Sharpekvot

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Sharpekvot

Sharpekvot visar riskjusterad avkastning, dvs. hur hög risk en eller flera samlade investeringar har i förhållande till dess totala avkastning. Det är därmed ett mått som kan användas för att ställa olika aktier och fonder mot varandra utifrån ett riskperspektiv. Måttet kan även användas för att ställa en portfölj med olika investeringar mot en annan utifrån ett riskperspektiv.

En hög sharpekvot innebär att risken är låg i förhållande till avkastningen. Däremot betyder det inte per automatik att det är hög avkastning.

Sharpekvot visar alltså förhållandet mellan avkastning och risk

Sharpekvot – Vilken risk tar du?

Vill du ha en avkastning på 5 % eller 150 %?

Väljer du 150 % är vägen att investera i ett biomedicinskt forskningsföretag som precis börsintroducerats och ännu inte har någon produkt att sälja. Lyckas de bra kan avkastningen mycket väl bli 150 %. Men lyckas de inte kan avkastningen bli närmare 0. Köper du denna aktie för hela ditt sparkapital tar du alltså en mycket stor risk. Men du har chansen att få hög avkastning.

Väljer du 5 % kan en korg av aktier/fonder köpas som alla har god historisk avkastning. Därmed minskar risken betydligt mot den riskfyllda forskningsaktien ovan.

Med alla investeringar är det viktigt att förstå risken och ställa den i förhållande till vilken avkastning kan som uppnås. Det är detta som sharpekvot svarar på.

Målet bör alltid vara att ha så hög avkastning som möjligt – till så låg risk som möjligt.

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Räkna ut sharpekvot – kalkylator

Sharpekvot = (Avkastning – riskfri ränta) / standardavvikelse

Avkastning – Procentuell vinst, före skatt, på investeringen. Exempelvis 10 %

Riskfri ränta –Den ränta du skulle ha fått om du valt 0 % i risk. Därmed visas hur mycket bättre avkastning du har fått än den riskfria avkastning som erbjuds på marknaden. Generellt används räntan på 3 månaders statsskuldväxlar i denna uträkning.

Att få 8 % i avkastning på aktier kan tyckas vara bra men om riskfria räntan är 7 % väger knappast den större avkastningen upp den ökade risken med aktier. Det är detta som denna uträkning därmed tar hänsyn till. 

Standardavvikelse – Hur mycket värdet rört sig från dess medelvärde under vald period.  Stor volatilitet (stora kursrörelser) innebär en större risk. Då är alltså standardavvikelsen hög.

Att räkna ut standardavvikelse manuellt är ganska krångligt. Men tack vare att sharpekvot är ett internationellt använt begrepp presenteras det i samband med aktier och fonder hos aktiemäklare. Det är därmed inget som du själv behöver räkna ut.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se & Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro är en multi-asset investeringsplattform. Värdet på dina investeringar kan gå både upp & ner. Du riskerar därmed att förlora ditt kapital. {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar & om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Etoro är en global nätmäklare där man kan handla aktier utan courtage. Man kan även handla CFD:s vilket gör att man både kan gå lång och kort på ett smidigt sätt. Du kan även välja hävstång när du handlar CFD:s.

Disclaimer: Handel med hävstång innebär en hög risk för att du förlorar ditt kapital.

Hos Etoro kan du handla:

 • Råvaror
 • Index
 • Aktier (både vanligt och via CFD)
 • Alla olika sorters Valutor

Exempel som illustrerar risknivån

På bilden nedan illustreras två investeringar som över samma tidsperiod nått exakt samma avkastning. Genom att enbart se på avkastning kan de två investeringarna uppfattas som likvärdiga. Men vägen framåt har sett helt olika ut. Medan ”Grön” investering har gett en lugn och stabil resa (låg standardavvikelse) har ”Röd” investering svängt rejält i värde (hög standardavvikelse).

shrpekvot illustrerad

I detta fall kommer Grön ha betydligt högre sharpekvot vilket alltså innebär att det är en tryggare investering. Den har en bättre riskjusterad avkastning.

Skulle däremot standardavvikelsen vara samma på de bägge investeringarna är det tydligare vilken investering som är bäst – något som bilden nedan visar.

olika typer av investeringars sharpekvot

Det är sällan som två aktier har exakt samma avkastning eller standardavvikelse. I detta fall kan sharpekvot användas för att tydliggöra vilken investering som har bäst avkastning i förhållande till risk.

Är den högre risken värd den ökade avkastningen? Det är denna fråga som sharpekvot besvarar. Alla söker hög avkastning men allt för många tar en för hög risk utan att vara medveten om det.

är avkastningen värd risken? Sharpekvot

Långsiktig investering handlar inte om att söka hög avkastning – utan att minimera riskerna

Exempel i siffror

Aktie A

 • Avkastning 10 %
 • Riskfri ränta 1 %
 • Standardavvikelse 5 %
 • Sharpekvot 1,8

Aktie B

 • Avkastning 20 %
 • Riskfri ränta 1 %
 • Standardavvikelse 15 %
 • Sharpekvot 1,26

Även om aktie B vissa år kommer ge högre avkastning än aktie A så är A en säkrare investering på lång sikt. Det visas genom att aktien har högre sharpekvot vilket framförallt är ett resultat av en betydligt lägre standardavvikelse. 

Vad är en bra sharpekvot?

En hög sharpekvot innebär att risken är låg i förhållande till avkastningen. Däremot säger det inget om nivån på avkastningen. Ett sparkonto på en nischbank kan innebära högre sharpekvot än investeringar i aktier. Detta tack vare den extremt låga risken.

Många anger att 0,5 är en rimlig sharpekvot att sträva efter vid investeringar med längre horisont. Självklart kommer investeringar att både ha högre och lägre sharpekvot vissa år men det viktiga är att se talet över ett flertal år.

Att nå över 0,5 är alltså mycket bra. Däremot går det inte att enbart se på sharpekvot i val av investering då portföljen behöver viktas utifrån flera andra faktorer.

Stockholmsbörsens kvot

Mellan 2015 och 2020 var den genomsnittliga avkastningen 7,66 % och standardavvikelsen 12,60%. För att skapa en enkel uträkning räknas med en riskfri ränta på 1%.

Sharpekvot = (7,66-1)/12,60= 0,52

Viktigt vid jämförelse

Samma tidsperiod

Både aktiemäklare, banker och tradingprogram visar sharpekvot – men inte alltid med samma tidsperiod. Ju kortare tidsperiod desto mindre stabil och trovärdig kommer sharpekvoten att vara.

Samma riskfria ränta

Vid jämförelse krävs även att nivån på den riskfria räntan beräknas på samma sätt. Detta påverkar däremot betydligt mindre än olika tidsperioder.

Samma investeringsslag

Det är även viktigt att jämföra liknande investeringar. Om två Sverigefonder ställs mot varandra kan sharpekvot användas för att se dess olika risknivå. Att däremot ställa en räntefond mot en aktiefond i Sydamerika kan bli väldigt missvisande.

Risken att det oväntade händer

Sharpekvot tar inte hänsyn till att det oväntade händer. Tydliga exempel är hur terrorattentat som 11/9 alternativt Coronapandemin skapade kraftiga börsfall på grund av oro. Det var inte ekonomiska beslut hos företaget eller politiska förändringar som låg bakom kursrörelserna.  Det kan även vara förändringar som påverkar en enskild bransch eller ett enskilt företag.

Om någon ”oväntat” hänt under den period som mäts kan alltså sharpekvoten vara betydligt lägre än under perioder då detta inte skett. (Lite otydligt detta stycke)

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

 • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
 • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
 • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar