Under 18 – Så köper du aktier

Köpa aktier - under 18 år och omyndig

Vi fick en fråga om hur man som minderårig och under 18 år kan köpa aktier. Vi tänkte därför reda ut vad som gäller och inte gäller för dig som är under 18 och vill börja handla med aktier.

Köpa aktier under 18 – minderårig & omyndig

Om du är under 18 så går det att skaffa ett aktiekonto men det krävs att samtliga förmyndare (dvs föräldrar/vårdnadshavare) godkänner detta och dessa skriver på ett avtal.

I avtalet måste förmyndarna godkänna att de får ha tillgång till alla uppgifter på aktiekontot och i princip kan administrera allt med detta konto. Så för att man som minderårig skall kunna handla med aktier krävs alltså ett visst samarbete med föräldrar. Det är alltså föräldrarna som har full insyn och rätt över den minderåriges sparande.

Vart kan minderåriga spara i aktier & fonder?

De flesta banker/nätbanker tillåter personer under 18 år att spara i aktier. Både Avanza och Nordnet tillåter minderåriga att tillsammans med föräldrarna att öppna ett aktiekonto.

Tips!
Skapar du konto både hos Nordnet.se och Avanza.se så kan du utnyttja bägge deras erbjudanden om avgiftsfri handel för alla med upp till 50 000 kr på kontot. Delar du upp dina mellan Nordnet & Avanza kan du alltså handla med 0 kr i courtage (avgift) på en dubbelt så stor summa. Det är gratis att öppna konton både hos Nordnet och Avanza.

Vad bör man investera i när man är ung?

När man är ung har man en väldigt lång investeringshorisont. När man har en lång tidshorisont på sina investeringar är det aktier, aktiefonder och indexfonder som gäller. Det är också viktigt att sprida sina pengar på olika fonder och aktier så att man inte tar onödiga risker.

Några tips på bra investeringar för barn och ungdomar är:

 • Investor A eller B (investmentbolag)
 • Avanza Zero (indexfond utan avgifter)
 • Nordnet Superfond (indexfond utan avgifter)
 • Carnegie Sverigefond A (stabil aktiefond som investerar i stora svenska bolag)
 • TIN ny teknik (aktiefond som investerar i ny teknik)

Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Joakim har haft ett brinnande intresse för aktier, investeringar och företagande sedan barnsben. Nu driver han flera olika hemsidor inom aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Aktiehandel

Kommentera eller Fråga

2 Kommentarer

 1. Benjamin skriver:

  Länken ”Aktieinvest Junior här” fungerar inte, vad beror det på? Tacksam för svar

  • Aktiekunskap skriver:

   De verkade ha ändrat var man hittar informationen om aktiekonton för minderåriga på sin hemsida. Vi ändrade länken här ovanför i inlägget!

Copyright Aktiekunskap.nu 2023