Nyemission

Ibland behöver företag mer pengar in i bolaget. Detta för att kunna nå ut till tillräckligt många nya kunder eller bekosta utveckling. Ett sätt att få in dessa pengar är att göra en så kallad nyemission.

Ett exempel – Sven behöver pengar in i sitt bolag

För att göra begreppet nyemission lite mer lättförståeligt så tar vi här nedan ett exempel. Företagaren Sven har ett möbelföretag som behöver ta in pengar för en internationell expandering. Därför funderar han på att göra en nyemission i sitt aktiebolag.

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

Nyemission och fondemission

Nyemission – Ge mig mera pengar, köp min teckningsrätt!

Det finns flera anledningar till att göra en så kallad nyemission. Inte bara för att kassan börjar eka tom som fallet är för Sven och hans möbelföretag. Det kan också vara ett nystartat bolag som gör ett flertal nyemissioner för att få igång verksamheten. Bolaget kanske behöver göra större investeringar som är nödvändiga inför framtiden.

Så hur går en nyemission till?

Ett aktiebolag kan göra en nyemission som riktar sig till alla aktieägare eller en riktad nyemission som kanske endast riktar sig till en viss ägargrupp. Det kan exempelvis vara en en bank eller en kapitalförvaltare.

Sven vill öka sitt aktiekapital från 30 Mkr (miljoner kronor) till 45 Mkr. Då kan han erbjuda alla sina aktieägare att för 2 aktier så kan man köpa 1 ny. Detta skrivs då som 2:1 och matematiken här ser ut på följande vis:

Två hela delar är totalt 30 Mkr vilket innebär att en del är 15 Mkr (30 + 15 = 45). Så om aktieägarna för varje 2 aktier köper en ny aktie kommer bolaget att få in 15 Mkr till i aktiekapital och därmed ha 30 + 15 = 45 Mkr i kapital istället.

Om Sven istället hade behövt dubbla sitt aktiekapital från 30 Mkr till 60 Mkr så hade han behövt erbjuda villkoren 1:1, dvs för varje aktie du äger så får du köpa 1 till.

En nyemission är alltså ganska annorlunda mot exempelvis en split av aktier. Vid en sådan tas inte nya pengar in utan man ändrar antalet aktier i ett bolag.

Värde på teckningsrätten och kursen på aktien efter nyemissionen

Nu brukar det vara så att priset på en aktie vid en nyemission brukar sättas på en billigare nivå. Detta för att attrahera investerare att våga vara med i nyemissionen. Självklart påverkar detta hur mycket pengar Svens bolag har möjlighet att få in. Det påverkar även hur mycket varje aktie kommer att vara värd efter att nyemissionen är avklarad. För att förklara det här i siffror så fortsätter vi med Sven och hans nyemission.

Vi säger att aktiekursen på Svens bolag är 30 kr och nyemissionen har villkoret 2:1. Dvs två aktier berättigar till att teckna en ny aktie. Teckningskursen för att köpa en teckningsrätt är fördelaktiga 20 kr så om du har två aktier får du köpa en till för 20 kronor.

Om du hade två aktier (värda 2·30 = 60 kr) i Svens bolag och köper en till för 20 kr så är dessa 3 aktier nu värda 30 + 30 + 20 = 80 kr. Värdet per aktie får vi nu genom:

$\frac{80}{3}≈26,67\,kr$

Kursen för en gammal aktie går alltså ned 3,33 kr. Detta är cirka 6,67 för två aktier samtidigt som du har tjänat 6,67 kronor på att köpa teckningsrätten.

Du fick denna för endast 20 kr så för dig som aktieägare så förlorar du inget värde genom att delta i nyemissionen. Visserligen får du betala 20 kronor för att köpa den nya aktien men samtidigt får du ett värde i form av ditt nya aktieinnehav.

Något om fondemission

I fallet med Svens bolag så behöver han nya friska pengar in i bolaget för att nå ut till sina internationella kunder. Därför kanske inte en fondemission passar så bra för honom och hans bolag.

Här tar man av bolagets pengar som har kommit in genom vinst och för över till aktiekapitalet. Om man inte är revisor själv så kan detta tyckas vara lite konstigt. Det är egentligen en ren bokföringsteknisk åtgärd där man undviker att pengar försvinner ur bolaget till utdelning. Istället investeras pengarna in i bolaget så att dessa pengar kan användas till att exempelvis göra investeringar.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer och fakturaköp. Du får en fin avkastning & en bra riskspridning.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Aktiehandel

Kommentera eller Fråga

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Savelend.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. På Savelend kan du dessutom investera i företagslån, inkassoportföljer och fakturaköp.

Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021