Branscher och branschindelning på börsen

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Branscher på börsen

Företag som är börsnoterade verkar alla inom en eller flera branscher. Det vanligaste är att ett företag verkar inom en specifik bransch. Därför brukar man gruppera företagen i dessa branscher för att enklare kunna jämföra dem med varandra. Man brukar säga att alla noterade bolag är branschklassificerade och ingår i olika sektorindex.

Uppdelning av branscher enligt GICS

Det finns egentligen flera olika liknande system för att branschindela företag. Det mest kända kallas för GICS (Global Industry Classification Standard). Det är utvecklat av Morgan Stanley Capital International (MSCI) och Standard & Poor’s (S&P). I den här artikeln använder jag detta system till grund för indelningen. Jag beskriver också hur du kan använda dig av det i dina aktieanalyser.

I det här systemet kan man säga att man delar upp näringslivet i 10 stycken olika sektorer. Sektorerna delas i sin tur upp i branschgrupper, branscher och underbranscher. Hela poängen med att dela upp i branscherna är i grund och botten följande:

 • Du vill kunna jämföra branscher med andra branscher.
 • Det är även bra att kunna jämföra företagen inom en sektor eller bransch.

De 10 sektorerna inom GICS

 1. Energi (tex Olja, gas och kol)
 2. Material (tex Kemi, trä, papper och metaller)
 3. Industrivaror och tjänster (tex Flyg, bygg, maskiner, lastbilar, fartyg)
 4. Sällanköpsvaror och tjänster (tex bilar, vitvaror, kläder)
 5. Dagligvaror (tex mat, dryck och tvättmedel)
 6. Hälsovård (tex Sjukvård och bioteknik)
 7. Finans och fastighet (tex Banker, försäkringsbolag och fastigheter)
 8. Informationsteknik (tex datorer, mjukvara och kontorsutrustning)
 9. Teleoperatörer (tex telefon/internetoperatörer)
 10. Kraftförsörjning (tex el etc)

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Hur kan du använda dig av branscher vid analyser

När du gör analyser av aktier så kan du jämföra det bolag som du är intresserad av med andra bolag. Jämför inom samma sektor, bransch eller tom samma underbransch. Då får du ett sätt att se på aktien i förhållande till hur andra bolag presterar för tillfället. Dessutom får du en bättre förståelse för hur företaget presterar och hur dess produkter/tjänster står sig gentemot andra företag.

Det kan också vara värt att fundera på ekonomin i ett större sammanhang. Hur ser förutsättningarna ut för just den bransch som du är intresserad av? T.ex. är företag som verkar inom material (bygg) mer konjunkturkänsliga. Dagligvaror är till viss del mindre konjunkturkänsliga. Människor kommer exempelvis alltid att behöva äta mat men kanske kan vänta med stora investeringar i nya hus och byggnader.

2 svar på ”Branscher och branschindelning på börsen”

 1. Hej
  Söker runt på nätet efter ett svar på frågan om vilka företag som ingår i ett branschindex. Avanza kunde/ville inte svara. De länkade bara in på sin sajt de värden som kommer från Nasdaq fick jag veta.
  Som tidigare i år då index för ”Resor och Fritid” visade stark uppgång under en längre period. Det visade sig att det indexet bara grundades på två bolag … som jag kom fram till i alla fall. Stämmer nog inte…

  Att se bolag i en fond är ju enkelt.

  Men alltså: Var ser jag vilka bolag som ingår i ett index?

  Tacksam ni kan upplysa mig om detta.

  Mvh Torsten

  Svara
  • Hej Torsten.

   Jag har inget bra svar på din fråga tyvärr.
   Du får nog googla runt på indexets namn och liknande bara tror jag.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   Svara

Lämna en kommentar