Aktie CFDs
Handel med CFD-kontrakt är en typ av aktiv trading som kräver medvetenhet, kunskap och intresse hos investeraren. I den här artikeln förklarar jag vad handel med aktie-CFDs är och vilka som är fördelarna och nackdelarna mot vanlig aktiehandel.

Artikelns innehåll - Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Vad är en aktie CFD?
En CFD är ett finansiellt instrument där du inte investerar direkt i en underliggande tillgång så som en valuta, aktie eller råvara exempelvis. Istället så investerar du i en produkt som följer dess pris. Eftersom produkten följer den underliggande tillgångens pris så tjänar/förlorar du pengar på prisrörelserna i den underliggande tillgången.
Exempel:
Aktien går upp 1% = CFD:n går upp med 1%
Aktien går ner med 2,5% = CFD:n går ner med 2,5%
Förkortningen CFD betyder contract for difference och innebär att du investerar i ett kontrakt där prisskillnaden mellan att du går in och ur investeringen är det som avgör vad du tjänar/förlorar.
När du investerar i en CFD så använder du dig av det som kallas för hävstång och det i detta verktyg som den stora skillnaden ligger mot vanlig aktiehandel.
Exempel på handel
Nedan tar vi ett exempel på hur handel med ett aktie-CFD kan gå till. Om du vill se fler exempel så kan du läsa artikeln om exempel på CFD-handel där jag också visar hur det ser ut när man går med förlust med mer pengar än vad man har satt in.
Låt säga att vi vill investera i en aktie-cfd som är kopplad till aktien Axfood. Du tror att denna aktie under en tidsperiod kommer att öka i värde så du väljer att gå lång. Om du istället tror att aktiens värde kommer att minska så väljer du att gå kort. I vårt exempel är aktien värderad av marknaden till 50/52. Dvs säljpriset är 50, köppriset är 52 och spreaden är 2 punkter.
Du väljer att köpa 1000 CFD:er till priset 52 kr och du får betala ett courtage på 100 kr. Detta innebär inte att du måste ha 1000*52 = 52 000 kr att investera då säkerhetskravet för CFD:en är 10 %. Det räcker alltså att du själv sätter in 5 200 kr.
Nu ökar aktiens värde till 60/62 under den period som du går kort. Dvs du lyckades och har därmed tjänat pengar på affären. Hurra!
När du säljer får du 60*1000 = 60 000 kr och courtaget är 100 kr. Så om vi sammanfattar din handel så kommer det att se ut på följande vis.
Din insättning: | 5 200 kr |
Vinst: | 60 000 – 52 000 = 8 000 kr |
Courtagekostnader | 200 kr |
Vinst efter courtage | 7 800 kr |
På ditt tradingkonto | 5 200+7800 = 13 000 kr |
För handel på kort och medellång sikt och teknisk analys använder vi oss av plattformen IG.com/sv. Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, kryptovalutor osv via CFD:s på ett smidigt sätt och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys. Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.
Fördelarna och nackdelarna med CFD:s mot vanlig aktiehandel
Det finns både fördelar och nackdelar med denna typ av handel mot vanlig aktiehandel. Nedan listar jag några av dessa så att du själv kan ta ett beslut kring vilka risker du är villig att ta.
Fördelar
- Med hjälp av hävstången kan du investera ett större belopp än vad du själv har och därmed snabbare tjäna pengar.
- Enkelt att investera i aktier från hela världen.
- Enkelt att spekulera i uppgång och nedgång i priset på en tillgång
- Tryck bara på ”sälj” istället för ”köp” så går du kort. Smidigare än att blanka aktier exempelvis.
Nackdelar
- Då du investerar med hävstång finns också risken att du förlorar mer pengar än vad du har satt in.
- Du måste ha koll på säkerhetskrav och hävstång innan du handlar
- Det kan bli relativt krångligt att redovisa sina affärer i deklarationen. Där är det viktigt att du använder en CFD plattform som har automatiskt redovisning mot skatteverket, exempelvis IG.com/sv. Läs också vår artikel om IG där vi går igenom deras tjänster och handelsplattform.
Riskvarning
Lockelsen med CFD-handel är förstås att det går att tjäna pengar snabbare än med vanlig aktiehandel. Verktyget för att göra det kallas för hävstång och det är på det viset du kan förlora mer pengar är vad du har satt in på ditt konto. Det gäller därför att du själv tar med detta i din riskberäkning. Se alltid till att ha god säkerhetsmarginal och koll på dina positioner. Se även till att avsluta affären, t.ex. genom stop-loss, om du når en viss nivå. Detta kan du göra även om du har nått din nivå för vad du klarar av att förlora men också om du har nått ditt mål vad du vill tjäna på affären.
Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik