CFD handel och skatt

Att handla med CFD:er innebär ofta att du gör ganska många avslut. Alla dessa avslut där du förlorat eller tjänat pengar behöver rapporteras i deklarationen till skatteverket. Så hur går detta till? I den här artikeln går vi igenom hur det fungerar med CFD-handel och skatt i Sverige.

Hur ser Skatteverket på CFD-kontrakt?

Skatteverket ser på CFD-kontrakt på samma vis som de ser på terminer. En termin liknar ett ett CFD-kontrakt på många sätt och handlas med hävstång och du kan gå kort eller lång på samma vis. Bägge dessa handelsverktyg skall redovisas med vinst eller förlust på K4-blanketten i din deklaration.

Detta innebär alltså att du redovisar alla dina affärer och vad du tjänat eller förlorat på dessa. Vinster kvittas mot förluster och om du totalt sett har gjort vinst så beskattas denna vinst. Detta kallas för att du betalar kapitalvinstskatt. Denna skatt ligger på 30 % av din totala vinst. Viktigt att komma ihåg är att du alltså kan kvitta dina vinster mot dina förluster. Det innebär att du inte behöver betala skatt för alla dina vinster utan räknar först ut din nettovinst, dvs vinster minus förluster och betalar sedan skatt på din nettovinst.

Slipp allt arbete

Det finns dock handelsplattformar som gör detta jobbet åt dig. Företagen som erbjuder handelsplattformar vill förstås att du skall bli kund hos just dem. Det är ju det som de tjänar pengar på. Därför har några av dessa handelsplattformar, t.ex. IG.com/sv (tidigare IG Markets), gjort så att de rapporterar dina affärer till skatteverket automatiskt. Det gör att du slipper att göra jobbet själv. Du kommer då att få din deklaration förifylld och färdig till deklarationsdagen och behöver bara godkänna den precis som vanligt.

✔️ IG skickar in uppgifter till Skatteverket

Det här fungerar på samma vis som när du handlar inom ett VP-konto hos exempelvis Avanza som också erbjuder denna tjänst. Vi har själva använt oss av det innan vi gick över till ett investeringssparkonto.

Hur det ser ut hos Skatteverket när CFD handel kommer förtryckt

I bilderna ser du hur det ser ut i din deklaration när du handlat CFD:s via IG och de automatiskt har rapporterat in uppgifterna till skatteverket så att de är förtryckta i deklarationen.

Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

2 Kommentarer

 1. Leo skriver:

  Hur vet jag om den handelsplatformen jag använder rapporterar automatiskt in till skatteverket? Jag använder plus500

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Jag har inte hittat att just de gör det om jag inte har missat något förstås. De som jag vet har den funktionaliteten nämner jag i artikeln här ovan.

Copyright Aktiekunskap.nu 2023