Så skapar du ett buffertsparande

Sparande buffert

Det kan vara svårt att börja att spara och framförallt att börja spara till en buffert. Men det är viktigt att ha ett buffertsparande både för privatekonomin och inför framtida lyckade investeringar i aktier och fonder.

Hur mycket skall man ha i sin buffert?

Om du vill ha en trygghetsbuffert för oförutsedda händelse så brukar det allmänna rådet vara 1 – 2 månadslöner per familjemedlem.

Handlar det om att spara ihop likvida medel för att kunna investera vid rätt tillfälle i aktier så finns det ju egentligen inga gränser. Ju mer desto bättre, även om det för de flesta småsparare förstås alltid finns en gräns. Det viktiga här är alltså att fundera igenom målet med sitt sparande och försöka uppskatta hur mycket det krävs för att ha en tillräcklig buffert.

Svårt att komma igång – Hur gör jag?

Det svåraste med att få igång ett buffertsparande är nog i de allra flesta fall att komma igång. Och har man svårigheter att komma igång så är det antingen att det inte finns motivation eller att man sätter för höga mål och därmed aldrig når upp till dem. Om man känner att det inte finns mer än 200 kronor att avsätta varje månad till bufferten så ger ju ändå de där 200 kronorna bättre avkastning på ett räntekonto än om man inte sparar dem alls.

Tipset för att komma igång är alltså att sätta ett rimligt sparmål varje månad samt att alltid sätta av de pengarna precis när du har fått in din lön eller ditt bidrag. Du minskar du risken att pengarna går till något annat.

Tips:
Öppna konto gratis hos Avanza.se och Etoro.com/sv så kan du handla aktier courtagefritt. Hos Avanza får du ha max 50 000 kr på ditt konto för att handla aktier courtagefritt men hos Etoro är det obegränsat. Hos Etoro kan du dessutom handla i olika sorters valutor, råvaror, index osv på stora delar av världens marknader.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner som handlar via Etoro förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Första steget – Planen och utförandet

När du väl har bestämt dig för att få igång ett buffertsparande så skadar det förstås inte att sätta sig ner i 10 minuter och tänka igenom hur mycket du skall spara varje månad. Gör en enkel undersökning på hur mycket pengar du i snitt skall betala i utgifter varje månad. Ta med allt du kan komma på. Av det som blir över kan du ta en rimlig summa och bestämma att detta skall vara ditt buffertsparande. Om du tex har som mål att spara ihop 20 000 kronor som du sedan skall investera i aktier bestäm då under hur lång tid du skall spara för att nå denna summa. Och glöm inte att man måste börja någonstans även om de där pengarna känns långt borta för tillfället.

Att välja en trygg sparform med bra ränta

Nästa steg är förstås att bestämma var du skall sätta in dina pengar. Det finns mängder av olika konton och sparformer som passar ett buffertsparande. Några av dessa som vi själva gillar är:

 • Räntefonder – Är generellt mycket trygga men har en låg avkastning i nuläget.
 • Sparkonto med högre ränta – Det finns även sparkonton med högre räntor än vad du får på ditt vanliga lönekonto. Här kan du få allt mellan 0,5 – 10% beroende på var du sätter in pengarna och hur länge du låser dem. Läs gärna min sammanställning över sparräntor.

Undvik även att spara pengarna så att de är alltför lättåtkomliga. Det blir då för enkelt att snabbt ta ut dem när köplusten sätter in. Tänk även på att du på ditt lönekonto eller ett vanligt sparkonto har mycket låg ränta och att du där ofta missar att få en viss utveckling på dina pengar.

Tips för vidare läsning

Följ utvecklingen på våra investeringar 💰
Vi på Aktiekunskap har investerat riktiga pengar på ett antal olika investeringsplattformar så som Avanza, Savelend, Sigmastocks, Lysa osv. Du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.
Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Kommentera eller Fråga

5 Kommentarer

 1. Maria skriver:

  Hej!
  Har ISK på Avanza med olika aktiefonder för långsiktigt sparande och har även ett buffertsparande på ett sparkonto på Avanza. Tycker nu att sparräntan är väldigt låg och nu rekommenderas man att ha kanske blandfonder istället med låga avgifter som sparande? Vad tycker ni om det?

 2. Ali skriver:

  Hej!, som Alicia är jag också studerande. Kort sagt undrar jag, hur jag skall uppnå en optimal avkastning på mitt intjänade kapital. Hur skall fördela kapitalet, fonder, aktier, obligationer, warranter och etc. Jag har under 3,5 års tid sparat ihop ca 200,000 :- SEK. Mitt ultimatan mål är att leva på avkastningen: d.v.s. aktieutdelningarna och etc. om tjugo år. Jag är 19 år och har precis öppnat ISK på Avanza Bank

  Med vänlig hälsning
  /Ali

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej
   Det är lockande att ge råd om dessa saker men vi försöker att undanhålla oss ifrån det 😉
   Vi rekommenderar alltid att kika på många olika investeringsstrategier och välja den som du tycker passar dig bäst.
   Själva investerar vi enligt den fundamentala analysen och försöker köpa aktier som vi själva anser är lågt värderade och sedan hålla kvar vid dessa länge.

 3. Alicia skriver:

  Hej! Jag är studerande och har inte så mycket pengar att röra mig med, men jag skulle ändå vilja bygga upp ett bra sparande. Jag har under 4 år haft Danske Bank DI Offensiv där jag satt in 200 kr varje månad. Detta var min buffert som jag tyvärr blev tvungen att utnyttja nyligen. Under 4 år har mitt depåkonto gått upp 12%. Var detta en bra sparform?

  Nu till min stora fråga. Jag skulle dels vilja buffertspara, men även spara kortsiktigt, 1 år fram eller så, till resor tex. Vad ska man välja då? Buffertspara i Avanza Zero och kortsiktigt på ett sparkonto med hög ränta?

  Tacksam för svar!

  Alicia

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Alicia, att ha en uppgång på 12 % på 4 år, dvs i genomsnitt 3 % per år, är ganska normalt om man exempelvis har en räntefond alternativt ett sparkonto med bra ränta. Tycker det låter som ett rätt ok sätt att spara på så länge avgifterna för sparandet inte äter upp för mycket av dina ränteinkomster.

   Tycker att det låter som en rätt bra idé att dela upp sparandet i två olika delar. Dels det kortsiktiga där du tar en liten risk med dina pengar. I samband med liknande typer av sparande är det ju dels viktigt att inte förlora pengar då man inte har tid att vänta på att de skall växa till sig igen samt att man kan få ut dem enkelt och snabbt.

   Vad det gäller långsiktigt sparande så kan Avanza Zero vara bra, framförallt för att det är en helt avgiftsfri fond. Annars kan man även fundera på om aktier är en bra idé för den långsiktiga delen.

Copyright Aktiekunskap.nu 2023