Få mer tilldelning i en börsnotering – IPO / Nyintroduktion

Få mer tilldelning i en börsnotering - IPO / Nyintroduktion

När ett bolag skall bli publikt, dvs notera sig på börsen, så görs en så kallad IPO (Initial public offering) även kallat börsnotering. Det innebär att en stor del av bolagets aktier säljs till ett förutbestämt pris till de som anmält att de vill vara med och köpa aktier i nyintroduktionen. När dessa aktier tillfaller de nya ägarna (köparna) så kan handeln på börsen påbörjas. När ett bolag finns på börsen kan man handla med bolagets aktier på den öppna marknaden.

Problemet

Ett stort problem som många upplever är att de inte får tilldelning på så många aktier som de anmält att de vill köpa. Företaget har ett visst antal aktier som skall säljas i nyintroduktionen och om intresset att köpa aktierna är stort så får man sällan köpa så många aktier som man vill ha. Man kanske har anmält att man vill köpa 1000 st aktier men får endast köpa 200 st för att aktierna inte räcker till. Går då aktien upp i pris på introduktionsdagen så blir man arg för att man inte fick köpa fler aktier.

Lösningen

Lösningen på detta problem är att skaffa flera olika konton. Du kan då ansöka om att få köpa aktier på alla dina olika konton och därmed få en större tilldelning. Om du till exempel bara har ett konto hos Avanza så kan du även öppna ett konto hos Nordnet. Då kan du ansöka om tilldelning på bägge dina konton och få dubbelt så många aktier.

Eftersom det är gratis att regga och att äga konton hos dessa banker så är det bara att öppna nya konton utan att behöva betala. Vi rekommenderar att du väljer att starta ISK-konton hos båda aktörerna så att du slipper krångel med deklarationen samt slipper skatta på vinsterna om du gör bra aktieaffärer. Båda aktörerna erbjuder även gratis courtage när du handlar upp till ett visst belopp. Sprider du då pengarna får du dubbelt så mycket courtagefri handel.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Avanza.se & Etoro.com/sv, där handlar du aktier och fonder utan courtage. (hos Avanza får du max ha 50 000 kr på kontot för att handla utan courtage, hos Etoro är det obegränsat).

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Sigmastocks.se erbjuder en aktierobot som via algoritmer väljer ut aktier åt dig & sköter förvaltningen av aktieportföljen löpande. Du öppnar ett ISK-konto och svarar på några snabba frågor om hur du vill investera så sköter roboten resten.
Minsta insättning = 1 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik/

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Aktiehandel

Kommentera eller Fråga

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Etoro.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder utan courtage.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021