Skaffa konto hos nätmäklaren

Skapa konto hos nätmäklaren

Artikelns innehåll - Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

I den här artikeln hjälper vi dig med vad du skall tänka på när du skaffar ditt första konto hos en nätmäklare. I det här fallet använder vi oss av Avanza och Etoro som vi själva har alla aktier hos och kan bäst. Vi visar även Nordnet.se längre ned i artikeln som också är ett populärt och likvärdigt alternativ. Läs även vår artikel där vi jämför nätmäklare och deras tjänster, funktioner och priser.

Varför använda nätmäklare?

En viktig fråga att svara på i detta sammanhang är förstås varför man skall använda sig av en nätmäklare i allmänhet och Avanza, Etoro eller Nordnet i synnerhet. Den största anledningen till det enligt oss är för att nätmäklarna har mycket bättre anpassade sajter för enkel och snabb handel. De är dessutom minst lika säkra som storbankerna och har generellt sätt mycket lägre priser.

I den här guiden använder vi oss av Avanza för att beskriva vad du skall tänka på. Detta beror på att det är det som vi själva använder, dessutom har de mycket gott rykte och vi har själva aldrig haft anledning att klaga på företaget. Det är också helt gratis att anmäla ett konto! Nog med motivering av detta, hur går det då till och vad skall man tänka på?

Steg 1 – Gå till Avanza och välj rätt kontotyp

Det första du får göra här att registrera ditt konto hos banken. Det gör du enklast med mobilt bank ID. Då slipper du identifiera dig genom att vänta in papper från banken för att slutföra registreringen. Modernt och bra.

Steg – 2 Välja kontotyp

När detta enkla steg är gjort så behöver du välja vilket typ av konto som du vill använda dig. Här finns det flera alternativ men det vanligaste är ett så kallat investeringssparkonto.

Kortfattat är ett investeringssparkonto ett anpassat konto för dig som vill handla med aktier. Men med etta konto slipper du krångel med att deklarera som du får göra i ett traditionellt VP-konto. Vill du fördjupa dig på detta område så kan du läsa någon av följande artiklar:

Steg 3 – Välja courtageklass

Courtage är den avgift som du betalar till banken varje gång du köper eller säljer ett värdepapper. Du kommer här att behöva välja vilken så kallad courtageklass du vill använda dig av. Om du planerar att börja i liten skala så kan du komma undan i princip helt gratis. Det gör du med Avanza start som inte har några avgifter alls.

Sedan finns det klasser i stigande ordning ju mer du kommer att investera per år. Ju större summor du vill investera desto mer lönar det sig att gå mot klasser med fast avgift och mindre rörlig del. Läs gärna mer i vår guide om courtage om du vill fördjupa dig i ämnet.

Gå till Avanza.se och anmäl ett konto

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Andra banker

Avanza är förstås inte den enda banken som har bra tjänster för dig som vill komma igång med aktiehandel. En annan bank är Nordnet.se som är ett populärt alternativ med i princip samma avgifter. Även här kommer du igång snabbt, gratis och enkelt genom att använda mobilt bank-id.

En fördel med denna bank är att de har ett nätverk som kallas för Shareville.  Det belyser en rätt intressant aspekt på investerandet. Du kan här följa andra, förhoppningsvis framgångsrika, investerare och hur dom gör med sina investeringar. Det är alltid bra att följa både nyheter, större investerare och andra aktörer på marknaden för att få feedback in i sitt eget investerande.

Frågor

Om du har några frågor kring processen att börja med aktiehandel hos en näthandlare så går det bra att kommentera här nedanför.

Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Joakim har haft ett brinnande intresse för aktier, investeringar och företagande sedan barnsben. Nu driver han flera olika hemsidor inom aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

33 Kommentarer

 1. Betty skriver:

  Hej!
  Vet inte om du svarar fortfarande här eller om du har kunskap om min fråga, men jag undrar om beskattning om man köper via Amerikanska bolag men bor i Sverige? Jag menar om jag har en portfölj genom t ex Webull eller investerar i Real Estate investment trusts, betalar jag skatt bara i Sverige eller också i usa – jag är medborgare i båda länder men är permanent bosatt i Sverige sedan 30 år. Eller är det bara dumt att göra så över huvudtaget om jag inte bor där? Jag är helt nybörjare.
  Tack för en bra sida!

 2. Tim skriver:

  Hej. Om man väljer att ta ett aktie och fondkonto överför man bara pengar till det kontot från vilket som helst konto på banken?

 3. Karolina skriver:

  Hej!

  Jag har en fråga eftersom jag är helt ny på området. Jag skulle vilja börja spara pengar och funderar på bästa sättet. Var inne lite på det här med att månadsspara eftersom jag har så dålig koll på aktier/fonder själv (hos avanza). Situationen är dock denna att jag under de närmaste 6 mån skulle kunna lägga undan 5.000kr varje månad, men efter detta skulle jag vilja sänka summan till 1.500-2.000 kr månaden. Är detta smart, eller är det bättre att kontinuerligt spara 2.000kr i månaden på ett ISK-konto och använda sig utav en portföljgenerator? Och alternativt använda de resterande 3.000kr i aktier även fast detta belopp är väldigt litet?

  Tacksam för all hjälp!

  Mvh K.

  • Aktiekunskap skriver:

   Hur mycket du vill och ska spara kan vi inte ge några råd till, det hänger ju ihop med din privatekonomi och att denna känns trygg och stabil.
   En tanke gällande investeringar som kanske kan hjälpa dig framåt är följande. Det man kan göra är att kontinuerligt sätta in samma summa om man är orolig för att man investerar vid fel tillfälle. På det viset kan man undvika investera allt innan en större börsnedgång. Visserligen kan man också säga att man kanske missar en större hävstång vid en uppgång. Dessa två faktorer kan man väga mot varandra och göra det val som man känner sig trygg med.

 4. Camilla skriver:

  Jag undrar en sak och det är att idag så har jag 2 fonder i Handelsbanken (är min bank) men de har gott dålig på kort tid och funderar nu på aktier istället. Har varit inne på er sida och läst då jag är nybörjare på detta och tycker det är en toppen sida. Sen hänvisar ni till Avanza bank som är lätt att förstå. Nu till min fråga hur går jag tillväga om jag nu vill gå över till Avanza och köpa aktier (vet vilka) från min bank och bli kund där? Vad säger jag till min handläggare på banken? Måste väl sälja mina fonder först och sen investera hos Avanza? Kan min handläggare och bank säga nej till detta?
  Hoppas ni förstår mina frågor.

  • Aktiekunskap skriver:

   De kan knappast säga nej till detta även om de säkert vill hålla dig kvar som kund. Rent praktiskt är det inte svårare än att sälja sitt fondinnehav och sedan öppna ett konto hos en annan bank och föra över pengarna dit.

 5. Per skriver:

  jag själv har sysslat med värdepappers handel i många år
  ju dyrare aktier eller andra värde papper är som man tänker köpa desto större
  eget kapital har bolaget vilket innebär mindre risk att företaget kommer att gå i konkurs
  som exempel gruvjätten Boliden det är en stabilt bolag , Alfa Laval , Multiq ,Lundin petrolium
  det var några exempel är det där emot så att man köper öres aktier så kan man känna enorma summer pengar men skulle det börja och gå dåligt för bolaget så är det mycket troligt att bolaget kommer att gå i konkurs och som aktieägare så är det ju rena mardrömmen om ett bolag går i konkurs som man har investerat pengar i

 6. Björn skriver:

  Hej
  Har pluggat valutahandel i sommar (bl a Coullings böcker som jag rekommenderar) och hade vid det här laget kommit igång med handeln om det inte vore för svårigheterna att få tag i en bra nätmäklare. Har läst mer än 250 Reviews av mäklare (ett problem med Reviews är att många görs av konkurrenter eller av mäklaren närstående) men det verkar vara en bransch med många oseriösa aktörer – de flesta är s.k marketmakers som handlar mot kunden, jagar kundens stops och gör stora svårigheter när kunden vill ta ut pengar från kontot. Tyvärr har Avanza ingen användbar handelsplattform för valutahandel. Tacksam för alla tips om bra mäklare!

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Kan hålla med om att det är riktigt svårt att välja en nätmäklare för valutahandel, har du testat Avanzas FX-konto? Tycker du att det är för begränsat?

 7. Carl skriver:

  Hej!
  Nyfiken på att börja med aktier. Har ni några tips på bra litteratur för nybörjare?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, vi har inte lagt ut några tips kring litteratur för tillfället. Det borde vi verkligen göra i framtiden så det skall vi kika på, tack för din fråga!

 8. Martin skriver:

  Hej, har tänkt börja med aktier men jag har ingen kunskap om det och kan absolut ingeting om fonder,aktier etc. Då undrar jag om det finns någonstans man kan läsa för att lära sig hur det går till och vad är det då jag behöver lära mig för att kunna börja. Vill först och främst lära mig grunderna.

  Tack!

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, kul att du vill lära dig. Vi har ju skrivit en hel del nybörjarguider här på Aktiekunskap, kika under fliken aktier nybörjare. Är det något som du saknar där?
   Annars finns det massor av böcker som skrivit om ämnet.

   • Dennis skriver:

    Hej, kan ni rekommendera några böcker för nybörjare inom aktier?
    Vore tacksam!

    • Aktiekunskap skriver:

     Hej!
     De böcker jag själv har läst börjar nog få några år på nacken och jag är tveksam att de är så aktuella hos bokhandlarna just nu. Utan att rekommendera en viss bok så skulle jag vilja rekommendera någon grundläggande bok om vad aktier och aktiemarknaden är, någon bok om tradingprinciper samt några fördjupande böcker om fundamental analys och självklart något om Warren Buffet 😉

 9. Tage Blomberg skriver:

  Hej,
  Har nyligen köpt en stationär dator Dell Windows 7 Professional. Förmodar att denna uppfyller kriterierna för att handla aktier hos Avanza. Har Ni något program att ladda ner så att man även kan köpa optioner, Warrants etc? Vad kostar det att handla hos Er? Hur får jag mera information? Kan Ni skicka en broschyr eller gå in på nätet för mer information,
  Vänliga hälsningar,
  Tage Blomberg

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej, vi representerar inte banken Avanza på den här sajten utan du får kontakta dem med din frågor. Vet dock att du inte behöver något program för att handla utan allt sker idag online. Om du behöver en handelsstation så kan du även ladda ner sådana program hos Avanza.

 10. rafie skriver:

  Hej!
  Jag tryckte på knappen ”bli kund” på avanaz hemsidan och registrade mig där.
  Har jag gjort fel eller jag kanske kan öppna ett kapitalförsäkringskonto nu eftet??

  Mvh Rafie

  • Aktiekunskap skriver:

   Du kan säkerligen öppna en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto efter att du har registrerat dig.

 11. john skriver:

  Hej! Jag öppnade ett konto hos avanza häromdagen och la över 2000 kr till kontot. Jag placerade alla pengar på 3 olika aktier och det verkade gå bra första dagen.Men morgonenen efter såg jag att jag plötsligt hade en kreditskuld på 291 kr, hur kan det blivit en skuld när jag inte lånat?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Rekommenderar att du kontaktar Avanza och frågar, dom brukar vara snabba och enkla att ha att göra med.

 12. Axel skriver:

  Hej!

  Tack för en grym hemsida för det första!
  Jag söker information om hur man ska veta att ett företag förhoppningsvis kommer utveckla sig framåt. Man vill ju köpa när det är billigt och sälja när det är dyrt såklart, så vilka tips finns på hur man kan ta reda på det?

  Tack!

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Det går förstås inte att veta hur det kommer att gå för ett bolag. Men våra tips här är att följa ett bolag under en längre tid för att lära sig mer om det (läsa rapporter och följa nyhetsflödet). Det är också bra att analysera historiska aktiedata och jämföra med andra bolag i branschen.

 13. Martin skriver:

  Ska man bry sig om valutamäklare tex etoro, plus500, forexyard osv?

  För- och nackdelar?
  Större risker? Så bra för nybörjare som de själva vill få det att framstå?

  Mvh Martin

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej,
   Det är ju framförallt om du skall handla valuta som de är bra och valutamäklare vill förstås gärna lyfta fram sina tjänster som enkla ;). Det man får hos ovan nämnda mäklare (har framförallt testat etoro) är ett system där allt är anpassat för trading med valuta och du kan välja bas och motvaluta helt själv. Lite krångligare är det hos traditionella svenska banker och deras handelssystem.
   Om det bara gäller aktiehandel så tycker jag nog att de svenska nätbankerna avanza, nordnet och aktieinvest är bra för detta.

 14. Dennis skriver:

  Hej!

  Vad är nackdelarna med ett investeringssparkonto, och hur fungerar det med skatt och deklaration?

  För mig är det viktigt att äga mina aktier, eftersom det främst är känslan av ägande som lockar mig, samt möjligheten att delta i bolagsstämman, men samtidigt har jag svårt för det här med att deklarare och beräkna skattesatser.

  • Aktiekunskap skriver:

   Eftersom investeringssparkonto och kapitalförsäkring skattemässigt fungerar ganska likartat och den stora skillnaden är framförallt ägandet så är det i jämförelse med VP konto som man hittar den största skillnaden.

   Nackdelen med ett investeringssparkonto gentemot vp kontot är att du just betalar skatt årligen på hela summan (som stäms av kvartalsvis) vilket gör att den som planerar att ha sitt innehav under mycket lång tid kan få mer avgifter. Planerar du att köpa och sälja under kortare tidsperioder så är förstås investeringssparkontot mer lönsamt.

 15. Magnus skriver:

  Hej jag försöker lista ut för och nackdelar med kapitalförsäkring. Jag har förståt att man betal skatt för hela beloppet man har i kapitalförskringen osv. Min fråga är att när man har kapitalförskring så äger man inte aktien själv och man får inte vara med på bolagsstämman men får man ta del av eventuella utdelningar från bolagen fast att man inte äger aktien själv ?

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Magnus, du har helt rätt. Du får samma utdelning som andra aktieägare och dessa pengar placeras på ett likvidkonto hos din bank.

 16. Adam skriver:

  Hej!
  Jag har ännu ingen erfarenhet inom aktie värden men är sugen på att börja investera mina pengar i de bolag som jag tror kommer ha en utveckling och en lönsam framtid.

  Jag är för tillfället i det stadium där jag försöker lära mig så mycket som möjligt om hur det går till och har stött på en fundering som jag hoppas ni kan hjälpa mig att ge svar på.

  Jag funderar kring det här med VP konto och aktie depå. Som jag har förstått det så är ett VP konto något som man har genom sin bank i mitt fall Swedbank och att de då sköter aktiehandeln åt en mot en avgift? Men vill man inte ha ett VP konto och istället sköta sina aktier själv kan man skaffa en aktie depå hos någon aktiemäklare, tex Nordnet eller Avanza. Ni får gärna rätta mig om jag har fel. Är det så att om man har ett VP konto så står man själv som ägare för aktierna (man får komma på bolagsstämman) men om man har en aktiedepå hos en aktiemäklare så är det aktiemäklaren som står som ägare?

  Är väldigt tacksam om ni skulle ta er tid att besvara och eventuellt tillrättalägga min uppfattning kring detta!

  MVH Investeringssugen 19åring

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Adam, nej det fungerar inte riktigt så utan det handlar mer om vilket typ av värdepapperskonto som du bestämmer dig att satsa på. Det finns några olika alternativ:
   -Kapitalförsäkring – Här äger försäkringsbolaget (tex Nordnet, Avanza eller Swedbank) dina aktier men du har förstås full rätt att sälja och köpa inom din kapitalförsäkring. Skatt beräknas löpande under året.
   -Investeringssparkonto – Här äger du aktierna själv. Skatt beräknas löpande under året.
   -VP konto – Här äger du aktierna själv, du betalar skatt när du säljer av ett innehav med vinst.

   För att lära dig mer om de olika kontona så rekommenderar jag följande artiklar:
   Jämförelse av kapitalförsäkring och VP konto
   Jämförelse mellan investeringssparkonto och kapitalförsäkring

Copyright Aktiekunskap.nu 2023