Så bestäms priset på en aktie

Prissättning på aktier

Att lyckas med sin aktiehandel innebär enkelt uttryckt att köpa billigare än vad du säljer aktien för. För att lyckas med detta kan det vara bra att känna till hur priset på en aktie bestäms.

Aktiens Pris – En dragkamp mellan säljare och köpare

När man skall sälja eller köpa aktier kan du tänka dig en bild där du ser en dragkamp mellan köpare och säljare som hela tiden köpslår om ett pris. Om det finns färre personer på säljsidan än vad det finns på köpsidan kommer aktien att stiga för att locka till sig fler säljare. Finns det färre köpare än säljare kommer istället priset att sjunka på aktien.

Förr i tiden så fungerade detta precis som vid en auktion där budgivarna helt enkelt skrek ut olika priser tills man kunde ena sig om det pris där transaktionen kunde ske. Idag är detta nästan i alla delar automatiserat genom de många bra nätbanker och internettjänster som finns.

Kort och lång sikt

På lång sikt (5 – 10 år) så styrs aktiens pris av företagets förmåga att göra vinst och förmågan att öka vinsten.

På kort sikt styrs aktiers pris av massor av olika faktorer. Det är därför det är så svårt att handla aktier på kort sikt.

Långsiktigt kan det vara allt möjligt som styr. Det kan exempelvis vara en stor fond som vill köpa massor med aktier i ett bolag vilket gör att kursen pressas upp tillfälligt på grund av det. Det kan till och med vara faktorer som inte ens har något med företaget eller aktien att göra som gör att priset på en aktie går upp eller ner.

Vid en börskrasch kan exempelvis en aktie rasa i pris även om företaget går jättebra. Det dras med i den allmänna paniken som ofta uppstår i en börskrasch.

Sigmastocks förklarar vad som styr aktiers pris

För handel på kort och medellång sikt och teknisk analys använder vi oss av plattformen IG.com/sv. Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, valutor osv via CFD:s på ett smidigt sätt och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys. Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

Nätmäklarnas roll i förmedlingen av aktier

Den person eller det företag som idag skall jämka ihop köpare med säljare för att kunna få till ett avslut är idag börsmäklararna. I varje aktie på tex stockholmsbörsen finns det mer eller mindre spekulanter som antingen vill köpa eller sälja en aktie. Den person som idag mer eller mindre automatiserat skall jämka ihop dessa bägge spekulanter är alltså börsmäklaren som precis som fastighetsmäklaren jämkar ihop den som vill sälja ett hus till en husspekulant.

I budgivningen mellan säljare och köpare kommer det också finnas en så kallad spread som innebär att aktien köps och säljs inom ett visst intervall. Så om exempelvis en akties kurs ligger på 45 kr vid ett tillfälle kommer du antagligen att kunna köpa denna för både lite över och under kronor. Skillnaden mellan det högsta priset som krävs och det lägsta priset som erbjuds kallas då för spread.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en nästan dubbelt så stor summa

Så bestäms alltså priset på en aktie

Priset på en aktie bestäms alltså av hur stora volymer av köpare det finns kontra hur stora volymer av säljare det finns, det vill säga utbud och efterfrågan. Ju fler säljare desto lägre pris och ju fler köpare desto högre pris. Precis som vid en auktion!

Om fler vill köpa aktien än som vill sälja den så innebär det alltså att aktien oftast går upp och vice versa.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer och fakturaköp. Du får en fin avkastning & en bra riskspridning.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Aktiehandel

Kommentera eller Fråga

2 Kommentarer

 1. Lars-Erik Andersson skriver:

  Fråga
  Vill veta mera om ”utökat orderdjup”

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Jag antar att du menar de staplar/värden som brukar visas på över antalet köpare kontra säljare på t.ex. en aktimäklarsajt? Själva ordet orderdjup visar ju antalet köpare och säljare vid en viss kurs. Men ordet utökat orderdjup är jag aningen osäker på. Kan det vara att man hos din bank ser fler avslut över tiden för att kunna få mer information?

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Savelend.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. På Savelend kan du dessutom investera i företagslån, inkassoportföljer och fakturaköp.

Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021