Öppnings- & Stängningscall – börsen

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Öppnings- & Stängningscall

I början och i slutet av en handelsdag sker en så kallad call. Det är en sorts auktion där samtliga köpare och säljare samlas i orderboken som en klump. Klumpen samlas runt den nivå där köpare och säljare är beredda att mötas för att göra affär.

Istället för att aktiens kurs öppnar eller stänger efter det att callen är klar på den nivå där senaste avslut skedde så öppnar/stänger kursen där den högsta omsättningen finns, dvs det pris där flest köpare och säljare möts. Detta pris kallas för jämviktspris.

Syftet med dessa calls/auktioner är att få en hög omsättning som visar tydligt vart aktiens nuvarande marknadspris är, dvs det pris där flest köpare och säljare är beredda att göra affär.

  • Öppningscallen pågår: 08:45 – 09:00
  • Stängningscallen pågår: 17:25 – 17:30
Exempel öppnings- & Stängningscall
Exempel på en stängningscall från Avanzas app.

I denna exempelbild ser du en avslutat slutcall i aktien Netent B. När callen är avslutad har flesta köpare och säljare velat göra affär på nivån 90 kr. Detta är alltså aktiens jämviktspris och därmed det bedömda nuvarande marknadspriset.

Eftersom detta är en slutcall så stänger aktien på priset 90 kr. Hade det istället varit en öppningscall så hade dagens handel öppnat på 90 kr.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Hur man handlar callen

För att vara säker på att få köpa aktier i callen lägger du din köporder en bit ovanför den nivå där jämviktspriset ligger för tillfället. Om aktiens jämviktspris i den pågående callen till exempel ligger på 50 kr så kan du lägga din köporder på 60 kr. När callen avslutas kommer du att få köpa aktier på det jämviktpris som bestäms. Ändras inte jämviktspriset i detta fall så kommer du alltså att få köpa aktierna för 50 kr st, trots att du lagt din köporder på 60 kr.

Samma princip gäller oavsett om du vill köpa i öppnings- eller stängningscallen.

Vill du istället sälja i öppnings- eller stängningscallen lägger du istället din säljorder en bit under det nuvarande jämviktspriset.

Volym

Dessa auktioner gör att det ser ut som att de går igenom väldigt stora volymer i marknaden, speciellt i slutcallen. Det gör det också men eftersom all handel under callen samlas på en och samma minut så ser det alltid ut att vara extra mycket. Det är dock vanligt att stora drakar gör sina affärer i callen vilket gör att volymerna kan explodera i slutcallen ibland.

Duktiga traders kan se om det verkar bli en felprissättning i callen och använda det till sin fördel och tjäna pengar.

Lämna en kommentar