Marknadsmanipulation

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Marknadsmanipulation

Marknadsmanipulation innebär att en person (eller flera personer) medvetet försöker påverka kursen på en tillgång. Detta för att kunna utnyttja denna kursrörelse för egen vinning.

Exempel på marknadsmanipulationer är enpetare, pump and dump samt missledande information. Upptäcks agerandet kan höga böter krävas.

Marknadsmanipulation enligt artikel 12 i Marknadsmissbruksförordningen

”utförande av en transaktion, läggandet av en handelsorder eller annat beteende som ger eller kan förväntas ge falska eller vilseledande signaler om tillgång, efterfrågan eller pris på ett finansiellt instrument, ett relaterat spotavtal avseende råvaror, eller en auktionerad produkt baserad på utsläppsrätter”.

Marknadsmissbruk vs marknadsmanipulation?

Marknadsmissbruk är ett brett begrepp som innebär att handel sker på en reglerad marknad på ett otillåtet sätt. Det kan exempelvis vara insiderhandel eller pump and dump. Marknadsmanipulation är alltså enbart en av de olagliga handlingarna inom marknadsmissbruk. 

Inom marknadsmissbruksförordningen (Mar) anges tre olika kategorier inom marknadsmissbruk.

 • insiderhandel
 • olagligt röjande av insiderinformation
 • marknadsmanipulation.

Här presenteras exempel på marknadsmanipulation. Främst kommer aktier nämnas som exempel men handel kan även ske i andra tillgångar.

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Enpetare

Enpetare innebär att handel sker med aktier i små poster där volymen är mycket låg. Genom att köpa en mycket liten post, eller enbart en enda aktie, kan priset för senast avslut relativt enkelt påverkas uppåt.

En person som äger 10 aktier kan alltså köpa en aktie för att därmed skapa ett högre ”senaste avslut”. Därefter läggs resterande ut för försäljning vid den nivån. På detta sätt ser det ut som att handel har skett på denna högre nivån varpå köparna är mer villiga att lägga köporder på denna nivå.

Kan ske av misstag…

Även om enpetare genomförs utan att målet är att manipulera marknaden så kan det bestraffas. Det är något som hände för Hans-Göran Persson när han vill prova sig fram på börsen. Han köpte och sålde två mindre poster i ett bolag med mycket låg handelsvolym. Hans sätt att handla hamnade inom gränsen för marknadsmanipulation och han fick därmed böter på 70 000 kr.  

Pump and Dump

Pump and Dump innebär att ett plötsligt och kraftigt köptryck skapas på en tillgång varpå kursen kommer att gå upp. Detta i sin tur skapar ökat intresse hos investerare och traders som inte vill missa den uppåtgående trend som uppenbarligen startat. Ju fler som intresserar sig för tillgången, och köper, desto mer kommer kursen gå upp. (Pump)

När kursen har gått upp till en viss, ofta förutbestämd nivå, säljs hela innehavet med vinst. Med ett kraftigt säljtryck kommer kursen gå nedåt vilket gör att fler säljer av osv. (Dump)

Det finns exempelvis grupper på Telegram och Discord som gemensamt tar beslut på vilka aktier som Pump and Dump ska utföras, köp- och säljnivåer m.m.

🔗 Läs vår djupgående artikel om: Pump and Dump

Köp och sälj till sig själv / varandra

Genom att lägga en identisk köp- och säljorder kan även kursen manipuleras. Detta genom att det skapas en handel på exakt den nivån som personen önskar. Det är ett av de enklaste vägarna att påverka kursen – som idag är extremt lätt att upptäcka.

Ett ytterligare steg är att göra detta i samarbete med flera personer. Genom att personerna köper/säljer aktier till varandra kan kursen pressas uppåt samtidigt som större handelsvolymer kan skapas. Personerna har däremot tagit ett gemensamt beslut om hur ordrarna ska läggas och att eventuell vinst sedan ska delas.

I likhet med annan marknadsmanipulation finns det personer som köpt in sig på aktien innan manipulationen påbörjats. När sedan priset har gått upp säljs dessa poster med god förtjänst.   

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro är en multi-asset investeringsplattform. Värdet på dina investeringar kan gå både upp & ner. Du riskerar därmed att förlora ditt kapital. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar & om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

 • Råvaror
 • Index
 • Aktier (både vanligt och via CFD)
 • Alla olika sorters Valutor

Falska ordrar – Layering

Om en aktie plötsligt får en stor köporder strax under gällande marknadsnivå kan detta tolkas som en köpsignal. Det ökade intresset skulle eventuellt bero på att någon har fått information som ligger bakom handeln. Med andra ord kan stora köpordrar locka till sig ytterligare investerare – varpå kursen drivs uppåt.

Den stora köpordern kan sedan dras tillbaka eftersom målet aldrig var att genomföra köp på denna nivå. Att lägga dessa ordrar är olagligt men samtidigt är det inte olagligt att ångra en order. Det blir därmed en tolkningsfråga gällande varför ordern dragits tillbaka, omfattningen av agerandet m.m. Bland annat går det att se på hur personen agerat om/när kursen går upp.

Rykten och missledande information online

Även rykten och missledande information kan användas för att skapa en ”pump and dump.”. Personer köper aktier och lyfter sedan fram denna aktie som mycket köpvärd på aktieforum och social media.

Ett avancerat exempel på detta var när falska pressmeddelanden började spridas som sa att Samsung hade lagt ett bud på svenska Fingerprint.

Inte sällan skapas anonyma konton på sociala medier som därmed är svåra att spåra i efterhand. Dessutom kan nya konton snabbt skapas med liknande syfte.

Att publicera aktieanalyser och köpråd är i sig inte olagligt. Även här handlar det alltså om uppsåt och hur personen agerar därefter. En person som köpt aktier, spridit mycket positiv information och sedan sålt kort därefter kan fällas för marknadsmanipulation. Men det blir därmed alltid en tolkningsfråga utifrån vad syftet varit med informationen.

Nedan visas kursen för Future Gaming Group som var utsatt för en ”pump” i sociala medier under sommaren 2020. Falska rykten spreds och företaget var till slut tvungen att gå ut med ett pressmeddelande för att förneka dessa rykten – varpå kursen föll kraftigt.

future gaming group pump and dump

Short Squeeze

I det fall som en aktie är hårt blankad kan en s.k Short Squeeze uppstå. Kortfattat innebär det att kursen går uppåt och de som blankat aktien måste köpa tillbaka den för att begränsa sina förluster. Det köptryck som skapas kommer att resultera i ännu högre kurser – vilket skapar ytterligare köptryck från andra som blankat aktien.

En Short Squeeze är i sig inte en marknadsmanipulation. Men om personer medvetet väljer att köpa på sig aktier för att därmed skapa en squeeze kan det klassas som manipulation. Tanken är därmed att pressa upp kursen så att blankare måste köpa dyrare varpå kursen pressas ytterligare osv. Därefter säljs de med hög förtjänst.

Det kraftigaste exemplet på detta är den Short Squeeze som uppstod på aktien GameStop under början av 2021. Aktien gick vid detta tillfälle upp över 1500 %.

🔗 Läs vår djupgående artikel om: Short Squeeze och GameStop här

För handel på kort och medellång sikt och teknisk analys använder vi oss av plattformen IG.com/sv. Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, kryptovalutor osv via CFD:s på ett smidigt sätt och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys. Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

 • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
 • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
 • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Påverka aktiekursen – tjäna pengar på derivat

Värdeutvecklingen på ett derivat styrs av värdeutvecklingen på den underliggande tillgången. Genom att påverka kursen i den underliggande tillgången kommer alltså även kursen på derivatet att påverkas.

Det klassas därmed som marknadsmanipulation om aktiekursen försöker påverkas samtidigt som handel i derivatet sker.

Påverka inför avstämningspunkter

Avstämningspunkter är tillfällen då aktiekursen används för att skapa referensvärden. Detta för att i sin tur beräkna andra värden. Att försöka påverka kursen inför dessa avstämningspunkter är olagligt.

Straff vid marknadsmanipulation

Alla banker och värdepappersbolag har varningssystem som används för att upptäcka eventuell marknadsmanipulation. Vid misstanke om olaglig verksamhet rapporteras detta till Finansinspektionen. Om de anser att ett brott har skett anmäler de det till Ekobrottsmyndigheten.

Straff vid marknadsmanipulation

Böter och upp till 2 års fängelse

Straff vid grov marknadsmanipulation

Böter och fängelse 6 mån – 6 år.

Dessutom kan eventuell vinst behöva betalas tillbaka.

/ Källa: Lag (2016:1307) om straff för marknadsmissbruk på värdepappersmarknaden.

“Hur arbetar Stockholmsbörsen med marknadsövervakning?” – Nordnet.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro är en multi-asset investeringsplattform. Värdet på dina investeringar kan gå både upp & ner. Du riskerar därmed att förlora ditt kapital. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar & om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

 • Råvaror
 • Index
 • Aktier (både vanligt och via CFD)
 • Alla olika sorters Valutor

Exempel på fall

På Finansinspektionens sida finns alla domar (där någon blivit fälld) beskrivna. Det är sammanfattningar som anger att handel har skett på ett sätt som ”gett falska eller vilseledande signaler om tillgång, efterfrågan eller pris på aktien”. Vid varje enskilt fall finns även en länk till själva domen. För att få fördjupad kunskap i varför det blivit en fällande dom behöver därmed dessa domstolsprotokoll läsas. Nedan följer några exempel:

Privatperson – Handel i True Heading AB  (Enpetare)

Finansinspektionen ansåg att en person hade genomfört handel som skapat ”falska eller vilseledande signaler om tillgång, efterfrågan eller pris”. Detta i aktien True Heading. Mannen fick böter på 70 000 kr men godkände inte denna böter. Fallet togs upp i Stockholms Tingsrätt som avgjorde att bötesbeloppet skulle stå fast.

Han har kl. 09:32:59 lagt in en order om att köpa 37 931 aktier till pris 0,29 kronor. Ordern har dragits tillbaka kl. 09:59:04 efter vissa justeringar.

Han har sedan kl. 09:59:14 lagt in en order om att sälja 1 aktie till pris 0,32 kronor. Ordern har omedelbart gått till avslut till pris 0,328 kronor, vilket har motsvarat en prissänkning med 12,77 procent i relation till närmast föregående transaktion.

Han har därefter kl. 09:59:59 lagt in en order om att köpa 34 375 aktier till pris 0,32 SEK. Även denna order har dragits tillbaka kl. 11:40:43 efter vissa justeringar.

Osv. / Enligt domstolsbeslut

Catella Bank – Handel i Spago Nanomedical AB (Handel med sig själv)

En kund bad Cattella Bank med hjälp av försäljning/överföring av aktier i Spago Nanomedical AB. I detta läge borde banken agerat och nekat kunden denna order, något de inte gjorde. I domen framgår det till och med att kunden ”uttryckt sin tvekan till att transaktionerna skulle utföras på värdepappersmarknaden”. Detta utifrån att handel då genomfördes mellan kundens privata depå och ett närstående företags depå.

Ordrarna har resulterat i transaktioner mellan kundens depå och ett till kunden närstående bolags depå med 10 000 aktier den 21 november 2018 och med 5 000 aktier den 22 november 2018. Transaktionerna stod för 12,4 procent respektive 39,7 procent av den totala dagsvolymen i aktien. Från domen.

Finansinspektionen fick uppgifter om handeln och utfärdade en sanktionsavgift på 1,2 miljoner till banken. Banken godkände inte detta utan ärendet gick upp i Stockholms Tingsrätt, som gick på Finansinspektionens linje.

Ekonomistudenter – Pump and Dump

År 2019 fälldes två ekonomistudenter för marknadsmanipulation på ca 10 olika bolag på dåvarande Aktietorget. Tingsrätten bedömde det visserligen som ett grovt brott men eftersom männen var så unga fick de istället böter och villkorlig dom. Den vinst de ansågs fått via denna handel, 900 000 kr, var de även tvungna att återbetala till staten.

Tingsrätten ansåg att männen köpt upp vissa aktier och sedan, i olika aktieforum, ”pushat” fram aktien som mycket köpvärd. När sedan kursen gått upp en del valde de att sälja. Tingsrätten påvisade att detta skett systematiskt och med det enskilda målet att utföra en så kallad Pump and Dump. 

”Sammantaget anser tingsrätten att samtliga investeringsrekommendationer har varit vilseledande genom bl.a. rubriksättningen och angivandet av riktkurser de själva inte avsett att följa samt att de genom hänvisningar och länkar spridits i syfte att gynna Xxxs och Yyys (reds anm.) egna positioner i de finansiella instrumenten”. 

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

 • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
 • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
 • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar