Hur mycket pengar skall man köpa aktier för?

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Hur mycket pengar ska man köpa aktier för

En vanlig fråga jag brukar få här på aktiekunskap.nu är hur mycket pengar man egentligen skall köpa aktier för när man väl har bestämt sig för att börja?

Det finns förstås inget allmänt vedertaget vad som är rätt men jag tänkte att vi i den här artikeln skulle ge några exempel på hur du som är nybörjare kan tänka kring detta.

Det finns förstås olika typer av strategier vid aktiehandel. En del handlar för stor summor men under korta perioder (olika former av trading), andra valutor och några investerar långsiktigt.

Eftersom den här sajten framförallt handlar om att investera i aktier långsiktigt så är det framförallt kring olika synsätt gällande detta som denna artikel handlar om. För enkelhetens skulle hittar vi på att du har 50 000 kr att investera.

Vi kommer inte nämna något i just denna artikel kring belåning för att investera. Om du är fundersam över detta så kan vi rekommendera dig att läsa artikeln låna till aktier.

Köpa aktier hur mycket?

Investera stora summor vid enskilda tillfällen

Ett sätt att tänka kring hur mycket man skall investera är att göra stora investeringar vid enskilda tillfällen. Förutsättningen för att man skall våga sig på att investera alla sina 50 000kr på en och samma gång är att du tror att aktiekursen är lågt värderad i förhållande till vad bolaget presterar eller kommer att prestera. Sådana tillfällen brukar ofta inträffa exempelvis i lågkonjunkturer då hela börsen brukar vara lågt värderad.

Några fördelar med detta kan vara;

 • Det blir mindre courtageavgifter.
 • Träffar du helt rätt så ökar din investering och om du t.o.m. lyckas pricka in att sälja din investering vid rätt tillfälle så gör du en god vinst.

Några nackdelar kan vara;

 • Om du prickar helt fel tillfälle och tolkar marknaden fel gällande företagets värdering eller konjunkturläge har du ingen likvid (pengar att kunna investera med) för att köpa bolaget ännu billigare.
 • Risken blir förstås större om du satsar allt på ett kort.

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Regelbunden investering under perioder

Ett annat synsätt för att komma igång med aktiehandel och att komma in i tänket kring hur mycket du skall investera är att dela upp köptillfällen under vissa perioder. Om du exempelvis då vill investera i aktiebolag X under en eller flera månader så delar du upp investeringarna under denna period.

Några fördelar med detta kan vara;

 • Du få troligtvis ett genomsnittspris under perioden och minskar risken att köpa vid ett dyrt tillfälle.
 • Du har kvar en likvid som du kan använda dig av om kursen går när ännu mer.
 • Du kan också avvakta mer inköp om läget blir mer ostabilt.

Några nackdelar kan vara;

 • Om du köpa i nedgång kallas ibland för att snitta ner sig (gällande pris). Risken finns självklart att aktien istället fortsätter nedåt.
 • Du får betala mer i courtage och avgifter.

Månadssparande i aktier

Det finns också hos moderna nätbanker som Nordnet och Avanza till exempel möjligheten att månadsspara i aktier som ett alternativ till att investera när du själv avgör det.

Några fördelar med detta;

 • Du som vet med dig att du har svårt att disciplinera dig att avsätta pengar för investeringar får ett mer regelbundet sparande.
 • Du minskar risken än mer att köpa för dyrt. Du får ett snitt som liknar börsens upp- eller nedgång över lång tid.

Några nackdelar;

 • Du kan få en måttlig uppgång i snitt med börsens totala medelvärde. Underpresterar just dina aktier kan du t.o.m. få lägre snitt än börsen som helhet.
 • Du missar att kunna utnyttja även de stora dragen gällande de allra tydligaste konjunktursvängningarna.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro är en multi-asset investeringsplattform. Värdet på dina investeringar kan gå både upp & ner. Du riskerar därmed att förlora ditt kapital. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar & om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

 • Råvaror
 • Index
 • Aktier (både vanligt och via CFD)
 • Alla olika sorters Valutor

Sluttanke kring hur mycket pengar du kan köpa för

Som du märker handlar det framförallt hur riskbenägen du är när du väljer hur mycket pengar du skall börja med att investera. Ju mer du satsar desto högre risk helt enkelt. Vi vill även lyfta fram två andra faktorer som säkerligen kommer att spela in när du väljer framåt. Den ena är din egen kunskap på området. Ju mer du vet och ju säkrare du är desto högre risk kan du säkerligen ta. Den andra handlar även om ditt eget intresse och hur mycket tid du vill lägga på att läsa på, investera och lära dig mer. Ju bättre bevakning du har desto mer risk kan du, eventuellt, ta.

Läs mer kring aktiehandel

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

 • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
 • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
 • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

8 svar på ”Hur mycket pengar skall man köpa aktier för?”

 1. Hej,

  Tack för mycket bra info.

  Jag är helt ny med detta men skulle vilja lära mej mer. Dock vågar jag inte ”leka” med några större pengar tills att jag lärt mej hur det fungerar. Är det dumt att börja med 10.000sek för att sedan öka efter tex 1 år? Kostar det mer än det smakar? Är det bättre att läsa på ordentligt under några månader och sedan börja med mer?

  Svara
  • Det är väldigt svårt att ge generella tips på hur mycket man skall börja att satsa med. Det handlar ju om så mycket där faktorer kan vara hur beroende du själv är av de pengarna i din privatekonomi till hur kunnig och säker man känner sig i sina investeringar. Det jag kan säga generellt är att det sällan brukar vara bra att satsa alltför små summor (mellan tummen och pekfingret.. under 1000 kr) då det mesta av vinsten då äts upp av courtage och skatter.

   Själv började jag en gång i tiden med att satsa 5000 kr och har fortsatt utifrån det..

   Svara
 2. Hej,
  Jag har nyss öppnat ett aktie- fondkonto på Anvanza. Jag är snart 60 år och undrar vad som är bäst för mej, då det känns som jag är något sent ute…

  Svara
  • Hej, det är förstås mycket svårt att svara på. Det beror ju lite på hur mycket tid som du vill lägga på dina investeringar? Om man vill handla med aktier kan det vara viktigt att försöka lära sig så mycket som möjligt. Alternativet till detta är ju att investera i fonder där man tar hjälp av en fondmäklares kunskaper. Detta medför dock lite högre kostnader i form av fondavgifter.

   Svara
 3. Hej jag hade tänkt öppna ett konto hos Avanza och att de får dra 1000 kr från mitt konto varje månad men läste att du rekommenderade minst 10000,är det bättre att jag försöker spara ihop 10000 först? Vilket lär dröja… Nästa fråga,hur vet man vilka företag man ska satsa på?Finns det nånstans man läsa om företagen eller?

  Svara
  • Om du köper aktier för små summor så får du som jag nämner högre avgifter för exempelvis courtage. Därför kan det vara bra för att hålla nere kostnaderna att köpa lite större poster. Annars kan det vara bättre att månadsspara i exempelvis fonder som inte har courtage (men däremot fondavgifter).
   Att veta vilka aktier man vill och skall köpa är väldigt svårt att svara på. Jag brukar rekommendera att börja med företag man känner till och läsa på om dessa, det finns massor av information både på nätet och att läsa i kvartalsrapporter och årsredovisningar. Men det kan ta lite tid innan man vet om det är ett intressant bolag att investera i och det kan även vara bra att fundera på ekonomi och samhälle i stort och vart vi är i konjunkturer.

   Svara
 4. Hej Simon

  När du nämner att det helst inte ska vara mindre än 1000kronor. Är det utifrån hur mycket man lägger på en aktie då eller är det totalt`som man då sprider kring flera? Som då exempel 200kronor på Volvo osv..

  Svara
  • Hej
   Det man skall tänka på när man köper aktier är att det är avgifter varje gång man köper eller säljer aktier. Detta kallas för courtage och ofta kan denna avgift ligga på mellan 39 – 99 kr för varje affär. Så om du köper aktier för små summor pengar så blir andelen avgifter mycket högre än om du köper större poster.

   Svara

Lämna en kommentar