Orderbok – börsen & aktier

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Orderboken

Orderboken är en lista över de köp- och säljordrar som är aktiva på en specifik marknad. Via orderboken går det därmed att se köp- och säljkurser, spread och antal aktier som dessa ordrar innefattar. Vissa traders använder orderboken för att se trender i marknaden.

Orderboken och ordedjupet är i princip samma sak men med olika namn.

Köpsida & Säljsida

Hos Avanza (och flera andra nätmäklare) är köpsidan blå. Här visas därmed de aktiva köpordrar som ligger på marknaden. Dessa ligger öppna då de inte matchas med någon säljorder. I detta fall önskas totalt 1045 aktier köpas till kursen 107,60.

När det finns en order på köpsidan som matchar en order på säljsidan kommer det direkt genomföras ett avslut och därmed kommer inte ordern längre synas i orderboken.

Orderbok
 • Staplarna

Staplarna påvisar antalet aktier som finns på respektive köp- och säljnivå. Det är därmed enbart grafik som gör det enklare att se var störst köp- och säljtryck finns.

 • Totalt

Längst ner i orderboken visas hur många aktier som de aktiva ordrarna omfattar. I detta fall omfattas 5602 aktier av köpordrar samt 3671 aktier inom säljordrar.

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Olika begrepp

Här förklaras flera olika begrepp inom en orderbok. Se denna bild där respektive siffra är utmarkerad.

orderbok i kindred exempel

1. Spread

Spread är skillnaden mellan den högsta köpkursen (vad någon är beredd att betala) och lägsta säljkursen (vad någon är beredd att sälja till).

Det blir därmed den förlust som uppstår om du skulle köpa aktierna till bästa kurs och sedan sälja dem sekunden efter till bästa säljkurs. Aktier med hög omsättning (likviditet) har i regel en extremt låg spread. En hög spread innebär därmed att det kan vara svårt att hitta en nivå där säljare och köpare möts.

På bilden nedan visas att det är en spread på 5 öre per aktie vilket motsvarar ca 0,1 % i spread.

spread i orderboken och orderdjupet

2. Senaste avslut

Kursen där det senaste avslutet på denna tillgång genomfördes. Det är detta pris som man ser i aktielistorna som aktiens nuvarande pris.

3. Säljkurs

Vilken lägsta nivå som säljare erbjuder sig att sälja aktien till.

4. Köpkurs

Vilken högsta nivå som köpare erbjuder sig att köpa aktien till.

5. Öppen

Vid orderboken kan det ibland finnas en notering om att handel är öppen eller stängd. Ordrar som läggs när handeln är stängd kommer inte gå igenom förrän börsen återigen öppnar.

orderbok exempel

Övriga begrepp

Bid & Ask

På utländska börser används främst engelskans Bid & Ask.

 • Bid (bud) är vad köparna är villiga att bjuda för aktierna, dvs. svenska Köp.
 • Ask (vill ha) är vad säljarna vill ha för att sälja, dvs. svenska Sälj.

Dark Pools – Handel mellan olika parter där ordrarna inte är synliga i orderboken. Det är oftast större aktörer i marknaden som köper och säljer mellan varandra på en egen marknadsplats utanför den vanliga orderboken. Namnet Dark Pools kommer just från det faktum att man inte kan se ordrarna i marknaden.

Off-Book – Handel som sker utanför den offentliga orderboken. Parterna förhandlar fram ett pris manuellt och genomför sedan handel. Detta är vanligt om en stor aktör skall sälja ett stort innehav. Då kommer de överens med någon annan stor aktör som köper deras innehav. Om de säljer ett stort innehav över marknaden så riskerar det att trycka ner priset rejält.

Principen om bästa möjliga pris

Vid handel över en börs kommer ”Bästa möjliga pris” att tillämpas. Om du lägger en köporder på kurs 124 kr per aktie och det i orderboken finns säljorder på 120 kr så kommer din köporder matchas mot denna order. Med andra ord kommer du alltid få bästa möjliga pris även om du angett att du är villig att betala ett högre pris.

Tack vare denna funktion blir flödet på ordrar smidigare eftersom varje köporder inte måste matchas på exakt öre. Dessutom får köparen alltid det lägsta möjliga priset – vilket alltid är en fördel.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro är en multi-asset investeringsplattform. Värdet på dina investeringar kan gå både upp & ner. Du riskerar därmed att förlora ditt kapital. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar & om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

 • Råvaror
 • Index
 • Aktier (både vanligt och via CFD)
 • Alla olika sorters Valutor

Lägga säljorder

På högsta köpnivå
Önskas aktierna säljas direkt behöver order läggas på gällande köpnivå. På den nivån finns köpare och därmed kommer ett avslut att ske direkt. 

På lägsta säljnivå
Placeras en order på lägsta säljnivå kommer aktierna inte bli sålda direkt. Däremot räcker det med att någon vill köpa aktier med ett snabbt avslut för att en order ska läggas på denna nivå.

På högre säljnivå
Läggs en säljorder som är på högre nivå än lägsta säljnivån kommer denna order ligga aktiv under den period som angetts när ordern lagts. Det är exempelvis möjligt att ange att ordern enbart ska vara aktiv den aktuella börsdagen. 

Nivåer i orderboken

Nivå 1

Nordet, och Avanza, visar enbart en nivå i orderboken om inte personen är inloggad på sidan.

orderbok nivå 1

Nivå 2

Bilden nedan är från Avanzas orderbok på Ericsson A i inloggat läge. Här visas fem nivåer i orderboken, dvs fem nivåer av köp- respektive säljordrar. Därefter en sammanställning av antalet aktier på köp- och säljsidan.

orderbok nivå 2

Det betyder däremot inte att med säkerhet att det ”bara” finns 3671 aktier till försäljning hos aktiemäklaren. De har däremot bara valt att visa de fem mest relevanta nivåerna.

Nivå 3

En del mäklare visar betydligt större orderdjup vilket kan vara positivt vid vissa tradingstrategier.

orderbok nivå 3

Är det viktigt att förstå orderboken?

Ja

Generellt gäller att ju mer kunskap du har desto bättre. Det betyder inte att du behöver använda orderboken som ett verktyg vid handel men med grundläggande kunskap om orderbokens struktur kan du minska risken för kostsamma misstag. Ett exempel är att handla vid hög spread och låg likviditet.

Som Ekka Lundin visar i videon nedan går det även att använda orderboken som ett verktyg (av många) inom trading.

Nej

Om du investerar i aktier långsiktigt och framförallt köper via Large cap eller Mid cap finns inget stort behov av att förstå orderboken mer än hur en order läggs. Det gäller exempelvis personer som månadssparar och som köper aktier varje månad, oavsett kurs eller omsättning på marknaden.

(Hur avläser man orderboken i Infront – Praktiska tips med Ekka Lundin)

För handel på kort och medellång sikt och teknisk analys använder vi oss av plattformen IG.com/sv. Där kan du gå både lång och kort i aktier, index, råvaror, kryptovalutor osv via CFD:s på ett smidigt sätt och du kan använda plattformen kostnadsfritt för teknisk analys. Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

 • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
 • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
 • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Trading utifrån orderdjup / orderbok

Orderdjupet kan användas som ett verktyg för att förstå marknaden. Däremot bör det definitivt inte användas som det enda verktyget inför beslut. Några indikationer som kan ses är:

Bull eller Bear

Om det är stor skillnad, gällande antal aktier, på köp- och säljsidan kan detta anses vara en signal som pekar på kommande utveckling. Är det betydligt fler som efterfrågar aktier på en på köpnivå i jämförelse antalet som ligger till försäljning på närliggande säljnivå kan detta tyda på ett köptryck (kursen kan gå upp).

Detsamma skulle därmed gälla tvärtom. Vid stora säljordrar, i förhållande till köpordrar, kan det tyda på en nedgång.

”Är utbudet, alltså antal säljorder, större än efterfrågan, antal köporder, bör vi se en prisjustering nedåt, och vice versa. / Gunnar Wrede, Avanza.se

Stora köpordrar

En stor köporder kan ses som ett stöd. Skulle kursen fall kommer säljtrycket att minska när kursen kommer ner till den nivån. I videon (se ovan) nämner Ekka att ett köp kan ske precis före den nivån i förhoppning om att priset kommer att återhämta sig tack vare en stor köporder.

Stor säljorder

Även en stor säljorder kan ses som ett stöd. Skulle kursen snabbt gå uppåt kommer utvecklingen att sakna ner vid den större säljordern.

Snabba förändringar i orderboken

Om likviditeten plötsligt ökar kraftigt kan det tyda på att det finns marknadsinformation tillgängligt som påverkat investerarnas beslut. Det kan vara allt från ekonomiska rapporter och insiderhandel till pressmeddelande.

Går orderboken att lita på?

Som med all teknisk analys finns inte någon vattentät strategi. Orderboken kan även visa siffror som bara är ”toppen av ett isberg”. Det finns en viss problematik med att bygga sin strategi utifrån orderboken.

Dold order – En dold order är en order där hela omfattningen av ordern inte visas i orderboken. Du kanske vill köpa 1200 aktier men väljer att enbart visa 600 i orderboken. Så fort dessa 600 är köpta kommer resterande order på 600 aktier att bli synlig. Detta kan ske för att inte visa upp en för stark köpvilja, vilket skulle kunna resultera i att säljarna höjer säljnivån.

Ändrade ordrar – En stor köp- eller säljorder kan snabbt dras tillbaka från marknaden och eventuellt placerats enbart med målet att påverka kursen.

När det ganska lugn handel så är det oftast väldigt äkta. Men är det väldigt hög volatilitet och hög omsättning då ser man ju ordrar som tas bort frekvent. / Ekka Lundin – från videon ovan

Flera marknader – De större aktierna kan vara listade, och handlas, på flera marknadsplatser samtidigt. Men det som syns i orderboken är enbart den handel som sker via den aktuella marknadsplatsen.

Potionerad order – Via automatiserad handel kan en större sälj- eller köporder portioneras ut över en börsdag (eller flera). På detta sätt syns inte heller orderns totala storlek.

Algoritmer/robothandel I medelstora & stora aktier agerar algoritmer både på köp och säljsidan för att tjäna pengar på att köpa och sälja supersnabbt. Dessa algoritmer är uppbyggda för att lura även ett tränat öga och det gör att du bör undvika att dra slutsater av orderboken om du inte är väldigt skicklig på att studera den.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

 • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
 • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
 • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar