Tech-aktier

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Tech-aktier

Tech-aktier, eller teknikaktier, är aktier i bolag som erbjuder innovativa tekniska och digitala lösningar. Det finns därmed techbolag inom de flesta branscher och avgränsningen för vad som ska klassas som tech-aktie är inte alltid självklar.

”Vi definierar ett techbolag som ett bolag som bygger sin affär kring teknikdriven tillväxt.”/ Helen Broman (Lannebo Teknik)

Inom tech-aktier hittas flera internationella giganter så som Microsoft, Alphabet (Google) och Spotify. Många av dessa stora internationella företag började med en liten innovativ idé som sedan växte till att förändra en hel marknad. Tydliga exempel på detta är just Spotify, Airbnb och Facebook.

Att investera i de mindre tech-bolagen innebär därmed en förhoppning om att de ska växa kraftigt när deras tjänst/produkt blir allt större. Detta brukar även återspeglas i mycket höga värderingar i de klassiska nyckeltalen P/E-tal och P/S-tal exempelvis.

Olika inriktningar inom tech

Tech-aktier kan hittas inom de flesta branscher. Detta utifrån att exempelvis digitalisering och automatisering påverkar de flesta företag idag. De kategorier som presenteras nedan har därför fokus på trender, utveckling och specifika inriktningar. Önskas en bred diversifiering av tech-aktier rekommenderas istället tech-fonder (se längre ner i artikeln).

Mediadistribution

Böcker, filmer, tidningar…. Allt går idag att nå digitalt via olika prenumerationstjänster. Med digitala lösningar blir tillgången större och priset lägre. Inom denna kategori hittas bolag som exempelvis Storytel, Amazon, Netflix och Spotify. Här hittas även digitala utbildningslösningar.

”Grön teknik”

Inom så kallad ”grön teknik” finns företag som utvecklar tekniska lösningar som underlättar för alternativa energikällor. En bransch som gynnas både av ett större miljötänk hos privatpersoner och företag samt lagar och regleringar som innebär att fossila bränslen ”straffas”.

Molnbaserade tjänster

Molnbaserade tjänster innebär allt från lagring och hantering av information till bokföring och planeringsverktyg. Allt fler program och tjänster blir molnbaserade vilket innebär att de enkelt kan nås från vilken dator som helst – när som helst. Inom denna kategori finns därmed allt från Dropbox och Fortnox till Tieto och Sinch.

Delningsekonomi

Delningsekonomi är ett begrepp som innefattar bolag som underlättar för privatpersoner att ”dela med sig” av sina tillgångar. Oftast handlar det om att privatpersoner lätt ska kunna hyra ut något, exempelvis sin bostad eller sin bil. Bland de största internationella företagen inom denna kategori finns Airbnb. 

Social media

Facebook startades 2004 och sedan dess har utvecklingen av sociala medier minst sagt exploderat. Det är idag ett självklart sätt att umgås och kommunicera – både som privatperson och företagare. Inom denna kategori hittas exempelvis Twitter, Facebook och Snapchat (Snap Inc).

Blockchain

Blockkedjetekniken uppfanns 2009 och innebär ett nytt sätt att hantera informationsflöden och överföring av värden. Exempelvis använder Lantmäteriet, Telia och Nasdaq denna teknik. Ofta förknippas blockkedja med kryptovalutor som exempelvis Bitcoin men kryptovalutor är enbart en, av extremt många, appliceringsbara funktioner för en blockkedja. Inom denna kategori hittas däremot även företag som är aktiva inom dessa valutor.

Gaming &iGaming

Nästan hela gamingbranschen omfattas av tech-bolag. Utöver utveckling av spel sker årligen tekniska innovationer som påverkar spelutvecklingen och hur spelen presenteras och konsumeras. Exempel är AI och VR. Inom denna kategori kan även flera så kallade gamblingaktier passa.

Digital säkerhet

Med allt mer information och lagring online krävs även en helt ny säker digital infrastruktur. Flera tech-företag har fokus på säkerhetslösningar och ofta är de inriktade mot en speciell bransch så som privatpersoner, sjukvård osv. Ett exempel på svenskt företag inom denna kategori är Enea.

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Exempel på teknikaktier

Listan nedan visar enbart exempel på aktier inom de ovan nämnda kategorierna.

Mediadistribution

  • Amazon (USA) – Främst stor på E-handel men har även streamingtjänst.
  • Spotify (USA) – Musikstreaming
  • Netflix (USA) – Film och serier
  • Storytel – Ljudböcker

”Grön teknik”

  • Tesla (USA) – Elbilar
  • Minesto – Utvinner energi från tidvatten och havsströmmar
  • Eolus Vind – Uppför vindkraftsanläggningar
  • SunPower Corp (USA) – Utvecklar solenergiteknik

Molnbaserade tjänster

”Delningsekonomi”

  • Airbnb – Hyra, och uthyrning av, privatpersoners bostäder
  • Über – ”Taxiverksamhet” utförd av privatpersoner

Social media

Blockkedja

  • Arcane Crypto – Har brett utbud av tjänster/produkter inom kryptovalutor
  • Goobit Group – Svensk kryptovalutabörs under namnet Safello
  • Att ha ögonen på… (ej på börsen) – Norbloc, Chromaway, Superblocks, Chainvine

Gaming & iGaming

Digital säkerhet

  • Okta Inc (USA) – Digitala identitetslösningar
  • Cloudflare (USA) – Molnlösningar och digital säkerhet
  • Palo Alto (USA) – Utvecklar bland annat brandväggar

Tips!
Både Nordnet.se och Avanza.se erbjuder 0 kr i courtage vid aktiehandel samt 0 kr i fondavgifter för alla som har upp till 50 000 kr på kontot. Delar du upp dina pengar mellan Nordnet & Avanza kan du alltså utnyttja bägge deras erbjudanden. Det är gratis att öppna konton både hos Nordnet och Avanza.

✅ 0 kr i courtage vid aktiehandel
✅ 0 kr i fondavgifter

Erbjudandet gäller för alla som har ett samlat sparande på max 50 000 kr hos Avanza. Samlat sparande = kassa plus investeringar.

✅ 0 kr i courtage vid aktiehandel
✅ 0 kr i fondavgifter

Erbjudandet gäller för alla som har ett samlat sparande på max 50 000 kr hos Nordnet. Samlat sparande = kassa plus investeringar.

Öppna konto hos båda💡
genom att öppna konto hos både Nordnet och Avanza kan du dela upp dina pengar och utnyttja deras erbjudanden till max. Om du exempelvis har 90 000 kr så sätter du in 45 000 kr hos Nordnet och 45 000 kr hos Avanza. Då kan du handla aktier och fonder helt utan avgifter för totalt 90 000 kr.

Vad är courtage?
Courtage är kostnaden för att köpa och sälja aktier. Nordnet och Avanza bjuder på denna kostnader så länge du har under 50 000 kr på kontot.

Vad är fondavgift?
Fonder tar ut en avgift för att de förvaltar dina pengar. Nordnet och Avanza bjuder på dessa avgifter så länge du har under 50 000 kr på kontot.

Fonder inom tech

Utbudet av tech-fonder är mycket stort. I likhet med andra fonder varierar det gällande hur innehavet väljs ut, geografisk inriktning och om det primärt är stora eller mindre bolag. Dessutom finns en skillnad i hur ny och innovativ teknik som fondförvaltarna anser omfatta av begreppet.

Följande fonder är alltså bara ett ”axplock” och visar exempel på inriktningar och innehav.

Swedbank Robur Technology

Fond som placerar i stora och medelstora företag globalt. Framförallt sker investeringar på den amerikanska marknaden.

Swedbank Robur Ny Teknik

Fond som placerar minst 60 % i små och medelstora bolag i Norden. Investerar brett inom exempelvis läkemedelsteknik, miljöteknik samt industriteknik.

Lannebo Teknik Småbolag

Investerar i småbolag över hela världen med målet att hitta snabbväxande teknikbolag.

Go Blockchain

Fond som startades 2021 och som investerar minst 90 % i aktier (eller aktierelaterade värdepapper) i bolag som är verksamma inom blockkedjetekniken. Fonden investerar inte i kryptovalutor.

Nordic Tech Fund

Börshandlad fond som hittas på NGM-listan. Lanserades 2021 och har bland annat som mål att ”öppna upp venturevärlden för vanliga investerare”. Fondandelarna är begränsade och investeringar förväntas ske av fondbolaget under 7 år varpå tillgångarna likvideras och delas ut till fondandelsägarna. Har ett speciellt fokus på gaming och AI.

Erbjudande:
Hos både Avanza.se & Nordnet.se behöver du inte betala några fondavgifter överhuvudtaget så länge du har under 50 000 kr i samlat sparande på kontot. För att utnyttja deras erbjudanden till max kan du öppna konto hos båda aktörerna. Då slipper du fondavgifterna för ett dubbelt så stort investerat belopp.

Det är gratis att öppna konto hos både Avanza och Nordnet

Erbjudandet gäller för alla kunder med maximalt 50 000 kr på kontot. Har du 100 000 kr kan du alltså sätta in 50 000 kr hos Avanza och 50 000 kr hos Nordnet och därmed investera totalt 100 000 kr i fonder och inte behöva en enda krona i fondavgifter.

Så här skriver Nordnet:
0 kr i courtage och fondavgifter. Ge ditt sparande en flygande start. Nordnet bjuder på courtaget och återbetalar alla dina fondavgifter upp till att du nått 50 000 kr i samlat kapital.

Så här skriver Avanza:
Vi vet hur viktigt det är att få en bra start på sitt sparande. Därför får du som ännu inte kommit över 50 000 kr i sparande hos oss tillbaka alla (ja, alla!) fondavgifter. Det sker helt automatiskt, oavsett vilka fonder du väljer. Dessutom handlar du aktier från 0 kr.* En bättre start på ditt sparande kan du inte få.


Marknad och kännetecken

Ett kännetecken på framgångsrika tech-bolag är att de utvecklat en produkt/tjänst som skapat ett helt nytt konsumentbeteende. Det kan ske exempelvis genom förenkling av vardagen eller beteendemönster. Inom kategorin kan exempelvis Facebook nämnas som var pionjär inom social media samt Google (Alphabet) som är den självklara vägen till kunskap i de flesta länder i världen. Många av de framgångsrika tech-företagen vänder sig däremot primärt mot företagskunder och är inte lika kända för privatpersoner som Facebook och Google.

P/E-tal kan vara ”vilseledande”

Tech-aktier har ofta ett mycket högt P/E-tal. Det visar alltså att företaget är högt värderat i förhållande till dess vinst. Ett stort antal av dessa bolag förväntas alltså få betydligt större vinster i framtiden – inte minst om det är innovativa produkter/tjänster de utvecklar. Ett högt P/E-tal visar därmed att många tror på företagets framtida tillväxt.

Marknaden anses växa kraftigt utifrån starka samhällstrender som gynnar utvecklingen. Detta med exempelvis fokus på grön energi, mer digitalisering, 5G och automatisering. Däremot är ofta den framtida tillväxten inräknad i kursen – vilket visar sig i höga P/E-tal. 

Trender

Trender inom tech

I en intervju med Avanza nämner fondförvaltaren, Johan Nilke på Lannebo fonder, ett par trender inom tech-sektorn. Dessa presenteras nedan tillsammans mer utförlig förklaring om dessa områden.

  • Digitalisering

Nilke hänvisar till ett uttalande från Microsoft där de angav att ”digitaliseringsprocessen nu går snabbare än någonsin”. En process som omfattar allt från sjukvård och transport till utbildning.

  • Molntjänster

I samma intervju nämns att molntjänster växer utifrån flera olika aspekter. Bland annat önskar allt fler anställda att kunna delvis jobba hemifrån vilket skapar behov av passande molntjänster.

  • Automatiserad och uppkopplad

En undersökning visar att ca 20-30 % av alla industriella maskiner är uppkopplade och därmed kan skicka information kring allt från service till reparation. Här finns alltså en mycket stor marknad som ännu inte blivit digitaliserad i större utsträckning.

Med 5G ges även möjlighet till ”internet of things” där allt fler produkter är uppkopplade och kan kommunicera med varandra.

  • Digitalisering av sjukvården

Exempel inom detta område är att effektiv patientövervakning, digitala journaler och kommunikationsmöjligheter kan utvecklas.

Andra trender

Ytterligare trender inom tech-utveckling är:

Gaming

Gamingbranschen var en av de största vinnarna under coronapandemin. Men det är en bransch som vuxit kraftigt redan innan pandemin och som förväntas växa ytterligare. I en analys av tech-aktier, från 2020, anger Ellinor Becket att ”…spelandet har både breddats och intensifierats. Inte minst tyder aktiviteten hos några av teknikjättarna på det.”.

Blockkedja

Även om den första blockkedjan lanserades redan 2009 så tog det flera år innan företagsbranschen uppmärksammade fenomenet och insåg dess potential. De flesta företag inom denna bransch är antingen bara ett par år gamla alternativt har större IT-företag valt att rikta en del av sin verksamhet mot blockkedjetekniken. Hur stor tekniken blir och vad den exakt kommer att användas till är ännu inte helt tydligt i samhället.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar