Investera i små bolag

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.

Alla bolag är från början en affärsidé. Grundarnas idé blir ett litet bolag och med tiden kanske ett stort börsnoterat företag. Ericsson eller H&M var från början små bolag. Idag är de två av de största bolagen i Sverige. Så hur skall man göra för att hitta intressant små bolag att investera i?

Varför är småbolag intressanta?

Det finns ingen bestämd definition för vad som är ett småbolag. Om ett företag är litet eller inte beror på vad man jämför med. Med det sagt så brukar bolag som räknas som små ligga under eller lite över 1 miljard i börsvärde.

Det finns många olika anledningar till att ibland flytta sitt fokus från storbolagsaktier till mindre bolag. Här listar jag några anledningar till att man som aktieinvesterare kan utöka sin portfölj med några mindre aktier.

Potentialen för snabb tillväxt är större

Större bolag brukar ofta ha svårare att växa snabbt på kort tid. De är ju redan stora och kanske redan har hittat en stor del av sin marknad. Detta är inte fallet med lite mindre aktörer som har möjligheten att på kort tid ta stora marknadsandelar. De kanske även kan skapa en helt ny marknad för deras produkt eller tjänst. Många bolag är också innovationsföretag. Dessa kanske lanserar en ny teknik, medicin eller tjänst som har stor potential att växa mycket snabbt.

Det är roligt och engagerande

Personligen är behållningen att investera i små bolag framförallt att det är roligt, spännande och intressant. Med små bolag är det ofta lättare att få en överblick av marknaden som företaget verkar inom. Det är kul att få följa en bra affärsidé gå från idéstadiet till ett företag som växer och tar marknadsandelar. Jag är själv entreprenör och väldigt intresserad detta område så det är lite att slå två flugor i en smäll.

Småbolagsindex har gått upp mycket de senaste åren

Om du skall hålla koll på småbolagen på börsen så finns det ett så kallat index för detta. Det kallas för MSCI Sweden small cap index och är ett snitt över de svenska småbolagens utveckling. Kikar du in i det dokumentet så ser du att detta index slår marknaden som helhet ganska mycket. Tolkar jag siffrorna rätt där så går småbolagen över en 10-årsperiod ungefär 60 % bättre en index som helhet. Det finns alltså statistik på att investera i småbolag lönar sig.

Småbolag är mindre analyserade än stora

Det är färre analytiker som följer småbolag än de stora bolagen. Det gör att en mindre del av marknaden har koll på dessa bolag och det blir lättare att hitta ”guldklimparna”. Det går att hitta småbolag som inte en enda analytiker följer. Då finns det oftast inga offentliga analyser och endast de som orkar sätta sig in i bolaget ordentligt kommer att upptäcka dessa bolag i ett tidigt skede.

Mycket bra avsnitt från Nordnets Sparpodden där man diskuterar varför småbolag är bra.

Det är helt gratis att öppna konton hos alla aktörer nedan.

🔗 IG.com/sv – Följ, handla & gör teknisk analys på världens alla marknader.
Plattform & mobil-app som håller världsklass & är helt gratis.
Erbjuder handel i kryptovalutor, råvaror, index, aktier osv i realtid 24/7.

🔗 Etoro.com/sv – Alltid 0 kr i courtage på aktiehandel.
Handla i olika sorters valutor, CFD:s, aktier, index, råvaror osv. ({etoroCFDrisk} % av de som handlar CFD:s förlorar pengar).

🔗 Levler.se – Ny svensk nätmäklare för aktier & fonder med 0 kr i courtage fram till år 2025
Erbjuder ISK-konto.

🔗 Avanza.se & Nordnet.se – Öppna konto hos båda och utnyttja deras erbjudanden.
Bägge två erbjuder 0 kr i courtage & 0 kr i fondavgifter för alla med upp till 50 000 kr på kontot.

🔗 Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig.
Väljer ut aktier med hjälp av algoritmer.
Minsta insättning = 1 kr.

Hur lyckas man med investeringarna?

Hur skall man då göra för att hitta investeringar i aktier som har fördelarna som jag nämner ovan? Jag tänkte till och listar här nedan några viktiga moment som krävs för att lyckas.

Det kräver tid och undersökningar

Det kräver en hel del tid och jobb att hitta intressant prospekt att investera i. Så om du inte har tid för det så kanske inte denna typ av investering är något för dig? Själv brukar jag försöka hålla koll på bloggar, nyheter och andra tips på bolag som blivit introducerade på börsen. Det går också att leta på bra nätbanker som Avanza.se och Etoro.com/sv efter mindre bolag.

Disclaimer: {etoroCFDrisk}% av privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Lär känna bolaget

När du investerar i småbolag så är det viktigt att du lär känna bolaget och personerna bakom som leder det. Vilka erfarenheter har de sedan tidigare? Hur mycket äger de själva? Det är inte lätt att boka upp möten som småsparare. Men det finns idag mycket information att plocka in från nätet.

Sök efter långsiktiga affärsmodeller

Med nya och mindre bolag så är det inte säkert att affärsmodellen är fullt utvecklad ännu. Det kan kräva tid för ett bolag att nå fram till rätt modell för dem. Men om jag skall vilja investera i ett bolag så vill jag se att det är en långsiktigt hållbar affärsmodeller. Finns det plats att fortsätta och växa och utöka affären under lång tid? Eller finns det ett synligt slut på positiv utveckling?

Är företaget ledande på marknaden?

Det är också viktigt att jämföra bolaget med vad som redan finns eller är på väg ut på marknaden. Är företaget marknadsledande inom området eller finns det konkurrenter som är bättre? Du vill ju förstås satsa på det bolaget som har bäst förutsättningar.

Är patenten väl skyddade?

Själv brukar jag undvika att investera i små bolag som bygger på ett okänt utslag av exempelvis ett forskningsresultat. Ett exempel på det är mediciner med patent som skall godkännas av olika instanser. Där har jag som lekman inte har någon möjlighet att avgöra hur det kommer att gå i dessa processer. Då tycker jag det är bättre att investera i något som jag förstår. Då kan jag enklare avgöra om deras strategier för att ta marknadsandelar har goda förutsättningar.

Fonder som investerar i småbolag

Det finns massor med småbolagsfonder som har i uppgift att investera fondägarnas pengar i olika småbolag. Genom att titta på deras innehav kan man hitta små och fina bolag som fonderna valt ut efter noggrann analys. Man kan även investera i dessa fonder om man inte orkar engagera sig och leta efter småbolags-aktier själv.

Exempel på småbolagsfonder:

  • Swedbank Robur Small Cap USA
  • Swedbank Robur Småbolagsfond Europa
  • UBS EF Small Caps USA
  • Fidelity European Smlr Coms
  • Handelsbanken Amerika Småbolag
  • SEB Nordamerikafond Småbolag
  • Didner & Gerge Small & Micro cap
  • SEB Europafond Småbolag
  • BNP paribas US Small cap Classic
  • JPM US Smaller Companies

Fonderna ovan finns att handla hos Nordnet och Avanza.

Erbjudande:
Hos både Avanza.se & Nordnet.se behöver du inte betala några fondavgifter överhuvudtaget så länge du har under 50 000 kr i samlat sparande på kontot. För att utnyttja deras erbjudanden till max kan du öppna konto hos båda aktörerna. Då slipper du fondavgifterna för ett dubbelt så stort investerat belopp.

Det är gratis att öppna konto hos både Avanza och Nordnet

Erbjudandet gäller för alla kunder med maximalt 50 000 kr på kontot. Har du 100 000 kr kan du alltså sätta in 50 000 kr hos Avanza och 50 000 kr hos Nordnet och därmed investera totalt 100 000 kr i fonder och inte behöva en enda krona i fondavgifter.

Så här skriver Nordnet:
0 kr i courtage och fondavgifter. Ge ditt sparande en flygande start. Nordnet bjuder på courtaget och återbetalar alla dina fondavgifter upp till att du nått 50 000 kr i samlat kapital.

Så här skriver Avanza:
Vi vet hur viktigt det är att få en bra start på sitt sparande. Därför får du som ännu inte kommit över 50 000 kr i sparande hos oss tillbaka alla (ja, alla!) fondavgifter. Det sker helt automatiskt, oavsett vilka fonder du väljer. Dessutom handlar du aktier från 0 kr.* En bättre start på ditt sparande kan du inte få.


Ta alltid hänsyn till riskerna

Man brukar säga att volatiliteten är större i mindre bolag än i större. Det stämmer nog också för många av dessa bolag. Det beror på att det finns så mycket mer förväntan på ett litet bolag än på ett stort etablerat börsbolag. Det beror även på att de totala aktievärdet är mindre och känsligare för stora investeringar eller försäljningar.

Det är förstås inte riskfritt att investera i ett mindre bolag. Det kan gå snabbt neråt om affärsmodellen inte visar sig fungera. Så risken i att investera i mindre bolag är förstås större, samtidigt är möjligheterna även stora.

Det kan därför vara en bra idé att diversifiera sin portfölj. Det innebär att du har olika typer av aktier i din portfölj. Både stora, stabila företag och mindre mer riskfyllda börsbolag. På det viset så lägger du inte alla ägg i samma korg utan minskar din totala risk.

Ta del av hela marknaden via IG💡

IG.com/se erbjuder en kostnadsfri app & plattform
✅ Följ hela världens marknader dygnet runt i realtid
✅ Följ & handla på börsen även när den är stängd
✅ App & plattform är mycket bra för teknisk analys
✅ Lika smidigt att gå kort som att gå lång (satsa på uppgång eller nedgång)
✅ Följ & handla råvaror, index, valutor, aktier & kryptovalutor.

  • IG är en populär CFD-mäklare bland svenskar.
  • Deras kostnadsfria plattform & app är mycket bra för teknisk analys.
  • De erbjuder handel på stängda marknader under kvällar och helger vilket ger möjlighet att ta en position efter marknaden har stängt eller innan den öppnat. Man kan exempelvis ta en position i indexet OMXs30 innan marknaden öppnar på morgonen eller efter stängning på kvällen.

Det går inte att handla CFD:s inom ISK eller kapitalförsäkring men IG rapporterar in alla dina affärer till skatteverket så de kommer förtryckta i din deklaration. Du behöver alltså inte göra något själv, bara godkänna deklarationen. Har du gått back på årets sammanlagda handel hos IG får du tillbaka pengar på skatten. Har du gått plus på årets sammanlagda handel betalar du 30 % i skatt på vinsten, precis som vid vanlig aktiehandel.

CFD (Contract For Difference) är ett derivatinstrument som gör det enkelt att ta en lång eller kort position i underliggande tillgångar så som råvaror, aktier, index, kryptovalutor & valutor.

Man äger inte den underliggande tillgången direkt när man köper en CFD, man äger istället ett instrument som följer/trackar den underliggande tillgångens kurs.

⬆️ Lång position = du tjänar pengar om priset går upp
⬇️ Kort position = du tjänar pengar på att priset går ner (blanka)

⬆️ Köpa CFD:s = ta en lång position
⬇️ Sälja CFD:s = ta en kort position (blanka)

➡️ Sälja CFD:s som du redan äger = nolla positionen
➡️ Köpa CFD:s som du tidigare har sålt/blankat = nolla positionen

När du tar en position i en CFD så satsar du på att värdet på till exempel en aktie, en råvara eller kryptovaluta skall öka eller minska. Aktien, råvaran eller kryptovalutan kallas då för den underliggande tillgången.

Om du trycker på köp så satsar du på att priset på den underliggande tillgången skall gå upp. Om du istället trycker på sälj så satsar du på att den underliggande tillgången skall gå ner (man kan lite förenklat säga att man blankar).

Detta är en av de stora fördelarna med CFD:s. Du kan på ett smidigt sätt satsa på nedgång. Man trycker helt enkelt bara på sälj och väljer hur stor position man vill ta.

I CFD:s finns en inbyggd hävstång. Den bygger på ett så kallat säkerhetskrav. Ett säkerhetskrav är ett krav på att du har minst ett visst belopp i cash på ditt konto för att du skall kunna ta en viss position.

Låt oss säga att du vill ta en position i guld som i bilden ovan. För att du skall få ta en position på ca 14 000 kr i guld så krävs det att du har ca 700 kr på ditt konto. Detta gör att du får en rejäl hävstång. Du satsar bara 700 kr men din position i guldet är på 14 000 kr. Säkerhetskravet här är då 5 %. Hävstången blir då 20 ggr (20x) när säkerhetskravet är 5 %. Du måste alltså ha 5 % av positionen storlek i cash på ditt konto.

Om din position går ner så kommer förlusten att dras från dina 700 kr. Eftersom positionen är så pass stor tack vare hävstången så behövs det väldigt små rörelser för att dina 700 kr skall dubbleras eller utraderas.

För att skydda sig mot detta så skall man se till att hålla nere storleken på sina positioner och ha rejäla marginaler på säkerhetskravet. För denna position vore det kanske rimligt att istället ha ca 7 000 kr i cash/säkerhet på sitt konto för att vara på den säkra sidan. Då har man minskat sin hävstång från 20 ggr ner till 2X. Om 7 000 kr är för mycket för dig att satsa så får du istället ta en mindre position.

Tar du för stora positioner så kommer ditt säkerhetskrav sannolikt att snabbt att raderas ut och din position kommer att stängas automatiskt.

Har du till exempel bara 700 kr på ditt konto så kanske du inte borde ta större positioner än max 1 400 kr eller liknande för att vara på säkra sidan.

Exempel:
Aktien Volvo Ab handlas för 100 kr. Du bedömer att Volvo ab kommer att stiga och köper då 10 st CFD:s med Volvo Ab som underliggande tillgång på nivån 100 kr. Din totala position/exponering är då 1000 kr i Volvo Ab.


Du har satt in 100 kr totalt på ditt CFD-konto. Om säkerhetskravet är 5 procent (%) så dras 50 kr från ditt konto som säkerhetskrav.

Om Volvo Ab stiger till 105 kr och du bestämmer dig för att stänga din position och sälja för 105 kr så har du har tjänat 5 kr x 10 = 50 kr på din affär exklusive eventuellt courtage. Det innebär att du gjort 50% i vinst på det kapital du satte in på ditt CFD-konto.

Om Volvo Ab istället sjunker till 90 kr och du bestämmer dig för att avsluta din position och sälja för 90 kr så har du förlorat 10 kr per CFD och du hade ju köpt 10 st. Du har alltså förlorat totalt 100 kr. Förlusten är lika stor som det belopp du satte in på ditt CFD-konto och det innebär att du har förlorat 100% av de pengarna du satte in på kontot.

Lämna en kommentar