Long / Short Squeeze

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Shortsqueeze och longsqueeze

En market squeeze är en kraftig utveckling av aktiekursen som uppstår av att ett stort antal investerare snabbt vill stänga sina positioner på en marknad. Det kan både ske vid en uppåtgående trend (short squeeze) samt nedåtgående trend (long squeeze)

Eftersom många snabbt vill ur marknaden kommer kursrörelsen kraftigt förstärkas. Det är denna kursrörelse som är short, eller long, squeeze.

Market SqueezeTillfälle då kursen på en tillgång, till exempel en aktie, påverkas kraftigt (uppåt eller nedåt) av att många investerare vill ut ur sina positioner. De vill stänga sina positioner för att minimera förlusten eller ta hem en vinst snabbt.

Short SqueezeInvesterare som har spekulerat i att tillgången skall gå ner i pris (shortat/kortat/blankat) vill snabbt stänga sin position vilket leder till en snabb uppgång i tillgångens pris. Man brukar säga att de som har korta positioner, till exempel blankningar, blir ”squeezade” ur sin position.

Long SqueezeInvesterare som spekulerat i en prisuppgång i tillgången, till exempel genom att ha köpt aktier, vill snabbt sälja tillgången för att begränsa sin förlust eller ta hem vinst snabbt. Man brukar säga att de som har långa positioner blir ”squeezade” ur sin position.

Short Squeeze

En short squeeze uppstår när en aktie är hårt blankad (många aktier är blankade) och kursen börjar gå uppåt. (Läs mer om vad blankning är längre ner)

De som blankat aktien behöver nu köpa tillbaka dem för att inte en större förlust ska uppstå. Dessa inköp pressar kursen ännu högre vilket i sin tur skapar större förluster hos övriga investerare som har blankat aktien. Dessa vill därmed snabbt vill köpa aktierna, vilket pressar upp kursen osv.

Den kraftiga uppgången kallas för short squeeze. Kursuppgången har alltså inget med företagets ekonomiska utveckling att göra. Det uppstår istället av en större efterfrågan på aktierna än vad marknaden har att erbjuda.

 1. Stor procent av aktierna är blankade
 2. Aktiekursen rör sig uppåt av någon orsak
 3. Investerarna vill snabbt ”stänga” sin blankning för att minimera förlusten eller ta hem vinst
 4. Investerarna köper aktien
 5. Aktiekursen pressas ännu högre av köptrycket
 6. Ytterligare vill stänga sin korta position då förlusten ökat
 7. Aktiekursen pressas ännu högre av köptrycket

Vid en short squeeze ökar värdet på aktien inte på grund av företagets ekonomiska framgång – utan av hög efterfrågan av investerare som blankat aktien.

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Så fungerar blankning

Blankning innebär att investerare lånar aktier från någon annan och säljer dessa på marknaden. Vid ett senare skede, när kursen förhoppningsvis gått ner, köps samma antal aktier tillbaka från marknaden och lämnas tillbaka till utlånaren.

På detta sätt kan investeraren tjäna mellanskillnaden på vad aktien primärt såldes för och det senare inköpspriset. Detta minus den avgift som betalats för att låna aktierna.

Skulle däremot priset gå upp på aktien kommer en förlust att uppstå. Såldes aktierna för 500 000 kr för att sedan köpas in för 600 000 kr har en förlust uppstått på 100 000 kr.

Dagens blankningar innebär däremot inte att fysiska aktier lånas ut mellan olika investerare, istället sker de finansiella transaktionerna hos en aktiemäklare. Däremot är det beskrivningen ovan som i realitet sker.

Man kan även blanka ”syntetiskt” vilket innebär att man blankar på andra sätt än den traditionella blankningen. En syntetisk blankning kan göras med olika instrument så som optioner eller CFD:s till exempel.

För handel på kort och medellång sikt och teknisk analys använder vi oss av plattformen IG.com/sv. Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, kryptovalutor osv via CFD:s på ett smidigt sätt och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys. Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

 • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
 • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
 • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Exempel på historiska squeezes

Exempel – Tesla 2020

Under början av 2020 var Tesla den mest blankade aktien i USA då ca 18 % av dessa aktier var blankade. Men kursen började gå upp och köptrycket ökade från de som blankat aktien – vilket pressade upp kursen ytterligare. Det dröjde till mars 2020 innan kursen kommit tillbaka till en mer ”normal” nivå. Fram till dess hade de som blankat aktien förlorat totalt 8 miljarder USD.

Exempel – Fingerprint

Fingerprint var blankad av ett antal aktörer men fortsatte att stiga snabbt och kraftigt i pris. Blankarna fick panik och blev till slut tvungna att stänga sina blankningspositioner vilket ledde till rejäla squeezar.

Gamestop – En av historiens största short squeeze

Gamestop är en internationell återförsäljare av datorspel och TV-spel. Kedjan har fått kraftig konkurrens av ökad E-handel och varit tvungen att stänga igen butiker i flera städer. Enligt många investerare ligger företagets affärsidé inte i linje med dagens digitala utveckling.

Under 2020 och 2021 valde många hedgefonder att blanka Gamestop. De utgick från att kursen skulle fortsätta nedåt och att en vinst därmed skulle gå att få via denna investering.

Att Gamestop var hårt blankad uppmärksammades i forumet ”Wallstreetbets” på chatforumet Reddit. Ett forum som fram till dess mest varit känt för medlemmarnas höga risktagande och ovanliga investeringsvägar.

Flera personer, inom Wallstreetbets, upptäckte att Gamestop var blankad till över 100 %. Det innebar att det fanns färre aktier på marknaden än vad hedgefonderna behövde för att kunna stänga sina positioner. Snabbt spred sig idén om att medlemmarna på Wallstreetbets skulle köpa på sig Gamestop aktier och sedan enbart hålla dem. På detta sätt skulle utbudet på marknaden minska ännu mer vilket skulle pressa upp kursen rejält. Målet var att ”squeeza ut” hedgefonderna och tvinga dem att köpa tillbaka aktierna till extremt mycket högra kurs än ”normalt”.

Idén fick stor spridning och det var även flera stora investerare som valde att hjälpa Wallstreetbets med deras idé. Exempelvis valde miljardären Sun Tron att investera 1 miljon USD i GameStop aktier. Allt med tanken på att minska utbudet och pressa upp priset. Även Elon Musk visade sin sympati för Wallstreetbets på Twitter.

Allt eftersom utbudet minskade på den öppna marknaden pressades priset upp. Detta samtidigt som flera hedgefonder var tvungna att köpa aktien, oavsett pris, för att begränsa sina förluster. I detta läge hade alltså Reddit-användarna nått sitt mål, att skapa stora förluster hos hedgefonderna.

En av fonder som förlorade mest var Melvin Capital som, enligt CNN, förlorade 53 % av sitt kapital på grund av denna squeeze. En förlust på över 4 miljarder USD!

En av de mest populära aktiemäklarna i USA, Robinhood, valde i detta läge att begränsa handeln med Gamestop. Småspararna fick visserligen sälja sina aktier, men inte köpa. Detta samtidigt som hedgefonderna fick möjlighet att både köpa och sälja. Att på detta sätt ”hjälpa” hedgefonderna ur squeezen togs knappast emot positivt av småspararna och flera experter ansåg att det var totalt fel av Robinhood att sätta dessa begränsningar. Kort därefter öppnades visserligen handeln men fortfarande fick småsparare bara köpa en enda Gamestop aktie. Det Robinhood skyllde på var att man vill skydda människor från den stora risken som dessa aktier då hade. 

Nedan visas kursutvecklingen i Gamestop under januari 2021. Den första januari 2021 var kursen på GameStop 17 USD. Bara 27 dagar senare såldes aktier för 347 USD.

game stop graf 2021
Januari 2021 – Gamestop
gamestop galen rörelse 2021
Gamestops galna rörelse i en lite mer utzoomad graf

(Gamestop – Vad är det som händer? Tradinghörnan av Nordnet)

Gratis plattform för teknisk analys

IG.com/sv erbjuder en plattform och app för teknisk analys & trading. Det är helt gratis att öppna konto hos IG och att använda deras plattform. Där kan du även följa & handla på världens marknader i realtid dygnet runt, även när börsen är stängd.

 • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
 • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
 • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Aktivt påverkad squeeze – eller naturlig?

I fallet med Gamestop var den extrema short squeeze som uppstod ett resultat av hur medlemmarna i Wallstreetbets agerade. Det kan därmed sägas vara en aktivt skapad short squeeze. Samtidigt var aktien så hårt blankad att en short squeeze troligtvis ändå hade skett. Men inte i den omfattningen som det nu blev.

Det vanligaste är alltså att squeezen uppstår mer ”naturligt”. En aktie är hårt blankad och bolaget kommer exempelvis med en mycket bra ekonomisk rapport. Aktiekursen ökar varpå de som blankat snabbt vill köpa tillbaka antalet aktier som blankats. Detta i sin tur skapar ett köptryck och aktiekursen ökar ytterligare osv. Den stora skillnaden med Gamestop var att så många köpte aktien enbart för att hålla den till kursen nått extrema nivåer.

Long Squeeze

En long squeeze uppstår när investerare tagit en long-position (förväntar sig att värdet ska uppåt) och kursen istället viker nedåt. Vid en kraftig nedgång kan en del investerare känna sig tvungna att sälja eller ta sin stopp loss för att minska den ökade förlusten.

Dessa försäljningar trycker ner kursen ytterligare vilket gör att andra investerare beslutar sig för att sälja för att inte förlora ytterligare värde, vilket pressar ner kursen osv.

Den kraftiga och snabba nedgången kallas för long squeeze. I likhet med short squeeze är den kraftiga nedgången inte orsakad av nyheter om bolaget utan enbart en rädsla hos investerare att förlora ett större kapital.

Många som investerar i aktier har även nivåer på stop-loss vilket gör att en säljorder automatiskt skapas när värdet gått ner till en förutbestämd nivå. Det i sig är även en orsak till ett ytterligare ökat säljtryck. De som investerat med hävstång blir även extra utsatta vid en squeeze.

 1. Investerare har långa positioner
 2. Aktiekursen rör sig allt mer nedåt, exempelvis pga. dåliga nyheter
 3. Investerarna vill snabbt sälja för att minimera sin förlust
 4. Aktierna säljs
 5. Aktiekursen pressas nedåt av högt säljtryck
 6. Ytterligare investerare vill stänga sin position då förlusten ökar
 7. Aktiekursen pressas ännu lägre av ytterligare säljtryck

Exempel på ytterligare en long squeeze

Mellan 9:e april och 21:a april 2020 ”kraschade” priset på West Texas Intermediate oil 46 % vilket skapade en long squeeze på marknaden. Se bilden nedan.


Samtidigt skapades en ännu värre squeeze på marknaden för terminer. Där föll priset så kraftigt att det, under en kortare period, var under 0 USD. Som värst var priset nere på – 37,63 USD varpå priset sedan åter gick upp till 3 USD.

long squeeze

(Bildkälla IG)

Skillnader mellan Long och Short Squeeze

Med en short-position är vinsten som kan uppnås maximalt knappt 100 %. Det sker om aktien, som blankas, faller till 0, dvs företaget går i konkurs. Däremot är risken oändlig. Förlust uppstår när aktien går uppåt och det finns, i teorin, ingen gräns för hur högt värdet kan gå. Genom att se på exemplet med Gamestop visas den ultimata risken med en short-position.

Med en long-position är vinsten som kan uppnås obegränsad. Det finns ingen teoretisk gräns för hur mycket en aktie kan gå upp. Detta medan risken är begränsad till 100 %. Det går inte att förlora mer än vad som är investerat.

Risken är alltså betydligt större med en short-position vilket är orsaken till att det betydligt oftare uppstår short squeeze än long squeeze. En long-position skulle investerare i princip kunna hålla till att värdet är noll. Men en short-position kan resultera i förluster på flera tusen procent.

Tjäna pengar på Squeeze?

Det finns ett par strategier för att försöka tjäna pegar på en squeeze. Oavsett strategi innebär det hög risk då kursförändringarna är ovanligt stora under en squeeze och vändningen kan komma blixtsnabbt.  

 • Ta short-position på toppen

En strategi är att försöka ta en short-position när kursen är upptryckt på grund av en short squeeze. Detta med målet att ta del av den kommande kraftiga nedgången.  Samtidigt kvarstår risken att värdet går upp ytterligare och att stora förluster uppstår. Som visas med exemplet med Tesla under 2020 varade squeezen i ett par månader.

 • Long position i början av en short squeeze

Ett annat alternativ är att upptäcka en short squeeze och köpa aktien i början av den kraftiga uppgång som följer. Det kan ge mycket hög avkastning på kort tid men innebär även detta en otroligt hög risk. För lika fort som värdet går upp kommer värdet till slut att gå ner. Det svåra, eller omöjliga, är att avgöra när det vänder.

Risken för att en short squeeze ska uppstå är större på aktier där blankningen är mycket stor. Tesla var den mest blankade aktien i början av 2020 (short squeeze uppstod) och Gamestop var blankad till över 100 % inför att en av historiens största squeeze uppstod januari 2021.

Att många investerare blankar en aktie kan tyda på en negativ syn på aktien på lång sikt. Samtidigt kan en allt för stor blankning innebära att en squeeze uppstår vilket gör det möjligt att investera och ta vinst på kort sikt.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

 • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
 • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
 • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar