A – aktier, B-aktier, preferensaktier och stamaktier

A aktier, B aktier, preferensaktier samt stamaktier

Artikelns innehåll - Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Det kan vara ganska rörigt med alla dessa olika typer av aktier. Men förr eller senare kommer du vilja veta skillnaden, därför är det lika bra att stoppa ner kunskapsspaden i jorden och reda ut detta.

Så här ligger det till:

Detta kallas för att det finns olika aktieslag. Lite generellt kan man dela upp de olika typerna av aktier i A-aktier, B-aktier, stamaktier och preferensaktier.

A-aktier och B-aktier

Dessa aktier har olika röstvärde på en årsstämma. I ett aktiebolag håller man vanligtvis en årsstämma där man beslutar om viktiga saker i företaget och går igenom hur det gick förra året. I många beslut genomförs en röstning där alla aktieägare har rätt rösta vad de tror är bäst.

I Hennes & Mauritz bolagsordning står det exempelvis följande text:

§ 5 Bolagets aktier skall vara dels aktier av serie A, dels aktier av serie B. Aktie av serie A är berättigad till tio röster och aktie av serie B till en röst. I övrigt skall aktierna av serie B vara likställda med aktierna av serie A.

Oftast är det så att A-aktierna har högre röstvärde än B-aktierna. Dessa aktier ger dig alltså större möjlighet att påverka på en stämma. Du äger förstås inte mer av bolaget om du har A-aktier, men du har större möjlighet att påverka företagets framtid. Med en A-aktie kan man därför kontrollera bolaget trots att du inte äger mest av alla aktieägare. Du kan exempelvis som entreprenör och grundare få in så mycket kapital som möjligt i bolaget men ändå ha möjlighet att själv kunna kontrollera besluten.

Här kan också nämnas att en A-aktie idag inte får vara värd mer än 10 gånger vad ett annat aktieslag är värd vid röstning. Denna regel har dock inte alltid gällt. Det finns därför bolag där förhållandet mellan A och B aktier är större då detta bestämdes innan denna förändring gjordes.

Det brukar även vara mindre omsättning i A-aktierna på börsen så det är både svårare att köpa och sälja dessa aktier.

Läs gärna mer om reglerna kring detta i aktiebolagslagen.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Stamaktier och Preferensaktier

Nästan alla aktier som finns på börsen är så kallade stamaktier. Dessa ges ut i samband med att bolaget startar eller då bolaget behöver mer kapital och gör en så kallad nyemission. Därför är det framförallt intressant att diskutera vad en preferensaktie är och vilka skillnader mellan denna och en stamaktie det finns.

Ordet preferens kan sägas betyda föredra, dvs att någon typ av aktie föredras i samband med utdelning.

Ett aktiebolag som går bra delar ofta ut en del av sin vinst till sina aktieägare. Ett aktiebolag har också rätt att skriva in i sin bolagsordning (reglerna för bolaget) att vissa aktier har olika mycket rätt till aktiebolagets tillgångar och vinst. Det kan ju tex vara så att ett aktiebolag har gått så dåligt att det inte finns så mycket pengar att dela ut. Om fallet skulle vara på det här sättet så har en preferensaktie högre rätt till utdelningen än vad en stamaktie har.

Det kan också vara så att en preferensaktie har högre rätt till bolagets tillgångar om bolaget skulle läggas ner eller gå i konkurs.

Andra aktieslag – tex C aktier och D aktier

Ett aktiebolag kan även välja att ge ut andra typer av aktieslag, tex C-aktier och D-aktier. Precis som med A-, och B aktier så finns det inget förutbestämt vad som skall gälla för dessa. Exempelvis skulle det kunna vara så att C-aktierna inte är noterade på börsen av någon anledning eller att det är dessa som utgör preferensaktierna.

Här måste du alltså läsa aktiebolagets bolagsordning för att få information om vad dessa aktieslag innebär.

Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Joakim har haft ett brinnande intresse för aktier, investeringar och företagande sedan barnsben. Nu driver han flera olika hemsidor inom aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Aktiehandel

Kommentera eller Fråga

4 Kommentarer

 1. Besser skriver:

  Bra och grundläggande info om olika aktieslag, men bör kanske kompletteras med mer juridisk text. Aktiebolagslagen rekommenderas…

  Två kommentarer:

  Att A och B aktier har samma rätt till utdelningar regleras i Aktiebolagslagen. Men den gäller bara för bolag som är registrerade i Sverige. Lätt att glömma för utländska aktier där helt andra regler gäller (kan gälla..)

  Att röstetalet är begränsat till 1 till 10 är en ganska ny svensk lag. Vi har haft många börsbolag som tidigare haft 1 till 1.000 röster och det finns fortfarande mindre bolag som har kvar det röstetalet för sina A och B aktier.

  Besser

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej!
   Tack för en bra och fördjupande kommentar! Aktiebolagslagen skall jag länka från artikeln här, bra med lagfakta kring vinstutdelning bland annat.

 2. Anders skriver:

  Hej, anser du att preferensaktier är att föredra framför B-aktier i något läge?

  • Aktiekunskap skriver:

   Tycker att det är en svår fråga att svara på men såklart intressant.
   Det finns vad jag vet inte särskilt mycket preferensaktier (”preffar”) tillgängliga på börsen för den vanliga aktiespararen. De jag har hittat är ofta fastighetsbolag. Anledningen till att välja en preferensaktie skulle kunna motiveras med att den ger en fast årlig utdelning istället för en utdelning som beror på om företaget växer. Fördelen med det är ju att man kan räkna in en slags framtida ränta i sin investering. Dock missar man ju i så fall stamaktiens möjlighet till en ständigt växande utdelning när bolaget är framgångsrikt.

Copyright Aktiekunskap.nu 2023