Så kan du Månadsspara i Aktier

månadsspara i aktier

Det är vanligt att vi svenskar har ett månadssparande till sparkontot eller i en fond. Här beskriver vi hur du även smidigt kan månadsspara i aktier.

Att månadsspara i aktier utan höga avgifter i courtage

När du köper och säljer aktier via en nätbank eller en vanlig bank betalar du vid varje köp/säljtillfälle en courtageavgift. Denna avgift kan variera en hel del mellan olika banker och mellan olika konton hos samma bank.

Vanligtvis vill man ha en så låg avgift som möjligt vid varje affär och denna avgift brukar ligga mellan 0 – 99kr (läs vår jämförelse av courtage här). När du månadssparar i aktier blir det bekymmer om avgiften är hög, exempelvis 39 kr per affär. Om du sätter in 200 kronor per månad så kommer avgiften då att vara procentuellt sett mycket hög!

På Nordnet och Avanza kan du nu ställa in vilken courtageklass du vill ligga i. Om du endast gör mindre affärer, dvs köper för mindre summor kan du välja någon av de lägre courtageklasserna och endast betala 0-1 kr per affär.

Välja kontotyp

1. Du kan välja om du vill månadsspara och investera i en vanlig aktiedepå. Då betalar du endast skatt när du säljer aktier med vinst. Skatten är 30% på vinsten och du kan kvitta förluster mot vinster för att minska skatten.

2. Du kan även välja att öppna ISK konto eller kapitalförsäkring. Då skattar du istället en liten summa på hela depå varje år. Man kan lite förenklat säga att du skattar ca 0,375 % (gäller för 2020) på hela din depå varje år. Det innebär att du betalar ca 190 kr per år i skatt för en depå på 50 000 kr

ISK eller Kapitalförsäkring är att föredra om du har en årlig avkastning som överstiger 1,25 %. Om din förväntade avkastning inte överstiger 1,25% är vanlig aktiedepå att föredra.

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

Tänk på Detta

Det första steget är alltså att vara medveten om vilka fallgropar det finns i form av de olika avgifterna vid aktiesparande månadsvis. Förutom det kan det vara bra att ha koll på ett antal strategiskt viktiga saker:

  • Börsen kommer under den tid du månadssparar röra sig uppåt eller nedåt vilket gör att du under en längre tid kommer att få ett medelpris på dina inköp. För att du då skall få ut en vinst i framtiden krävs det att företaget går lite bättre än börsen i sin helhet och har en bra direktavkastning.
  • Om det tillfälligt blir svackor på börsen kan det vara tryggt att veta att du kommer att få detta medelpris och att du tar mindre risker. Så även om börsen kan ha gått ner en hel del kan du tjäna på att fortsätta månadssparandet i din aktie. Du kanske tom kan sätta in lite mer då aktien tillfälligt är lägre värderad.
  • Med månadssparande kommer du alltså inte att dra hem storkovan genom att köpa allra billigast och sedan sälja dyrast. Men du kommer att skapa en stabil och lite säkrare strategi som kanske också kan ses som ”lite tråkigare”.

Rekommenderad läsning för månadsspararen

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer och fakturaköp. Du får en fin avkastning & en bra riskspridning.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Aktiehandel

Kommentera eller Fråga

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Savelend.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. På Savelend kan du dessutom investera i företagslån, inkassoportföljer och fakturaköp.

Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021