PEG talet

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
PEG talet
PEG talet

P/E talet är ett mycket populärt nyckeltal för många fundamentala investerare och det beräknar aktiens pris dividerat med företagets vinst per aktie. Med PEG talet utökas P/E talet till även ta hänsyn till tillväxten.

Här går vi igenom hur detta nyckeltal definieras, hur vi kan tolka det samt att du själv kan testa att du har förstått nyckeltalet.

Definition & beräkning av PEG talet

PEG-talet-formel

PEG = P/E-talet dividerat med vinsttillväxten i procent

De flesta börshandelssajter tillhandahåller nyckeltalet P/E på sina sajter så det som återstår för att få fram PEG talet (från engelskan Price/earnings/growth) är att ta reda på vinsttillväxten.

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Hitta & räkna ut vinsttillväxten

Vinsttillväxten hittar man sällan bland bankernas nyckeltal. Då får man räkna ut den själv. Du hittar företagens vinster år för år på Börsdata.se exempelvis.

När man räknar PEG talet är ju egentligen framtiden mest intressant att räkna på. Då får man kika på prognostiserad vinsttillväxt och utgå ifrån att prognosen slår in. Tänk på att historisk vinsttillväxt inte är en garanti för framtida vinsttillväxt.

I denna artikel fokuserar vi därför på historisk vinsttillväxt eftersom den är den är definitiv.

Exempel:
För att räkna ut vinsttillväxten räknar du:
Vinst i senaste verksamhetsåret / vinst i året innan -1 * 100

Vinst i senaste verksamhetsåret: 200 kr per aktie
Vinst året innan: 150 kr per aktie
200 / 150 = 1,33
(1,33 – 1)*100 = 33%

ÅrVinst per aktieVinsttillväxt mot året före
20163 kr
20176 kr100 %
20189 kr50 %
201912 kr33 %
202015 kr25 %

Företaget i tabellen har vuxit med 49.53% i genomsnittlig årlig tillväxt (CAGR). För att beräkna den genomsnittliga årliga tillväxten kan du använda vår CAGR-kalkylator som vi har byggt här på Aktiekunskap.

I videon går Nordnets Alexander Gustafsson igenom PEG talet

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro är en multi-asset investeringsplattform. Värdet på dina investeringar kan gå både upp & ner. Du riskerar därmed att förlora ditt kapital. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar & om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

 • Råvaror
 • Index
 • Aktier (både vanligt och via CFD)
 • Alla olika sorters Valutor

Exempelberäkning av PEG talet

Vi skall ta ett exempel på beräkning av PEG talet och vi väljer Swedbanks aktie som exempel. Innan vi går in på själv beräkningen vill jag återigen nämna att det inte går att veta hur vinsttillväxten ser ut i framtiden. Här gör vi bara en uppskattning utifrån tidigare års resultat.

Resultatet för Swedbank mellan 2010-2012 har sett ut på följande vis:

 • 2010: 7,444 mdkr
 • 2011: 11,744 mdkr
 • 2012: 14,438 mdkr

Mellan 2011 till 2012 har bolaget ungefärligt ökat sin vinst med 23 %. Om företaget skulle kunna fortsätta hålla en vinsttillväxt (resultatökning) på denna nivå de kommande år så skulle PEG bli (P/E är i skrivande stund 13,83):

13,83 / 23 = 0,6

Att tolka nyckeltalet & högt/lågt PEG

Som så många andra nyckeltal inom värdeinvestering eller fundamental analys så handlar nyckeltal om att försöka hitta bolag som är undervärderade (eller åtminstone inte övervärderade) av börsen och därmed kan prestera bättre än andra bolag på börsen och därmed generera en bra avkastning till sina aktieägare.

Nyckeltalet ger alltså ett mått på hur marknaden har värderat den framtida vinsten. Det finns förstås några sätt att tolka talet som man får ut genom beräkningen och några generaliseringar kan vara:

 • PEG < 1: Lågt värderad aktie
 • PEG = 1: Här är aktien rimligt värderad.
 • PEG > 1: Aktien är övervärderad av börsen.
 • PEG > 1,5: Aktien är mycket övervärderad av börsen.

Om du hittar ett bolag med lågt PEG tal bör du ta reda på varför det är lågt. Kan det vara så att marknaden inte tror att vinsttillväxten kommer att hålla i sig framöver? Kan det vara så att företaget gjorde en onormalt stor vinst som tryckte ner P/E talet tillfälligt?

Som med alla andra nyckeltal så är det viktigt att jämföra PEG med andra mått, läs därför gärna om:

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

 • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
 • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
 • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Disclaimer: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos IG. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s hos Etoro. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

8 svar på ”PEG talet”

 1. Hej jag är ny med aktier och så och jag undrar hur man får fram vinsttillväxten.
  Är det en formel eller står det någonstans? /Johan

  Svara
  • Hej, du jämför årets vinst med det föregående års vinst. Sedan beräknar du hur mycket denna har ökat eller minskat i procent. Du hittar vinsten i kvartalsrapporten.

   Svara
 2. Hej!
  Det som ovan sägs om PEG-talet beträffande om en aktie är över- eller undervärderad ifrågasätter jag starkt.
  Ponera att en aktie genom åren har både stabilt P/E tal på 10 och en vinsttillväxt på 2% som är lika stor som inflationen. PEG-talet blir då 5. Ponera dessutom att räntan ligger på 2%. Enligt vad som sägs i texten skulle aktien då vara enormt kraftigt övervärderad trots att den levererar en stabil vinst på 10% som följer med inflationen, medan alternativet bara ger en avkastning på 2%. En invändning skulle kunna vara att det kanske finns bättre aktieplaceringar, och självklart skulle det – som alltid – kunna vara så, men placeringen är ändå klart lönsam.

  Konklusionen är att de nämnda kriterierna inte alls stämmer mer än att PEG-talet skall vara lågt, men hur lågt det bör vara beror dessutom på:
  • Inflationen och inflationsutvecklingen
  • Räntan och ränteutvecklingen
  • Placeringsalternativen
  Kriterierna duger inte ens som bra riktmärke.

  Vänliga hälsningar
  Tomas Skoglund

  PS.
  Kriterierna är byggda på att P/E-talet och vinstutvecklingen i % i någon mening är jämbördiga, vilket är lite besynnerligt. Det ena (P/E-talet) är ju en kvot som inte är uttryckt i % (ej multiplicerad med 100) medan det andra (vinstutvecklingen) är en kvot som är uttryckt i % (är multiplicerad med 100).

  Svara

Lämna en kommentar