Utdelning – Så fungerar det

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Utdelning

Aktiebolag har möjlighet att dela ut pengar till sina aktieägare. Detta är ett sätt att dela med sig av vinsten till alla de som investerat i företaget genom att köpa aktier. På det viset kan du som sparar i aktier få ut en del av företagets vinst i kontanter.

Varför gör ett bolag utdelningar?

Beslutet om att dela ut pengar till aktieägarna görs oftast vid bolagsstämman som sker en gång per år. Man gör vanligtvis utdelningen på grund av att bolaget har gjort en vinst. Om företaget har gått dåligt under ett år så kan företaget välja att inte dela ut några pengar.

Självklart skulle även företaget även kunna investera vinsten på ett sätt som gör att företaget växer ännu mer. Men om det inte behövs eller om företaget inte ser några bra investeringsmöjligheter så är det bättre att företaget delar ut pengarna. Det finns ingen poäng för ett aktiebolag att bygga upp en stor kassa om det inte används. Det gör det bara svårare för företaget att nå en hög avkastning på eget kapital (ROE). För att förstå detta resonemang kan man ta ett enkelt exempel.

Exempel
Aktiebolaget Trädet har som mål att ha en avkastning på sitt egna kapital på 10 % per år. Det första året har de 1 000 000 kr i eget kapital och gör en vinst efter skatt på 100 000 kr. Avkastningen på eget kapital är då 10%. De väljer att behålla pengarna i bolaget.

Nästa år har de 1 100 000 kr i eget kapital och gör en vinst efter skatt på 100 000 kr. Deras avkastning på eget kapital blir då 100 000/1 100 000 = 9 %. De missar alltså sitt mål på 10 %.

Nordnet berättar mer om utdelningari klippet

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Utdelningen i förhållande till aktiekursen

Det finns ett nyckeltal som heter direktavkastning som mäter förhållandet mellan aktiekursen och storleken på utdelningen. Nyckeltalet mäter hur stor procentuell andel som utdelningen är av den nuvarande aktiekursen.

Hur mycket får du som aktieägare ut?

Som nämns ovan så beslutar aktiebolaget varje år på stämman hur mycket pengar de kommer att dela ut till sina aktieägare.

Nästa faktor som påverkar är hur många aktier du äger i bolaget. Om bolaget är ditt till hundra procent så kommer du få all utdelning. Om du äger halva bolaget så får du ut hälften av alla pengar som delas ut. Vanligast för oss småsparare är att man äger en mycket liten del av aktiebolaget. Det du då behöver kolla upp är hur mycket som företaget delar ut per aktie.

Exempel
Du äger 1 000 st aktier i företaget Supertransport AB. Företaget har vid årsstämman bestämt sig för att dela ut 1,5 kr per aktie. Dagen då årsstämman går av stapeln står aktiekursen i 50 kr.

Du kommer därför att få 1000 x 1,5 = 1 500 kr i utdelning.
Direktavkastningen blir då 1,5/50 = 3 %

Extrautdelning

Ett företag kan göra extrautdelningar under året om det önskar. Företaget måste då hålla en extra bolagsstämma och besluta om extrautdelning.

När får du ut din utdelning?

När du får din utdelning beror på när bolaget väljer att göra utdelningarna. Detta sker dock oftast i perioden Maj/Juni i Sverige. Det beror på att de allra flesta bolag är klara med sina årsredovisningar i januari/februari. Sedan brukar årsstämman genomföras senare under våren.

Processen hur utdelningar kommer till dig som aktieägare kan vara värd fördjupning. Detta då det finns dagar som du måste stå som aktieägare för att ha rätt att få denna.

När du får din utdelning - utdelningsprocessen

Nedan kan du läsa vad som händer på dessa viktiga dagar. Hos nätbanker som Avanza och Nordnet så listas dessa datum på varje akties översiktssida.

ÅrstämmodagStyrelsen beslutar om utdelning denna dag. Om du äger aktier när börsen stängs denna dag så har du rätt till utdelning.
X-dag (exclusive dividend day)Brukar ske dagen efter årsstämman. Denna dag börjar aktien att handlas utan rätt till utdelning. Denna dag är det vanligt att aktien minskar till samma värde som utdelningen är värd.
AvstämningsdagPå denna dag kontrolleras vilka som ägde aktier innan X-dagen. Detta sker oftast tre dagar efter X-dagen pga eftersläpningar i systemen.
UtdelningsdagDen dag då utdelningen betalas in på ditt konto.

Skatt på utdelning

Hur skatten på utdelningen fungerar beror på vilket typ av konto som du äger aktierna i. Dvs om du använder ett investeringssparkonto, VP-konto eller en kapitalförsäkring.

VärdepapperskontoSkatten på utdelning är 30 %. Så om du får 1 000 kr i utdelning från ett aktiebolag så kommer du få ut 700 kr och betala 300 kr i skatt.

Även om du äger utländska aktier så betalar du 30 % i skatt. Dock kommer länderna, enligt OECD-avtal, att dela på pengarna (källskatt). Avtalet mellan Sverige och Usa är exempelvis att länderna tar 15 % vardera. Mellan andra länder och Sverige kan fördelningen se annorlunda ut.
InvesteringssparkontoPå ett investeringssparkonto beskattas inte utdelningarna. Det sker istället genom det system för beskattning som redan finns inom investeringssparkonton.

Om du har utländska aktier i ett ISK-konto kan du bli beskattad på ett annorlunda sätt (källskatt).
KapitalförsäkringUtdelningar beskattas inte utan sköts via schablonbeskattningen för kapitalförsäkringar. Om du har utländska aktier kan du bli beskattad på ett annorlunda sätt (källskatt).

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro är en multi-asset investeringsplattform. Värdet på dina investeringar kan gå både upp & ner. Du riskerar därmed att förlora ditt kapital. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar & om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

 • Råvaror
 • Index
 • Aktier (både vanligt och via CFD)
 • Alla olika sorters Valutor

Vilka bolag delar ut mest?

Här på aktiekunskap har vi inte någon uppdaterad information om vilka bolag som delar ut mest. Det finns sådana listor hos exempelvis Avanza.

Eftersom Avanza har uppdaterade uppgifter genom sina system så är de mer tillförlitliga än om vi skulle göra dem manuellt.

Jag vill även poängtera att de är viktigt att kolla att bolagen under flera år har haft en stabil och hög direktavkastning. Det är ett sundhetstecken att ett företag har stabila utdelningar.

Utdelningsstrategin vid investeringar

Bland fundamentala investerare brukar utdelningsstrategin vara populär. Så vad innebär den och varför är den populär?

I grunden tror jag att en utdelningsstrategi passar dig som är långsiktig. Den kräver inte heller så mycket aktivitet dagligen eller veckovis. Det viktiga blir inte att köpa eller sälja vid exakt rätt tillfälle utan att välja bolag som har en fin utdelningshistorik och en hög direktavkastning. Helst vill man se att företaget har en utdelning som blir större och större varje år.

Själva strategin brukar se ut ungefär på följande vis:

 1. Du söker upp och investerar i bolag som har hög direktavkastning och fin utdelningshistorik. Detta kan ske genom att du investerar i dem vid olika tillfällen eller väljer att månadsspara i aktier.
 2. Du köper inte bolagen med avsikten att sälja när du tror att de är högt värderade. Istället låter du ditt innehav ligga kvar med avsikten att plocka ut utdelning.
 3. Utdelningen väljer du att återinvestera i mer aktier eller att plocka ut som kontanter.
 4. Du kan förstås välja att inte investera nytt kapital i bolag när börsen eller bolagen är högt värderade. Du avvaktar då tills aktien är billigare.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

 • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
 • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
 • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

2 svar på ”Utdelning – Så fungerar det”

  • Hej Samira.

   Det är specifika datum som du måste äga aktien för att få ta del av utdelningen.

   Mvh admin på aktiekunskap

   Svara

Lämna en kommentar