Så fungerar börsen och aktiemarknaden

Aktiemarknaden och börsen

Tänk dig att företagaren Sven under många år har jobbat på att tillverka och sälja fantastiskt användbara stolar för kontor. Sven har med åren kunnat anställa fler och fler och även utvidgat produkterna med skrivbord, lampor, soffor och hyllsystem.

Det har gått bra och de levererar till fler och fler företag. Men Sven vill nå ännu längre och expandera internationellt. Visserligen finns det en hel del pengar i företaget men inte på långa vägar så mycket som Sven behöver för att kunna etablera sig internationellt. Nu vet han inte riktigt vad han skall göra. Han har svårt att låna pengar av banken då de tycker att det är för hög risk. Så vad skall då Sven göra?

Varför finns en aktiemarknad?

Aktiemarknaden finns bland annat till för företagare som Sven. Många företag har ett behov att få in mycket pengar in i sitt bolag för att kunna investera men det är svårt att hitta investerare. Om många människor kan dela på risken och tillsammans erbjuda pengar till företaget så kan detta vara en möjlighet för Svens internationella expansion.

Så vad måste Sven erbjuda för att han skall få ta del av dessa pengar?

Om Sven går till aktiemarknaden och ber om pengar där så måste han självklart erbjuda något tillbaka. Det som han erbjuder är då ägande i hans bolag i form av aktier. De som ger pengar till Sven får alltså tillbaka ett ägande i hans bolag och också rätt att ta del av vinster som företaget gör. Den nya aktieägaren har också rätt att sälja sina aktier till andra personer.

Hela den här processen skulle förstås vara extremt krånglig om Sven skulle behöva fara runt i sin företagsbil och försöka sälja sina aktier själv. Då skulle han inte ha särskilt mycket tid över för att slipa på nya produktidéer eller planera julbord för att göra sina anställda glada. Därför finns aktiemarknaden eller aktiebörsen som en handelsplats där företagare och investerare (dvs du) kan mötas och göra affärer. Den plats där man gör dessa affärer kallas för aktiebörs.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier & fonder courtagefritt (gratis). Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla med & utan hävstång i digitala & vanliga valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: Etoro erbjuder bland annat CFD-handel. 67% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Hur börsen fungerar

Aktiebörsen är alltså mötesplatsen mellan företagaren Sven och dig som vill investera i aktier. Här möts man och kan köpa och sälja aktier till det nuvarande marknadspriset. Vad en aktie kostar eller kan säljas för bestäms inte av företaget i långa loppet. Visserligen kan företaget säkert påverka priset då aktien skall introduceras för första gången. Men sedan är det du och jag och alla andrar som påverkar priset och här gäller samma principer som på andra marknader.

Ju fler som vill köpa aktien (större efterfrågan) i kombination med få som vill sälja desto högre pris. Ju färre som vill köpa (låg efterfrågan) i kombination med många säljare desto lägre pris på aktien.

Självklart finns det även massor av andra faktorer som påverkar aktiens pris och du kan läsa om många av dessa på denna sajt. Men i grunden så är aktiemarknaden en slags auktion där köpare och säljare möts och budar med aktier.

Olika aktiebörser – Var skall Sven introducera sitt företag?

Om man jämför Svens företag med stora företag som Hennes & Mauritz eller telekombolaget Ericsson så är det egentligen ett jättelitet företag som Sven har. Eftersom det är så litet så passar hans företag inte att introducera på de största börserna där mängder handlar. Därför finns det olika aktiebörser för olika typer av bolag.

I Sverige finns det två “riktiga” aktiebörser. För etablerade bolag så kallas börsen Nasdaq OMX Stockholm och för mindre tillväxtbolag så finns börsen NGM Equity. Dessa börser är reglerade och auktoriserade av Finansinspektionen.

Utöver dessa börser så finns det även något som kallas för aktielistor där aktier helt enkelt kan listas. Exempel på sådana är Aktietorget, NGM Nordic och First North. Här listas bolag och handel kan ske i dem men de har ännu inte uppnått tillräcklig med status eller omsättning för att kunna introduceras på aktiebörsen. Du som aktieinvesterare kan ändå handla i dessa aktier så länge din nätbank har tillgång till dessa listor. Dessa listor kallas också för MTF som betyder “Multilateral Trading Facility”.

Så en naturlig väg för Sven att komma in på börsen kan vara att först lista sitt bolag på en av aktielistorna. När det sedan växer och växer och växer kan det finnas möjlighet för möbeltillverkaren att nå den riktiga börsen.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier, fonder & mycket mer
Avanza.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller konton med max 50 000 kr på)
Nordnet.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller nya konton med max 80 000 kr på)
Etoro.com/sv – alltid 0 kr i courtage på aktier, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder dessutom ”copytrading” samt handel i CFD:s, digitala & vanliga valutor, index, råvaror och mycket mer både med och utan hävstång.

”Alternativa” investeringar
Lendify.se – låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.
– Kameo.se – Investera i fastighetsprojekt & företagslån. Välj själv vilka projekt & företag du vill investera i på deras plattform. Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik/

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Aktiehandel

Kommentera eller Fråga

Senaste på Aktiekunskap

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Etoro.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder utan courtage.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021