Aktie CFDs

Handel med CFD-kontrakt är en typ av aktiv trading som kräver medvetenhet, kunskap och intresse hos investeraren. I den här artikeln förklarar jag vad handel med aktie-CFDs är och vilka som är fördelarna och nackdelarna mot vanlig aktiehandel.  

Aktie-cfds

Vad är en aktie CFD?

En CFD är ett finansiellt instrument där man inte investerar direkt i en valuta, aktie eller råvara. Istället så investerar du i dess värde och indirekt är det på dess prisförändringar som du tjänar eller förlorar pengar. Förkortningen CFD betyder contract for difference och innebär att du investerar i ett kontrakt där prisskillnaden mellan att du går in och ur investeringen är det som avgör vad du tjänar/förlorar. 

En aktie-CFD är därmed ett sådant underliggande värde som baseras på en akties värde. När du investerar i en CFD så använder du dig av det som kallas för hävstång och det i detta verktyg som den stora skillnaden ligger mot vanlig aktiehandel

Exempel på handel

Nedan tar vi ett exempel på hur handel med ett aktie-CFD kan gå till. Om du vill se fler exempel så kan du läsa artikeln om exempel på CFD-handel där jag också visar hur det ser ut när man går med förlust med mer pengar än vad man har satt in.

Låt säga att vi vill investera i en aktie-cfd som är kopplad till aktien Axfood. Du tror att denna aktie under en tidsperiod kommer att öka i värde så du väljer att gå lång. Om du istället tror att aktiens värde kommer att minska så väljer du att gå kort.  För tillfället är aktien värderad till 50/52. Dvs säljpriset är 50, köppriset är 52 och spreaden är 2 punkter. 

Du väljer att köpa 1000 CFD:er till priset 52 kr och du får betala ett courtage på 100 kr. Detta innebär inte att du måste ha 1000*52 = 52 000 kr att investera då säkerhetskravet för CFD:en är 10 %. Det räcker alltså att du själv sätter in 5 200 kr. 

Nu ökar aktiens värde till 60/62 under den period som du går kort. Dvs du lyckades och har därmed tjänat pengar på affären. Hurra!

När du säljer får du 60*1000 = 60 000 kr och courtaget är 100 kr. Så om vi sammanfattar din handel så kommer det att se ut på följande vis. 

Din insättning: 5 200 kr
Vinst: 60 000 – 52 000 = 8 000 kr
Courtagekostnader 200 kr
Vinst efter courtage 7 800 kr
På ditt tradingkonto 5 200+7800 = 13 000 kr

För handel på kort och medellång sikt och teknisk analys använder vi oss av plattformen IG.com/sv. Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, valutor osv via CFD:s på ett smidigt sätt och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys. Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Vilka är fördelarna och nackdelarna mot vanlig aktiehandel

Det finns både fördelar och nackdelar med denna typ av handel mot vanlig aktiehandel. Nedan listar jag några av dessa så att du själv kan ta ett beslut kring vilka risker du är villig att ta. 

Fördelar

  • Med hjälp av hävstången kan du investera ett större belopp än vad du själv har och därmed snabbare tjäna pengar. 
  • Enkelt att investera i aktier från hela världen. 

Nackdelar

  • Då du investerar med hävstång finns också risken att du förlorar mer pengar än vad du har satt in. 
  • Handeln är tekniskt sett krångligare att förstå och bemästra än vanlig aktiehandel. 
  • Det kan bli relativt krångligt att redovisa sina affärer i deklarationen. Där är det viktigt att du använder en CFD plattform som har automatiskt redovisning mot skatteverket. 

Riskvarning

Lockelsen med CFD-handel är förstås att det går att tjäna pengar snabbare än med vanlig aktiehandel. Verktyget för att göra det kallas för hävstång och det är på det viset du kan förlora mer pengar är vad du har satt in på ditt konto. Det gäller därför att du själv tar med detta i din riskberäkning. Se alltid till att ha god säkerhetsmarginal och koll på dina positioner. Se även till att avsluta affären, t.ex. genom stop-loss, om du når en viss nivå. Detta kan du göra även om du har nått din nivå för vad du klarar av att förlora men också om du har nått ditt mål vad du vill tjäna på affären. 

Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Savelend.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. På Savelend kan du dessutom investera i företagslån, inkassoportföljer och fakturaköp.

Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021