Leva på utdelningar

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Leva på utdelningar

Hur stort kapital behöver du för att bli ”ekonomiskt fri?”. Ett liv där din inkomst helt består aktieutdelningar och avkastning på investerat kapital, dvs. passiv inkomst. Hur lång tid kommer det att ta att skapa detta kapital?

Det beror på:

 • Hur mycket vill du kunna ta ut efter skatt per månad?
 • Vilken avkastning förväntas ditt kapital få?
 • Hur mycket har du i startkapital?
 • Hur mycket kan du spara per månad?

Kalkylator – För att vara ekonomisk oberoende

Hur mycket vill du kunna leva på per månad?

Fyll i kalkylatorn nedan och ange hur stor summa du vill kunna ta ut från ditt sparade kapital per månad. Ange även förväntad genomsnittlig avkastning på resterande kapital. Därmed visas hur stor summa du behöver ha för att kunna leva på avkastningen.

Exempel 1:

Du vill kunna ta ut 20 000 kr efter skatt varje månad och räknar med en avkastning på 8 % per år. För att kunna leva på avkastningen krävs 3 miljoner.

Exempel 2:

Du vill kunna ta ut 15 000 kr efter skatt varje månad och räknar med en avkastning på 12% per år. För att kunna leva på avkastningen krävs 1 500 000 kr.

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

viktiga punkter ifall du tänkt leva på utdelning

Räkna med rimlig avkastning

Som exemplen visar ovan krävs betydligt lägre summa om du ”nöjer” dig med lägre belopp och kan nå högre avkastning. Att räkna med 5 – 8 % i årlig avkastning är däremot mer rimligt än 12%. Söker du för hög avkastning är risken att du tvingas ta för stora risker i dina investeringar.

Kom ihåg inflationen

Inflation = pengarnas värde sjunker med tiden. En vanlig inflation att räkna med är 2% per år.

Kan du leva på 15 000 kr idag? Med 2% i inflation krävs det drygt 18 000 kr för att ha samma köpkraft om 10 år. För att kunna leva på samma sätt som du gör på 15 000 kr/mån idag behöver du alltså ha 18 000 kr/mån om 10 år.

Dagens kapitalbehov per månad * (1,02*antal år av sparande) = Ditt behov av kapital som ska anges i kalkylatorn ovan.

Enbart avkastning

Uträkningen visar hur mycket du behöver för att enbart leva på avkastningen. När du blir äldre kan självklart även uttag ske av kapitalet succesivt. Det är därmed skillnad på att kunna leva på kapitalet under ett visst begränsat antal år (exempelvis 25 år) mot att kunna leva på avkastningen resten av livet.

Skatten ej borträknad

Kalkylatorn ovan räknar inte med den skatt som betalas på avkastningen. Har du 1 miljon på ett ISK kostar detta ca 3000 kr i skatt. Har du kapitalet på en aktiedepå innebär det 30 % vinstskatt. Spara alltid inom ett ISK för att hålla nere skatten! Läs mer om: fördelarna med ISK

Avkastning att räkna med – 4 % eller 8 %?

Både 4 % och 8% nämns ofta som förväntad avkastning när uträkningar sker kring ekonomisk frihet. Delvis kan det bero på vad som läggs in i beräkningen.

4%

Om du investerar i stora stabila företag så brukar du kunna få i snitt runt 4% i direktavkastning. Dvs om du investerar 100 000 kr så får du runt 4 000 kr per år i utdelningar. Detta är dock en grov förenkling. Vissa delar ut mer och vissa mindre. Många företag ökar dessutom sina utdelningar över tid så utdelningstillväxten gör att du får mer pengar i utdelning varje år.

8%

Man brukar säga att den långsiktigt genomsnittliga total-avkastningen på Stockholmsbörsen är runt 8% inklusive utdelningar. Detta är alltså inklusive utdelningar OCH aktiernas prisökning.

Vilken avkastning kan du få?

Aktier: Avkastningen vid investering i aktier beräknas vara 8% per år. Detta i medel över en längre period. Vissa år kommer avkastningen bli betydligt lägre medan andra år betydligt högre.

Låna ut pengar till företag, inkassoportföljer, fakturaköp och privatpersoner.
Via Savelend.se kan du investera i företagslån, privatlån, inkassoportföljer och fakturaköp. Där får du en fin avkastning och en bra riskspridning.

Sparkonto: se exempel på nuvarande sparräntor

Ekonomisk fri – Vad krävs?

Så blir du ekonomisk oberoende – Maluo efter tio

Så räknar du ut vad som krävs:

 1. Hur mycket behöver du per månad i framtiden?
 2. Hur stort kapital har du som startkapital?
 3. Hur stor avkastning förväntar du dig?
 4. Hur mycket spar du varje månad/år?

1. Hur mycket behöver du i framtiden?

Hur stor summa behöver du kunna ta ut varje månad för att klara de månatliga utgifterna? Testa gärna med olika summor i kalkylatorn för att se hur stor påverkan det gör med olika utgiftsnivåer.

2. Hur stort kapital har du som startkapital?

I alla uträkningar kan ett startkapital anges. Det är kapital som är investerat och förväntas ge avkastning.

Kom ihåg att en bostad är låst kapital. Beräknas du kunna sälja den för 1 miljon är behovet en miljon mindre än annars. Denna summa dras av från totalt belopp som krävs för att vara ekonomisk oberoende – men anges inte som startkapital eftersom summan inte beräknas ge avkastning.

Om beräkningen anger att du behöver 3 miljoner för att kunna leva på avkastningen kan alltså en miljon dras bort om du förväntar dig kunna sälja fastigheten för den summan utan att öka din boendekostnad. I detta fall krävs därmed bara 2 miljoner.

3. Hur hög avkastning förväntas du få?

Hur stor avkastning förväntar du dig få på det investerade kapitalet? Det avgör hur mycket du kan ta ut per månad utan att den totala summan minskar över tid. Med investering i stora stabila aktier på Stockholmsbörsen kan 8 % vara en rimlig nivå.

4. Hur mycket kan du spara per månad?

Att leva som ekonomiskt oberoende och enbart ha aktieutdelningar och avkastning som inkomst är för många en dröm att sträva efter. Hur lång tid tar det att nå dit?

Exempel:
Du har: 150 000 kr
Månadssparande: 2000 kr
Genomsnittlig avkastning: 8 %
När har du 3 000 000 kr ?: om 25 år
(För att kunna ta ut 20 000 kr per månad för att leva på krävs i detta fall 3 000 000 kr)

Du måste alltså spara under ganska många år för att nå ditt mål. Ju mer du sparar varje månad desto snabbare går det. Ganska logiskt.

Vad är 4 % regeln?

Den ”gyllene” 4%-regeln anger när du är ekonomisk fri. Detta förutsätter avkastning på 4 %.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro är en multi-asset investeringsplattform. Värdet på dina investeringar kan gå både upp & ner. Du riskerar därmed att förlora ditt kapital. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar & om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

 • Råvaror
 • Index
 • Aktier (både vanligt och via CFD)
 • Alla olika sorters Valutor
 • Ta ut 4 % av kapitalet varje år

Regeln innebär att du har ett stort kapital som ger en stabil avkastning. Varje år kan du ta ut 4 % av summan vilket därmed innebär att du kan leva ekonomiskt oberoende.

 • Kapitalet ska vara 25 gånger dina årskostnader

För att kunna följa denna regel krävs att du har ett investerat kapital som är 25 gånger större än dina kostnader under ett år.

 • Exempel – Med 25 000 kr i månadskostnad

Kom ihåg att det inte är din lön som du ska räkna med utan månadens kostnader. Hur stor summa är utgifter per månad? Om det är 20 000 kr innebär det en årsutgift på 240 000 kr. Denna summa multiplicerat med 25 blir 6 000 000 kr. Därmed behöver du 6 miljoner för att leva på avkastningen om du har 4 % i avkastning.

Om jag avsätter 10 % av min nettolön…

Det är inte omöjligt att nå en nivå där du lever på enbart avkastningen. En tumregel är att spara 10 % av nettolönen och placera i stabila, långsiktiga och gärna högavkastande bolag. Så här lång tid tar det att få ihop 3 miljoner om du har nettolön på följande summa och spar 10 % och får 8 % i avkastning:

 • 20 000 kr – 30 år
 • 25 000 kr – 28 år
 • 30 000 kr – 26 år
 • 35 000 kr – 24 år

För varje 5000 kr mer i lön kan du alltså räkna med ca 2 år kortare sparhorisont. Detta förutsätter även att du inte har en enda krona i sparat kapital innan.

Snabbare väg framåt

Visar kalkylatorn att du måste spara i 40 år för att kunna leva på avkastningen? Det finns ett par tydliga vägar som kan förkorta tiden som krävs. Små förändringar som på lång sikt gör stor skillnad.

Exempel: Du kan idag spara 1000 kr per månad och räknar med avkastning på 8%. Det skulle då ta 39 år att få ihop 3 miljoner. En summa som krävs för att få 20 000 kr per månad i avkastning.

 • Minska kostnaderna

Gör en budget och försök hitta poster där kostnaden kan minska. Se över lån, försäkringar och avtal en gång per år. Bara genom att förhandla låneräntorna kan många spara tusenlappar per år. Kan du spara 200 kr per månad genom bättre mobilabonnemang och att säga upp några TV-kanaler?

 • Öka inkomsterna

Ofta är det lättare att sänka kostnaderna än att öka inkomsterna. I detta exempel räknar vi med att du ändå lyckas höja inkomsten med 300 kr per månad via ett mindre extrajobb.

 • Skapa alternativa passiva inkomster

Kan ett rum hyras ut till en student eller via AirBnB? Även bilen och sommarstugan kan lätt hyras ut. Genom att räkna med 1000 kr i andra passiva inkomster kan sparandet öka ännu mer. Kan samma passiva inkomst utnyttjas när du blivit ekonomisk oberoende? I så fall är behovet 19 000 kr per månad – inte 20 000 kr. 

 • Öka sparandet

Via minskade kostnader, ökade inkomster och en passiv inkomst får du nu ytterligare 1500 kr att spara per månad. Dessutom är behovet 2 850 000 kr istället för 3 000 000 kr.

Exempel: Du kan nu spara 2500 kr per månad och räknar med avkastning på 8%. Det skulle då ta 27 år att få ihop 2 850 000 kr. En summa som krävs för att få 19 000 kr per månad i avkastning.

Från 39 år till 27 år – med små förändringar!

 • Om målet är att jobba 50 %

De flesta har inte som mål att inte jobba alls – utan att jobba betydligt mindre. Om målet istället är att jobba 50 % krävs betydligt lägre kapital. Behöver du kunna ta ut 10 000 kr krävs ca 1 500 000 kr. Med sparande på 2500 kr i månaden, och avkastning på 8%, har du den summan på 20 år. Har du redan 100 000 kr och kan spara 5 000 kr per månad, och ha 8 % i avkastning, räcker 12 år.

Men tänk på att:

Ingen pensionsavsättning

Om du enbart lever på avkastning av ditt eget kapital kommer du inte ha någon inkomst av tjänst. Därmed avsätts inte något till din kommande pension. Att räkna med att vara ekonomisk fri fram till pensionen för att sedan leva på pensionen är något felaktigt. Om du inte nöjer dig med den garanterade pensionsnivå som ges till alla förståss.

Ingen avkastning är garanterad

Uträkningarna ovan grundas på avkastning på 4% alternativt 8%. Men ingen kan utlova exakt den nivån. Nivå på avkastning återspeglas alltid i nivå på risk och det viktigaste är därmed att differentiera risken. Det viktiga är inte att alltid få hög avkastning – utan att undvika de större förlusterna. Beräkna hellre ett par år extra med sparande istället för att söka högre avkastning för att uppnå dina ekonomiska mål fort.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

 • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
 • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
 • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Läs även våra artiklar

Lämna en kommentar