Hur mycket pengar skall man köpa aktier för?

Artikelns innehåll - Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
En vanlig fråga jag brukar få här på aktiekunskap.nu är hur mycket pengar man egentligen skall köpa aktier för när man väl har bestämt sig för att börja?
Det finns förstås inget allmänt vedertaget vad som är rätt men jag tänkte att vi i den här artikeln skulle ge några exempel på hur du som är nybörjare kan tänka kring detta.
Det finns förstås olika typer av strategier vid aktiehandel. En del handlar för stor summor men under korta perioder (olika former av trading), andra valutor och några investerar långsiktigt.
Eftersom den här sajten framförallt handlar om att investera i aktier långsiktigt så är det framförallt kring olika synsätt gällande detta som denna artikel handlar om. För enkelhetens skulle hittar vi på att du har 50 000 kr att investera.
Vi kommer inte nämna något i just denna artikel kring belåning för att investera. Om du är fundersam över detta så kan vi rekommendera dig att läsa artikeln låna till aktier.

Investera stora summor vid enskilda tillfällen
Ett sätt att tänka kring hur mycket man skall investera är att göra stora investeringar vid enskilda tillfällen. Förutsättningen för att man skall våga sig på att investera alla sina 50 000kr på en och samma gång är att du tror att aktiekursen är lågt värderad i förhållande till vad bolaget presterar eller kommer att prestera. Sådana tillfällen brukar ofta inträffa exempelvis i lågkonjunkturer då hela börsen brukar vara lågt värderad.
Några fördelar med detta kan vara;
- Det blir mindre courtageavgifter.
- Träffar du helt rätt så ökar din investering och om du t.o.m. lyckas pricka in att sälja din investering vid rätt tillfälle så gör du en god vinst.
Några nackdelar kan vara;
- Om du prickar helt fel tillfälle och tolkar marknaden fel gällande företagets värdering eller konjunkturläge har du ingen likvid (pengar att kunna investera med) för att köpa bolaget ännu billigare.
- Risken blir förstås större om du satsar allt på ett kort.
Regelbunden investering under perioder
Ett annat synsätt för att komma igång med aktiehandel och att komma in i tänket kring hur mycket du skall investera är att dela upp köptillfällen under vissa perioder. Om du exempelvis då vill investera i aktiebolag X under en eller flera månader så delar du upp investeringarna under denna period.
Några fördelar med detta kan vara;
- Du få troligtvis ett genomsnittspris under perioden och minskar risken att köpa vid ett dyrt tillfälle.
- Du har kvar en likvid som du kan använda dig av om kursen går när ännu mer.
- Du kan också avvakta mer inköp om läget blir mer ostabilt.
Några nackdelar kan vara;
- Om du köpa i nedgång kallas ibland för att snitta ner sig (gällande pris). Risken finns självklart att aktien istället fortsätter nedåt.
- Du får betala mer i courtage och avgifter.
Månadssparande i aktier
Det finns också hos moderna nätbanker som Nordnet och Avanza till exempel möjligheten att månadsspara i aktier som ett alternativ till att investera när du själv avgör det.
Några fördelar med detta;
- Du som vet med dig att du har svårt att disciplinera dig att avsätta pengar för investeringar får ett mer regelbundet sparande.
- Du minskar risken än mer att köpa för dyrt. Du får ett snitt som liknar börsens upp- eller nedgång över lång tid.
Några nackdelar;
- Du kan få en måttlig uppgång i snitt med börsens totala medelvärde. Underpresterar just dina aktier kan du t.o.m. få lägre snitt än börsen som helhet.
- Du missar att kunna utnyttja även de stora dragen gällande de allra tydligaste konjunktursvängningarna.
Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.
Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.
Sluttanke kring hur mycket pengar du kan köpa för
Som du märker handlar det framförallt hur riskbenägen du är när du väljer hur mycket pengar du skall börja med att investera. Ju mer du satsar desto högre risk helt enkelt. Vi vill även lyfta fram två andra faktorer som säkerligen kommer att spela in när du väljer framåt. Den ena är din egen kunskap på området. Ju mer du vet och ju säkrare du är desto högre risk kan du säkerligen ta. Den andra handlar även om ditt eget intresse och hur mycket tid du vill lägga på att läsa på, investera och lära dig mer. Ju bättre bevakning du har desto mer risk kan du, eventuellt, ta.
Läs mer kring aktiehandel
Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik
Hej Simon
När du nämner att det helst inte ska vara mindre än 1000kronor. Är det utifrån hur mycket man lägger på en aktie då eller är det totalt`som man då sprider kring flera? Som då exempel 200kronor på Volvo osv..
Hej
Det man skall tänka på när man köper aktier är att det är avgifter varje gång man köper eller säljer aktier. Detta kallas för courtage och ofta kan denna avgift ligga på mellan 39 – 99 kr för varje affär. Så om du köper aktier för små summor pengar så blir andelen avgifter mycket högre än om du köper större poster.
Hej jag hade tänkt öppna ett konto hos Avanza och att de får dra 1000 kr från mitt konto varje månad men läste att du rekommenderade minst 10000,är det bättre att jag försöker spara ihop 10000 först? Vilket lär dröja… Nästa fråga,hur vet man vilka företag man ska satsa på?Finns det nånstans man läsa om företagen eller?
Om du köper aktier för små summor så får du som jag nämner högre avgifter för exempelvis courtage. Därför kan det vara bra för att hålla nere kostnaderna att köpa lite större poster. Annars kan det vara bättre att månadsspara i exempelvis fonder som inte har courtage (men däremot fondavgifter).
Att veta vilka aktier man vill och skall köpa är väldigt svårt att svara på. Jag brukar rekommendera att börja med företag man känner till och läsa på om dessa, det finns massor av information både på nätet och att läsa i kvartalsrapporter och årsredovisningar. Men det kan ta lite tid innan man vet om det är ett intressant bolag att investera i och det kan även vara bra att fundera på ekonomi och samhälle i stort och vart vi är i konjunkturer.
Hej,
Jag har nyss öppnat ett aktie- fondkonto på Anvanza. Jag är snart 60 år och undrar vad som är bäst för mej, då det känns som jag är något sent ute…
Hej, det är förstås mycket svårt att svara på. Det beror ju lite på hur mycket tid som du vill lägga på dina investeringar? Om man vill handla med aktier kan det vara viktigt att försöka lära sig så mycket som möjligt. Alternativet till detta är ju att investera i fonder där man tar hjälp av en fondmäklares kunskaper. Detta medför dock lite högre kostnader i form av fondavgifter.
Hej,
Tack för mycket bra info.
Jag är helt ny med detta men skulle vilja lära mej mer. Dock vågar jag inte ”leka” med några större pengar tills att jag lärt mej hur det fungerar. Är det dumt att börja med 10.000sek för att sedan öka efter tex 1 år? Kostar det mer än det smakar? Är det bättre att läsa på ordentligt under några månader och sedan börja med mer?
Det är väldigt svårt att ge generella tips på hur mycket man skall börja att satsa med. Det handlar ju om så mycket där faktorer kan vara hur beroende du själv är av de pengarna i din privatekonomi till hur kunnig och säker man känner sig i sina investeringar. Det jag kan säga generellt är att det sällan brukar vara bra att satsa alltför små summor (mellan tummen och pekfingret.. under 1000 kr) då det mesta av vinsten då äts upp av courtage och skatter.
Själv började jag en gång i tiden med att satsa 5000 kr och har fortsatt utifrån det..