Utdelning – Så fungerar det
Aktiebolag har möjlighet att dela ut pengar till sina aktieägare. Detta är ett sätt att dela med sig av vinsten till alla de som investerat i företaget genom att köpa aktier. På det viset kan du som sparar i aktier få ut en del av företagets vinst i kontanter.

Artikelns innehåll - Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Varför gör ett bolag utdelningar?
Beslutet om att dela ut pengar till aktieägarna görs oftast vid bolagsstämman som sker en gång per år. Man gör vanligtvis utdelningen på grund av att bolaget har gjort en vinst. Om företaget har gått dåligt under ett år så kan företaget välja att inte dela ut några pengar.
Självklart skulle även företaget även kunna investera vinsten på ett sätt som gör att företaget växer ännu mer. Men om det inte behövs eller om företaget inte ser några bra investeringsmöjligheter så är det bättre att företaget delar ut pengarna. Det finns ingen poäng för ett aktiebolag att bygga upp en stor kassa om det inte används. Det gör det bara svårare för företaget att nå en hög avkastning på eget kapital (ROE). För att förstå detta resonemang kan man ta ett enkelt exempel.
Exempel
Aktiebolaget Trädet har som mål att ha en avkastning på sitt egna kapital på 10 % per år. Det första året har de 1 000 000 kr i eget kapital och gör en vinst efter skatt på 100 000 kr. Avkastningen på eget kapital är då 10%. De väljer att behålla pengarna i bolaget.
Nästa år har de 1 100 000 kr i eget kapital och gör en vinst efter skatt på 100 000 kr. Deras avkastning på eget kapital blir då 100 000/1 100 000 = 9 %. De missar alltså sitt mål på 10 %.
Nordnet berättar mer om utdelningari klippet
Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.
Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.
Utdelningen i förhållande till aktiekursen
Det finns ett nyckeltal som heter direktavkastning som mäter förhållandet mellan aktiekursen och storleken på utdelningen. Nyckeltalet mäter hur stor procentuell andel som utdelningen är av den nuvarande aktiekursen.
Hur mycket får du som aktieägare ut?
Som nämns ovan så beslutar aktiebolaget varje år på stämman hur mycket pengar de kommer att dela ut till sina aktieägare.
Nästa faktor som påverkar är hur många aktier du äger i bolaget. Om bolaget är ditt till hundra procent så kommer du få all utdelning. Om du äger halva bolaget så får du ut hälften av alla pengar som delas ut. Vanligast för oss småsparare är att man äger en mycket liten del av aktiebolaget. Det du då behöver kolla upp är hur mycket som företaget delar ut per aktie.
Exempel
Du äger 1 000 st aktier i företaget Supertransport AB. Företaget har vid årsstämman bestämt sig för att dela ut 1,5 kr per aktie. Dagen då årsstämman går av stapeln står aktiekursen i 50 kr.
Du kommer därför att få 1000 x 1,5 = 1 500 kr i utdelning.
Direktavkastningen blir då 1,5/50 = 3 %
Extrautdelning
Ett företag kan göra extrautdelningar under året om det önskar. Företaget måste då hålla en extra bolagsstämma och besluta om extrautdelning.
När får du ut din utdelning?
När du får din utdelning beror på när bolaget väljer att göra utdelningarna. Detta sker dock oftast i perioden Maj/Juni i Sverige. Det beror på att de allra flesta bolag är klara med sina årsredovisningar i januari/februari. Sedan brukar årsstämman genomföras senare under våren.
Processen hur utdelningar kommer till dig som aktieägare kan vara värd fördjupning. Detta då det finns dagar som du måste stå som aktieägare för att ha rätt att få denna.

Nedan kan du läsa vad som händer på dessa viktiga dagar. Hos nätbanker som Avanza och Nordnet så listas dessa datum på varje akties översiktssida.
Årstämmodag | Styrelsen beslutar om utdelning denna dag. Om du äger aktier när börsen stängs denna dag så har du rätt till utdelning. |
X-dag (exclusive dividend day) | Brukar ske dagen efter årsstämman. Denna dag börjar aktien att handlas utan rätt till utdelning. Denna dag är det vanligt att aktien minskar till samma värde som utdelningen är värd. |
Avstämningsdag | På denna dag kontrolleras vilka som ägde aktier innan X-dagen. Detta sker oftast tre dagar efter X-dagen pga eftersläpningar i systemen. |
Utdelningsdag | Den dag då utdelningen betalas in på ditt konto. |
Skatt på utdelning
Hur skatten på utdelningen fungerar beror på vilket typ av konto som du äger aktierna i. Dvs om du använder ett investeringssparkonto, VP-konto eller en kapitalförsäkring.
Värdepapperskonto | Skatten på utdelning är 30 %. Så om du får 1 000 kr i utdelning från ett aktiebolag så kommer du få ut 700 kr och betala 300 kr i skatt. Även om du äger utländska aktier så betalar du 30 % i skatt. Dock kommer länderna, enligt OECD-avtal, att dela på pengarna (källskatt). Avtalet mellan Sverige och Usa är exempelvis att länderna tar 15 % vardera. Mellan andra länder och Sverige kan fördelningen se annorlunda ut. |
Investeringssparkonto | På ett investeringssparkonto beskattas inte utdelningarna. Det sker istället genom det system för beskattning som redan finns inom investeringssparkonton. Om du har utländska aktier i ett ISK-konto kan du bli beskattad på ett annorlunda sätt (källskatt). |
Kapitalförsäkring | Utdelningar beskattas inte utan sköts via schablonbeskattningen för kapitalförsäkringar. Om du har utländska aktier kan du bli beskattad på ett annorlunda sätt (källskatt). |
Vilka bolag delar ut mest?
Här på aktiekunskap har vi inte någon uppdaterad information om vilka bolag som delar ut mest. Det finns sådana listor hos exempelvis Avanza.
Eftersom Avanza har uppdaterade uppgifter genom sina system så är de mer tillförlitliga än om vi skulle göra dem manuellt.
Jag vill även poängtera att de är viktigt att kolla att bolagen under flera år har haft en stabil och hög direktavkastning. Det är ett sundhetstecken att ett företag har stabila utdelningar.
Utdelningsstrategin vid investeringar
Bland fundamentala investerare brukar utdelningsstrategin vara populär. Så vad innebär den och varför är den populär?
I grunden tror jag att en utdelningsstrategi passar dig som är långsiktig. Den kräver inte heller så mycket aktivitet dagligen eller veckovis. Det viktiga blir inte att köpa eller sälja vid exakt rätt tillfälle utan att välja bolag som har en fin utdelningshistorik och en hög direktavkastning. Helst vill man se att företaget har en utdelning som blir större och större varje år.
Själva strategin brukar se ut ungefär på följande vis:
- Du söker upp och investerar i bolag som har hög direktavkastning och fin utdelningshistorik. Detta kan ske genom att du investerar i dem vid olika tillfällen eller väljer att månadsspara i aktier.
- Du köper inte bolagen med avsikten att sälja när du tror att de är högt värderade. Istället låter du ditt innehav ligga kvar med avsikten att plocka ut utdelning.
- Utdelningen väljer du att återinvestera i mer aktier eller att plocka ut som kontanter.
- Du kan förstås välja att inte investera nytt kapital i bolag när börsen eller bolagen är högt värderade. Du avvaktar då tills aktien är billigare.
Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik
Hej!
Jag har en fråga som lyder såhär:
Har man rätt till vinstutdelning i dag om man köpt aktierna i går?
Hej Samira.
Det är specifika datum som du måste äga aktien för att få ta del av utdelningen.
Mvh admin på aktiekunskap