Kan man öppna ISK konto & kapitalförsäkring hos IG?

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
ISK konto & kapitalförsäkring hos IG markets

Under våren 2020 lanserade IG ett ISK-konto. Att handla inom ISK innebär en stor fördel både skattemässigt och deklarationsmässigt. Dock går det enbart att handla med turbowarranter inom kontot.

OBS, på IG kan du inte öppna kapitalförsäkring

IG.com/sv (tidigare IG-markets) är en av de smidigaste handelsplattformarna för CFD, optioner och warranter. Utöver användarvänlig plattform rapporteras stora delar av handeln automatiskt till Skatteverket vilket innebär att egen uträkning av skatt inte behöver ske.

Turbowarranter inom ISK

Det ISK som IG erbjuder omfattar enbart handel med deras Turbowarranter. Kunder som öppnar ett Turbokonto får detta alltså automatiskt inom ett ISK. En positiv förändring som gör det betydligt enklare att deklarera handeln samtidigt som det kan ske till en lägre skattesats.

Fördelar med ISK

  • Schablonskatt istället för kapitalvinst/förlust

Största fördelen med ISK är hur skatten beräknas. Istället för att betala vinstskatt (30 %) betalas en årlig schablonskatt på hela innehavet, oavsett vinst eller förlust under året. Skatten är på någon enstaka procent av innehavet och räknas ut automatiskt av de som erbjuder ISK-kontot. De drar även avgiften direkt från kontot.

Vid en vinst är det alltså betydligt bättre ekonomiskt att ha innehavet inom ett ISK än via en värdepappersdepå.

  • Automatisk deklaration

Någon sammanställning och uträkning på en K4-blankett behöver inte genomföras vid handel inom ett ISK. IG beräknar skatten och drar den av innehavet varpå det rapporteras till Skatteverket.

Deklaration på annat innehav

Utöver turbowarranter erbjuder även IG.com/sv (tidigare IG-markets) handel med optioner och CFD. Dessa kan än så länge inte handlas inom ett ISK och skatten deklareras på olika sätt.

CFD – Automatisk rapportering till Skatteverket

Den CFD-handel som sker hos IG rapporteras automatiskt till Skatteverket. Uträkning sker därmed automatiskt och sammanställs på deklarationen. Vid eventuell kapitalvinst betalas vinstskatt och vid kapitalförlust kan avdrag ske.

Optioner – Manuell rapportering via K4

Vid handel med optioner sker ingen rapportering automatiskt. Det innebär att varje köp och försäljning måste noteras för att korrekt skatt ska kunna räknas ut. Samtliga investeringar skrivs upp på en K4 blankett varpå 30 % vinstskatt betalas vid vinst (i likhet med CFD).

Lämna en kommentar