Billiga aktier – Aktier med lågt pris

Billiga aktier - aktier med lågt pris

En vanlig misstolkning som många gör när de är nya inom aktiehandel är att man tror att priset per aktie avgör om en aktie är billig eller dyr. Detta är helt fel. En aktie är inte billig för att den har lågt pris per aktie. Det är inte heller större sannolikhet att en aktie går upp fler procent bara för att den har ett lågt pris.

I denna artikel skall vi försöka förklara varför det är en tankevurpa att tro att en aktie är billig eftersom den har ett lågt pris per aktie.

Hur ser man om en aktie är billig eller dyr?

För att kunna se om en aktie är ”billig” kan man som sagt inte gå på priset per aktie. Du måste undersöka hur många aktier som finns i bolaget och multiplicera antal aktier med priset på varje aktie.

Exempel:
Bolag A har 1000 st aktier utestående och varje aktie kostar 1000 kronor styck. Bolag B har 1 000 000 st aktier utestående och varje aktie kostar 1 kr styck.

Dessa bolag är lika stora och lika mycket värda eftersom det totala värdet på de utomstående aktierna är detsamma.

Du skall alltså titta på det totala börsvärdet (antal aktier * aktiepris) för att se om ett bolag har ett högt eller lågt värde. Du kan dock inte avgöra om bolaget är ”billigt” utan endast om bolaget har ett högt eller lågt börsvärde.

Liknelse:
Du har två stycken lika stora apelsiner. Den ena apelsinen delar du upp i 4 st klyftor, den andra delar du i 16 st klyftor. Oavsett hur många delar du delar upp apelsinen så blir summan av klyftorna ändå lika densamma. Detsamma gäller för aktier. Oavsett hur många aktier man delar upp företaget i så blir ändå den totala summan densamma.

Tänk såhär istället

Om Bolag A och B har samma börsvärde trots att de har olika aktiepris så krävs det ändå samma procentuella ökning, dvs 100% för att företaget skall dubblas i värde. Om du alltid tänker i procent (%) så slipper du bli lurad av denna tankevurpa.

Om en aktie går upp från 10 kr till 20 kr har den dubblats i värde, dvs den har stigit med 100%. Dina investerade pengar har dubblats. Om en aktie gått upp från 1000 kr upp till 2000 kr så har även den dubblats i värde och din investering har dubblats i värde, dvs den har stigit med 100%.

Det är lika svårt för ett företag att dubbleras i värde oavsett om priset på aktien är 1 kr eller 1000 kr.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier & fonder courtagefritt (gratis). Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i digitala & vanliga valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. 67% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Det korrekta sättet att värdera aktier

Egentligen kan man inte avgöra om en aktie är billig eller dyr men ovan nämnda metod, den visar bara det totala börsvärdet. Det är därför vi satt citat-tecken (””) runt orden billigt och dyrt.

För att värdera om en aktie är billig eller dyr så måste man titta på företagets värdering/börsvärde (antal aktier * aktiepris) och se hur hög värderingen är i förhållande till företagets vinst, omsättning, kassaflöden, tillgångar och en massa andra parametrar. Att värdera företag är extremt komplicerat eftersom det krävs många olika nyckeltal och information för att kunna avgöra ett företags bedömda värde.

Det finns dock en förenkling som många använder som kallas för P/E-tal. P/E-talet är en multipel som visar företagets värdering i förhållande till företagets vinst. Detta är det första nyckeltalet som du bör lära dig om du vill värdera aktier.

De billigaste aktierna just nu baserat på p/e-tal

Här har vi filtrerat fram de bolag på stockholmsbörsen som har lägst p/e-tal. Vi har sorterat bort alla bolag som har negativa p/e-tal efter ett negativt p/e innebär att företaget går med förlust. Det är ingen mening att värdera förlustbolag genom att använda p/e-talet.

AktieP/E-tal
Guideline Geo2,8
Arctic Paper3,2
Clean Motion3,4
Etroin3,9
Auriant Mining4,8
Misen Energy7,6
Wonderful Times7,7
Byggmax8,0
Tourn8,0
Crown Energy8,2
Inhalation Scienses8,2
ScandiBook8,3
Kakel Max8,5
Besqab8,7
Skanska9,5
Bergs Timber9,7
Peab9,8
Clemondo9,9
Waystream10,0
Uppdaterad 2021-03-24

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier, fonder & mycket mer
Avanza.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller konton med max 50 000 kr på)
Nordnet.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller nya konton med max 80 000 kr på)
Etoro.com/sv – alltid 0 kr i courtage på aktier, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder dessutom ”copytrading” samt handel i CFD:s, digitala & vanliga valutor, index, råvaror och mycket mer både med och utan hävstång.

”Alternativa” investeringar
Lendify.se – låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.
– Kameo.se – Investera i fastighetsprojekt & företagslån. Välj själv vilka projekt & företag du vill investera i på deras plattform. Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik/

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Aktiehandel

Kommentera eller Fråga

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Etoro.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder utan courtage.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2022