Aktiehandel & Valutahandel – Likheter & skillnader

Artikelns innehåll - Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Den här sajten handlar framförallt om aktiehandel och att investera fundamentalt. Den senaste tiden har vi alltmer börjat att kika på det här med valutahandel och hur denna fungerar. Förhoppningsvis skall vi alltså i framtiden även kunna erbjuda kunskap om hur valutahandeln fungerar och vilka faktorer som du behöver känna till för att lyckas med denna.
Definition av valutahandel
Det är enkelt att definiera innebörden av valutahandel. Nämligen att köpa och sälja valutor i par, så kallade valutapar. Inom denna typ av värdepappershandel köper du alltså inte en valuta (som på semestern) utan du köper en valuta och satsar den mot en annan. Dvs du kan köpa dollar (US) eller yuan (Kina) och satsa på att denna skall gå upp eller ner mot tex kronan (SWE).
I Sverige kallar vi alltså detta för valutahandel men de engelska namnen forex trading, FX trading eller currency trading är också vanliga namn på denna typ av handel men innebär alltså samma sak.
Exempel på valutapar:
- EUR/SEK (Euron i förhållande till Svenska kronan)
- USD/SEK (Amerikanska dollar i förhållande till Svenska kronan)
- EUR/USD (Euron i förhållande till Amerikanska dollarn)
Valutor handlar du enklast på IG-markets.se. På IG markets hittar alla världens valutor.
Valutahandel vs Aktiehandel
Att handla med valutor både liknar vanlig aktiehandel och skiljer sig markant på vissa områden. Kursrörelser för aktier kan ses som relativt stora i jämförelser hur valutor rör sig. Det är alltså väldigt små kursrörelser för valutor vilket gör det relativt meningslöst att låta mindre summor satsas i valutahandeln. Därför använder man det som kallas för hävstång och belåning inom denna typ av värdepappershandel.
Hävstång och belåning
Inom handeln med valuta fungerar det alltså så att du belånar det belopp som du satsar. Låt oss tex säga att du satsar 1000 kr i ett valutapar och belånar det för 8 gånger pengarna. Det du då satsar är alltså 8000 kr och du skapar en så kallad hävstång. Om du lyckas med satsningen kommer du alltså att göra en större vinst och när denna säljs av betalar du tillbaka lånet igen.
Detta kan låta extremt riskfyllt och kan också vara det om du belånar för mer än 10 gånger pengarna (brukar sällan rekommenderas). Men eftersom kursrörelserna i valutor normalt är så pass små är risken inte lika stor som man tror. Visserligen kan du misslyckas med tradingen men summan du förlorar blir ändå relativt liten.
Spread
Precis som i aktiehandel så används begreppet spread inom valutahandeln. Och här betyder ordet i princip samma sak. Alltså skillnaden mellan det lägsta priset någon är villig att sälja en valuta för och det högsta priset någon vill köpa för. Detta kan beskrivas som skillnaden mellan utbudspriset och efterfrågepriset som på engelska kallas för bid(utbud) och ask(efterfrågan). Man brukar mäta denna skillnad mellan utbud och efterfrågan i pips.
Valutahandel och kunskap
Innan man sätter igång med valutahandel eller för all del aktiehandel tjänar man alltid på att lära sig de grundläggande begreppen och detta har varit syftet med denna artikel. Vi kommer att återkomma till detta i framtida artiklar.
Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik