Trend och trendlinjer inom teknisk analys

Trendlinjer

Artikelns innehåll - Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Det absolut vanligaste verktyget inom teknisk analys (TA) är trendlinjerna.
De används för att identifiera om trenden i till exempel en aktie, ett index eller en råvara är positiv eller negativ.

Trender delas oftast upp i tre delar baserat på hur lång tid den pågår:
1. Primärtrend = Den långa trenden (flera år)
2. Sekundärtrend = Den medellånga trenden (veckor till månader)
3. Tertiärtrend = Den kortsiktiga trenden (dagar till någon/några veckor)

Oftast räcker det att titta på grafen för att se om trenden pekar uppåt eller om den pekar nedåt. Sedan gäller det bara att avgöra vilken tidshorisont du är intresserad av.

trendlinjer exempel primärtrend
Trendkanal (primärtrend)

Rita trendlinjer – trendbotten och trendtak i en trendkanal

När man ritar en trendlinje så förbinder man toppar och bottnar i ett diagram med ett enkelt streck. När man har ett trendtak och ett trendgolv så har man också en komplett trendkanal. Det är väldigt enkelt att rita ut trendtak och trendkanaler. I bilden ovan ser man att man behöver inte rita ut kanalen för att se att trenden är uppåt i denna aktie på lång sikt. Om vi kikar lite närmare på samma aktie så kan vi även se att både sekundärtrenden och tertiärtrenden pekar uppåt (se bilderna nedan)

trendlinjer exempel sekundärtrend
Sekundärtrend pekar uppåt (blå linje)
trendlinjer exempel på tertiärtrend
Tertiärtrenden pekar uppåt (brun linje)

För handel på kort och medellång sikt och teknisk analys använder vi oss av plattformen IG.com/sv. Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, kryptovalutor osv via CFD:s på ett smidigt sätt och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys. Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Hur man handlar på trendlinjer

När man förstår hur trendlinjer fungerar så är det dags att lära sig hur man handlar med hjälp av trendlinjerna.

Trendlinjer används oftast som stöd och motstånd. En vanlig strategi är att köpa när en trendbotten nås och sedan sälja när priset slår i trendtaket. Denna strategi funkar ibland men väldigt ofta bryts trendlinjerna och strategin fallerar.

En annan vanlig strategi är att vänta på att ett trendtak eller ett golv bryts och sedan ta en position i samma riktning. Detta kallas för att handla utbrott.

Att kursen studsar på dessa trendlinjer beror på att det sitter en massa personer och även datorer som har koll på linjerna. Det gör att det finns en hel del aktörer på marknaden som planerar att köpa eller sälja när en viss trendlinje nås. Det gör att det ofta sker en reaktion i priset så fort en trendlinje nås. Ju äldre trendlinje desto större blir oftast reaktionen.

Ju längre en trendlinje håller (ju äldre den blir) desto större sannolikhet är det att kursen vänder och inte bryter linjen när den träffas. En trendbotten som inte brutits under 5 år har en väldigt hög sannolikhet (runt 90% sannolikhet) att hålla även nästa gång kursen träffar linjen om den inte nyligen har testats. En trend som endast pågått några dagar är inte särskilt pålitlig utan den kan brytas enkelt vilken dag som helst.

Om man inte är proffs så rekommenderar vi att man endast tittar på primärtrenden. Ju längre tidshorisont man har desto större är sannolikheten att du får rätt till slut. Detta gäller särskilt om du endast tar långa positioner, dvs du satsar på uppgång. Det är svårare att satsa på nedgångar så är du amatör bör du undvika det. Det är mycket svårare att handla kring en trendbotten som funnits i några månader än en trendbotten som har flera år i ryggen. Gör det enkelt för dig så slipper du förlora så mycket pengar.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier, fonder & mycket mer
Avanza.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller konton med max 50 000 kr på)
Nordnet.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller nya konton med max 80 000 kr på)
Etoro.com/sv – alltid 0 kr i courtage på aktier, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder dessutom ”copytrading” samt handel i CFD:s, valutor, index, råvaror och mycket mer både med och utan hävstång.

”Alternativa” investeringar
Savelend.se – låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.
– Kameo.se – Investera i fastighetsprojekt & företagslån. Välj själv vilka projekt & företag du vill investera i på deras plattform. Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik/

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Trading & teknisk analys

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2022