Så fungerar börsen och aktiemarknaden

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Så fungerar börsen

Tänk dig att företagaren Sven under många år har jobbat på att tillverka och sälja fantastiskt användbara stolar för kontor. Sven har med åren kunnat anställa fler och fler och även utvidgat produkterna med skrivbord, lampor, soffor och hyllsystem.

Det har gått bra och de levererar till fler och fler företag. Men Sven vill nå ännu längre och expandera internationellt. Visserligen finns det en hel del pengar i företaget men inte på långa vägar så mycket som Sven behöver för att kunna etablera sig internationellt. Nu vet han inte riktigt vad han skall göra. Han har svårt att låna pengar av banken då de tycker att det är för hög risk. Så vad skall då Sven göra?

Varför finns en aktiemarknad?

Aktiemarknaden finns bland annat till för företagare som Sven. Många företag har ett behov att få in mycket pengar in i sitt bolag för att kunna investera men det är svårt att hitta investerare. Om många människor kan dela på risken och tillsammans erbjuda pengar till företaget så kan detta vara en möjlighet för Svens internationella expansion.

Så vad måste Sven erbjuda för att han skall få ta del av dessa pengar?

Om Sven går till aktiemarknaden och ber om pengar där så måste han självklart erbjuda något tillbaka. Det som han erbjuder är då ägande i hans bolag i form av aktier. De som ger pengar till Sven får alltså tillbaka ett ägande i hans bolag och också rätt att ta del av vinster som företaget gör. Den nya aktieägaren har också rätt att sälja sina aktier till andra personer.

Hela den här processen skulle förstås vara extremt krånglig om Sven skulle behöva fara runt i sin företagsbil och försöka sälja sina aktier själv. Då skulle han inte ha särskilt mycket tid över för att slipa på nya produktidéer eller planera julbord för att göra sina anställda glada. Därför finns aktiemarknaden eller aktiebörsen som en handelsplats där företagare och investerare (dvs du) kan mötas och göra affärer. Den plats där man gör dessa affärer kallas för aktiebörs.

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Hur börsen fungerar

Aktiebörsen är alltså mötesplatsen mellan företagaren Sven och dig som vill investera i aktier. Här möts man och kan köpa och sälja aktier till det nuvarande marknadspriset. Vad en aktie kostar eller kan säljas för bestäms inte av företaget i långa loppet. Visserligen kan företaget säkert påverka priset då aktien skall introduceras för första gången. Men sedan är det du och jag och alla andrar som påverkar priset och här gäller samma principer som på andra marknader.

Ju fler som vill köpa aktien (större efterfrågan) i kombination med få som vill sälja desto högre pris. Ju färre som vill köpa (låg efterfrågan) i kombination med många säljare desto lägre pris på aktien.

Självklart finns det även massor av andra faktorer som påverkar aktiens pris och du kan läsa om många av dessa på denna sajt. Men i grunden så är aktiemarknaden en slags auktion där köpare och säljare möts och budar med aktier.

Olika aktiebörser – Var skall Sven introducera sitt företag?

Om man jämför Svens företag med stora företag som Hennes & Mauritz eller telekombolaget Ericsson så är det egentligen ett jättelitet företag som Sven har. Eftersom det är så litet så passar hans företag inte att introducera på de största börserna där mängder handlar. Därför finns det olika aktiebörser för olika typer av bolag.

I Sverige finns det två “riktiga” aktiebörser. För etablerade bolag så kallas börsen Nasdaq OMX Stockholm och för mindre tillväxtbolag så finns börsen NGM Equity. Dessa börser är reglerade och auktoriserade av Finansinspektionen.

Utöver dessa börser så finns det även något som kallas för aktielistor där aktier helt enkelt kan listas. Exempel på sådana är Aktietorget, NGM Nordic och First North. Här listas bolag och handel kan ske i dem men de har ännu inte uppnått tillräcklig med status eller omsättning för att kunna introduceras på aktiebörsen. Du som aktieinvesterare kan ändå handla i dessa aktier så länge din nätbank har tillgång till dessa listor. Dessa listor kallas också för MTF som betyder “Multilateral Trading Facility”.

Så en naturlig väg för Sven att komma in på börsen kan vara att först lista sitt bolag på en av aktielistorna. När det sedan växer och växer och växer kan det finnas möjlighet för möbeltillverkaren att nå den riktiga börsen.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar