Kryptorelaterade aktier

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Aktier inom krypto

Kryptorelaterade aktier är aktier i bolag som på något sätt är exponerade mot kryptovalutor. Detta sker antigen direkt (värdet på valutorna påverkar värdet på bolaget) eller indirekt genom att utveckla teknik, plattformar och användarvänliga tjänster.

En fördel med kryptorelaterade aktier är att bolagen är verksamma inom en helt ny teknik, på en helt ny marknad. Ibland anges att blockkedjor och kryptovalutor är lika revolutionerande som när internet växte fram och blev en självklar del i samhället. Vilka företag kan tidigt ta starka positioner?

En nackdel med dessa aktier är den höga risken. Kryptovalutor har en extrem volatilitet vilket därmed kraftigt påverkar de bolag vars vinst påverkas av kryptovalutornas värde. Dessutom är det än så länge en oreglerad marknad vilket självklart skapar en mycket stor osäkerhet för framtida regleringar och lagar.

Bolag med olika inriktningar

Som inom alla branscher finns olika inriktningar på de verksamma bolagen. Det innebär även att bolagen påverkas i olika stor grad av värdet på Bitcoin och andra kryptovalutor.

Bilden nedan (från Nordnets artikel ”Företag med exponering mot kryptovalutor”) visar tydligt det finansiella ”ekosystem” som kryptovalutor består av. Utöver dessa finns även vissa andra subkategorier.

krypto branschen

Miners

Mining är den process som sker för att verifiera transaktioner och skapa nya block till blockkedjan. Detta genom att datorer genomför extremt komplexa ekvationsuträkningar. Som belöning för att ha utfört dessa beräkningar till nätverket ges kryptovaluta. Det överlägset vanligaste är att företag genomför mining på Bitcoin men det finns även andra alternativ.

Företag inom denna kategori är mycket beroende av priset på kryptovalutan eftersom dessa säljs på den öppna marknaden för att bekosta verksamheten. Däremot är ofta en prisökning på exempelvis Bitcoin redan ”inräknad” i kursen. Dessutom finns ju alltid en bolagsrisk.

(I samtliga grafer i denna artikel används priset på certifikatet Bitcoin XBT – vilket ska spegla Bitcoins värde)

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Växling

Safello, Btcx, och Quickbit är tre svenska kryptoväxlare. Med exempelvis Swish kan kunder köpa och sälja valuta direkt mot dessa aktörer. På den internationella marknaden är Coinbase den överlägset mest kända kryptoväxlaren. Både Safello och Coinbase börsnoterades 2021 och Quickbit börsnoterades år 2020.

Inom växling hittas även börser där handel sker direkt mellan köpare och säljare och där börsen generellt tar courtage på varje transaktion. Detta i likhet med hur Avanza tar courtage vid aktiehandel. Här finns exempelvis svenska kryptobörsen Trijo.

På den amerikanska marknaden hittas även betalningsföretaget Square. De erbjuder handel i kryptovalutor samt har en betalningslösning som kan jämföras med Swish – fast mot den amerikanska marknaden. De utvecklar även egna projekt inom ”Square Crypto”.

På samma sätt bör PayPal nämnas. Ett företag med smidiga betalningslösningar och där kunder från USA kan köpa/sälja Bitcoin direkt via deras plattform.

Företag inom denna kategori är inte lika beroende av priset. De tjänar istället mer pengar på en ökad handel. Ökad handel uppstår ofta vid hög volatilitet (främst i samband med ras) samt i en så kallad bullmarket (lång tid av uppgång). Däremot kan kraftiga ras uppfattas som tecken på långsammare acceptans – vilket kan pressa ner kursen. Vid det stora (ca 50 % fall för Bitcon) raset maj 2021 föll både Safello och Btcx kraftigt i kurs.

En annan viktig faktor för värdeökning är samarbeten med andra större finansiella aktörer. Exempelvis ingick Safello ett strategiskt partnerskap med Klarna i februari 2021.

Investering

Inom denna kategori hittas företag som underlättar för investeringar i kryptotillgångar. Ett exempel är svenska företaget Coinshares som äger tillgångar som är säkerhet för ETF:er. Utöver detta har företaget rådgivningstjänster, likviditetstjänster och erbjuder handelsstrategier. 

Företag inom denna kategori påverkas inte heller direkt av priset på tillgångarna. De gynnas istället av ökad handel.

Hårdvara

Miners är beroende av avancerad datorutrustning för att kunna genomföra detta arbete effektivt. Vid ökad miningverksamhet ökar efterfrågan på dessa produkter. Exempelvis kan detta öka vid kraftigt ökad kurs vilket gör mining mer gynnsamt. Men även en ökad acceptans i samhället för kryptovalutor kan medföra att fler företag/privatpersoner intresserar sig för mining.

Företag inom denna kategori har generellt verksamhet inom flera olika tekniska inriktningar. Framförallt är det ASIC-processorer som är eftertraktade. Lite förenklat är detta processorer som är dedikerade till en enda uppgift vilket innebär att mer kraft kan fokuseras mot just mining. De som enbart producerar dessa kan därmed ha en större exponering mot acceptans och mining av kryptovalutor än de företag som har en betydligt bredare verksamhet. Ett exempel är NVIDIA som är en av världens ledande producenter av processorer.

Grafen nedan visar ASIC-tillverkaren Canaan Inc (mörkgrön) i förhållande till priset på Bitcoin (ljusgrön) och DJ USA (orange).

Canaan INC vs bitcoin vs DJ usa januari till maj 2021

Enablers / Betalningslösningar

Detta är företag som fokuserar på att lösa problem i branschen, till exempel betalningslösningar.

Företag inom denna kategori bör främst gynnas av en större acceptans av kryptovalutor i samhället. Ju fler som vill ta betalt/betala med dessa valutor desto större efterfrågan på smidiga betalningslösningar.

Investmentbolag

Det finns flera investmentbolag som äger aktier i bolag inom krypto- och blockkedjetekniken. Men det handlar då bara om en mindre del i en större portfölj. Ett investmentbolag som framförallt har fokus på detta område är FrontOffice.

Även Arcane Crypto investerar brett inom denna bransch.

Företag inom denna kategori är exponerade mot acceptansen av kryptovalutor snarare än dess kurs. Investeringar bör ses som långsiktiga där vissa kan mångdubblas i värde medan andra kan ”försvinna längs vägen”.

Exempel på aktier & tillgångar inom kryptovalutor

FöretagNoterat iInriktning
RIOT BlockchainUSAMining
Marathon Digital
Holdings
USAMining /
Äga tillgångar
HIVE BlockchainKanadaMining
CoinbaseUSAKryptoväxlare /
Kryptobörs
BTCX (Goobit)SverigeKryptoväxlare
SafelloSverigeKryptoväxlare
QuickbitSverigeKryptoväxlare /
Betalningslösning
CoinsharesSverigeInvesteringar
via certfikat
MicrostrategyUSAÄga tillgångar
Kryptovalutor
(äga själv)

Om du vill äga
tillgångarna
NVIDIAUSAHårdvara
CanaanUSAHårdvara
ArcarioSverigeInvesterar i flera
kryptobolag
Front VenturesSverigeInvesterar i flera
kryptobolag
Go Blockchain FundSverigeFond med bolag
inom blockkedja,
ej kryptovalutor

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro är en multi-asset investeringsplattform. Värdet på dina investeringar kan gå både upp & ner. Du riskerar därmed att förlora ditt kapital. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar & om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

  • Råvaror
  • Index
  • Aktier (både vanligt och via CFD)
  • Alla olika sorters Valutor

Även via certifikat eller kryptovalutor

Ett annat sätt att exponera sitt kapital mot kryptovalutor är att köpa den underliggande tillgången – alternativt certifikat som följer värdet på den underliggande tillgången.

Certifikat

Hos både Avanza.se och Nordnet.se lanserades först certifikat som följer Bitcoin och därefter Ethereum. Sedan dess har utbudet av certifikat mot kryptovalutor ökat med exempelvis även Cardano.

Det är börshandlade certifikat vars värde förväntas följa den underliggande tillgångens värdeförändring. Ett smidigt sätt att skapa tydlig exponering mot kryptovalutor utan att äga tillgången.

Kryptovalutor

I Sverige finns flera kryptoväxlare samt en kryptobörs där ett par av de största kryptovalutorna kan köpas/säljas. Bland dessa finns Safello och Btcx (växlare) och Trijo (Börs).

Önskas ett större utbud kan ett konto skapas på Coinbase (mycket användarvänlig).

Fördelar / Nackdelar / Marknad

Bitcoin, och därmed världens första blockkedja, skapades 2009. I början var det ytterst få som var intresserade av kryptovalutan och värdet höll sig lågt. Under de första åren sågs det som en illegal valuta, ett pyramidspel eller bedrägeri. Men med tiden ökade intresset och under 2017 skrev media allt fler artiklar om valutan och dess explosiva kursutveckling. Under 2020 och 2021 började flera stora internationella företag att investera samtidigt det finansiella ekosystemet allt mer utvecklades av börsnoterade bolag. Under sommaren 2021 valde El Salvador att ha Bitcon som nationell valuta.

Det är alltså en mycket ”ung” teknik och det är inte helt tydligt vilken funktion kryptovalutor kommer att ha i framtiden.

Fördel

Kryptovalutor/blockkedjor är en mycket ”ung och ny” teknik. Det kan delvis liknas med internet under 90-talet. Många förstod att internet skulle vara en del av framtiden – men ytterst få förstod nog hur kraftigt internet skulle revolutionera vårt sätt att leva, kommunicera, bedriva företag osv.

De företag som tidigt kan etablera sig på denna ”nya” marknad kan även ta stora marknadsandelar när kryptovalutor blir en självklar del i det finansiella systemet – om det blir så.

Nackdel

Det som framförallt kan begränsa företagens ekonomiska tillväxt är lagar och regleringar som begränsar växling och användning av kryptovalutor. År 2017 förbjöd exempelvis Kina finansiella institut att erbjuda handel med dessa valutor. Flera svenska banker har även nekat kunder att föra över pengar till kryptoväxlare eftersom detta eventuellt kan gynna penningtvätt.

Som med all ny teknik kommer det även finnas bolag som vill ”rida på vågen” utan egentligen ha någon konkurrenskraftig affärsidé.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Lämna en kommentar