Aktier inom bank & finans

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Aktier inom bank och finans

Finansaktier är aktier i finansrelaterade bolag. Främst förknippas det med banker vilket även är den överlägset största underkategorin. Men inom finansbolag hittas även exempelvis kreditinstitut, värdepappersbolag, försäkringsbolag och fintech. Någon exakt definition av ”finansbolag” finns inte men man kan säga att det är företag som sysslar med pengar och transaktioner av pengar.

Finansmarknaden kännetecknas framförallt av digitalisering, reglering/avreglering och ränteläget i landet. Sedan 2018 måste bankerna dela med sig av kundernas kontoinformation vilket öppnat upp för att en rad fintechföretag kunnat börja erbjuda finansiella tjänster. Delvis är finansmarknaden under en stor digital omstrukturering där exempelvis bolag som Klarna, iZettle, PayPal och Square kan ses som vinnare.

Vad är finansaktier?

Finans är ett brett begrepp och omfattar allt från de fyra storbankerna till de betydligt mindre företagen som exempelvis erbjuder olika betalningslösningar. Någon exakt definition på ”finansbransch” finns inte och därmed inte heller vilka aktier som är finansaktier.

Den största underkategorin är bankerna. Näst störst är kreditinstituten och bland dessa är de kreditinstitut som erbjuder bolån störst. Swedishbankers (Svenska bankföreningen) förklarar att finansmarknaden består av ”effektiva och pålitliga system för sparande, finansiering, betalningsförmedling och riskhantering” i artikeln ”Den svenska finansmarknaden”.  I samma artikel nämner de vilka aktörer som upprätthåller detta system: Banker, kreditinstitut, försäkringsbolag, värdepappersföretag, försäkringsbolag, fondbolag, riskkapitalbolag och fin-techföretag. Det är även dessa som beskrivs djupare under kommande rubrik.  

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Finansaktier med olika inriktningar

Nedan presenteras olika kategorier av finansaktier. Många finansbolag har däremot verksamhet inom flera av dessa kategorier. Ett exempel är Avanza som i denna artikel presenteras under ”Värdepappersbolag” men som även erbjuder lån och krediter. Däremot är värdepapper dess primära inriktning.

Storbanker – största företagen

De fyra svenska storbankerna är Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB. Inom denna kategori bör däremot även banker nämnas som är stora internationellt även om de i Sverige inte har lika stora marknadsandelar. Detta så som exempelvis Danske Bank och Santander.

Det som karaktäriserar dessa finansbolag är att de erbjuder ett ”komplett” utbud av finansiella tjänster till sina kunder. De har både privat- och företagskunder och har lån, sparande, finansiella tjänster och rådgivande service.

Exempel på storbanker:

NordeaStor i Norden och Baltikum
SwedbankStor i Norden och Baltikum
Danske bankDansk storbank med verksamhet i flera världsdelar
DNBNorsk storbank
HandelsbankenNordiska marknaden samt delar av Europa
SEBStor i Norden och Baltikum

Kreditinstitut – Näst största kategorin

Ett mycket stort antal finansbolag har verksamhet inom lån och krediter. Deras primära intäktskälla är därmed räntor och avgifter som betalas för dessa lån. Däremot finns det även ”underkategorier” med finansbolag inriktade mot exempelvis bolån, företagskrediter likväl som konsumentkrediter.

Några exempel nedan visar vilket bredd denna kategori har.

Resurs BankKonsumentkrediter, delbetalningar, lån, kreditkort. Samarbetar med ett stort antal butikskedjor och erbjuder delbetalningsalternativ till kunderna.
CollectorFinansieringslösningar för företag och privatpersoner. Har främst fokus på faktura- och delbetalningslösningar till små och medelstora företag. Även stor inom inkasso, factoring och olika företagskrediter.
Intrum Erbjuder kredithanteringstjänster. Framförallt förknippas de med inkassotjänster och att de köper upp fordringar från andra kreditinstitut.
Hoist FinanceFörvärvar och förvaltar förfallna kundfordringar utan säkerhet. Erbjuder även ett flertal andra finansiell tjänster, exempelvis sparkonton.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

  • Råvaror
  • Index
  • Aktier (både vanligt och via CFD)
  • Alla olika sorters Valutor

Värdepappersbolag

Det vanligaste är att ett värdepappersbolag bedriver handel med värdepapper för deras kunder. De erbjuder tekniska lösningar och service för att underlätta handeln och tjänar pengar på den kommission (courtage) som kunderna betalar. Gynnas framförallt av större intresse för, och omsättning på, börsen.

Det finns även värdepappersbolag vars primära syfte är att handla med värdepapper för sin egen räkning samt de som bidrar med värdepapper som sedan handlas på en öppen börs.

Exempel:

AvanzaStor på värdepappershandel och har ett mycket brett utbud inom sparande och investeringar. Har även bolån och andra kreditprodukter. 
NordnetUtmanare till Avanza. Har liknande utbud som Avanza – dvs. främst fokus på spar- och investeringsprodukter.
SafelloSvenskt bolag som erbjuder handel med kryptovalutor. Denna tillgång klassas visserligen inte som värdepapper men som alternativ investering.
CoinsharesGer ut certifikat med kryptovalutor som underliggande tillgång. Certifikaten handlas sedan hos exempelvis Nordnet och Avanza. 

Försäkringsbolag

Traditionellt har finansbolagens främsta verksamhet kännetecknats av att frigöra kapital åt privatpersoner och företag. Försäkringsbolagen uppfyller dessa kriterier utifrån att företagen inte behöver låsa större kapital för framtida eventuella olyckshändelser. På detta sätt frigör försäkringsbolagen kapital som exempelvis kan användas för investeringar.

Det som framförallt skiljer sig mellan försäkringsbolagen är vilken inriktning de har – dvs. vilka försäkringar de erbjuder.

Exempel på bolag som primärt erbjuder försäkringar är:

Gjensidige ForsakringNorsk försäkringskoncern. Har även lån och krediter
TrygDanskt försäkringsbolag som vänder sig till privatpersoner samt aktörer inom jordbruk. Vänder sig till den nordiska marknaden.
SampoFinsk försäkringskoncern. Omfattar bland annat dotterbolaget IF Skadeförsäkringar. Aktiv på nordiska och baltiska marknaden.
TrupanionAmerikanskt försäkringsbolag som enbart erbjuder försäkringar för sällskapsdjur.

(Försäkringar erbjuds även av flera banker)

Fondbolag

En majoritet av befolkningen i Sverige har ett eget fondsparande och det är fondbolagen som förvaltar detta kapital.

Fondbolagen måste vara registrerade av Finansinspektionen och kan antingen ha fondverksamhet utifrån lagen om värdepappersfonder (2004:6) eller förvalta alternativa investeringsfonder och omfattas av lagen om förvaltare av alternativa investeringsfonder (2013:561). Målet är oavsett att ge dess kunder så hög avkastning som möjligt utifrån risknivån på fonden.

Flera banker är även fondbolag. Detta så som Swedbank Robur, Nordea Fonder och Skandia Fonder.

SpiltanHandlas på Peppins aktietorg.
CatellaFokuserar på corporate finance, transaktionsrådgivning samt tillhörande finansiella tjänster & fonder.

Betalningslösningar

Smidiga, säkra och effektiva betalningslösningar är grunden för både betalningar, investeringar och värdeöverföringar. Inom denna sektor hittas internationella jättar så som Visa och Mastercard men även en del fin-tech företag.

Visa / Mastercard (USA)Giganterna inom kortbetalningar över hela världen
PayPal (USA)Digital plånbok med smidig betalningslösning inom Sverige och internationellt.

Fin-tech

Fintech (finansteknik) är ett samlingsbegrepp för den bransch som använder ”senaste IT-tekniken inom finansvärlden” (Wikipedia). Dessa företag har generellt en smal inriktning och erbjuder tjänster som oftast bygger på mjukvarulösningar. Att ha samtliga finansiella tjänster på en och samma bank, som var vanligt förr, är idag inte alls självklart. Detta inte minst hos den yngre generationen som växer upp med fintech som en självklar del i vardagslivet.

Sverige är ett ledande land inom fintech med framgångar som exempelvis iZettle, Klarna, Lendo och Qliro. Exakt var gränsen går mellan fintech och övrigt finansbolag är däremot inte alltid glasklar. Vad är fintech och var är bara utveckling mot en ny marknad med nya behov? Exempel på bolag inom kategorin är:

LandFöretagInfo
USAVisa och MastercardFöretag som leder utvecklingen för digitala betalningslösningar.
USAPayPalInnovativt företag inom betalning och överföring.
USAQiwiSnabbetalningsoperatör, betalningstjänster, virtuella plånböcker
LandFöretagInfo
SverigeQliroDigitala betalningslösningar för E-handel
SverigeQuickbitBetalningslösningar med kryptovaluta

Även fonder:

FondInfo
BGF FinTech A2Förvaltas av Black Rock och investerar i ”research, development, production, and/or distribution of technologies used and applied in financial services”.
Go BlockchainLanserades 2021 och investerar i företag inom blockkedjetekniken. Flera av dessa utvecklar innovationer inom finansiella tjänster.

Exempel på aktier

FöretagLandTyp av företag
NordeaSverigeStorbank
SEBSverigeStorbank
HandelsbankenSverigeStorbank
SwedbankSverigeStorbank
Bank of AmericaUSAStorbank
HSBC HoldingsUSAStorbank
Wells FargoUSAStorbank
CitigroupUSAStorbank
Morgan StanleyUSAStorbank
Jyske bankDanmarkStorbank
AvanzaSverigeVärdepappersbolag/nätbank
NordnetSverigeVärdepappersbolag/nätbank
SpiltanSverigeFondbolag
GjensidigeNorgeFörsäkringsbolag
TrygDanmarkFörsäkringsbolag
SampoFinlandFörsäkringsbolag
IntrumSverigeKreditinstitut
ResursSverigeKreditinstitut
CollectorSverigeKreditinstitut
TF-BankSverigeKreditinstitut
American ExpressUSAKreditinstitut
VisaUSABetalningslösningar
MastercardUSABetalningslösningar
PaypalUSABetalningslösningar
QuickbitSverigeBetalningslösningar
SquareUSABetalningslösningar

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

  • Råvaror
  • Index
  • Aktier (både vanligt och via CFD)
  • Alla olika sorters Valutor

Jämförande index

För att ställa finansbolagens ekonomiska utveckling i förhållande till hela branschen kan en jämförelse ske mot NOMXNBISEKNI index. Det är ett nordiskt index som både omfattar bank- och försäkringsbranschen. Det omfattar däremot ca 15 företag så som storbankerna samt exempelvis EQT och Tryg.  

Brett utbud av fondalternativ

Genom att investera i finansfonder ges en automatisk diversifiering samtidigt som det ges möjlighet till månadssparande. För de som inte själv vill analysera olika finansaktier kan fondalternativet vara enklare. Exempel:

  • Tellus Bank & Finansfond
    Investerar i europeiska bank- och finansaktier med fokus på Sverige. Bland de tio största innehaven hittas flera svenska storbanker.
  • BGF Word Financials A2
    Minst 70 % av tillgångarna placeras i aktier i bolag vars ”huvudsakliga ekonomiska verksamhet är i finansiella tjänster”.
  • DNB Finans A
    Investerar i “utländska bank, försäkrings- och fastighetsaktier”. Under 2021 hade fonden ca 50 % av sitt innehav i amerikanska finansbolag.
  • Jupiter Financial Innovt L USD
    Investerar i “aktier I den finansiella sektorn på en internationell basis”. Under 2021 bestod innehavet av över 65 % i aktier från den amerikanska finanssektorn.

(Samtliga citat från fondernas beskrivning hos Avanza)

Erbjudande:
Hos både Avanza.se & Nordnet.se behöver du inte betala några fondavgifter överhuvudtaget så länge du har under 50 000 kr i samlat sparande på kontot. För att utnyttja deras erbjudanden till max kan du öppna konto hos båda aktörerna. Då slipper du fondavgifterna för ett dubbelt så stort investerat belopp.

Det är gratis att öppna konto hos både Avanza och Nordnet

Erbjudandet gäller för alla kunder med maximalt 50 000 kr på kontot. Har du 100 000 kr kan du alltså sätta in 50 000 kr hos Avanza och 50 000 kr hos Nordnet och därmed investera totalt 100 000 kr i fonder och inte behöva en enda krona i fondavgifter.

Så här skriver Nordnet:
0 kr i courtage och fondavgifter. Ge ditt sparande en flygande start. Nordnet bjuder på courtaget och återbetalar alla dina fondavgifter upp till att du nått 50 000 kr i samlat kapital.

Så här skriver Avanza:
Vi vet hur viktigt det är att få en bra start på sitt sparande. Därför får du som ännu inte kommit över 50 000 kr i sparande hos oss tillbaka alla (ja, alla!) fondavgifter. Det sker helt automatiskt, oavsett vilka fonder du väljer. Dessutom handlar du aktier från 0 kr.* En bättre start på ditt sparande kan du inte få.


Fördelar / Nackdelar / Marknad

Finansmarknaden är enorm och hela samhället bygger på att det finns fungerande betalningsalternativ, smidig finansiering och kontroll över betalningsflöden. Oavsett hur världen utvecklas kommer det alltid finnas ett extremt stort behov av betalningslösningar, investeringar, krediter osv.

Samtidigt är finansaktier och finansmarknaden extremt bred och ”spretig”. Det är ju exempelvis extremt stor skillnad på att investera i en storbank mot att investera i ett nyligen noterat fintech-företag.

Fördelar / Nackdelar – En sektor i omstrukturering

”Finanssektorn är bara en av många sektorer som blivit ”disruptade”, alltså utsatta för en process som uppstår när ett företag eller en sektor inte kan anpassa sig till ny teknik och nya affärsmodeller för att göra affärer”.

Så skriver Per Ståhl i en analys på Placera – Avanzas webtidning – år 2019. En orsak till att så många neobanker har kunnat växa fram kan alltså vara att storbankerna inte klarat av att följa med i den tekniska utvecklingen.

Dessutom innebar direktivet PSD2 (Payment Services Direktive 2) en enorm digital förändring inom den svenska finansmarknaden. Direktivet infördes 2018 och innebär att bankerna måste dela med sig av kundernas kontoinformation – på kundernas begäran. Det är orsaken att det idag finns ett flertal digitala tjänster som kan hämta transaktioner, oavsett bank, och genomföra betalningar.

Detta infördes för att ”skapa säkra och effektiva elektroniska betalningar och öka valmöjligheten av betaltjänster” (Swedbank.se). Framförallt var det extremt positivt för fintech företagen som därmed kunde börja erbjuda sina kunder flera banktjänster – utan att vara bank.

Finanssektorn har alltså påverkats av digitaliseringen från flera olika håll – vilket skapat flera nya bolag inom sektorn och allt mer konkurrens mot storbankerna.

”Finanssektorn är utsatt för ett starkt förändringstryck och många nya företag, både svenska och utländska, har etablerat sig på marknaden” / Rapport från Svenska Bankföreningen 2019

Dessa förändringar är alltså förutsättningen för framväxten av fintechföretag, neobanker och nya betalningslösningar. De företag som kan möta kundernas nya behov och utnyttja den tekniska utvecklingen bäst kan mycket väl vara de som utvecklas allra bäst.

De finansbolag som är verksamma inom utlåning påverkas även av ränteläget i landet samt konjunktur. Med låg ränta och högkonjunktur är låneviljan betydligt högre, och kreditförlusterna lägre, än vid högre ränta och/eller lågkonjunktur.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar