Investera i små bolag

Guide att investera i små bolag på börsen

Alla bolag är från början en affärsidé. Grundarnas idé blir ett litet bolag och med tiden kanske ett stort börsnoterat företag. Ericsson eller H&M var från början små bolag. Idag är de två av de största bolagen i Sverige. Så hur skall man göra för att hitta intressant små bolag att investera i?

Varför är småbolag intressanta?

Det finns ingen bestämd definition för vad som är ett småbolag. Om ett företag är litet eller inte beror på vad man jämför med. Med det sagt så brukar bolag som räknas som små ligga under eller lite över 1 miljard i börsvärde.

Det finns många olika anledningar till att ibland flytta sitt fokus från storbolagsaktier till mindre bolag. Här listar jag några anledningar till att man som aktieinvesterare kan utöka sin portfölj med några mindre aktier.

Potentialen för snabb tillväxt är större

Större bolag brukar ofta ha svårare att växa snabbt på kort tid. De är ju redan stora och kanske redan har hittat en stor del av sin marknad. Detta är inte fallet med lite mindre aktörer som har möjligheten att på kort tid ta stora marknadsandelar. De kanske även kan skapa en helt ny marknad för deras produkt eller tjänst. Många bolag är också innovationsföretag. Dessa kanske lanserar en ny teknik, medicin eller tjänst som har stor potential att växa mycket snabbt.

Det är roligt och engagerande

Personligen är behållningen att investera i små bolag framförallt att det är roligt, spännande och intressant. Med små bolag är det ofta lättare att få en överblick av marknaden som företaget verkar inom. Det är kul att få följa en bra affärsidé gå från idéstadiet till ett företag som växer och tar marknadsandelar. Jag är själv entreprenör och väldigt intresserad detta område så det är lite att slå två flugor i en smäll.

Småbolagsindex har gått upp mycket de senaste åren

Om du skall hålla koll på småbolagen på börsen så finns det ett så kallat index för detta. Det kallas för MSCI Sweden small cap index och är ett snitt över de svenska småbolagens utveckling. Kikar du in i det dokumentet så ser du att detta index slår marknaden som helhet ganska mycket. Tolkar jag siffrorna rätt där så går småbolagen över en 10-årsperiod ungefär 60 % bättre en index som helhet. Det finns alltså statistik på att investera i småbolag lönar sig.

Småbolag är mindre analyserade än stora

Det är färre analytiker som följer småbolag än de stora bolagen. Det gör att en mindre del av marknaden har koll på dessa bolag och det blir lättare att hitta ”guldklimparna”. Det går att hitta småbolag som inte en enda analytiker följer. Då finns det oftast inga offentliga analyser och endast de som orkar sätta sig in i bolaget ordentligt kommer att upptäcka dessa bolag i ett tidigt skede.

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

Mycket bra avsnitt från Nordnets Sparpodden där man diskuterar varför småbolag är bra.

Hur lyckas man med investeringarna?

Hur skall man då göra för att hitta investeringar i aktier som har fördelarna som jag nämner ovan? Jag tänkte till och listar här nedan några viktiga moment som krävs för att lyckas.

Det kräver tid och undersökningar

Det kräver en hel del tid och jobb att hitta intressant prospekt att investera i. Så om du inte har tid för det så kanske inte denna typ av investering är något för dig? Själv brukar jag försöka hålla koll på bloggar, nyheter och andra tips på bolag som blivit introducerade på börsen. Det går också att leta på bra nätbanker som Avanza.se och Nordnet.se efter mindre bolag.

Lär känna bolaget

När du investerar i småbolag så är det viktigt att du lär känna bolaget och personerna bakom som leder det. Vilka erfarenheter har de sedan tidigare? Hur mycket äger de själva? Det är inte lätt att boka upp möten som småsparare. Men det finns idag mycket information att plocka in från nätet.

Sök efter långsiktiga affärsmodeller

Med nya och mindre bolag så är det inte säkert att affärsmodellen är fullt utvecklad ännu. Det kan kräva tid för ett bolag att nå fram till rätt modell för dem. Men om jag skall vilja investera i ett bolag så vill jag se att det är en långsiktigt hållbar affärsmodeller. Finns det plats att fortsätta och växa och utöka affären under lång tid? Eller finns det ett synligt slut på positiv utveckling?

Är företaget ledande på marknaden?

Det är också viktigt att jämföra bolaget med vad som redan finns eller är på väg ut på marknaden. Är företaget marknadsledande inom området eller finns det konkurrenter som är bättre? Du vill ju förstås satsa på det bolaget som har bäst förutsättningar.

Är patenten väl skyddade?

Själv brukar jag undvika att investera i små bolag som bygger på ett okänt utslag av exempelvis ett forskningsresultat. Ett exempel på det är mediciner med patent som skall godkännas av olika instanser. Där har jag som lekman inte har någon möjlighet att avgöra hur det kommer att gå i dessa processer. Då tycker jag det är bättre att investera i något som jag förstår. Då kan jag enklare avgöra om deras strategier för att ta marknadsandelar har goda förutsättningar.

Fonder som investerar i småbolag

Det finns massor med småbolagsfonder som har i uppgift att investera fondägarnas pengar i olika småbolag. Genom att titta på deras innehav kan man hitta små och fina bolag som fonderna valt ut efter noggrann analys. Man kan även investera i dessa fonder om man inte orkar engagera sig och leta efter småbolags-aktier själv.

Exempel på småbolagsfonder:

  • Swedbank Robur Small Cap USA
  • Swedbank Robur Småbolagsfond Europa
  • UBS EF Small Caps USA
  • Fidelity European Smlr Coms
  • Handelsbanken Amerika Småbolag
  • SEB Nordamerikafond Småbolag
  • Didner & Gerge Small & Micro cap
  • SEB Europafond Småbolag
  • BNP paribas US Small cap Classic
  • JPM US Smaller Companies

Fonderna ovan finns att handla hos Nordnet.se och Avanza.se

Ta alltid hänsyn till riskerna

Man brukar säga att volatiliteten är större i mindre bolag än i större. Det stämmer nog också för många av dessa bolag. Det beror på att det finns så mycket mer förväntan på ett litet bolag än på ett stort etablerat börsbolag. Det beror även på att de totala aktievärdet är mindre och känsligare för stora investeringar eller försäljningar.

Det är förstås inte riskfritt att investera i ett mindre bolag. Det kan gå snabbt neråt om affärsmodellen inte visar sig fungera. Så risken i att investera i mindre bolag är förstås större, samtidigt är möjligheterna även stora.

Det kan därför vara en bra idé att diversifiera sin portfölj. Det innebär att du har olika typer av aktier i din portfölj. Både stora, stabila företag och mindre mer riskfyllda börsbolag. På det viset så lägger du inte alla ägg i samma korg utan minskar din totala risk.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer och fakturaköp. Du får en fin avkastning & en bra riskspridning.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Aktiehandel

Kommentera eller Fråga

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Savelend.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. På Savelend kan du dessutom investera i företagslån, inkassoportföljer och fakturaköp.

Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021