Vad är bull och bear?

Bull och bear

Två populära begrepp som du säkerligen har hört talas om i aktiesammanhang är orden bull (tjur på engelska) och bear (björn på engelska). Det är vanligt att man använder dessa två begrepp för att beskriva uppgångar eller nedgångar, här förklarar vi hur det hänger ihop.

Vad betyder Bull & Bear?

Förenklat kan man säga att bull och bear betyder följande:

  • Bull market – uppgång på börsen, marknaden går uppåt.
  • Bear market – nedgång på börsen, marknaden går nedåt.

Det kan vara lite svårt att avgöra varför man kallar det för bull och bear då dessa djur inte har särskilt mycket att göra med varken börsen eller någon tydlig koppling till rörelser uppåt eller nedåt.

Ett sätt att komma ihåg det på kan vara att tänka sig att tjuren stångar uppåt och björnen klöser nedåt. Se bilden här ovan.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Historiska uppgångar och nedgångar på börsen

Bull och bear marknader USA

Det finns en hel del statistik som pekar på att uppgångar och nedgångar följer vissa mönster på marknaden. Ibland talar man om konjunkturer med uppgångar och nedgångar (recession) men ofta används alltså även bull & bear för detta. Det visar sig att bull marknaden i snitt har hållit i sig i 9 år på nittonhundra- och tjugohundratalen och att bear marknaden hållit i sig i snitt 1,4 år. Detta är statistik från USA:s marknader, men den svenska Stockholmsbörsen följer väldigt likt efter den amerikanska marknaden.

Dra nytta av bull marknad eller bear marknad?

Du kan dra nytta av både uppgångar och nedgångar på börsen på många olika sätt. I sin enklaste form är lyckad aktiehandel att köpa när det är billigt och sälja när det är dyrt på marknaden. Om du känner till och håller bra koll på upp- och nedgångar har du större sannolikhet att vid flera tillfällen köpa billigt och sälja dyrt. Du behöver inte tajma marknaden perfekt, utan i längden är framgången att du konsekvent gör bra affärer och vågar köpa mer när börsen sjunker.

Det finns även en teknik som kallas att blanka aktier och där man tjänar på att sälja ett aktieinnehav dyrt med löftet om att få köpa tillbaka det när som helst. Går aktierna ned så kan du köpa tillbaka dem billigare och få pengar över från försäljningen.

Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Läs även våra artiklar:

Av:
Joakim har haft ett brinnande intresse för aktier, investeringar och företagande sedan barnsben. Nu driver han flera olika hemsidor inom aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Aktiehandel

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2023