Få mer tilldelning i en börsnotering – IPO / Nyintroduktion

Få mer tilldelning i en börsnotering - IPO / Nyintroduktion

När ett bolag skall bli publikt, dvs notera sig på börsen, så görs en så kallad IPO (Initial public offering) även kallat börsnotering. Det innebär att en stor del av bolagets aktier säljs till ett förutbestämt pris till de som anmält att de vill vara med och köpa aktier i nyintroduktionen. När dessa aktier tillfaller de nya ägarna (köparna) så kan handeln på börsen påbörjas. När ett bolag finns på börsen kan man handla med bolagets aktier på den öppna marknaden.

Problemet

Ett stort problem som många upplever är att de inte får tilldelning på så många aktier som de anmält att de vill köpa. Företaget har ett visst antal aktier som skall säljas i nyintroduktionen och om intresset att köpa aktierna är stort så får man sällan köpa så många aktier som man vill ha. Man kanske har anmält att man vill köpa 1000 st aktier men får endast köpa 200 st för att aktierna inte räcker till. Går då aktien upp i pris på introduktionsdagen så blir man arg för att man inte fick köpa fler aktier.

Lösningen

Lösningen på detta problem är att skaffa flera olika konton. Du kan då ansöka om att få köpa aktier på alla dina olika konton och därmed få en större tilldelning. Om du till exempel bara har ett konto hos Avanza så kan du även öppna ett konto hos Nordnet. Då kan du ansöka om tilldelning på bägge dina konton och få dubbelt så många aktier.

Eftersom det är gratis att regga och att äga konton hos dessa banker så är det bara att öppna nya konton utan att behöva betala. Vi rekommenderar att du väljer att starta ISK-konton hos båda aktörerna så att du slipper krångel med deklarationen samt slipper skatta på vinsterna om du gör bra aktieaffärer. Båda aktörerna erbjuder även gratis courtage när du handlar upp till ett visst belopp. Sprider du då pengarna får du dubbelt så mycket courtagefri handel.

Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Joakim har haft ett brinnande intresse för aktier, investeringar och företagande sedan barnsben. Nu driver han flera olika hemsidor inom aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Aktiehandel

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2023