Undvik dåliga aktier

Undvik dåliga aktier - strategi

De allra flesta privatpersoner som handlar på börsen går samma väg. Man börjar med att köpa aktier i förhoppningsbolag och när man bränt sig på förhoppningsbolagen så kryper man till korset och börjar handla ”stora stabila” bolag såsom Investor, Skanska, H&M osv. Helt plötsligt går man från att förlora massvis med pengar till att faktiskt få en positiv avkastning över tid. Hemligheten är att man undviker förlorarna.

Efter några år på börsen inser man också att man inte är smartare än alla andra. Man inser att man tävlar mot stora kapitalförvaltare som har hundratals professionella anställda som analyserar och hjälps åt för att ta investeringsbeslut. Då inser man även att man är ganska liten som en ensam hobby-förvaltare och att det är inte så konstigt att man på sikt underpresterar mot giganterna.

Ett bra exempel är de olika investmentbolagen som finns noterade på börsen. Varje gång de skall köpa eller sälja aktier i ett bolag så gör de extremt djupgående analyser av bolaget. De träffar företagets ledning, de går igenom alla siffror, de gör besök på företaget och undersöker verksamheten. Allt detta kan du inte göra som privatperson. Du sitter alltså med en bråkdel av den information som de stora ”giganterna” på marknaden har.

Vi har dock ett par tips som gör att du kan dra nytta av giganternas research samtidigt som du väljer ut dina egna aktier.

Enkel regel för att undvika dåliga aktier

En väldigt enkel regel som du kan använda dig av när du skall köpa aktier är:

Köp ENDAST aktier i bolag som ägs och gillas av någon framgångsrik aktör.

Om du har som regel att någon av de bästa investmentbolagen måste äga aktien för att även du skall få köpa den så behöver du inte göra researchen lika noggrant själv. Om exempelvis Investor eller Kinnevik äger en aktie så har de gjort researchen och bedömt att det är ett fint och lovande bolag. En stor avdelning med massor av kompetenta personer har analyserat och kommit fram till en sak, nämligen att detta bolag vill dom äga.

Med hjälp av denna enkla regel undviker du att investera i bolag som går sämre än vad som syns på ytan. Givetvis kan även de stora investmentbolagen göra misstag men det är sällan de köper aktier i riktigt dåliga bolag.

Det är enkelt att gå in på tex investmentbolagens hemsidor och se vilka innehav de har. Där kan du välja ut de bolag som du själv tycker om och välja olika aktier från olika investmentbolag.

Några exempel på duktiga personer och investmentbolag att ta rygg på är:

  • Simon Blecher på Carnegie
  • Investor
  • Warren Buffet
  • Kinnevik
  • Öresund (Mats Qviberg)
  • Cevian (Christer Gardell)
  • Lundberg (Fredrik Lundberg)
  • Carl och Eric på TIN fonder

Dessa är några exempel på börsens superstars. Dom vet helt enkelt vad de sysslar med och när de väljer ut en aktie som de vill köpa så är det en extremt fin kvalitetsstämpel för det bolaget. Ta rygg på dessa herrar och bolag så kan du i princip inte misslyckas.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier, fonder & mycket mer
Avanza.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller konton med max 50 000 kr på)
Nordnet.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller nya konton med max 80 000 kr på)
Etoro.com/sv – alltid 0 kr i courtage på aktier, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder dessutom ”copytrading” samt handel i CFD:s, digitala & vanliga valutor, index, råvaror och mycket mer både med och utan hävstång.

”Alternativa” investeringar
Lendify.se – låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.
– Kameo.se – Investera i fastighetsprojekt & företagslån. Välj själv vilka projekt & företag du vill investera i på deras plattform. Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik/

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Etoro.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder utan courtage.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2022