A – aktier, B-aktier, preferensaktier och stamaktier

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
A, B och C aktier

Det kan vara ganska rörigt med alla dessa olika typer av aktier. Men förr eller senare kommer du vilja veta skillnaden, därför är det lika bra att stoppa ner kunskapsspaden i jorden och reda ut detta.

Så här ligger det till:

Detta kallas för att det finns olika aktieslag. Lite generellt kan man dela upp de olika typerna av aktier i A-aktier, B-aktier, stamaktier och preferensaktier.

A-aktier och B-aktier

Dessa aktier har olika röstvärde på en årsstämma. I ett aktiebolag håller man vanligtvis en årsstämma där man beslutar om viktiga saker i företaget och går igenom hur det gick förra året. I många beslut genomförs en röstning där alla aktieägare har rätt rösta vad de tror är bäst.

I Hennes & Mauritz bolagsordning står det exempelvis följande text:

§ 5 Bolagets aktier skall vara dels aktier av serie A, dels aktier av serie B. Aktie av serie A är berättigad till tio röster och aktie av serie B till en röst. I övrigt skall aktierna av serie B vara likställda med aktierna av serie A.

Oftast är det så att A-aktierna har högre röstvärde än B-aktierna. Dessa aktier ger dig alltså större möjlighet att påverka på en stämma. Du äger förstås inte mer av bolaget om du har A-aktier, men du har större möjlighet att påverka företagets framtid. Med en A-aktie kan man därför kontrollera bolaget trots att du inte äger mest av alla aktieägare. Du kan exempelvis som entreprenör och grundare få in så mycket kapital som möjligt i bolaget men ändå ha möjlighet att själv kunna kontrollera besluten.

Här kan också nämnas att en A-aktie idag inte får vara värd mer än 10 gånger vad ett annat aktieslag är värd vid röstning. Denna regel har dock inte alltid gällt. Det finns därför bolag där förhållandet mellan A och B aktier är större då detta bestämdes innan denna förändring gjordes.

Det brukar även vara mindre omsättning i A-aktierna på börsen så det är både svårare att köpa och sälja dessa aktier.

Läs gärna mer om reglerna kring detta i aktiebolagslagen.

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Stamaktier och Preferensaktier

Nästan alla aktier som finns på börsen är så kallade stamaktier. Dessa ges ut i samband med att bolaget startar eller då bolaget behöver mer kapital och gör en så kallad nyemission. Därför är det framförallt intressant att diskutera vad en preferensaktie är och vilka skillnader mellan denna och en stamaktie det finns.

Ordet preferens kan sägas betyda föredra, dvs att någon typ av aktie föredras i samband med utdelning.

Ett aktiebolag som går bra delar ofta ut en del av sin vinst till sina aktieägare. Ett aktiebolag har också rätt att skriva in i sin bolagsordning (reglerna för bolaget) att vissa aktier har olika mycket rätt till aktiebolagets tillgångar och vinst. Det kan ju tex vara så att ett aktiebolag har gått så dåligt att det inte finns så mycket pengar att dela ut. Om fallet skulle vara på det här sättet så har en preferensaktie högre rätt till utdelningen än vad en stamaktie har.

Det kan också vara så att en preferensaktie har högre rätt till bolagets tillgångar om bolaget skulle läggas ner eller gå i konkurs.

Andra aktieslag – tex C aktier och D aktier

Ett aktiebolag kan även välja att ge ut andra typer av aktieslag, tex C-aktier och D-aktier. Precis som med A-, och B aktier så finns det inget förutbestämt vad som skall gälla för dessa. Exempelvis skulle det kunna vara så att C-aktierna inte är noterade på börsen av någon anledning eller att det är dessa som utgör preferensaktierna.

Här måste du alltså läsa aktiebolagets bolagsordning för att få information om vad dessa aktieslag innebär.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

4 svar på ”A – aktier, B-aktier, preferensaktier och stamaktier”

    • Tycker att det är en svår fråga att svara på men såklart intressant.
      Det finns vad jag vet inte särskilt mycket preferensaktier (”preffar”) tillgängliga på börsen för den vanliga aktiespararen. De jag har hittat är ofta fastighetsbolag. Anledningen till att välja en preferensaktie skulle kunna motiveras med att den ger en fast årlig utdelning istället för en utdelning som beror på om företaget växer. Fördelen med det är ju att man kan räkna in en slags framtida ränta i sin investering. Dock missar man ju i så fall stamaktiens möjlighet till en ständigt växande utdelning när bolaget är framgångsrikt.

      Svara
  1. Bra och grundläggande info om olika aktieslag, men bör kanske kompletteras med mer juridisk text. Aktiebolagslagen rekommenderas…

    Två kommentarer:

    Att A och B aktier har samma rätt till utdelningar regleras i Aktiebolagslagen. Men den gäller bara för bolag som är registrerade i Sverige. Lätt att glömma för utländska aktier där helt andra regler gäller (kan gälla..)

    Att röstetalet är begränsat till 1 till 10 är en ganska ny svensk lag. Vi har haft många börsbolag som tidigare haft 1 till 1.000 röster och det finns fortfarande mindre bolag som har kvar det röstetalet för sina A och B aktier.

    Besser

    Svara
    • Hej!
      Tack för en bra och fördjupande kommentar! Aktiebolagslagen skall jag länka från artikeln här, bra med lagfakta kring vinstutdelning bland annat.

      Svara

Lämna en kommentar