CFD handel och skatt

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Att handla med CFD:er innebär ofta att du gör ganska många avslut. Alla dessa avslut där du förlorat eller tjänat pengar behöver rapporteras i deklarationen till skatteverket. Så hur går detta till? I den här artikeln går vi igenom hur det fungerar med CFD-handel och skatt i Sverige.

Skatt på CFD handel

Hur ser Skatteverket på CFD-kontrakt?

Skatteverket ser på CFD-kontrakt på samma vis som de ser på terminer. En termin liknar ett ett CFD-kontrakt på många sätt och handlas med hävstång och du kan gå kort eller lång på samma vis. Bägge dessa handelsverktyg skall redovisas med vinst eller förlust på K4-blanketten i din deklaration.

Detta innebär alltså att du redovisar alla dina affärer och vad du tjänat eller förlorat på dessa. Vinster kvittas mot förluster och om du totalt sett har gjort vinst så beskattas denna vinst. Detta kallas för att du betalar kapitalvinstskatt. Denna skatt ligger på 30 % av din totala vinst. Viktigt att komma ihåg är att du alltså kan kvitta dina vinster mot dina förluster. Det innebär att du inte behöver betala skatt för alla dina vinster utan räknar först ut din nettovinst, dvs vinster minus förluster och betalar sedan skatt på din nettovinst.

Slipp allt arbete

Det finns dock handelsplattformar som gör detta jobbet åt dig. Företagen som erbjuder handelsplattformar vill förstås att du skall bli kund hos just dem. Det är ju det som de tjänar pengar på. Därför har några av dessa handelsplattformar, t.ex. IG.com/sv (tidigare IG Markets), gjort så att de rapporterar dina affärer till skatteverket automatiskt. Det gör att du slipper att göra jobbet själv. Du kommer då att få din deklaration förifylld och färdig till deklarationsdagen och behöver bara godkänna den precis som vanligt.

✔️ IG skickar in uppgifter till Skatteverket

Det här fungerar på samma vis som när du handlar inom ett VP-konto hos exempelvis Avanza som också erbjuder denna tjänst. Vi har själva använt oss av det innan vi gick över till ett investeringssparkonto.

Hur det ser ut hos Skatteverket när CFD handel kommer förtryckt

I bilderna ser du hur det ser ut i din deklaration när du handlat CFD:s via IG och de automatiskt har rapporterat in uppgifterna till skatteverket så att de är förtryckta i deklarationen.

4 svar på ”CFD handel och skatt”

 1. Hur vet jag om den handelsplatformen jag använder rapporterar automatiskt in till skatteverket? Jag använder plus500

  Svara
  • Hej
   Jag har inte hittat att just de gör det om jag inte har missat något förstås. De som jag vet har den funktionaliteten nämner jag i artikeln här ovan.

   Svara
 2. Hej, jag är ny inom trading och jag undrar ifall jag måste dra ut mina pengarna från Etoro till mitt bankkont som jag har gjort vinst på för att skatten ska bli avdragen eller om jag ska behålla pengarna kvar i Etoro och skatten dras oavsett. Förstår inte riktigt hur det fungerar så jag behöver lite hjälp med det.

  Svara
  • Hej Kaka.

   Skatten dras inte av automatiskt. Du ska deklarera dina affärer i din deklaration, på blankett K4. Därefter räknas skatten av mot resten av din deklaration. När din deklaration är färdig ser du om du får restskatt, dvs skatt att betala in eller om du får skatteåterbäring, dvs du får tillbaka pengar på skatten.

   Mvh admin på Aktiekunskap

   Svara

Lämna en kommentar