Binance – Omdöme & recension

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Binance omdöme

Binance är världens största kryptobörs (sett till omsättning). Här erbjuds inte bara klassisk trading utan även en mängd olika investeringsprodukter så som optioner, ”sparkonton”, futures och belåningsmöjlighet.

Binance passar dig som har viss erfarenhet av kryptovalutor, eller trading, och vill ta ett steg till inom trading och De-Fi.

Största fördelarna med Binance

 • Världens största kryptobörs
 • Mycket stort utbud av kryptovalutor
 • Många säkerhetsfunktioner
 • Erbjuder Futures, optioner och belåning
 • ”One stop Shop” för lån/sparande/trading

Binance – Passar för dig som…

Bör Coinbase eller Binance användas för trading med kryptovalutor? Allt beror på vilka coins och vilka funktioner som önskas. Binance är den största och mest kompletta börsen – men har även sina svagheter.

Välj Binance om…

 • Du vill hålla nere kostnaderna

Sätt in pengar med SEPA (gratis) och genomför trading till låg avgift. Även uttagsavgifterna är ofta lägre än hos dess konkurrenter.

 • Du vill handla med hög hävstång

Binance erbjuder mycket höga hävstångsmöjligheter. Bland annat Futures med möjlighet till hög hävstång. Välj mellan exempelvis optioner, belåning eller Leverage Tokens för att hitta passande nivåer.

 • Vill få ett brett utbud av tjänster

Oavsett om kryptovalutor önskas lånas, sparas eller tradas så erbjuder Binance ett flertal smidiga tjänster. Börsen kan jämföras med en ”one-stop-shop” för finansiella tjänster inom kryptovalutor.

Välj inte Binance om…

 • Du är helt nybörjare inom kryptohandel

Som nybörjare inom trading eller kryptohandel kan Binance upplevas svår att förstå. Då är det enklare att börja med till exempel Coinbase.com istället.

 • Om svensk support önskas

Någon svensk webbsida eller svensk support finns inte. Dessutom är supportern relativt långsam på att besvara ärenden.

 • Om långsiktig investering enbart ska ske i BTC eller ETH

Ska investeringar enbart ske i Bitcoin och Ether kan certifikat köpas på Nordnet eller Avanza. Dessa kan hållas inom ett ISK vilket skapar lägre skatt och enklare deklaration. Binance väljs om ett mycket större utbud av coins och tjänster önskas.

Säkerhet

Gällande säkerhet ges mycket höga poäng. Det första som bör genomföras, efter att konto skapats, är att aktivera 2FA, Anti-phising Code och välja Withdrawal Whitelist. Säkerhet kan skapas med:

Security Key

Fysisk ”USB-sticka” som används för verifiering

Google Authentic

Kan användas för verifiering vid uttag och säkerhetsinställningar. Kom ihåg att den är knuten till en mobil/surfplatta.

SMS

Få en engångskod via SMS för exempelvis inloggning.

E-mail verifiering

Email-verifiering kan krävas för exempelvis uttag.

Anti-Phishing Code

Ange en valfri kod som sedan anges i de mail som skickas ut från Binance. Därmed undviks risken vid så kallade phishing mail.

Withdrawal Whitelist

Ange vilka adresser som kryptovaluta kan föras ut till.

binance uttag

SAFU

SAFU (Secure Asset Fund for Users) är en försäkringsfond som kompenserar kunder som förlorat sitt innehav vid en hackerattack. Den byggs upp av en procentsats av alla tradingavgifter som betalas på plattformen.

År 2019 genomförde hackare en attack mot användare på Binance och kom över kryptovalutor till ett värde av 40 miljoner USD. Detta genom en kombination av phishing och utnyttjande av svagheter i användarnas säkerhetsinställningar. Samtliga tillgångar betalades tillbaka av Binance vilket innebär att ingen av kunderna förlorade något.

Vårt omdöme
Med en rad olika säkerhetsdetaljer skapas en mycket god säkerhet. Men det krävs att de aktiveras och används… Allt för många väljer att inte aktivera dessa vilket gör att säkerheten blir relativt låg.

Registrering

Registrering sker mycket enkelt då enbart mailadress och lösenord behöver anges. För att få tillgång till plattformen behöver alltså inte KYC genomföras. Däremot krävs KYC för få tillgång till samtliga tjänster, högre beloppsnivåer osv. Detta sker genom att kopia på ID-kort/Körkort/Pass laddas upp. Verifiering sker vanligtvis på någon dag.

Vårt omdöme
Det är mycket enkelt att registrera sig genom att KYC inte krävs i början. Därmed kan olika tjänster testas på plattformen innan beslut tas om den ska användas i större omfattning. Kom ihåg att vissa uttagsmöjligheter kan vara spärrade om KYC inte genomförs.

Utbildning

Binance har ett mycket stort utbud av artiklar (Binance Academy) och Youtubefilmer som enkelt och pedagogiskt förklarar hur trading går till samt olika begrepp inom kryptovalutor. Utbildningsmaterialet är öppet för alla att ta del av men alla guider utgår från att trading sker på just Binance.

binance academy

Vårt omdöme
Här får Binance absolut högsta betyg. Deras artiklar kan läsas av nybörjare som undrar vad Bitcoin är för något till traders som vill lära sig mer om olika strategier vid handel i futures. Riktigt bra undervisningsmaterial!

Insättning & Uttag

Insättning

Insättning kan ske med banköverföring eller kort. Vid kortköp tas en avgift ut. Det är även möjligt att betala med Paypal förutsatt att P2P-handel genomförs. I detta fall är Binance ”säker mellanhand” i affären.

Uttag

Uttag kan ske med SEPA, till kort, Advcash Account samt Etana Account.

OBS – En del svenska banker vägrar betalningar till/från kryptobörser. I detta fall behöver andra betalningsmetoder väljas.

Skicka

Det är mycket lätt att skicka ut/in kryptovaluta till/från Binance. Vid uttag från börsen tas en mindre avgift ut. Se ”Kostnader på Binance”.

Vårt omdöme
Det är enkelt att sätta in pengar på Binance, förutsatt att den svenska banken inte sätter stopp för överföringen.

Handelsplattform – Köp, sälj, byt

Dashboard

För dig som är van med avancerad trading kommer Binance Dashboard inte bjuda på speciellt många överraskningar. Den stora skillnaden är att handeln alltid sker i par exempelvis USDC-BTC eller DOT/ETH. Självklart finns valmöjligheter med Limit/Market och Stop-Limit. Dessutom finns en inbyggd belåningsfunktion.  

En rekommendation är att genomföra trade på mycket små summor i början för att lära känna de olika funktionerna. 

binance graf

För de som är väl insatta i trading, och önskar mer analysverktyg, finns läget ”Advanced”. Som småsparare räcker däremot ”Basic” mycket långt.

Convert / Swap

Önskas en valuta växlas till en annan valuta? Den överlägset enklaste lösningen är ”Convert”. Välj antal och vilka coins du har samt vilken coins du vill få. Växlingen går på någon sekund och är utan kostnad. Däremot finns en lite större spread än på marknaden. Mycket smidig för de som inte vill skapa ordrar i en orderbok.

binance orderbok

P2P

P2P innebär att handel sker mellan två privatpersoner med Binance Escrow som säkerhet. Lägg exempelvis en säljorder genom att ”låsa” denna kryptovaluta inom denna tjänst. Chatta med köparen och vänta in tills betalningen är genomförd. Därefter kommer Binance att släppa kryptovalutan till köparen. På detta sätt är Binance en säkerhet för både köpare och säljare.

p2p binance

”Allt” under samma tak

I början var Binance enbart en kryptobörs där handel genomfördes med olika kryptovalutor. Idag har de en mängd olika finansiella tjänster och även en egen blockkedja där flera av dessa tjänster är tillgängliga.

Binance Earn

Vill du att dina kryptovalutor ska ge mer avkastning än bara värdeökning? Använd Binance Earn och få en årlig avkastning.

Välj mellan flexibla insättningar och uttag, bindningstider eller bli en Liquidity provider. Som alltid ges högre avkastning när risken är högre.

Binance Pool

Binance Pool är en tjänst som underlättar för miners att koppla samman sin utrustning med börsen. Säkert, användarvänligt och smidigt istället för att skapa egna lösningar.

Binance Visa Card

Använd Binance VISA för att betala med kryptovalutor överallt där VISA accepteras. Kortet har inte några avgifter och ger cashback i utvalda butiker.

binance kort

Crypto Loans

Genom att belåna egen kryptovaluta (använda som säkerhet) går det att låna annan kryptovaluta.

Liquidity Swap

Allt eftersom Di-Fi växer har även Binance breddat sitt utbud av tjänster inom denna sektor. Direkt via hemsidan går det att tillföra kapital till en Liquidity Pool och därmed ta del av de avgifter som användarna betalar för denna tjänst. (Rekommenderas inte för nybörjare)

Vårt omdöme
Det är ytterst få börser som kan mäta sig mot Binance gällande antalet finansiella tjänster som erbjuds. Att Binance erbjuder lösningar inom Di-fi är även bra för att öka intressent och kunskapen om detta. Däremot visar vår erfarenhet att högre avkastning kan nås om investeringar sker direkt i Di-Fi – inte via en börs.

Investera i

 • Kryptovalutor (börs och swap)
 • Futures (Läs mer om hur futures fungerar)
 • Vanilla Optioner (Läs mer om hur optioner fungerar)
 • Leverage Tokens
 • Battle

Battle är mer ett lotteri än investering. Gissa om en specifik tillgång kommer gå upp eller ner efter fem minuter från matchning skett med någon som gissar på det andra alternativet. Redan efter 30 sekunder går det att stänga positionen om den är till spelarens favör – alternativt vänta till matchen är slut. Beroende på hur kursen har rört sig uppstår därmed antingen vinst eller förlust.

Stort antal coins

Binance har ett stort antal olika coins. Varje år läggs nya till samtidigt som vissa tas bort. Binance är restriktiv gällande vilka coins som tas in och granskar de olika projekten inför listning.

Vårt omdöme
Med många olika coins, par och flera olika hävstångsprodukter anser vi att Binance näst intill har ett komplett utbud. Det har enbart hänt ett par tillfällen att ett coin högt upp på Coinmarketcap inte gått att hitta på Binance.

Handla med hävstång

Binance erbjuder ett flertal alternativ för dig som vill handla med hävstång. Den enklaste vägen är att välja Leverage Tokens vilket är tokens som har en inbyggd hävstång (likt certifikat på värdepappersmarknaden).

På bilden nedan visas exempelvis Litecoin med x4 i hävstång både short och long. Detsamma gäller XRP (Ripple).

hävstång binance

För högre hävstång kan Futures väljas. Även med optioner och Margin Trade skapas liknande ökad chans/risk. 

Vårt omdöme
Fördelen är utbudet som erbjuds. Dess kunder kan handla med flera olika hävstångsprodukter och med hög hävstång om så önskas. Frågan är bara var gränsen går mellan investering och gambling…  Med tanke på kryptovalutors volatilitet är hög hävstång väldigt riskabelt.

Kostnader på Binance

Insättningar och uttag

🔗 Se avgifter för uttag och insättningar hos Binance

Trading

🔗 Se transaktionsavgifter hos Binance

Vårt omdöme
I jämförelse mot andra börser har Binance låga avgifter. Jämfört mot Coinbase samt flera svenska kryptohandlare (Safello, Btcx osv) är avgifterna mycket låga. Men det gäller att se upp vid uttag av småbelopp då avgiften följer utvecklingen av nätverksavgiften på respektive coin.

Binance och skatt

Varje år behöver kapitalvinst/kapitalförlust räknas ut för att anges på en K4-blankett till Skatteverket. En fördel med Binance är att de, i likhet med många andra börser, erbjuder sina kunder att ladda hem CSV-fil. Det är en fil där samtliga transaktioner finns registrerade vilket gör det lättare att beräkna skatten.

Filen kan laddas upp till deklarationsprogram som exempelvis den internationella tjänsten Koinly.se

Kundtjänst

Enkla frågor kan chatroboten BiBi svara på via chatfunktionen på hemsidan. Vid kontospecifika frågor kan supporten kontaktas genom att en ”Request” fylls i via ett formulär.

Vårt omdöme
Är det någon punkt som drar ner slutbetyget för Binance så är det deras kundsupport. Det märks att det är ett multinationellt företag med ett extremt stort antal användare. Förvänta dig inte snabb support

Andras recensioner / omdömen om Binance

Vår åsikt om Binance delas av flera större internationella webbsidor om kryptovalutor. Det som framförallt lyfts upp som fördel är Binance mycket breda utbud av tjänster, inte bara inom trading.

99Bitcoins.com ger 9 av 10 i betyg

99Bitcoins.com ger Binance mycket gott betyg, främst tack vare dess breda utbud. De rekommenderar att både nybörjare och professionella använder börsen eftersom det finns tjänster utifrån flera olika kunskapsnivåer.

De ser även de låga avgifterna som en stor fördel, speciellt om BNB används för att betala avgiften. Dessutom beröms börsens försäkringsfond, SAFU.

Bitdegree 9,8 av 10

På Bitdegree visas ett sammanlagt betyg på massor av användarrecensioner.

Det som lyfts upp som positivt är ett stort utbud av coins, flera säkerhetsfunktioner samt att Binance är ett känt och väletablerat företag inom branschen. Det negativa anses vara att Binance kan upplevas svår för nybörjare.

One of the leading crypto exchange platforms in the industry.

Cryptowisser 4,1 av 5

Även Cryptowisser anger att Binance fördelar är utbudet av tjänster, låga avgifter samt dess stora antal coins som går att handla. De nämner även att Binance har krav på vilka coins som släpps in och att vissa kan avlistas om de inte uppfyller dessa krav.

En nackdel som nämns är att handelsplattformen inte är lätt att förstå sig på för nybörjare (vilket även vi och andra recensenter påpekar).

Binance’s trading fees are far below the industry average.

Nackdelar med Binance

Det finns ett par, men få, nackdelar med Binance

 • Låg ersättning vid De-fi

Överlag ges lägre avkastning på Binance Earn än om andra De-Fi tjänster utnyttjas. Till Binance försvar ska nämnas att flera olika nivåer kan väljas – vilket även innebär olika risker.

 • Är inte på svenska

För att kunna genomföra trading säkert på Binance krävs goda kunskaper i engelska (eller annat språk som webbsidan finns på) alternativt mycket goda kunskaper i trading.

 • Långsam kundtjänst

Vår erfarenhet är att det kan ta lång tid att få svar från kundsupporten. Det är kanske inte oväntat med så extremt många kunder som de har.

Sammanfattning

Binance är världens största kryptobörs. Både gällande omsättning och antalet finansiella tjänster som erbjuds. Som kund går det att spara, låna och trada kryptovalutor via flera olika tjänster. Här finns även optioner, futures och andra hävstångsprodukter. Utbudet är dess absoluta styrka vilket även lyfts fram i en rad andra recensioner. 

Skulle sidan även varit lite mer användarvänlig för nybörjare samt haft svensk support hade absolut högsta betyg kunnat delats ut.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

 • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
 • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
 • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

6 svar på ”Binance – Omdöme & recension”

Lämna en kommentar