index-produkter. Detta exempelvis inom råvaror och VIX-index.

Via CFD

Hos både eToro.com/sv och IG.com/sv är det möjligt att investera i ett stort antal index över hela världen. Beroende på index och handelsplattform erbjuds handel med olika stor hävstång. Då det är internationella plattformar erbjuds delvis index som inte hittas hos svenska aktiemäklare.   

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar