Utdelning – Så fungerar det

Aktiebolag har möjlighet att göra utdelningar till sina ägare. Detta är ett sätt att dela med sig av vinsten till sina ägare. På det viset kan du som sparar i aktier få ut kontanter av företags vinst. Men hur fungerar systemet med utdelningar och hur skall du välja rätt strategi? Det reder jag ut i den här artikeln.

Utdelning - Så fungerar det

Varför gör ett bolag utdelningar?

Ett aktiebolag har möjlighet att besluta sig för att dela ut en del av sin vinst. Det beslutet görs oftast vid bolagsstämman som sker en gång per år. Man gör oftast utdelningen pga att bolaget har gått med vinst. Om företaget har gått dåligt under ett år så kan företaget välja att inte dela ut. Det finns ett nyckeltal som heter direktavkastning som mäter förhållandet mellan aktiekursen och storleken på utdelningen. Nyckeltalet mäter hur stor procentuell andel som du som investerare får tillbaka varje år i form av utdelning.

Självklart skulle även företaget även kunna investera vinsten på ett sätt som gör att företaget växer ännu mer. Men om det inte behövs så är det bättre att företaget delar ut pengarna. Det finns ingen poäng för ett aktiebolag att öka på sig kapital om det inte används. Det gör det bara svårare för företaget att nå sina vinstmål. För att förstå detta resonemang kan man ta ett enkelt exempel.

Exempel
Aktiebolaget Trädet har som mål att alltid gå med 10 % i vinst. Ett år omsätter de 1 000 000 kr och gör en vinst på 100 000 kr. De väljer att behålla pengarna i bolaget.

Nästa år omsätter de återigen 1 000 000 kr och gör en vinst på 100 000 kr. Dessutom har de 100 000 kr kvar sedan föregående år. De gör nu en vinst på 100 000/1 100 000 = 9 %. De missar alltså vinstmålet!

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

Hur mycket får du ut?

Som nämns ovan så beslutar aktiebolaget varje år hur mycket som de kommer att dela ut till sina aktieägare. Så den första faktorn som påverkar hur mycket du får ut beror på det.

Nästa faktor är hur mycket som du äger i bolaget. Om bolaget är ditt till hundra procent så kommer du få all utdelning. Om du äger hälften så får du ut hälften. Vanligast för oss småsparare är att man äger en mycket liten del av aktiebolaget. Det du då behöver kolla upp är hur mycket som företaget delar ut per aktie.

Exempel
Du äger 1 000 aktier av företaget Supertransport AB. Företaget har vid årsstämman bestämt sig för att dela ut 1,5 kr per aktie. Vid utdelningen är varje aktie värd 50 kr.

Du kommer därför att få 1000·1,5 = 1 500 kr i utdelning.
Direktavkastningen blir 1,5/50 = 3 %

När får du ut din utdelning?

När du får din utdelning beror på när bolaget väljer att göra utdelningarna. Detta sker dock oftast i perioden Maj/Juni i Sverige. Det beror på att de allra flesta bolag är klara med sina årsredovisningar i januari/februari. Sedan brukar årsstämman genomföras senare under våren.

Processen hur utdelningar kommer till dig som aktieägare kan vara värd fördjupning. Detta då det finns dagar som du måste stå som aktieägare för att ha rätt att få denna.

Nedan kan du läsa vad som händer på dessa viktiga dagar. Hos nätbanker som Avanza och Nordnet så listas dessa datum på varje akties översiktssida.

ÅrstämmodagStyrelsen beslutar om utdelning denna dag. Om du äger aktier när börsen stängs denna dag så har du rätt till utdelning.
X-dag (exclusive dividend day)Brukar ske dagen efter årsstämman. Denna dag börjar aktien att handlas utan rätt till utdelning. Denna dag är det vanligt att aktien minskar till samma värde som utdelningen är värd.
AvstämningsdagPå denna dag kontrolleras vilka som ägde aktier innan X-dagen. Detta sker oftast tre dagar efter X-dagen pga eftersläpningar i systemen.
UtdelningsdagDen dag då utdelningen bokas in på ditt konto.

Skatt på utdelning

Hur skatten på utdelningen fungerar beror på vilket typ av investeringskonto som du använder dig av. Dvs om du använder ett investeringssparkonto, vp-konto eller i en kapitalförsäkring.

VärdepapperskontoSkatten på utdelning är 30 %. Så om du får 1 000 kr i utdelning från ett aktiebolag så kommer du få ut 700 kr.

Även om du äger utländska aktier så betalar du 30 % i skatt. Dock kommer länderna, enligt OECD-avtal, att dela på pengarna (källskatt). Avtalet mellan Sverige och Usa är exempelvis att länderna tar 15 % vardera. Mellan andra länder och Sverige kan fördelningen se annorlunda ut.
InvesteringssparkontoPå ett investeringssparkonto beskattas inte utdelningarna. Det sker istället genom det system för beskattning som redan finns inom investeringssparkonton.

Om du har utländska aktier kan du bli beskattad på annorlunda vis (källskatt).
KapitalförsäkringUtdelningar beskattas inte utan sköts via schablonbeskattningen för kapitalförsäkringar. Om du har utländska aktier kan du bli beskattad på annorlunda vis (källskatt).

Vilka bolag delar ut mest?

Här på aktiekunskap har vi inte någon uppdaterad information om vilka bolag som delar ut mest. Det finns sådana listor hos exempelvis Avanza (kallas för aktielistan) och Nordnet (lista för 2019). Eftersom dessa banker har uppdaterade uppgifter genom sina system så är de mer tillförlitliga än om vi skulle göra dem manuellt.

Jag vill även poängtera att de är viktigt att kolla att bolagen under flera år har haft en stabil och hög direktavkastning. Det är ett sundhetstecken att ett företag har stabila utdelningar.

Utdelningsstrategin vid investeringar

Bland fundamentala investerare brukar utdelningsstrategin vara populär. Så vad innebär den och varför är den populär?

I grunden tror jag att en utdelningsstrategi passar dig som är långsiktig. Den kräver inte heller så mycket aktivitet dagligen eller veckovis. Det viktiga blir inte att köpa eller sälja vid exakt rätt tillfälle utan att välja bolag som historiskt har haft en stabil direktavkastning.

Själva strategin brukar se ut ungefär på följande vis:

  1. Du söker upp och investerar i bolag som har haft historisk hög direktavkastning. Detta kan ske genom att du investerar i dem vid olika tillfällen eller väljer att månadsspara i aktier.
  2. Du köper inte bolagen med avsikten att sälja när du tror att de är högt värderade. Istället låter du ditt innehav ligga kvar med avsikten att plocka ut utdelning.
  3. Utdelningen väljer du att återinvestera i mer aktieägande eller att plocka ut som kontanter.
  4. Du kan förstås välja att inte investera nytt kapital i bolag när börsen eller bolagen är högt värderade. Du avvaktar då tills aktien är billigare.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021