SPAC

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
SPAC

SPAC (Special Purpose Acquisition Companies) är skalbolag som, efter kapitalanskaffning, kan noteras på en börs och därefter köpa upp ett onoterat bolag som snabbt vill bli börsnoterat.

Skalbolaget har alltså ingen annan uppgift än att hitta en lämplig uppköpskandidat som kan köpas med skalbolagets kapital.   

Kortfattat hur en spac fungerar

 1. SPAC-bolag skapas av kända investeringsprofiler
 2. Kapitalanskaffning genomförs med exempelvis 10 USD per unit (aktie + option)
 3. Bolaget lanseras på börsen
 4. Bolaget köper upp ett onoterat bolag
 5. Onoterade bolaget blir därmed snabbt börsnoterat
 6. SPAC-bolaget är nu en kommersiell verksamhet

”SPAC innebär att du investerar i en ”investeringsfond” utan att i förväg veta hur pengarna kommer att investeras…”

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Ska vara vinst för alla…

Grundtanken bakom SPAC är att alla ska bli vinnare – på ett eller annat sätt.

SPAC-bolaget

Skalbolaget administreras av ett team som, vid ett uppköp, får 20 % av aktierna. Procentsatsen kan variera men är ofta ca 20 %. Om de lyckas genomföra ett uppköp kan de alltså tjäna mycket stora summor. Samtidigt får de varken lön eller arvoden. Skulle de inte lyckas med ett uppköp får de därmed inte några pengar alls. 

Investerarna

För investerarna är detta ett sätt att kunna investera i mindre och därmed onoterade företag. De som investerar pengar förlitar sig på att teamet väljer rätt uppköpskandidater och äger därefter aktier i ett företag som tagit klivit in på börsen.

Det uppköpta företaget

Det uppköpta företaget vinner genom att få en ”fribiljett” in på börsen. En enklare och snabbare väg än en klassisk IPO.  

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro är en multi-asset investeringsplattform. Värdet på dina investeringar kan gå både upp & ner. Du riskerar därmed att förlora ditt kapital. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar & om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

 • Råvaror
 • Index
 • Aktier (både vanligt och via CFD)
 • Alla olika sorters Valutor

Så fungerar SPAC – steg för steg

1. SPAC-bolag skapas

SPAC-bolag har generellt kända finansprofiler bakom sig. I början är det ju bara förtroendet för teamet som gör att privatpersoner och företag är villiga att investera. I detta läge sker ju investering enbart till en ”fond” som framöver förväntas användas för uppköp.

2. Kapitalanskaffning med exempelvis 10 USD per unit

SPAC-bolaget säljer units, ofta för 10 USD styck. En unit innehåller en aktie och en optionsdel. Optionsdelen ger köparen rätten att köpa aktier, vid en framtida tidpunkt, till ett förutbestämt pris. Detta kapital är sedan låst under en förutbestämd tidsperiod, vanligtvis 24 månader. Inom denna tidsperiod sker därmed antingen 4a , 4b eller 4c (se nedan)

3. Bolaget lanseras på börsen

Vid lansering kommer aktierna att ha ett värde på 10 USD styck. Än så länge har företaget enbart en stor summa kapital.

Efter lansering kan dessa aktier handlas över börsen – även om något reellt värde inte tillförs. Det är enbart ett företag med en fast summa pengar. Orsaken att priset ändå kan variera är förväntningarna på det team som ska investera kapitalet. Det kan även gå rykten om uppköpskandidater eller att teamet lyckats bra med tidigare projekt.

4a. Bolaget köper upp ett onoterat bolag

Målet med ett SPAC-bolag är att sponsorerna (teamet som administrerar kapitalet) ska hitta mindre onoterade bolag som vill till börsen. Kapitalet ska därmed användas för att köpa upp, eller gå samman med, detta bolag.

Förutsatt att ett uppköp sker kommer därmed SPAC-bolaget värderas utifrån det företag som köptes. Detta till skillnad mot innan uppköpet då SPAC-bolaget enbart höll kapital och inte hade någon affärsverksamhet.

4b. Något uppköp sker inte

Skulle inte något passande företag hittas, inom en förutbestämd tidsperiod, kommer pengarna att ges tillbaka till investerarna. Oftast är denna tidsperiod på 24 månader.

4c Aktieägarna röstar ner uppköpet / drar tillbaka investeringen

Alla aktieägare i SPAC-bolaget har rätten att rösta om det förslag på förvärv som teamet har förhandlat fram. Skulle förslaget röstas ner kan alltså inte uppköp ske. Däremot finns det även konstruktioner av SPAC där denna omröstningsprocess inte krävs. Detta beroende på i vilket land som SPAC-bolaget är börsnoterat. Det finns även möjlighet att dra tillbaka sin investering och därmed få tillbaka värdet av aktien.

Exempel på företag som börsnoterats via SPAC

 • Silver Run Acquisition Corporation II ($900M)
 • FTAC Olympus Acquisition ($750M)
 • CONX Acquisition ($750M)
 • Artius Acquisition ($630M)
 • CF Corporation ($600M)

Kraftig ökning

SPAC är inget nytt fenomen. Däremot har investerarna allt mer börjat uppskatta detta investeringsalternativ. Det är i USA som SPAC är överlägset vanligast.

I USA – men kan investera utanför

Det vanligaste är alltså att SPAC´s blir listade i USA. Men de investeringar som sker behöver däremot inte ske i USA. Sponsorerna (teamet) kan exempelvis ha ett tydligt fokus på asiatiska eller europeiska företag. Att dessa företag ändå väljer att listas på den amerikanska börsen beror främst på regleringar och lagar.

(Why SPACs are so popular- The Mottley Fool)

Investera i SPAC i Sverige

Via exempelvis Avanza är det möjligt att investera i både aktien och optionen. I detta fall är det framförallt viktigt att göra research på vilket team som står bakom SPAC-bolaget. Det är den enda analys som kan genomföras som investeringsbeslutet sedan grundas på.

När ett uppköp sker kommer skalbolaget att få en ny ticker och ISIN. Det innebär att aktien inte är synlig inom aktiedepån under ett par dagar.

Ordbok

Blank-check companies
Termen Blank-check companies kommer från att investeringar sker i SPAC-företag utan att investeraren vet hur kapitalet kommer att användas.

Sponsors
Det team som administrerar SPAC-företaget.

”Promote”
Den andel av företaget som ges ut till rabatterat pris till sponsorerna (teamet)

”Merger”
Tillfället då ett SPAC-bolag går samman med det onoterade bolaget.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

 • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
 • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
 • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar