Branscher och branschindelning på börsen

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Branscher börsen

Företag som är börsnoterade verkar alla inom en eller flera branscher. Det vanligaste är att ett företag verkar inom en specifik bransch. Därför brukar man gruppera företagen i dessa branscher för att enklare kunna jämföra dem med varandra. Man brukar säga att alla noterade bolag är branschklassificerade och ingår i olika sektorindex.

Uppdelning av branscher enligt GICS

Det finns egentligen flera olika liknande system för att branschindela företag. Det mest kända kallas för GICS (Global Industry Classification Standard). Det är utvecklat av Morgan Stanley Capital International (MSCI) och Standard & Poor’s (S&P). I den här artikeln använder jag detta system till grund för indelningen. Jag beskriver också hur du kan använda dig av det i dina aktieanalyser.

I det här systemet kan man säga att man delar upp näringslivet i 10 stycken olika sektorer. Sektorerna delas i sin tur upp i branschgrupper, branscher och underbranscher. Hela poängen med att dela upp i branscherna är i grund och botten följande:

 • Du vill kunna jämföra branscher med andra branscher.
 • Det är även bra att kunna jämföra företagen inom en sektor eller bransch.

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

De 10 sektorerna inom GICS

 1. Energi (tex Olja, gas och kol)
 2. Material (tex Kemi, trä, papper och metaller)
 3. Industrivaror och tjänster (tex Flyg, bygg, maskiner, lastbilar, fartyg)
 4. Sällanköpsvaror och tjänster (tex bilar, vitvaror, kläder)
 5. Dagligvaror (tex mat, dryck och tvättmedel)
 6. Hälsovård (tex Sjukvård och bioteknik)
 7. Finans och fastighet (tex Banker, försäkringsbolag och fastigheter)
 8. Informationsteknik (tex datorer, mjukvara och kontorsutrustning)
 9. Teleoperatörer (tex telefon/internetoperatörer)
 10. Kraftförsörjning (tex el etc)

Hur kan du använda dig av branscher vid analyser

När du gör analyser av aktier så kan du jämföra det bolag som du är intresserad av med andra bolag. Jämför inom samma sektor, bransch eller tom samma underbransch. Då får du ett sätt att se på aktien i förhållande till hur andra bolag presterar för tillfället. Dessutom får du en bättre förståelse för hur företaget presterar och hur dess produkter/tjänster står sig gentemot andra företag.

Det kan också vara värt att fundera på ekonomin i ett större sammanhang. Hur ser förutsättningarna ut för just den bransch som du är intresserad av? T.ex. är företag som verkar inom material (bygg) mer konjunkturkänsliga. Dagligvaror är till viss del mindre konjunkturkänsliga. Människor kommer exempelvis alltid att behöva äta mat men kanske kan vänta med stora investeringar i nya hus och byggnader.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

 • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
 • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
 • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

3 svar på ”Branscher och branschindelning på börsen”

 1. Hej
  Söker runt på nätet efter ett svar på frågan om vilka företag som ingår i ett branschindex. Avanza kunde/ville inte svara. De länkade bara in på sin sajt de värden som kommer från Nasdaq fick jag veta.
  Som tidigare i år då index för ”Resor och Fritid” visade stark uppgång under en längre period. Det visade sig att det indexet bara grundades på två bolag … som jag kom fram till i alla fall. Stämmer nog inte…

  Att se bolag i en fond är ju enkelt.

  Men alltså: Var ser jag vilka bolag som ingår i ett index?

  Tacksam ni kan upplysa mig om detta.

  Mvh Torsten

  Svara
  • Hej Torsten.

   Jag har inget bra svar på din fråga tyvärr.
   Du får nog googla runt på indexets namn och liknande bara tror jag.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   Svara
  • Hej Torsten!

   Sök på Investing.com efter det index som du vill veta. Sedan under ”General” klickar du på ”Components”. Där får du se vilka bolag som ingår i det indexet. Vice versa kan du söka efter ett bolag och under ”General” välja ”Index component”, varvid du kan se alla index som det bolaget ingår i.

   Innehållet i olika index är information som tillhandahålls på många olika ställen, bland annat MarketWatch, TradingView, Bloomberg, m.fl., men jag föredrar Investing.com för detta ändamål. Att hitta vilka index som ett bolag ingår i har jag bara lyckats med på Investing.com.

   Lycka till!
   Sebastian

   Svara

Lämna en kommentar