Riktkurs aktier

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Riktkurs aktier

Riktkurs är den kurs som analytiker tror att en aktie förväntas ha inom en viss tidsperiod, oftast 6 eller 12 månader. Analytiker sätter riktkursen utifrån företagets finansiella utveckling.

Riktkurs är ett spekulativt framtida värde – som mycket sällan är helt korrekt

Olika tidsaspekter

Riktkurser kan användas på allt från 6 månader till 10 år. Ju längre tid desto svårare att sätta en korrekt kurs. Det kan helt enkelt hända så extremt många olika saker som kan påverka företagets utveckling att det är omöjligt att förhålla sig till alla eventualiteter.

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Kritik mot riktkurs

 • Fungerar som självuppfyllande profetia

Aktie XYZ kostar 100 kr och har enligt många analytiker en riktkurs på 105 – 110 kr inom ett år. En av de större analysfirmorna anger sedan att riktkursen borde vara 125 kr.

Inom en månad har kursen redan gått upp mot 110 kr vilket skulle kunna tyda på att analytikerna hade rätt. Men här finns en ”inbyggd självuppfyllande profetia”. Många följer analytikerns råd och köper vilket drar upp kursen. Vad hade hänt om riktkursen hade angetts på 95 kr istället?

 • Kortsiktigt mål – med långsiktig investering

Många riktkurser som anges i ekonomitidningar anger en riktkurs inom 6 eller 12 månader. Samtidigt anges mycket ofta att aktier bör ägas på minst 3 – 5 års tid – helst längre. Spelar det då någon roll om kursen förväntas vara högre om 12 månader?

Ett klassiskt fel inom aktieinvesteringar är att äga aktierna för kort period. Detta samtidigt som nästan all statistik pekar på att bäst avkastning för icke professionella handlare ges vid långsiktig investering.

Kan riktkurs användas som investeringsråd?

Ja, riktkurser kan användas vid analys och som investeringsråd. Men det är viktigt att se på analyserna utifrån vad det är – dvs. spekulation kring framtida kurs.

 • Tidshorisont

Var noga med att kontrollera vilken tidshorisont som riktkursen gäller. Är det 6 månader eller 10 år – eller nämns det inte alls?

 • Varför sätts denna kurs?

Läs analysen kring varför riktkursen sätts. Är det uppenbara fördelar som lyfts upp bör dessa redan vara inräknade i aktiekursen. Vad specifikt är det som förväntas ligga bakom att kursen ska upp inom denna tidsperiod – och varför har inte investerarna redan lagt in detta i dagsaktuell kurs?

 • Jämför mot andra analytiker

Jämför alltid flera analytikers riktkurser. Vad visar den gemensamma bilden? Vad i dessa analyser håller du med om?

… läs med kritiska glasögon och ett öppet sinne och var väl medveten om att många antaganden är just antaganden och inte en absolut sanning. / Carl-Henrik Söderberg Aktiespararna     

Riktkurser kan ge stöd inför investering. Men om du enbart grundar dina aktieköp på riktkurser, och därmed andra personers analyser, bör fonder vara ett bättre alternativ.   

Bra råd – kan skapa dålig diversifiering

Om du håller med en analys och anser att riktkursen är relevant bör ytterligare en faktor avgöra om köp ska ske eller inte – din diversifiering.

Har du främst aktier inom svenska fastighetssektorn kanske inte ytterligare aktier inom denna sektor bör väljas. I detta fall är det diversifieringen av portföljen som kan vara avgörande.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro är en multi-asset investeringsplattform. Värdet på dina investeringar kan gå både upp & ner. Du riskerar därmed att förlora ditt kapital. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar & om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

 • Råvaror
 • Index
 • Aktier (både vanligt och via CFD)
 • Alla olika sorters Valutor

Vad är rätt riktkurs?

Det är extremt svårt att sätta en korrekt riktkurs. De som lyckas enstaka gånger har tur och är inte extremt duktiga analytiker. Ta 10 – 15 riktkurser som en analytiker har satt upp och jämför 12 månader senare. Hur många var korrekta?

 • Men det var ju nära…

Att vissa analytiker i alla fall ibland lyckas ganska bra är inte oväntat. Företag arbetar regelbundet för att växa och därmed följer en ökad aktiekurs. Att en aktie ökat 8 – 10 % under ett år är därmed i nivå med medeltalet för börsen. Skulle analytikern satt en riktkurs på 15 % över dagskursen är det stor sannolikhet att kursen kommer sträcka sig mot det hållet.

 • Hade inte xxx hänt….

En förklaring till att aktier inte når riktkursen är att skylla på ”black swan”. Med andra ord händelser som ”ingen hade kunnat förutspå”. Ett exempel är coronapandemin, finanskrisen, terrorattentatet 11/9 och oljekrisen.

Problemet är att dessa händelser alltid kommer att uppstå. Det är inte oväntat att det oväntade händer…

Här hittar du riktkurserna

Avanza Placera

Avanza Placera är aktiemäklaren Avanzas nyhetsportal. Här presenteras både nyheter, analyser och tips inom privatekonomi. Aktuella analyser, från flera olika aktörer, hittas här.

Nordnet

Nordnet har flera olika analystjänster att välja på. Exempelvis kan analyser ges via Investtech, Affärsvärlden och Introduce. Läs mer om analystjänsterna här

Exempel från 2017 – Hur bra höll analyserna?

Hur mycket kan du förlita dig på riktkurserna?

Oktober 2017 publicerade Privata Affärer ett antal analyser. Det nämns inget tidsperspektiv på de riktkurser som ges i analyserna. I detta exempel jämför vi mot kursen 12 månader senare.

AnalysföretagRekAktieKurs vid rekRiktkursUtfall efter 1 år
SEBSäljKambi82,7566203
NordeaKöpAutoliv102111651025
GoldmanKöpH&M217,3220167
SEBKöpKappahl65Avnoterades på 20 kr/aktie
(Kan tilläggas att en aktieanalys av Kappahl 2 månader senare gav företaget ”extremt dålig sikt”)

Riktkurser sätts av personer som dagligen jobbar med analyser av aktiemarknaden. De har mer kunskap än en genomsnittlig småsparare. Exemplet ovan visar däremot svårigheten att kunna sätta en korrekt riktkurs – och därmed att dessa bör tas med ”en nypa salt”.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

 • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
 • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
 • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Lämna en kommentar