Coinbase – Recension och vårt omdöme

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Coinbase omdöme

Coinbase grundades 2012 och har miljontals användare över stora delar av världen. För många är Coinbase det ”första steget” in på kryptomarknaden. Detta tack vare en extremt användarvänlig plattform samt flera smidiga funktioner. Just användarvänligheten tillsammans med den höga säkerheten är Coinbase största fördelar.

Coinbase är ett bra alternativ för dig som vill börja investera i kryptovalutor, lära dig mer om blockkedjetekniken och/eller vill skicka valuta till andra som har konto på Coinbase. Kommer du regelbundet att köpa kryptovaluta bör däremot Coinbase Pro istället väljas.

De största fördelarna med Coinbase

 • Mycket användarvänligt
 • Handel direkt mot USD eller Euro
 • Möjlighet till automatiskt månadssparande
 • Mycket hög säkerhet
 • Tillgång till Coinbase Earn, Coinbase Pro m.m.

Coinbase – Passar för dig som…

Coinbase.com eller Binance.com? Alla vägar har sina fördelar och nackdelar. Här presenteras vilken kundgrupp som passar för just Coinbase.

Välj Coinbase om…

 • du är nybörjare inom kryptovalutor

Coinbase är (enligt oss och flera andra recensenter) världens mest användarvänliga kryptohandlare. Även om du aldrig köpt kryptovalutor förr kommer det maximalt ta 3 minuter att genomföra handel efter att ditt konto är verifierat.

 • du vill nå Coinbase Earn & Coinbase Pro

Alla borde ha ett konto på Coinbase.com – men få borde använda tjänsten för att regelbundet köpa kryptovaluta. Detta utifrån dess avgifter. Med ett verifierat konto ges tillgång till en rad tjänster, bland annat Coinbase Earn och Coinbase Pro. Därmed kan handel ske via Coinbase Pro – med betydligt lägre avgift.

 • du vill månadsspara i Bitcoin

Vad vi vet är det bara Coinbase som erbjuder automatiskt månadssparande i kryptovalutor. Enkelt och automatiserat.

Välj inte Coinbase om…

 • Du redan är väl insatt i aktiehandel/kryptohandel

Att handla på Binance och liknande exchanges är billigare och ger tillgång till större utbud – men kräver mer kunskap.

 • Du fokuserar på låga avgifter

Avgiften är hög – men det är den även hos svenska kryptohandlare. Vill du ha riktigt låga avgifter finns bättre alternativ – men då krävs även mer kunskap.

Säkerhet

Säkerheten är en av Coinbase stora styrkor. De är reglerade för kryptohandel från amerikanska myndigheter och har en rad säkerhetsfunktioner för att skydda kundernas tillgångar. Det är även något som ofta nämns som positivt i recensioner vi läst om företaget.

2FA & Authorize New Device

Första gången som inloggning sker från en ny dator (IP-nummer) behöver den datorn verifieras som trovärdig enhet. Coinbase skickar i detta fall ut ett mail med en verifieringslänk. Därmed kan inte någon person som kommit över inloggningsuppgifterna, men inte har tillgång till din mail, logga in. Även 2FA erbjuds med SMS eller Google Authentic.

Legitimering coinbase

Vault Protection

Genom att placera de egna kryptovalutorna i ett ”Valv” skapas ytterligare ett lager av säkerhet. De kryptovalutor som är placerade i valvet har ett ”tidslås” vilket innebär att det är en lång fördröjning från att uttag önskas ske till att det går att genomföra.

Offline Storage

Övervägande delen av de kryptovalutor som finns på Coinbase förvaras offline. Även om börsen skulle bli hackad skulle därmed inte dessa coins kunna stjälas.  

Coinbase maintains 98% or more of customer digital currency in cold storage

Försäkring

De flesta kryptobörser har 2FA och offline storage – men få har samma försäkringsskydd som Coinbase erbjuder. All kryptovaluta som förvaras online är försäkrad. Skulle börsen bli hackad eller om en anställd inom företaget skulle genomföra bedrägeri kommer summan att återbetalas. Kommer någon över ditt lösenord och tar dina tillgångar gäller däremot ingen försäkring!

Vårt omdöme
Vi anser att Coinbase är den säkraste plattformen att köpa Bitcoin och andra kryptovalutor på. De har ett flertal säkerhetsfunktioner och även försäkring. Lite dyrare än andra handelsplatser – men en säkerhet i världsklass.

Registrering

Det enda som behöver anges vid registrering är namn, mailadress och lösenord. Att skapa konto går därmed på mindre än en minut. För att kunna sätta in pengar och genomföra handel behöver KYC (Know Your Costumer) genomföras. Med andra ord verifiering genom att ID-handlingar laddas upp via webbplatsen. Detta för att minimera risken för penningtvätt och multipla konton.

Hur du kan legitimera dig hops Coinbase

Vårt omdöme
Av de kryptobörser vi skapat konto hos har Coinbase varit överlägset enklast. Snabb och pedagogisk registrering varpå uppladdning av körkort användes för ID-verifiering. Inom någon timme var kontot igång och pengar kunde sättas in. Smidigt – och även här mycket användarvänligt.

Insättning & Uttag

Insättning

 1. Sepa (Banköverföring): Tar 1 – 3 dagar.
 2. Kortbetalning 3D Secure: Genomförs direkt. Kan enbart användas för att köpa kryptovaluta. Kan inte användas för att sätta in likvida medel.
 3. Sofort: Tar 3 – 5 dagar och sätter in likvida medel. Därefter kan kryptovaluta köpas via kontot.
insättning och uttag på coinbase

Uttag

Uttag kan ske med SEPA, Instant Card och Paypal. Snabbaste sättet att ta ut Euro från Coinbase är därmed att skicka till Paypal och därefter göra direktöverföring till kopplat bankkonto.

Skicka

Det är även möjligt att skicka kryptovaluta från Coinbase till en wallet, annan börs eller tjänst som tar emot kryptovaluta. I vissa fall tas det ut en avgift för denna transaktion.

Vårt omdöme
Vi har enbart genomfört insättning med kort (trots dess avgift), vilket genomfördes blixtsnabbt. Att uttag till PayPal är möjligt är även positivt då vissa banker inte tar emot utbetalningar från Coinbase (hävdar risk för penningtvätt)

Handelsplattform – Så köper du kryptovaluta på Coinbase

Dashboard

En av större, om inte den största, fördelen med Coinbase.com är användarvänligheten. Det är enkelt att hitta och förstå – även för nybörjaren. Nedan visas en bild av ”Dashboard” dvs den vy som visas efter inloggning.

Värdet på portföljen (336,50 kr) presenteras tillsammans med värdeutveckling.

coinbase plattform
olika kryptovalutor man kan handla hos coinbase

Under grafen presenteras innehavet vilket ger en mycket enkel överblick.

Orsaken att det ”enbart” är 336 kr på detta konto är att vi fört över resterande till Coinbase Pro som har betydligt lägre avgifter.

Längst upp till höger finns TRADE – SEND och RECIEVE. Ska någon skicka valuta till dig hämtar du din adress (olika adresser för olika valutor!!) vid receive. Klicka på ”Trade” för att köpa eller sälja kryptovaluta.

trade send eller receive på coinbase

KÖPA

Välj ”Buy” och ange hur stort belopp du önskar köpa kryptovaluta för. I detta fall 100 Euro i Bitcoin. Välj sedan om betalning ska ske från ”EUR Wallet” (likvida medel på kontot) eller kortbetalning.

Överför pengar gratis via banköverföring och se till att alltid ha likvida medel. Att betala med kort går fort – men är onödigt dyrt.

köpa och sälja på coinbase

Se ordern genom att klicka på Preview Buy. Då presenteras även kostnaden för transaktionen samt exakt hur många Bitcoin som summan skulle räcka till.

Bekräfta ordern och några sekunder senare är köpet genomfört. Tillgångarna kommer synas på Dashboard.

SÄLJA

Försäljning sker mot den nationella valuta som kontot är registrerat i, i detta fall Euro. Att sälja små mängder av kryptovaluta blir däremot mycket dyrt. Se bilden nedan som ett exempel där 0,99 Euro betalas för en transaktion på 5,25 Euro.

I detta fall är det bättre att göra en ”Swap” då detta har en spread och ingen fast kostnad. Läs mer om Swap under kommande rubrik. Har du många små belopp på olika kryptovalutor? Swappa alla till och en och samma valuta varpå sedan försäljning sker till Euro.

hur du handlar på coinbase

Köp och sälj inte småbelopp – Det är billigare att göra en swap!

SWAP / CONVERT

”Convert” innebär att en kryptovaluta ”byts” till en annan. Om du exempelvis har BTC och istället vill ha ETH kan en swap genomföras mellan dessa valutor. Därmed behöver inte BTC först säljas till Euro och sedan ett köp ske till ETH. En smidig tjänst som dessutom spar en hel del på avgifterna.

Kostnaden för en Swap är enbart en spread. Någon fast avgift uppkommer inte så som sker vid köp/försäljning av valuta.

Vårt omdöme
Det är enkelt att förstå hur handel sker och swap-funktionen är riktigt smidig. Här bör alla förstå hur handeln sker – även den som aldrig köpt kryptovaluta förr. 

Ett konto – Tillgång till flera tjänster

Genom att ha ett konto hos Coinbase ges tillgång till flera av de tjänster som företaget erbjuder.

Coinbase Earn
Få kryptovaluta för att lära dig om olika valutor

Coinbase
Kryptohandlare där handel sker mot en aktör (Coinbase)

Coinbase Wallet
En digital plånbok som kan interagera med dAppar

Coinbase Pro
Exchange där handel sker på en öppen marknad (liknar aktiehandel)

Läs vidare under kommande rubriker

Coinbase Earn

Se korta videolektioner som förklarar olika coins och dess egenskaper. Svara på frågor efter varje video och få dessa coins som belöning. Ett smidigt sätt att lära sig mer om kryptovalutor samtidigt som belöningen är relativt hög.

coinbase earn

Coinbase Pro

Vid handel på Coinbase sker alla transaktioner mot Coinbase som motpart. De sätter kurser och avgifter. Men det blir dyrt i längden…

På Coinbase Pro sker handeln istället som klassisk aktiehandel – det finns köpare och säljare och när ordrar matchas sker en transaktion. Det går därmed att exempelvis lägga limitorder och stop-loss. Här betalas en låg avgift. Dessutom är spreaden extremt liten (marknaden styr).

Skapa konto på Coinbase för att få tillgång till dess tjänster. Det är extremt användarvänligt och enkelt. Men ”växla över” till Coinbase Pro med tiden då avgifterna är så betydligt mycket lägre.

coinbase pro

Coinbase Wallet

Coinbase Wallet är en mobil wallet (plånbok) som kan användas för att utnyttja flera tjänster inom kryptovärlden. Så länge som valutan är på Coinbase.com går det att handla, swappa och skicka – men inget mer.

Genom att hålla valutan i en egen plånbok har du själv tillgång till ”Seed Phrase” samt en rad olika dAappar. Exempelvis Compound som ger ränta på krypto, CryptoKitties som är ett spel samt Uniswap för att växla till samtliga ERC-20 tokens.

Lär dig Coinbase först – Sedan Coinbase Pro – Sedan, om intresse finns, Coinbase Wallet

coinbase

USDC

Coinbase är en av de parter som tog fram USDC. En ”stablecoin” som är uppbackad av USD vilket innebär att 1 USDC alltid kan växlas till 1 USD hos Coinbase. Extremt smidigt för att gratis kunna skicka USD digitalt till människor runt om i världen.

USDC

Coinbase Card

Beställ ett Coinbase Card och betala med fiat eller kryptovaluta över hela världen där VISA är accepterat.

Coinbase kortet

Instant Transfer

Att skicka kryptovaluta inom Coinbase är gratis och sker blixtsnabbt. Enklast sker detta genom att aktivera ”Instant Transfer” vilket innebär att du bara behöver ge ut din mailadress till de som ska skicka kryptovaluta till dig. Därmed kan Coinbase användas för gratis överföring och betalning till privatpersoner och företag som även har konto hos företaget.

Månadsspara i Bitcoin (eller annan kryptovaluta)

En uppskattad funktion hos Coinbase är månadssparande. Tjänsten innebär att du väljer vilket datum varje månad som en specifik kryptovaluta ska köpas och hur stort belopp som ska investeras. Så länge det finns likvida medel kommer investeringen automatiskt att genomföras. Det går att välja att köp ska ske varje dag, vecka eller månad.

Vårt omdöme
Vi ger Coinbase Earn högsta möjliga betyg. Totalt har tjänsten gett oss ca 100 USD i olika kryptovalutor samtidigt som de videolektioner som visas är mycket pedagogiska. Enkelt sätt lära sig och tjäna pengar – Learn and Earn.


Coinbase Pro rekommenderas utifrån att det är billigare än att handla via Coinbase och Wallet rekommenderas till personer som är väl insatta i blockchain och vill använda mer avancerade tjänster.

Av de ovan nämnda tjänsterna är det enbart kortet vi inte testat. Övriga ges mycket höga betyg.

Vad kan man investera i på Coinbase?

Hos Coinbase kan ett stort antal kryptovalutor handlas. Detta ökar även över tid. När tjänsten startade 2012 erbjöds enbart Bitcoin. Exempel på valutor som erbjuds är:

Bitcoin – Ether – Ripple – Dash – USDC – Tezos – EOS – Bitcoin Cash – Dai – Maker – Augur – Orhid – Chainlink och Litecoin.

Kan man handla med hävstång?

Nej, Coinbase erbjuder inte handel med hävstång. Det går däremot att belåna valutor via dAppar som nås via Coinbase Wallet. Ett annat alternativ är att skicka valutan till Binance eller annan stor exchange där features erbjuds.

Vårt omdöme
Det utbud Coinbase erbjuder är alldeles lagom. Coinbase är ”första steget” in på kryptomarknaden och då är det bra att enbart stora och väletablerade coins erbjuds. Det blir en ”säkerhetsstämpel” att Coinbase erbjuder handeln då de gör grundlig genomgång av projekten innan de släpps in.

Kostnader

Alla köp och försäljningar av kryptovaluta innebär en avgift. Hur stor avgiften är beror på beloppet.

🔗 Se vilka kostnader Coinbase tar ut just nu

Vårt omdöme
Den punkt som Coinbase oftast får kritik för är dess avgifter.


Det finns däremot en enkel lösning. Öppna konto på Coinbase – sätt in pengar – öppna konto på Coinbase Pro och genomför handel där istället. Samtidigt kan det vara värt att betala lite extra – för en extremt användarvänlig handelsplats.

olika kryptovalutor på coinbase

Skatt på handeln

All handel som sker med kryptovalutor ska deklareras på en K4-blankett. Detta oavsett om handel sker mot nationell valuta eller genom en swap (krypto till krypto). För att förenkla kommande deklaration kan:

 • Handel alltid ske mot Euro. (Använd inte Swap)
 • Deklarationsprogram användas

Vi har testat deklarationstjänsten Koinly.se med gott resultat. En API-nyckel hämtas då hos Coinbase och anges hos Koinly. Alla transaktioner hämtas då in automatiskt och skatten räknas ut.

Kundtjänst

En nackdel med stora internationella företag är att supportärenden kan ta ett tag och att kontaktmöjligheterna är begränsade. Så är det även på Coinbase.

Det finns en mycket stor FAQ och det är enkelt att söka bland de olika frågorna. Det går även att få hjälp via en chatbot.

Vid övriga frågor hänvisas kunderna till att fylla i ett detaljerat formulär varpå kundtjänst sedan återkommer. Vi saknar möjligheten att kontakta dem via mail eller telefon.

Andras recensioner / omdömen om Coinbase

Då det bara finns ett fåtal grundliga svenska recensioner om Coinbase har vi valt att se på vad internationella sidor istället säger:

Bitdegree

På Bitdegree kan användare skriva egna recensioner.

Fördelarna som lyfts upp är att kryptovaluta kan köpas mot fiat, användarvänligheten, säkerheten  samt att de valutor som erbjuds är trovärdiga. (Coinbase gör en mycket gedigen research innan de erbjuder handel i en valuta)

Nackdelar som nämns är höga avgifter, gränser för insättningar och uttag samt att Coinbase är reglerad av amerikanska staten.

Investopedia

Investopedia nämner att Coinbase har blivit det självklara första steget in i kryptovärlden och att utbudet av tjänster är stort. De uppskattar att användargränssnittet är ”extremt enkelt”

Nackdelar som nämns är att utbudet av coins inte är lika stort som exempelvis Binance, avgifterna samt att man som kund inte äger de privata nycklarna. Investopedia sammanfattar Coinbase styrkor väldigt enkelt. Vi håller med till 100 %.

”An on-ramp to crypto investing and understanding”

99Bitcoins

Högst betyg ges till användarvänligheten men även avgifter (!) och rykte ges höga betyg. Det som framförallt drar ner betyget är kundsupport samt att du inte äger dina privata nycklar. I korthet betyder det att om Coinbase låser ditt konto kan du inte komma åt din valuta. Det är något de  återkommer till flera gånger i recensionen.

..if possible, use Coinbase to buy cryptocurrencies, the service is solid. However, once you buy your coins get them the hell out of there to a wallet that you completely control, like a hardware wallet.

99Bitcoins har för övrigt en mycket bra Youtubekanal med pedagogiska förklaringar inom krypto. Flera av dessa finns med i våra recensioner och guider kring kryptovalutor.

(99Bitcoins åsikter om Coinbase – på två minuter)

Nackdelar med Coinbase

 • Avgifterna

Coinbase största nackdel är dess avgifter.

 • ”Begränsat utbud”

Här erbjuds de allra största och mest kända valutorna. Men genom att gå till Binance fyrdubblas utbudet.

 • Ingen svensk support

Är du obekväm med engelsk webbplats och engelsk support bör istället svenska kryptohandlare väljas som exempelvis Safello.

Sammanfattning & vårt samlade betyg

Är du nybörjare inom kryptohandel? Då är Coinbase.com ett mycket bra val. Deras användarvänlighet är ”outstanding” och långt mycket bättre än övriga kryptohandlare vi testat. Dessutom får du tillgång till Coinbase Earn som är en perfekt guide till olika coins funktioner.

Vi anser att samtliga tjänster (Earn, Pro, Wallet m.m.) är riktigt stabila, säkra och användarvänliga. Det är tjänster vi kan rekommendera.

Nackdelen är avgiften. Det går inte att komma ifrån att Coinbase är ett betydligt dyrare sätt att köpa kryptovaluta än att gå via Coinbase Pro eller Binance exempelvis. Men samtidigt kan det för många vara värt några tior per köp/försäljning för att slippa lära sig mer avancerade handelsalternativ.

⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐

Vi ger Coinbase 8/10. Det enda som drar ner betyget är avgifterna och kundsupporten

Lämna en kommentar