Mataktier är aktier i bolag inom livsmedelsindustrin – allt från forskning, produktion, distribution och försäljning av livsmedel. Inom kategorin finns både stabila bolag som påverkas mycket lite av konjunkturen samt de bolag vars mål är att producera ”framtidens livsmedel”. Mataktier kan därmed både användas som ”bas” i portföljen likväl som en ”krydda” för att nå högre avkastning.
Trender som påverkar utvecklingen inom branschen är bland annat växande onlinehandel samt större fokus på hälsa och miljö.
Artikelns innehåll
Olika inriktningar mot livsmedel
Det är framförallt inriktning och bredd på verksamheten som påverkar risk/chans med aktier i bolag inom livsmedelssektorn. Nedan presenteras några av de större kategorierna.
Butikskedjor
Det svenska företag som kanske allra mest förknippas med ”mataktier” är ICA. Det är landets största aktör inom livsmedelsbranschen och har butiker över hela landet. Sett till storlek dominerar ICA, Axfood (Willys, Hemköp m.m) och Coop den svenska marknaden även om det finns ett par ytterligare mindre aktörer.
Att investera i Axfood innebär alltså en investering i ett mycket stabilt bolag som alltid kommer att ha en stor kundkrets. Alla behöver mat, oavsett konjunktur.
Producenter
Livsmedelsproducenter är de bolag som producerar allt från kryddor och köttprodukter till att odla grönsaker och rotsaker. Kategorin är mycket bred med allt från internationella giganter som Unilever till mer lokala alternativ.
Inom livsmedelsproducenter finns självklart en rad olika underkategorier så som hälsomat, snabbmat, köttproduktion osv. En stark trend hos flera producenter är ett större fokus på växtbaserad mat.
Växtbaserad mat
Växtbaserade livsmedel produceras exempelvis av soja eller havre och ”ersätter” animaliska alternativ. Det är en kraftigt växande marknad både utifrån ett hälso- och miljöperspektiv. (Läs mer under ”Trender” längre ner i artikeln).
(Teknisk utveckling)
Bakom all produktion, distribution och försäljning av livsmedel finns tekniska innovationer och företag som utvecklar hård- och mjukvara som underlättar processen. I det fall som företagets primära målgrupp är matrelaterade företag påverkas de även av hur denna bransch utvecklas. Däremot är det inte ”aktier inom mat” i ordets rätta bemärkelse.
Ett exempel på företag inom denna kategori är det brittiska företaget Ocado. De utvecklar automatiserade system för onlinehandel och har extra stort fokus på matindustrin. Tjänar därmed på en ökad handel av livsmedel online.
💡 Några snabba tips innan du läser vidare
Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.
🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.
Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.
🔗 Etoro.com/sv – Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv.
🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.
🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.
🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.
Exempel på aktier inom mat / livsmedel
Nedan presenteras exempel på aktier inom varje kategori som presenteras ovan. Det ska enbart ses som exempel då utbudet av bolag är betydligt större än så.
Butiker och återförsäljare
- Axfood
Stor inom dagligvaruhandeln och driver kedjorna Hemköp, Willys samt PrisExtra. De har även partihandel via exempelvis Dagab.
Producenter
Följande producenter är presenterade som exempel utifrån de trender som kan läsas om längre ner i artikeln.
- Orkla (Norge)
Norsk koncern inom livsmedel och hälsovård. Mycket stor på den skandinaviska marknaden. Inom dotterbolag hittas varumärken som exempelvis Abba, Acta, Allduk, Bliw, Bob, Cheez Doodles och Cederroth. - Unilever (USA)
Världens största bolag inom konsumentprodukter och är därmed stor både inom mat och hälsa. Äger exempelvis varumärkena Ben & Jerry, Knorr, Jif och Rexona. - Archer-Daniels-Midland (USA)
Globalt livsmedelsföretag som bland annat producerar majs, mjöl och djurfoder. Är även stor inom lagring och distribution av dessa produkter. - AAK
Producent av vegetabiliska fetter och oljor. Produkterna används bland annat istället för mjölkfett inom konfektyr men även inom kosmetika. Stor i Amerika och USA - BioGaia
Producent av probiotiska och hälsosamma produkter. - Cloetta
Producent av konfektyr. Har bland annat varumärkena Kexchoklad, Jenki och Läkerol. - Scandi Standard
Producent av livsmedel baserade på kyckling. Främst känd för varumärket Kronfågel. Främst aktivt på den skandinaviska marknaden. - Probi
Forskar inom och utvecklar produkter med probiotika. Dess forskning har fokus på magen, tarm, stress, immunförsvar och återhämtning. Är underleverantör till livsmedelsproducenter. - Midsona
Producerar produkter inom hälsovård, hygien och livsmedel. Inom mat är det ekologiska livsmedel som sedan säljs inom dagligvaruhandeln och i apotek. - Ingredion (USA)
Producerar bland annat sötningsmedel och stärkelser av majs. Tar även fram produkter av växtbaserat protein. - HKScan (Fi)
Livsmedelskoncern med fokus på köttprodukter från gris, nöt och fågel. Har exempelvis varumärket Scan.
Växtbaserad mat
- Oatly (USA)
Producent av livsmedel med havre som bas. Främst förknippad med olika havredrycker. - Beyond Meat (USA)
Amerikansk producent av bland annat vegetariska hamburgare, korvar och köttfärs. - Veg of Lund
Har patenterade metoder för att producera vegetariska livsmedel, främst mjölkdrycker och smoothies. Aktien ökade över 400 % under våren 2021. - Simris Group
Biotechbolag som forskar inom bioaktiva ämnen som används inom både nutrition, kosmetik och läkemedel. - Tyson Food (USA)
Stor amerikansk producent av kött- och fiskprodukter. Har på senare tid börjat producera flera vegetariska och veganska alternativ. - Very Good Food (Kanada)
Producerar plantbaserat kött och andra vegetariska alternativ. Mest känd för varumärket ”The very good Butchers”.
Teknik
- Getinge
Getinge tillverkar bland annat bioreaktorer vilka används vid cellodlingar. Kan därmed gynnas av ”odlat kött”. År 2020 godkändes världens första produkt av odlat kött (Indonesien). - Ocado
Utvecklar mjukvarulösningar för automatiserad onlinehandel. Framförallt stor inom livsmedelsbranschen.
💡 Erbjudanden – gratis courtage vid aktiehandel!
🔗 Levler.se | Ny svensk nätmäklare med 0 kr i courtage för alla fram till 2025-03-31.
🔗 Avanza.se | 0 kr i courtage & fondavgifter för alla med max 50 000 kr på kontot.
🔗 Nordnet.se | 0 kr i courtage & fondavgifter för alla med max 50 000 kr på kontot.
Dela upp dina pengar på olika nätmäklare för att handla med gratis courtage för en större summa. Det är gratis att öppna och att ha konto hos alla nätmäklarna ovan.
Gratis courtage:
Courtage är namnet på avgiften som nätmäklarna tar vid köp- och sälj av aktier. Nätmäklarna ovan erbjuder gratis courtage vid aktiehandel vilket innebär att du inte behöver betala någon avgift när du köper och säljer så länge du uppfyller kraven för erbjudandet.
Gratis fondavgifter:
Avanza och Nordnet erbjuder 0 kr i fondavgifter så länge du har max 50 000 kr på kontot. Fondavgifter är de förvaltningsavgifter som du normalt betalar. Fonderna tar vanligtvis 1-3 % per år i förvaltningsavgift. Har du investerat 10 000 kr i en fond med 2 % i förvaltningsavgift betalar du alltså 200 kr per år i förvaltningsavgift.
Fördelar / Nackdelar / Marknad
En fördel med livsmedelsbranschen är att flera större bolag varken är cykliska eller påverkas i större grad av finansiell oro. Oavsett konjunktur kommer behovet av mat och kringliggande produkter finnas. Så kallade ”mataktier” kan alltså vara en bas i portföljen. Men självklart beror det på vilka företag som investeringar sker i. Det är stor skillnad på att köpa Axfood mot att köpa aktier i företag som forskar fram ”framtidens livsmedel” bestående av insekter…
Nackdelen med dessa aktier är risken hos så kallade ”framtidsbolag”. Generellt finns en mycket stor tilltro till ny teknik och nya trender. Det innebär därmed att bolag inom denna kategori snabbt kan bli ”övervärderade”. Se exempelvis på hur flera av bolagen med inriktning mot växtbaserade alternativ rusat flera hundra procent i värdering vid enskilda tillfällen.
Trender
Flera av de trender som kan ses inom livsmedelsbranschen är trender som återspeglas i flera olika branscher i Sverige. Detta med fokus på digitalisering, hälsa och miljö.
Onlinehandel
Med färdiga matkassar, hemkörd mat och andra digitala tjänster har livsmedelsbranschen tagit ett stort steg mot en allt mer digital försäljning. Allt fler väljer att beställa matvaror via mobilen och får dem hemkörda istället för att åka till en närliggande matvarubutik. Antalet aktörer som enbart erbjuder försäljning online ökar och inget tyder på att detta kommer att minska över tid.
Obemannat
I januari 2021 var det premiär för Coops första helt obemannade butik. Butiken, som är stor som en container, ställdes upp i Gävle och sedan dess har flera liknade butiker ställts upp över landet. Genom att identifiera sig med Bank-ID och betala med Swish har butikskedjan skapat en möjlighet att erbjuda butiker utan personal på plats.
Hälsa och Etik
Idag är det inte bara viktigt vad vi äter – utan även vem som producerat detta livsmedel och var i världen produktionen sker. Lokalodlat, ekologiskt och nyttigt blir allt mer eftertraktat.
Minskad köttkonsumtion / Vegan / Vegetarian
Miljöperspektivet återspeglas i bland annat en minskad köttkonsumtion. Vegetabiliska produkter har generellt lägre miljöpåverkan och med en allt större miljömedvetenhet ökar konsumtionen av vegetariska alternativ.
Utbudet av veganska och vegetariska produkter ökar kraftigt i butikerna och restauranger. Se exempelvis på menyn hos McDonalds och MAX. Samtidigt ökar andel ”flexitarianer” (personer som äter betydligt mindre kött men inte är vegetarian).
Enligt investmentbanken UBS förväntas köttkonsumtionen öka 1 % per år mellan 2020 och 2025. Detta samtidigt som vegetabiliska alternativ förväntas öka med 30 %. Amerikanska giganten Unilever angav samma år (2020) att deras mål var att femfaldiga försäljningen av växtbaserade livsmedel under kommande 5 – 7 åren.
(Bildkälla: Avanza.se) Däremot är utbudet av företag inom denna kategori underrepresenterade på den svenska börsen. De större aktörerna hittas istället på de amerikanska listorna.
Ta del av hela marknaden via IG💡
✅ IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.
Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.
- IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
- Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
- De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.
Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.
CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.
Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.
⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)
⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)
➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen
När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.
Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).
Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.
I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.
Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.
Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.
För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.
Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.
Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.
Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.
Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.
Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.
Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.
Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.