Räntefond eller sparkonto

Räntefond och sparkonto

När du sparar pengar så finns det olika mål med sparandet. Man brukar ofta dela upp dessa beroende på om man sparar på kort sikt eller lång sikt, valet av hur pengarna sedan placeras brukar sedan bero på hur snabbt man sedan vill ta ut dem igen. 

I den här artikeln går vi igenom frågor kring om man skall välja räntefond eller sparkonto och hur dessa bägge sparformer fungerar när du sparar pengar och hur du kan använda dessa i ditt kortsiktiga eller långsiktiga sparande.

Räntefond eller Sparkonto

Vad är en räntefond?

Att spara sina pengar inom en räntefond innebär en lägre risk än om du exempelvis sparar i en aktiefond eller direkt i aktier. Du har här inte samma möjlighet till större värdeökningar, eller minskningar, utan istället en tryggare, men mindre, värdeökning. Det är ganska vanligt att en räntefond ökar med runt 3 % årligen över tid vilket är bättre än vad de flesta har som ränta på ett lönekonto. En räntefond köper du andelar av precis som en vanlig aktiefond hos din bank eller hos olika nätbanker som Avanza och Nordnet.

Ett mycket viktigt val som du behöver göra är förstås vilken räntefond som skall väljas? Här är det viktigt att förstå att den avgift som fondförvaltaren tar för räntefonden behöver vara så pass låg att du tjänar så mycket som möjligt på din placering. Det går att hitta räntefonder som har avgifter på 0,1 % och en årlig avkastning över tid på cirka 3 %.

I informationen kring räntefonder brukar begrepp som räntebärande papper, obligationer, korta räntefonder och långa räntefonder nämnas. Här nedan förklarar vi dessa begrepp:

 • Räntebärande papper: En räntefond kan bestå av räntebärande papper, dessa kan bestå av obligationer (se nedan) och ges ut av kommuner, företag eller av staten. För dessa aktörer är det ett sätt låna pengar till sin verksamhet. Man kan alltså säga att aktören lånar pengar av dig (via räntefonden) i form av en obligation och för detta så betalas ränta ut till dig.
 • Långa räntefonder: Här lånas pengar ut, via obligationer, till dig och löptiden för lånet är längre än ett år. Dessa kallas ibland också för obligationsfonder.
 • Korta räntefonder: Här är löptiden istället mindre än ett år.
 • Obligationer: En obligation är en skuldförbindelse, dvs ett slags lån, mellan en aktör som lånar ut pengar och en mottagare av denna. Som nämns ovan så gäller ofta denna skuldförbindelse under mer än ett år.

Köp fonden där det är lägst avgift
Fonder handlar du enklast & billigast hos Avanza.se, Nordnet.se och Savr.com/sv. Fondavgifterna skiljer sig åt mellan dessa tre aktörer. Ibland är Nordnet billigast, ibland Avanza och ibland Savr. Det beror helt enkelt på vilken fond det gäller, så kolla upp avgifterna hos alla tre & se vart den fond du vill köpa handlas till lägst avgift innan du köper.

Det är gratis att öppna konto hos alla tre aktörerna.

Vad är ett sparkonto?

De allra flesta känner till begreppet sparkonto och vad detta innebär. Det är heller inte lika många förvirrande begrepp involverade kring detta som det är kring räntefonder. Förenklat kan man säga att du i ett sparkonto lånar ut pengar till banken och att du för detta får pengar, dvs ränta. När man väljer ett sparkonto kan det först vara bra att fundera igenom hur länge som du vill låsa upp dina pengar på detta konto. Oftast får du bättre ränta ju längre som du håller kvar dina pengar på kontot.

Som exempel brukar räntan på ett vanligt personkonto/lönekonto vara mycket låg men där behöver man också sätta in och ta pengar mycket ofta. På ett sparkonto där du kan tänka dig att låsa pengarna under en längre tid kan du få lite högre tänta. Vi har en lista på olika sparräntor här. Om det är mycket hög ränta så kan det också vara aktuellt att hålla koll på att banken har insättningsgaranti. Det här innebär att det finns en statlig garanti att du får tillbaka dina pengar om banken skulle gå i konkurs.

Välja räntefond eller sparkonto – Jämförelse

Som du märker så liknar avkastningen (dvs ränteinkomsterna) ganska mycket varandra i bägge dessa sätt att spara pengar på. Om du väljer räntefonder så är det framförallt viktigt att du håller koll på avgiften för räntefonden. Denna måste vara så låg som möjligt för att du skall tjäna på ditt sparande. Om du väljer sparkonton med hög ränta så är det framförallt val kring hur länge du vill låsa dina pengar samt att hålla koll på insättningsgarantin som är viktigt.

Lär mer om sparande

Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

8 Kommentarer

 1. Conny Ohlsson skriver:

  Hej
  Utan att binda kapitalet så betalar SBAB! 0,6 % i ränta. Vilken korträntefond slår det? Jag hittar ingen sådan.
  Gör ni?

  • Andreas Hogmalm skriver:

   Hej Conny.

   Det är alltid svårt att säga eftersom det är framtiden som räknas och inte hur utvecklingen sett ut bakåt i tiden.
   Även om SBAB:s konto överträffat korträntefonderna senaste året betyder det inte att det kommer att göra det under kommande år.

   Mvh admin på Aktiekunskap

 2. Dennis skriver:

  Hej!
  Jag undrar lite kring vad som skulle vara en rimlig summa att gå i vinst med hos en räntefond?
  Om man skulle investera exempelvis 10 000 kr under ett års tid, vad skulle man som högst respektive lägst få i avkastning? Tack!

  • Aktiekunskap skriver:

   Tyvärr omöjligt att svara på, allt hänger på vilken risk du vill ta. Dvs hög ränta = högre risk och låg ränta = lägre risk.
   Med det sagt så är det nog inte omöjligt att en räntefond har cirka 3,5 % ränta under ett års tid. Viktigt att tänka på då är att förvaltningsavgiften är låg annars blir det inte mycket avkastning att tala om!

 3. Kallekuling skriver:

  Hej! Jättebra sida! Står det inte fel under beskrivningen av rätenbärande papper ”aktören lånar ut pengar till dig”, är det inte tvärtom att aktören lånar pengar?

 4. MG M skriver:

  Hej!

  Är det någon skatt på försäljning av räntefonder? Hur är det med försäljning av aktiefonder, skatt?

  Skulle du kunna rekommendera några räntefonder med låg avgift?

  Tack för en utmärkt sida för oss som precis har tänkt börja spara.

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej,
   Det beror på vilket typ av sparkonto som du använder dig av. Det fungerar olika i vp-konto/investeringssparkonto och kapitalförsäkring. Rekommenderar att du läser igenom våra artiklar om dessa olika sparformer innan du bestämmer dig för räntefond och sparkonto.

Copyright Aktiekunskap.nu 2023