Substansvärde

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Substansvärde
Substansvärde

Substansvärdet är ett av alla nyckeltal som vill ge riktlinjer kring hur högt eller lågt en aktie är värderad av börsen i förhållande till företagets egna kapital.

Detta är ett nyckeltal som oftast används vid värdering av fastighetsbolag och investmentbolag.

Det här är ett ganska lättåtkomligt nyckeltal som inte kräver så mycket beräkningar för att kunna få fram. Här går vi igenom hur substansvärdet definieras och tar några exempel på hur det kan beräknas.

Definition av substansvärdet

För att kunna beräkna substansvärdet så behöver du ha tillgång till aktiebolagets balansräkning och även hur många aktier som är utgivna. I balansräkningen är det eget kapital som du vill ha information om, dvs tillgångar minus skulder som det egna kapitalet innebär.

Själva definitionen av substansvärde är sedan

Substansvärde = Eget Kapital (Tillgångar – Skulder) \ Antal aktier

Det kan vara intressant att fundera lite på vad det egna kapitalet egentligen är för något för aktiebolaget. Detta kapital är egentligen inte företagets egna pengar utan företagets skuld till aktieägarna. Det egna kapitalet är alltså den del av bolaget som tillhör aktieägarna.

När det egna kapitalet beräknas genom att ta tillgångar – skulder från balansräkningen brukar detta också kallas för det bokförda egna kapitalet eller det synliga egna kapitalet.

Det går även att använda sig av justerat eget kapital (JEK) i beräkningen. Detta brukar ibland definieras av företaget i redovisningen alternativt att man själv får beräkna detta. Om du själv skall göra denna beräkning brukar det gå att använda att JEK = Eget Kapital + Obeskattade reserver efter skatt.

I videon går Avanza igenom substansvärde

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Exempel på beräkning  av nyckeltalet

Som vi nämnde här ovan så är det alltså i balansräkningen som vi hittar information om det egna kapitalet och när vi väl har detta och antalet utgivna aktier så är det enkelt att räkna ut substansvärdet. För att exemplifiera en beräkning av ett substansvärde använder vi exempelföretaget Bennys Bil AB.

I balansräkningen ser vi att det egna kapitalet är 76 035 miljoner kronor och antalet utgivna aktier är 2028 miljoner stycken. För att då beräkna substansvärdet gör vi det enligt:

Eget Kapital (Tillgångar – Skulder) \ Antal aktier = 37,49 kr

Vi kan då jämföra substansvärdet på 37,49 kr mot aktiekursen som ligger på 84 kronor i vårt exempel. Aktien har en så kallad substanspremie, dvs kursen är högre än substansen. Skulle vi då kunna anse att den här aktien är mycket högt värderad (ungefär dubbelt så högt pris)?

Det svåra med att göra en sådan bedömning som aktieägare är att det inte är lätt att värdera storleken på det egna kapitalet. Det kan finnas så kallade osynliga tillgångar i bolaget som anställda, forskning, nya lanseringar av produkter osv som inte syns i balansräkningen.

Att tolka och förstå substansvärde

 • Det svåra med att tolka substansvärdet handlar alltså om att rätt värdera tillgångarna i företaget och därmed det egna kapitalet. Det är framförallt i industritillverkande företag som detta är svårt.
 • Däremot så brukar substansvärdet vara enklare att räkna ut i investmentbolag där värdet är enklare att beräkna. Dessa typer av bolag äger ju framförallt aktier i andra företag och substansvärdet säger därmed på ett tydligare vis hur aktiekursen ser ut i förhållande till substansvärdet. Det är i dessa sammanhang som man brukar nämna att investmentbolag handlas till substansrabatt, dvs att substansvärdet i bolaget är högre än vad aktiekursen visar.
  Läs även vår artikel om: Substanspremie och substansrabatt
 • Det går också att använda sig av justerat eget kapital i beräkningen av substansvärde. Ibland anges detta av företaget i redovisningen, ibland behöver man beräkna detta själv.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

 • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
 • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
 • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

17 svar på ”Substansvärde”

 1. Hej. Jag undrar nu ifall man vill våga sig på detta med aktier vad ska man då förlita sig på mest ?Ska man följa börsen ett tag innan och se hur det går för en viss företag eller ska man typ satsa på enbart vissa saker som aldrig går med förlust som tex : Mat som kanske alltid säljs… tex kaffe eller liknande . Skulle vara intressant att veta …Mvh Emma

  Svara
  • Hej Emma, det är tyvärr mycket svårt att svara kortfattat på din fråga. Det enda vi kan göra är att berätta om vår egen erfarenhet i denna fråga.

   Vårt bästa tips är att börja i den ändan att man lär sig så mycket allmänt om börsen som möjligt, dvs hur den fungerar och vilka strategier som finns för aktiehandel. När man sedan har känt in vilken metod som passar en själv bäst så fortsätter man att lära sig mer om den.

   Vår egen filosofi är framförallt att investera i företag som har en historisk god tilläxt och samtidigt har delat ut en del av vinsten årligen till sina aktieägare. Sedan försöker vi att köpa aktier i dessa bolag när vi anser att priset är rimligt och ännu hellre lågt. Vi avgör priset genom att beräkna några av de nyckeltal som den här sajten går igenom.

   Fråga gärna mera om du tycker att du behöver mer information!

   Svara
 2. Varför kan man inte bara ta:

  summa egetkapital (20MSEK i exemplet)
  _________________

  Antalet aktier ( 2,5 Milj i exemplet)

  ?

  Jag förstår att det är värdet i bolaget som vi vill dela på antalet aktier men kan man inte skipa några uträkningar genom att göra på mitt vis?. Bara man förstår vad siffrorna ”står” för, eller missar jag någon väsentlig del?

  Svara
  • Hej Andy
   Aboslut kan du göra så då det egna kapitalet är utmärkt på ett tydligt vis i redovisningen för aktiebolaget.

   Svara
 3. Hej!
  Försöker sätta mig in i fundamental analys och kämpar nu med att förstå hur man räknar ut justerat eget kapital.
  Definitionen är, såvitt jag förstår, eget kapital plus 72 procent av obeskattade reserver.
  Min fråga är:
  Vad är ”obeskattade reserver” egentligen?
  I årsredovisningen hittar jag bara posten ”reserver”, och jag antar att det är samma sak men undrar om nån ändå skulle kunna reda ut begreppen lite.
  Tacksam för svar!
  /Magnus

  Svara
  • Hej Magnus,
   Obeskattade reserver är en vinst som företaget inte har betalat skatt för ännu. Dvs där de har en latent skatt. Företagen gör detta för att få en jämn ström på inbetalningar av skatt.

   Svara
 4. Vill säga att ni har en bra och pedagogisk sida. Dock tror jag det är fel svar i fråga två, eget kapital ska vara i täljaren och antalet aktier i nämnaren.

  Svara
 5. Fråga 2 Substansvärdet är 0,10 och inte 10.

  Egna kapitalet 20 miljoner / antal aktier 200 miljoner = 0,10

  Vänligen F

  Svara
 6. Om det finns två typer av aktier både A och B, räknar man då totalt antal aktier eller bara på respektive aktie typ det gäller?

  MVH

  S

  Svara
  • Du räknar på bägge typerna av aktier. Bästa brukar vara att kolla rapporten från företaget och leta upp totala antalet utgivna aktier.

   Svara
 7. Hej, ni skriver att ”eget kapital”=Tillgångar-skulder
  Vilka tillgångar och vilka skulder?
  omsättningstillgångar? kortfristiga skulder? Hur gör man om man själv vill få fram eget kapital från balansräkningen? Man kan ju inte ta totala tillgångar minus totala skulder. det blir ju alltid 0. Hur beräknar bolaget fram eget kapital när de gör balansräkningen? det brukar ju stå på skuldsidan, men hur beräknar bolaget själva fram eget kapital?

  Svara
  • Det är ganska vanligt att man som aktiebolag anger det egna kapitalet i årsredovisningen. Så det är inte så ofta som du behöver räkna ut det själv faktiskt.
   Men för att få det egna kapitalet (om du vill räkna ut det själv) gå till balansräkningen och summera (kan vara lite olika)
   Anläggningstillgångar(materialla tillgångar)+Omsättningstillgångar = Tillgångar
   Kortfristiga + långfristiga skulder = skulder
   Eget Kapital = Tillgångar – Skulder

   Svara
 8. Hej.

  Jag har en fråga gällande substansvärdet jämfört med aktuell kurs för företag.

  Jag har läst att det kan vara en bra investering om gällande aktiekurs är lägre än substansvärdet.
  Gäller det motsatta också? Om aktiekursen är många gånger högre än substansvärdet är det då en dålig investering?

  Flera företag som jag har kollat på har t ex. 10 ggr högre aktiekurs än substansvärde.

  MVH
  Emil

  Svara
  • Hej Emil
   Önskar att det var så enkelt 🙂
   Många gånger så har aktiekursen satts utifrån vad börsen tror om företaget framåt och hur mycket vinst som företaget kommer att gå med.
   Så om substansvärdet är ”bra” men företaget går med förlust så är det ändå inte en bra investering, man behöver alltså ta med fler variabler in i det hela.

   Svara

Lämna en kommentar