Säkerhetskrav

Säkerhetskrav vid CFD-handel och handel med hävstång

Vad är ett säkerhetskrav

Vid handel av CFD-kontrakt eller optioner där du handlar med hävstång krävs ett så kallat säkerhetskrav. Det är ett krav på dig som investerar för att säkerställa att du har råd att täcka eventuella förluster. Säkerhetskravet och hur mycket du har på kontot är alltså kopplat till hur mycket du kan investera och hur mycket hävstång du kan ha. 

Varför krävs säkerhetskrav?

Vid CFD-handel så behöver du ju inte investera hela beloppet utan endast en del av detta. Du kan med en mindre summa ändå investera relativt stora belopp och på det viset öka möjligheten för att tjäna, och förlora, pengar snabbare. Då detta innebär en risk så är säkerhetskravet ett sätt att hantera denna risk. Syftet är att se till att du alltid har pengar nog på ditt konto för att kunna täcka en eventuell förlust och därmed minska risken att förlora mer pengar än vad du faktiskt har. 

För kortsiktig handel (trading) och teknisk analys använder vi oss av plattformen IG.com/sv. Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, valutor osv på ett smidigt sätt och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys. Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Olika typer och nivåer av säkerhetskrav 

Man kan dela upp säkerhetskravet i två delar. Den första delen används för att du skall komma igång med en position och den andra för att kunna hålla den öppen.

1. Öppna position

Den första brukar ofta kallas för säkerhetskravet för att öppna positionen. Detta initiala krav är den summa som krävs för att du skall öppna en position.

Om du exempelvis vill investera 100 000 kr i en position och ditt säkerhetskrav är 20 % så krävs det att du har 20 000 kr på ditt konto.

2. Håll position öppen

Det andra säkerhetskravet är för att hålla positionen öppen. Om din position gör så att du förlorar mer pengar än de 20 000 kr som krävdes för att öppna positionen så måste det alltså finnas mer pengar för att kunna täcka denna position. Det kan ju vara så att du tror att det kommer att vända. Då är det viktigt att kunna ha mer pengar för att våga låta denna position vara öppen. 

Begränsa förluster med stopporder (stop loss)

Det är viktigt att kunna hantera stopporder (stop loss) i relation till ditt säkerhetskrav. Detta är det sätt som du minskar din risk för att faktiskt förlora mer pengar än vad du har. Du bör då se till att det system som du använder dig av har denna funktion och att du förstår hur denna fungerar. 

Ett typiskt sätt att ställa in en stopporder är att du lägger in i systemet att din position avslutas om du har förlorat upp till en viss del av ditt säkerhetskrav. 

Lär dig med om trading

Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021