Värderingsmultiplar – aktier

Värderingsmultiplar

När man värderar aktier och företag så använder man till stor del multiplar. Dessa multiplar baseras på omsättning, vinst, tillväxt osv. Multiplarna används för att bedöma värderingen i ett företag men även för att jämföra företaget med andra liknande företag.

P/E-talet

P/E-talet är en vinstmultipel. Den visar hur företaget värderas i förhållande till företagets vinst. För att räkna fram P/E-talet så dividerar man aktiens pris med företagets vinst per aktie efter skatt.

P/E = Aktiekurs / Vinst per aktie.

Om du vill läsa mer djupgående om P/E-talet så har vi skrivit en artikel om just den multipeln. Du hittar artikeln HÄR

P/S-talet

P/S-talet är en omsättningsmultipel. Den visar hur företaget värderas i förhållande till företagets omsättning. För att räkna fram P/S-talet så dividerar man aktiens pris med företagets omsättning per aktie.

P/S = Aktiekurs / Omsättning per aktie.

Om du vill läsa mer djupgående om P/S-talet så har vi skrivit en artikel om just den multipeln. Du hittar artikeln HÄR

P/B-talet

P/B-talet är en multipel som baseras på ett företags tillgångar minus skulder (bokfört värde). Den visar hur företaget värderas i förhållande till företagets bokförda värde. För att räkna fram P/B-talet så dividerar man aktiens pris med företagets bokförda värde (tillgångar – skulder).

P/B = Aktiekurs / Bokfört värde

Om du vill läsa mer djupgående om P/S-talet så har vi skrivit en artikel om just den multipeln. Du hittar artikeln HÄR

PEG-talet

PEG-talet är en vinstmultipel, precis som P/E-talet men som även räknar med vinsttillväxt i ekvationen. Den visar hur företaget värderas i förhållande till företagets vinst och vinsttillväxt. För att räkna fram PEG-talet så dividerar man aktiens P/E-tal med företagets vinsttillväxt.

PEG = P/E-talet / Vinsttillväxten

Om du vill läsa mer djupgående om P/S-talet så har vi skrivit en artikel om just den multipeln. Du hittar artikeln HÄR

EV/EBIT

EV/EBIT är en vinstmultipel, precis som P/E-talet men som även räknar med skuldsättning i ekvationen. Den visar hur företaget värderas i förhållande till företagets vinst och skuldsättning.

EV = Företagets börsvärde + nettoskuld
EBIT = Resultat exklusive räntor och skatter (EBIT = rörelseresultat)

För att räkna fram EV/EBIT så räknar man i två steg:
Steg 1. Börsvärde + nettoskuld = EV.
Steg 2. Dividera sedan EV med EBIT-resultatet (även kallat rörelseresultatet).

EV/EBIT = (Börsvärde + Nettoskuld) / (Resultatet – räntor – skatter)

Om du vill läsa mer djupgående om EV/EBIT så har vi skrivit en artikel om just den multipeln. Du hittar artikeln HÄR

Direktavkastning

Direktavkastning är en avkastningsmultipel. Den visar hur företaget värderas i förhållande till företagets utdelning. För att räkna fram direktavkastningen så dividerar man företagets utdelning per aktie med aktiepriset. Sedan multiplicerar man svaret med 100 för att få fram en procentsats. Direktavkastning anges i procent (%).

Direktavkastning = (Utdelning per aktie / Aktiekurs) * 100

Om du vill läsa mer djupgående om direktavkastning så har vi skrivit en artikel om just den multipeln. Du hittar artikeln HÄR

Hur man använder multiplar

För att förstå sig på alla multiplar så måste man räkna och försöka värdera en massa olika företag. Ju fler företag man räknar på desto bättre grepp får man om hur multiplarna fungerar och hur man kan se skillnader mellan olika företag men även på olika branscher.

Sprid alltid dina risker och investeringar

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer och fakturaköp. Du får en fin avkastning & en bra riskspridning.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Fundamental analys

Kommentera eller Fråga

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Savelend.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. På Savelend kan du dessutom investera i företagslån, inkassoportföljer och fakturaköp.

Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021