Konjunktur & investeringsklockan

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Konjunktur och investeringsklockan

Som investerare i aktier är det viktigt att ha en viss förståelse för hur konjunkturen fungerar. Ekonomin har under hundratals år pendlat upp och ned (men mest upp) och att kunna utnyttja dessa pendlingar vid investeringar kan vara mycket lönsamt.

Längre ner i artikeln hittar du investeringsklockan.

Börsens historiska utveckling

Det är rätt svårt att med säkerhet beskriva hur börsen har utvecklats under ett längre perspektiv då det är en mängd olika faktorer som påverkar värdet av börsen som helhet. Det är egentligen ingen idé att sätta upp ett diagram och se hur mycket den ökat utan att ta med inflationstakt, BNP, valutakurser, sysselsättning och utvecklingen av makroekonomin i stort i världen. Ekonomen John M. Keynes som är en av grundarna till ämnet makroekonomi har exempelvis sagt:

”Även om marknaderna på sikt tenderar att röra sig mot sitt rationella (fundamentala red. not) värde kan de vara irrationella långt längre än vad du kan vara solvent (att ha tillräckliga tillgångar red. not) ”

Det räcker egentligen inte att förstå och bemästra vanlig fundamental analys, utan du som aktieinvesterare gör helt enkelt klokt i att även förstå de större dragen i vår marknadsekonomi. Men det kan ändå vara intressant att visuellt beskriva dessa konjunkturer för att observera och försöka lära sig av historien. Så låt oss först titta på börsen ur ett 20-årsperspektiv.

Historisk börsutveckling
Historisk börsutveckling mellan 1990 och 2010

Det du ser här i diagrammet ovan är hur börsen har följt konjunkturens utveckling mellan 1990 och 2010. De största rasen har inträffat runt år 2000 (den s. k. IT – bubblan) och runt år 2007 (Den s. k. finanskrisen/Bank- och lånebubblan). Börsen och konjunkturen har ändå återhämtat sig efter dessa kriser och fortsatt att stiga och utveckla sig uppåt. Man kan säga att börsen de senaste hundra åren i snitt har stigit med ca 11 % per år om man inte tar hänsyn till inflationen vilket i realiteten skulle göra att vi inte haft samma starka utveckling. De tre linjära strecken i diagrammet ovan visar just detta då de har en lutning eller ökning på just 1,11 eller 11%.

Nu vill man gärna kunna dra några slags slutsatser kring just dessa svängningar och här följer några rätt enkla råd kring hur dessa svängningar kan utnyttjas:

 • Försök att någon gång i månaden orientera dig var i konjunkturen och börsutvecklingen som vi befinner oss.
 • I regel bör man utsätta sig för mer riskfyllda placeringar i lågkonjunkturer och perioder då du har större chans till rejäl hävstång uppåt.
 • När börsen är högt värderad bör man vara försiktigare då risken för bubblor och ras blir allt större.
 • När konjunkturen går på högvarv höjer riksbanken räntan gradvis för att stilla ekonomin och risken för inflation. Det kan därmed löna sig att i högkonjunktur placera sina tillgångar i räntetillgångar. När ekonomin åter mattas kan dessa tillgångar överföras gradvis mot värdepapper som tex aktier.

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Investeringsklockan – Mycket förenklad men nyttig

Ett annat populärt verktyg för att orientera sig i konjunkturen är den så kallade investeringsklockan. Den är förstås (precis om beskrivningen ovan) ett ganska förenklat sätt att förstå konjunkturen. Men dessa verktyg kan ändå tjäna som en bra startpunkt för att börja sin konjunkturpositionering.

investeringsklockan
Klockan tickar på i konjunkturen, vad är klockan nu?

Det som är intressant med investeringsklockan är alltså att den erbjuder en rätt rolig bildlig beskrivning av var vi befinner oss just nu. Den tar också hänsyn till de faktorer som återkommer om och om igen i konjunkturcyklerna. Det är också viktigt att förstå att den likaväl kan gå baklänges som framåt över perioder. Vi kan under månader eller kvartal ha uppgångar tills marknaden är överhettad och klockan tickar då några steg bakåt igen.

Ekonomifakta förklarar konjunktur

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro är en multi-asset investeringsplattform. Värdet på dina investeringar kan gå både upp & ner. Du riskerar därmed att förlora ditt kapital. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar & om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

 • Råvaror
 • Index
 • Aktier (både vanligt och via CFD)
 • Alla olika sorters Valutor

Uttnyttja konjunkturcyklerna för bra placeringar

Hela den här artikeln syftar framförallt till en enda sak. Att du skall i högre och i bättre grad kunna orientera dig i konjunkturen och på så vis göra bättre investeringar med högre hävstång på sikt. Att till fullo förstå makroekonomin och alla de faktorer som påverkar i denna och därmed konjunkturens svängning är mycket svårt. Men även en småsparare kan medvetandegöra sig om de stora penseldragen och utnyttja dessa.

Läs mer här på aktiekunskap;

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

 • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
 • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
 • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

6 svar på ”Konjunktur & investeringsklockan”

 1. konjukturer som här beskrivs det kan man förstå,men hur hänger det ihop när ett företag lämnar en positiv rapport,helt plötsligt stiger aktien med några ören eller kronor men för att senare under samma dag eller dom följande dagarna sjunka med mellan 5-20% företaget kan till och med inte ens redovisat någonting eller inte ens gått ut med en rapport men kan ändå stiga med 10-50% hur hänger detta ihop,och sedan att någon högt uppsatt politiker eller företagsledare säger något så stiger eller sjunker börsen,,,vad beror allt detta på jag blir ibland inte klok på hur marknaden funkar,,,,,tacksam för svar.

  Svara
  • Hej, det är nästan omöjligt att svara på alla dessa frågor på ett generellt plan. Det beror på så väldigt många faktorer. Det man kan säga är att nyheterna i massmedia om bolag är en sak och hur de stora investerarna tolkar en rapport kan vara väldigt olika.

   Börsen ligger också i mångt och mycket ”före” i sin prissättning av aktier och det totala värdet, dvs det är mycket förväntningar inför framtiden som styr priserna.

   Svara
 2. Tack för bra information för en nybörjare som mig. Hur mycket sitter ni själv och läser av komplexa tabeller och diagram kontra läser affärstidningar eller kollar nyheter och dyl? Ställer frågan för att jag själv inte är någon höjdare på tabeller och diagram?

  Svara
  • Hej, är själv ganska glad i diagram och tabeller och mycket av informationen sammanställer vi själva.
   Planen är att i framtiden publicera detta på sajten om det finns ett bra sätt att göra detta på.

   Svara
  • Det kräver nog en hel del skrivande för att få till ett svar på detta. Får fundera på om fler artiklar kring ämnet skall skrivas.

   Svara

Lämna en kommentar