Vinst per aktie

Vinst per aktie

I den här artikeln går vi igenom hur du själv räknar ut och tolkar nyckeltalet vinst per aktie. Det är ett av de nyckeltal som ofta nämns när aktiedata presenteras så det är bra att känna till vad det egentligen betyder.

Definition av vinst per aktie

Vinst per aktie = Företagets vinst efter skatt / antal aktier

För att beräkna vinsten per aktie (vinst/aktie eller resultat per aktie) så tar du reda på följande:

 • Antal utestående aktier – Dessa kan variera över tid så ibland får man ta ett medelvärde över en period. Det går också bra att hämta denna data från den senaste kvartalsrapporten eller årsredovisningen för företaget.
 • Nettovinsten efter utdelning – Nettovinsten är vinsten (eller resultatet) efter skatt. Detta anger bolaget i sina rapporter.

Sedan gör du beräkningen av nyckeltalet genom följande kvot (division):

$ \text{Vinst per Aktie} = \frac{\text{Vinst efter skatt}}{\text{Totalt antal aktier}} $

På engelska kallas det här nyckeltalet för EPS där bokstäverna betyder följande.

 • E = Earnings
 • P = per
 • S = Share

Dvs Earning per share.

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

Räkneexempel

Som exempel i den här artikeln hämtar jag bilder från en rapport från SCA. Det första vi söker i rapporten är antalet aktier. Det hittar vi i det här fallet under rubriken aktiefördelning. Ett tips kan vara att söka i pdf rapporten efter ”antal aktier”, ”antal”, ”utgivna” för att snabbt hitta denna siffra.

Vinst per aktie - hitta antal aktier

Här ovan ser vi att totalt är det 702 342 489 aktier. Dvs ungefär 702 miljoner aktier.

Nästa steg är att ta reda på vinsten efter skatt, den kan vi definitivt hitta om vi går till resultatrapporten men det brukar vara ganska vanligt att även presentera den i början av rapporten. I resultatrapporten hittar vi följande.

vinsten, resultatet

Här står det att periodens resultat är 699 vilket betyder 699 miljoner kronor i det här fallet. Att det är miljoner förstår vi genom förkortningen MSEK längst upp till vänster i rapporten.

Nu har vi det vi behöver för att räkna ut vinst per aktie.

$ \text{Vinst per Aktie} = \frac{699}{702} ≈ 1,00 \, kr/aktie$

Vad kan vi använda vinst per aktie till

Med hjälp av det här nyckeltalet kan vi värdera hur förhållandet mellan värderingen av aktie är till vinsten. Man brukar inte stanna här utan vill i nästa steg värdera vinsten per aktie mot hur börsen har prissatt aktien. Det gör man genom nyckeltalet P/E som innebär att du dividerar priset på aktien med vinsten per aktie. Dvs Aktiekurs/Vinst per aktie.

Så framförallt är det här nyckeltalet ett steg på vägen för att kolla om börsen värderar bolaget högt eller inte. Som med alla andra nyckeltal så behöver man använda flera av dessa för att få en bra bild av bolaget och även ta med framtidsutsikter för att kunna värdera om det är högt eller lågt värderat i förhållande till dessa faktorer.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer och fakturaköp. Du får en fin avkastning & en bra riskspridning.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Aktiekunskap.nu på Facebook Aktiekunskap.nu på Twitter

Läs mer om ämnet

Fundamental analys

Kommentera eller Fråga

4 Kommentarer

 1. Albin skriver:

  Hej, formeln på hur man räknar ut vinst per aktie är väl felaktig?
  Ska det inte vara vinsten efter skatt/totalt antal aktier?

 2. Daniel skriver:

  Sista beräkningen måste väl ändå vara tvärtom, 699/702?

  Vinsten/Antal aktier för att se hur mycket vinst varje aktie ger.

  • Aktiekunskap skriver:

   Ja det var ”upponer” där, vaket av dig att upptäcka det, det är förstås korrigerat nu! 🙂

Diversifiera alltid dina investeringar!

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och
Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Savelend.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. På Savelend kan du dessutom investera i företagslån, inkassoportföljer och fakturaköp.

Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Tips:


Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Utnyttja deras erbjudanden genom att skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) för ett dubbelt så stort belopp.

För trading och teknisk analys rekommenderar vi även den kostnadsfria plattformen & appen som IG.com/se erbjuder.

Tips på alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en hög ränta på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Där får du en hög avkastning & en bra riskspridning
Minsta insättning = 500 kr.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021