CFD handel

CFD-handel innebär att man handlar med så kallade underliggande värden med hjälp av CFD-kontrakt. Här samlar vi faktaartiklar om detta handelssätt så att du kan lära dig att förstå grunderna i CFD-handel.

Jämför CFD-mäklare

Läs artikeln

CFD-handel

Läs artikeln

Vårt omdöme om CFD-mäklaren Etoro

Läs artikeln

Vårt omdöme om CFD-mäklaren IG

Läs artikeln

Alla artiklar om CFD handel

Artiklar listas i bokstavsordning

CFD-handel i korthet

CFD-handel

Med CFD-handel menas att man köper kontrakt med ett underliggande värde. Det kan exempelvis vara värdet av en aktie som du tror skall gå upp eller ner. Du kan tjäna pengar både på om det går upp (gå lång) och om det går ner (gå kort). CFD är en förkortning för contracts for difference.

Olika typer av CFDer

Det finns många olika typer av underliggande värden som ett CFD-kontrakt kan innehålla. Exempel på sådana är aktier, valutor, index, kryptovalutor och råvaror.

Hävstången

En viktig del inom cfd-handel är det som kallas för hävstång. En hävstång i handel innebär att du själv investerar en viss summa, tex 10 000 kr, och sedan lånar du pengar till en större investering. På det viset får du en större summa att investera och du får möjlighet att tjäna mer pengar. Omvänt gäller det också att du löper risken att förlora mer pengar, t.o.m. mer pengar än vad du har satt in.

Säkerhetskravet

Kopplat till hävstången är det så kallade säkerhetskravet. Säkerhetskravet anges i procent, t.ex. 10 %, och det är den summa pengar som du själv måste sätt in för att gå in i en position till ett visst värde. Om du exempelvis vill gå in i en position med 100 000 kr och säkerhetskravet är 10 % så måste du själv sätta in 10 000 kr.

Gå lång eller kort i CFD-handeln

När du handlar med CFDer så kan du både satsa på att en CFD (aktie, valuta, råvara) skall öka i värde eller att den skall minska i värde.

När du tror att den skall öka så säger man att man går lång. Tror man att den skall minska i värde så går du istället kort.

         

Copyright Aktiekunskap.nu 2023