Utdelningsandel – aktier

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Utdelningsandel

Utdelningsandel är måttet på hur stor del av årets vinst som ett företag delar ut till aktieägarna. Måttet anges i procent (%).

Uträkning utdelningsandel

Utdelningsandelen brukar beräknas på företagets vinst men det kan även beräknas på företagets kassaflöde. Vill man vara ännu mer noggrann kan man kika på företagets utdelning i förhållande till företagets fria kassaflöde. Längre ner på denna sida går vi igenom varför det är klokt att kika på det fria kassaflödet.

  • Utdelningsandel vinst = utdelning / vinst
  • Utdelningsandel kassaflöde = utdelning / kassaflöde
  • Utdelningsandel fritt kassaflöde = utdelning / fritt kassaflöde

Exempel:
Bennys bil Ab gör 100 kr per aktie i vinst per år.
Företaget genererar 50 kr per aktie i kassaflöde per år.
Företaget 20 kr per aktie i fritt kassaflöde per år.
Bennys bil Ab delar ut 10 kr per aktie i utdelning per år.


Utdelningsandel vinst = 10 / 100 = 10 %
Utdelningsandel kassaflöde = 10 / 50 = 20 %
Utdelningsandel fritt kassaflöde = 10 / 20 = 50 %

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Hur man skall tänka

Det är viktigt att analysera företaget noga innan man investerar. Man måste undersöka hur företagets vinst utvecklas men även hur företagets kassaflöde utvecklas. Med hjälp av bokföringen kan ett företag visa fina vinster men det kan samtidigt ha dåliga kassaflöden. Om det saknas kassaflöde så kan ett företag inte betala någon utdelning till aktieägarna, oavsett hur stora vinster som görs. Om ett företag delar ut pengar trots brist på kassaflöde så är det inte hållbart i längden.

Att bara kika på vinsten räcker därför inte alltid. Man behöver kika på kassaflödet och ännu hellre det fria kassaflödet.
Fritt kassaflöde = (Kassaflöde från den löpande verksamheten) – (Kassaflöde från investeringsverksamheten).

Det fria kassaflödet visar hur mycket pengar själva verksamheten genererar. Man rensar helt enkelt bort alla finansiella poster. för att få en ren bild av hur företagets verksamhet genererar pengar.

Företag med över 100 % i utdelningsandel

Vissa företag delar ut mer än sitt fria kassaflöde, kassaflöde och även ibland mer än sin vinst. Om man ser att ett företag har en utdelningsandel som överstiger 100 % så bör man undersöka varför och hur utdelningarna finansieras. Ibland är det bara en tillfällig svacka i resultatet som gör att styrelsen beslutar att inte sänka utdelningen men ibland är det problem i företaget som gör att vinsten minskar.

En utdelningsandel som överstiger 100 % är för hög. Om det svaga resultatet endast är tillfälligt så spelar det ingen roll men om man kan se att det inte är hållbart att dela ut så mycket som man gör varje år så kommer företaget att tvingas sänka sin utdelning. Detta hände i många av bankerna nu i 2019-2020. Deras vinster räcker inte till för att betala utdelningen så man tvingades sänka utdelningen.

Detta fenomen kan ibland kallas för värdefälla. Som investerare tror man att företaget är billigt om man bara kikar på direktavkastningen. Men om företaget tvingas sänka utdelningen så sjunker direktavkastningen och företaget ser kanske inte så billigt ut längre.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar