Skillnaderna mellan Large cap, Mid cap & Small cap

large cap, mid cap och small cap

Aktierna på Stockholmsbörsen är uppdelade i tre olika listor, Small-, Mid-, och Large Cap. Det som avgör vilken lista som aktien tillhör är dess börsvärde.

Lista beroende på börsvärde

 • Small Cap (Småbolagslistan) – Börsvärde under 150 miljoner euro

Exempel: Arise, Bong, MedCap, Medivir, Semcon

 • Mid Cap – Börsvärde med minst 150 miljoner euro

Exempel: Beijer Alma, Bilia, Dustin, Humana, Skistar

 • Large Cap (Storbolagslistan) – Börsvärde med minst 1 miljard euro

Exempel: Ericsson, H&M, ABB, Atlas Copco, Boliden

Som visas ovan hittas de största och mest kända företagen inom Large Cap. De flesta känner igen en stor del av de företag som presenteras på den listan. På Small Cap är det tvärtom – de flesta känner enbart igen ett fåtal av företagen och kan ange deras verksamhet.

Cap = Förkortning av engelskans capitalization / börsvärde

Så räknas börsvärde

Börsvärde = Antal aktier * Kurs

Ett företags börsvärde motsvarar det sammanlagda värdet av dess aktier. Med en aktiekurs på 27 kr och 100 000 aktier har företaget därmed ett börsvärde av 2 700 000 kr.

Uppdateras årligen

Nasdaq reviderar indelningen av företagen årligen och den nya indelningen gäller från början av januari. Ett företag i Small Cap kan alltså ha ett börsvärde över 150 miljoner euro utan att direkt flyttas upp till nästa lista. De måste vänta in nästa nyårsskifte.

Genom att listorna uppdateras en gång per år behöver inte vissa företag ”åka upp och ner” mellan dessa listor beroende på dess aktiekurs.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en nästan dubbelt så stor summa

Varför finns indelningen?

I likhet med de flesta kategoriseringar kan det handla om att skapa struktur och göra det enklare för investerarna att hitta ett specifikt företag. För att underlätta ytterligare presenteras de olika företagen inom dessa listor utifrån branschtillhörighet, utifrån den internationella standarden GICS (Global Industry Classification Standard). Som investerare kan listorna användas som en viss riskbedömning.

Risk vs Tillväxt

Generellt innebär investeringar i företag från Large cap lägre risk. Men samtidigt har de i genomsnitt en lägre tillväxt än företag från exempelvis Mid cap.

Önskas en ”stabil” och långsiktig tillväxt kan alltså innehavet i en portfölj bestå av uteslutande företag från Large cap. Den listan har även generellt lägre volatilitet. Ska en utdelningsportfölj skapas (hög direktavkastning) kommer portföljen även ha en stor andel företag från denna lista.

Å andra sidan hittas generellt ”kursraketer” inom de mindre listorna. De som vill ta en större risk kan därmed fokusera på Small cap. Risken är däremot betydligt större vilket kan innebära större förluster.

År 2020 var det följande aktier som ökade i värde mer än 175 %. Bara ett enda från Large cap.

Small Cap 3st

 • Cantargia (217 %)
 • Stockwik Förvaltning (181 %)
 • Lime Technologies (178 %)

Mid Cap  7 st

 • Sinch (367 %) – Mid Cap (Blir Large Cap i jan 2021)
 • G5 Entertainment (300%)  
 • Boozt (252 %)
 • BHG Group (206 %)
 • Q-Linea (195 %)
 • Hansa Biopharma (186%)
 • CELLINK (180 %)

Large Cap  1st

 • Evolution Gaming (196 %)

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer och fakturaköp. Du får en fin avkastning & en bra riskspridning.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Fundamental analys

Kommentera eller Fråga

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Savelend.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. På Savelend kan du dessutom investera i företagslån, inkassoportföljer och fakturaköp.

Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021