Billiga aktier – Aktier med lågt pris

Artikelns innehåll - Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
En vanlig misstolkning som många gör när de är nya inom aktiehandel är att man tror att priset per aktie avgör om en aktie är billig eller dyr. Detta är helt fel. En aktie är inte billig för att den har lågt pris per aktie. Det är inte heller större sannolikhet att en aktie går upp fler procent bara för att den har ett lågt pris.
I denna artikel skall vi försöka förklara varför det är en tankevurpa att tro att en aktie är billig eftersom den har ett lågt pris per aktie.
Hur ser man om en aktie är billig eller dyr?
För att kunna se om en aktie är ”billig” kan man som sagt inte gå på priset per aktie. Du måste undersöka hur många aktier som finns i bolaget och multiplicera antal aktier med priset på varje aktie.
Exempel:
Bolag A har 1000 st aktier utestående och varje aktie kostar 1000 kronor styck. Bolag B har 1 000 000 st aktier utestående och varje aktie kostar 1 kr styck.
Dessa bolag är lika stora och lika mycket värda eftersom det totala värdet på de utomstående aktierna är detsamma.
Du skall alltså titta på det totala börsvärdet (antal aktier * aktiepris) för att se om ett bolag har ett högt eller lågt värde. Du kan dock inte avgöra om bolaget är ”billigt” utan endast om bolaget har ett högt eller lågt börsvärde.
Liknelse:
Du har två stycken lika stora apelsiner. Den ena apelsinen delar du upp i 4 st klyftor, den andra delar du i 16 st klyftor. Oavsett hur många delar du delar upp apelsinen så blir summan av klyftorna ändå lika densamma. Detsamma gäller för aktier. Oavsett hur många aktier man delar upp företaget i så blir ändå den totala summan densamma.
Tänk såhär istället
Om Bolag A och B har samma börsvärde trots att de har olika aktiepris så krävs det ändå samma procentuella ökning, dvs 100% för att företaget skall dubblas i värde. Om du alltid tänker i procent (%) så slipper du bli lurad av denna tankevurpa.
Om en aktie går upp från 10 kr till 20 kr har den dubblats i värde, dvs den har stigit med 100%. Dina investerade pengar har dubblats. Om en aktie gått upp från 1000 kr upp till 2000 kr så har även den dubblats i värde och din investering har dubblats i värde, dvs den har stigit med 100%.
Det är lika svårt för ett företag att dubbleras i värde oavsett om priset på aktien är 1 kr eller 1000 kr.
Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.
Disclaimer: 77% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.
Det korrekta sättet att värdera aktier
Egentligen kan man inte avgöra om en aktie är billig eller dyr men ovan nämnda metod, den visar bara det totala börsvärdet. Det är därför vi satt citat-tecken (””) runt orden billigt och dyrt.
För att värdera om en aktie är billig eller dyr så måste man titta på företagets värdering/börsvärde (börsvärde = antal aktier * aktiepris) och se hur hög värderingen är i förhållande till företagets vinst, omsättning, kassaflöden, tillgångar och en massa andra parametrar. Att värdera företag är extremt komplicerat eftersom det krävs många olika nyckeltal och information för att kunna avgöra ett företags bedömda värde.
Det finns dock en förenkling som många använder som kallas för P/E-tal. P/E-talet är en multipel som visar företagets värdering i förhållande till företagets vinst. Detta är det första nyckeltalet som du bör lära dig om du vill värdera aktier.
- Läs vår djupgående artikel om: P/E-talet och hur man använder det
Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik